14.08.2020 | 00:31
ajren kaže:
Pozdrav raja, zanima me koji macbook pro preporucujete tj. koji model za kupiti ove ili pak sljedece godine? Konfiguraciju vec imam otprilike definisanu 16GB RAM, 256/512GB ssd. Btw grafika dovoljna za graficki dizajn, video i sl.?
Nikako da skontam ove mid, late fazone
I da, ima za kupiti novih 2017, 2018 i sl. Pa me zanima koliko je ok kupiti stariji model? Ima li kakvih ogranicenja i to? Nisam prije koristil macbook pa bih da krenem
Mislim da je nemoguće odgovoriti na ovo pitanje a da budeš zadovoljna dobivenim odgovorom.
Naime, Apple priprema novi i drugačiji OS i prelazak na ARM procesore vlastite proizvodnje koji će zamijeniti postojeću Intel platformu. Te promjene će očekivano najviše utjecaja imati upravo na prijenosnike, a ti sad postavljaš pitanje što je "ok" kupiti u idućih 15 mjeseci.
Namjena koju navodiš je prilično ozbiljna i zahtjevna (obrada videa) i pretežno se oslanja na GPU iz kojeg aplikativni software "cijedi" potrebnu snagu. Što će biti za 15 mjeseci (kad planiraš kupnju) na Big Suru i kako će raditi tvoje aplikacije, odnosno sam uređaj?
Dodatno, s obzirom na količinu diskovnog prostora i radne memorije, očito je da pucaš na modele koji nisu ulazni i/ili standardni nego BTO i čija je cijena (trenutno) visoka, a ponuda relativno skromna jer su i dalje to - iskoristivi strojevi.
Kupovina novog je (uvijek) najbolja opcija za prvo računalo. Ako budžet ne dozvoljava "željeno", za prvo kupiš ulazni model dok ne savladaš osnove. U pravilu su računala koja proizvodi Apple dovoljno snažna za većinu korisnika, dok oni kojima treba nešto "posebno" točno znaju i što i zašto im baš to treba.
Grafički dizajn može odraditi i Intel Iris integrirana grafika. Obradu videa baš i ne.
Na kraju priče... budžet i realne potrebe/mogućnosti platforme u trenutku X će ti odrediti model.
Da je riječ o kupovini sada, rabljeni MB Pro traženih karakteristika sa novom baterijom (pretpostavka je da je bio radni stroj i da mu treba nova) će te koštati (gotovo) jednako kao i generacijski noviji, a potpuno novi MB Air (i5 10th gen, 16/512). Između te dvije opcije ja bih se, imajući u vidu nadolazeći Big Sur i sve najavljeno... odlučio za Air.
No, to sam ja. YMMV.