10.10.2020 | 08:51
Da ne otvaram novu temu, ukratko, dogodio se iznenadni kvar, pa ako ima tko za pomoć ili savjet.
Nakon što sam ugasio Macbook (kako bih naljepio gumice protiv proklizavanja na dno kućišta - usput, kupila žena u Ofertisimi za 9kn cijeli A4 arak gumiranih naljepnica!), te ga htio ponovno upaliti, pokazao se zloglasni "ouestion mark folder".
Da napomenem, ugradio sam preksinoć novi SSD, instalirao na njega 10.11 te pokupio sve updateove, stavio Libre Office, GIMP i to je otprilike to. Restartao se nakon nadogradnje i tada je sve bilo u redu.
Sada kod paljenja pokazuje samo "question mark folder"
- Držao sam "option" da prikaže startup diskove i ništa, samo kursor na sivoj podlozi.
- Držao sam "option" sa umetnutim install USB-om od 10.11 da prikaže startup diskove i onda prikaže samo taj USB, SSD ne vidi.
- Reset PRAM i NVRAM po Apple uputama ne daje rezultata.
- Stavio sam ponovno u njega stari HDD, priča je ista.
- Provjerio sam sve konektore unutar kućišta, a posebno flat kabel koji spaja SSD.
Ako ima tko kakvu ideju neka je iznese, nigdje ne gori, imam svoj Macbook Air koji radi savršeno, ovo sam kupio dosta povoljno za mog sinčića, za učenje i zbližavanje s računalom.
Poanta svega je da ne vidi SSD, a ni HDD kad ga ugradim na to mjesto. Sumnjam na flat kabel.