25.11.2020 | 10:17
Mogu ih se sjetiti jako puno, ali ne želim.
Odakle da krenem?
MS DOS 3.30 - to je bio zadnji koji je nečem valjao
MS DOS 5.22 - taj je bio prvi gdje su počela sranja. S njim je dolazio i onaj pre-windows-norton-commander-wannabe zvan DOS Shell. Brrrr...
MS Windows 3.0 - moram priznati, taj mi je bio simpatičan, jer ga nitko nije uzimao ozbiljno. To je bilo više kao neka parodija. Klikali smo po njemu i smijali se rezultatima...
MS Windows 3.1 - ajoj...
tu je vrag odnio šalu, skužili smo da oni zaozbiljno misle da je to upotrebljiv OS
MS Windows 3.11 "for Workgroups" -
kobajagi mrežna kolaboracija.
MS Windows 95, na 13 3,5" flopica ako se dobro sjećam. M$ trgovci su ga gurali kao "Evo, to je sad to, nema više zajebancije, ovo je sad zapravo - to - sve novo ispod haube". Hau jes nou. Jedino što je bilo novo, bio je "blue screen of death" i užasni, monstruozni registry.
MS Windows 98 - popravili neke bugove, uveli duplo više novih
MS Windows NT - bila je neka verzija prije 95-ice i neka poslije. Jedna gora od druge. Zamrzio sam ih intenzivno jer su nam isporučitelji SCADA strojeva prešli s Digitalovog OpenVMS-a (kojeg si mogao lupat nogom i zalijevat vodom iz kante, a on bi i dalje radio) na MS Windows NT, tako da je softver za nadzor i rukovanje postrojenjem blokirao u prosjeku 1x u 24h. Naravno, uvijek noću.
MS Windows Millenium -
- vidi "MS Windows 3.0"
MS Windows 2000 - prvi za kojeg sam pomislio "gle, možda i bude nešto od njih jednog dana".
ali ćorak, jer MS Windows XP je pokazao da oni, ako možda i znaju napraviti OS kako spada, to zapravo ne žele
tu sam negdje odustao od Microsofta.
Mogao bih pisati i o kronologiji od MS Word 2.0 (za DOS) koji je bio sveopći predmet sprdnje, u vrijeme dok je na DOSu wordprocessing standard bio WordPerfect, koji nije bio wysiwyg, ali si imao apsolutnu kontrolu nad konačnim rezultatom, preko Worda 6, MS Accessa 1 i 2 te Excela 5, pa do MS Office 2007 na Windowsima i ovih zadnjih na Macu. Od svega toga jedino za što zaista mogu reći da valja i da vrijedi resursa koje troši je - Excel, do verzije 2007. Nakon toga se i on pretvorio u ušljivi bugoviti bloatware.