19.01.2023 | 20:25
vjeko1 kaže:
Da, upravo je to i najveći problem tih Mini modela. Mislim da je ulazni model 8GB RAM i 256GB SSD već pomalo sramotno za računalo, pa više imaju telefoni.
Nisam siguran. Memorija telefona koja se deklarira u podacima nije RAM, nego je svojevrstan pandan SSD, samo brži.
Znam da oni tvrde da je to mnogo brže i bolje nego stariji modeli sa 16GB, yada, yada, yada,.... ali RAM je RAM.
Pa i nije baš. Nije samo da "oni tvrde", nego su neovisni ljudi radili ozbiljne benchmarkove kad su se pojavili prvi Apple slicon Macovi. Prvo - RISC arhitektura, a drugo, i važnije - system on chip koncept rezultiraju time da OS ima jako malo overheada u odnosu na isti OS na klasičnoj Intel platformi pa je i potrošnja memorije bitno manja.
Naravno, svaki korisnik ima svoje potrebe pa po njima treba vidjeti što mu je stvarno potrebno. Dok sam bio na 10.13 (do nedavno), kad god sam pogledao što se događa s RAMom, ispalo bi da bi prolazio i s 8 GB (imao sam 16) uz maksimalno opterećenje svakodnevnog posla, sve dok ne bi pokrenuo virtualku. Sada, na Montereyu, i iz virtualku i maksimalni teret, obično dođem do 12 GB, a bez virtualke oko 9-10.
Kolega koji slično opterećuje svoj Mac, s M1 procesorom, na Montereyu, od 16GB nikad još nije uspio potegnuti preko 6. Tako da...