Mac Pro 6.1 u 2024.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 6.1 u 2024.


17.09.2024 | 18:11
Stigao mi je na stol jedan trashcan, imam mogućnost dosta povoljno doći do njih više, pa gledam da li da se bacim u nekakav projekt oživljavanja ili da si dam mira od toga.

Pomozite savjetom...

Tjedan dana čitam oko potencijalnih upgradea i mozgam.
________________________
Svi strojevi imaju E5-1650 v2

Ako bih radio upgrade procesora, što mi ne izgleda jednostavno zbog količine koraka i velike mogućnosti da posao završim s par šarafa viška...kandidati su:
E5-2695 V2
E5-2680 V2
E5-2673 V2

Išao bih u to s jednim jedinim ciljem.
Manji TDP = manje grijanja = dulji i sretniji život
Ne znam koliko razlike danas u real life upotrebi ima između njih i jel uopće vrijedi ići u zamjenu
________________________

RAM
Trenutno je unutra 16 GB. Vele da preko 64 spušta brzinu sabirnice, pa ne preporučaju ići preko toga. S vremenom bih ga možda digao na 32, cijene RAM-a nisu strašne. Odmah na 64 pa nek se nađe?
________________________

SSD

U ovom koji trenutno imam je 500 GB, čini mi se ok zasad. Potencijalni upgrade je neki od kompatibilnih M.2 nvme + NGFF adapter.
Čitam da s adapterom ne može napraviti restore OSX-a s interneta.

Rješenje: Friška instalacija na njegov SSD, Time Machine backup, pa novi unutra i restore sa starog spojenog na USB?
_______________________

GPU

Moj je došao s D300, ovi koji su mi dostupni dolaze s D500 i D700, a nemam podatak jel unutra jedna ili dvije. Za D700 znam da vole krepati i da nema dijelova. D500 je navodno nešto pouzdaniji, a D300 je pouzdan, ali ne i pretjerano sposoban za moderne namjene.

Uzeti te s D500 i D700 i napraviti zalihu dijelova, ili jednostavno zaobići?

_______________________

Iskoristivost u 2024?

Znam da su danas gotovo pa beskorisni za stvari za koje su inicijalno bili namijenjeni. Stavio bih ga uz TV, za surfanje, torrent, storage...eventualno nekakvu foto i video obradu na velikom ekranu.
Imam M1 iMac za sve bitno, ovo bi bio sekundarni stroj za manje zahtjevne stvari.

Sad imam dva pitanja:

1. Jel može hendlati Davinci Resolve ili Adobe Premiere?
2. Jel može hendlati x.265 video playback? (nije krucijalno jer imam Synology spojen na TV preko kojeg vučem sav video) - pretpostavljam da Youtube može ganjati normalno.

Ne zanima me 4k obrada, ono što snimam dronom je većinom u 1080/60

Pucajte iskustva i savjete koja imate sa 6.1. Sve je dobrodošlo
17.09.2024 | 19:04
Imam 6.1 D300, 64 GB RAM-a kao rezervnu mašinu.


Možes putem Open Core legacy pathera bez problema podići sistem na moderniju varijantu.

D300 je slab ali sa njim nije bilo problema. D500 i D700 su problematične zbog zagrijavanja. (cijena polovnih D500 i D700 su sulude i ne isplati ih se uzimati preko eBay-a i slično.)
Xeon procesori, najbolje je uzeti 10 jezgri ne 12 jer nema velike svrhe.
64 GB DD3 ECC memorija, moj isto imao 16 GB nadogradio sa OWC-a prije par godina. (serverska memorija, jako skupa i teško nabavljiva). Može i 128 GB ali koliko znam ne ECC i postoji nekada nekompatibilnost, ja ne bih isao.
uz eGPU možes staviti moderne grafičke kartice, čak i iz Mac Pro 7.1
Zamjena SSD-a drugim MORAS IMATI ORIGINALNI SSD, zasto, jer je TRIK da sustav instaliras na STAROM originalnom SSD-u kloniras ga na novi i tek onda sa adapterom ubacis novi SSD u mašinu. Frisko sa novim SSD-om nece raditi.
x265 NE može hendlati jer GPU nema podrške. Putem eGPU-a može se postici da hendla, ista stvar je sa Premierom i Da Vincijem NOVE verzije.


Općenito za rad duži od 3-4 godine ne bih preporučio ulagati toliki novac.
Ako imas neku od komponenti i posjedujes mašinu koja je vremenom nadograđivana isplati se uloziti nešto novca. Sve ostalo dođe preskupo.

P.S

Ovde imas update koji se mogu uraditi sa trashcanom. Jeste zadnji update iz 2021 ali sa hardverske strane se nije ništa promijenilo.

blog.greggant.com/posts/2019/05/07/the-d...z7x4ikvHZnGms_2AKlqw
17.09.2024 | 20:28
Koristim 6,1 top model kao stroj za video montažu. Zabavno je pogledati račun koliko je bio plaćen tada - 76.000 kn! Srećom, isplatio je sebe par puta, pa nije da žalim.

Ima se smisla s njim zezati dok nije preskupo i dok se većina ulaganja svodi na ljudski trud i vrijeme. Inače, iako se ne čini logično, daleko je bolja investicija dobar 5,1. Kod njega grafičke nisu problem i mogu biti više nego dovoljne i za najnovije softvere, RAM ide do 128 GB bez nekih usporavanja i kapacitet diskova je gotovo neograničen, ja imam interno 20 TB i to mi je glavni stroj dandanas.
17.09.2024 | 20:36
al se meni cini da je 6,1 nekako lepsi
17.09.2024 | 20:42
Prekrasan je. Toliko je lijep da ja imam jedan u kupaonici ispod lavaboa. Ups... ne... sorry... to je... ova... kanta... za higijenske uloške...
17.09.2024 | 20:45
Meni je kanta koju sam kupio pred par godina glavni stroj i super sam zadovoljan jer je malen i tih i za cijenu je bio bang for the buck. Kljucno pitanje je koliko para i za sto ga mislis koristiti, po opisanom ne vidim zasto te ne bi dobro sluzio. Ja imam D500 graficku i imam problem koji se manifestira hard rebootom par puta godisnje ali za 10 sekundi se boota i sve se vrati u prvobitno stanje pa me ni to ne muci.
17.09.2024 | 21:41
OpenCore je već u planu, bez brige.

Dižem trenutno Big Sur, da prođe kroz sve update, istestiram kako radi to što mi treba, pa krećem u nadogradnje.

Naručen je E5-2680, 4x16GB ECC RAM-a i NGFF adapter. 35€ sve skupa. SSD od 1TB imam viška, pa će i to fino sjesti.

5.1 mi je prevelik, a nemam ni potrebe za jačim hardverom. Ovo mi se uklapa u prostor i dizajnom i veličinom.

Imam 6 core Dell 5491 koji mi stoji spojen na dock i na TV. Koliko god ga volim jer je zvijer od stroja, morat će otići u bolje ruke, a kantica ide na to mjesto.
18.09.2024 | 08:16
Meni je 6.1 bio vrhunski stroj za moje potrebe, ali sad je jednostavno neupotrebljiv, jer Adobe (meni primarni SW) jednostavno postaje totalni bloatware za intel proce, a moram ga update-at radi izmjene fajlova. Jest, robustna i stabilna mašina, koja me služila skoro 10 godina. SMC fan control za bolje hladjenje.

Ako ih dobivaš dosta povoljno (to moraš sam presudit), i znaš za što če ti služit, možda se isplati uložit neki kusur i nešto vremena. Ja osobno nemam ni vremena ni volje za to.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 57 minuta
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.
  • JOHN: Čovjek želi biti valjda novi Pernar ili šta ja znam recimo ADRI. Radi pizdarije a paralelno otvara kanal. Ili ga je jednostavno pojeo sustav, droga ili nešto treće :)
  • JOHN: a kamoli u tuđoj
  • JOHN: Nekih posljedica mora biti. Meni recimo ne pada na pamet u vlastitoj zemlji javno ponižavat
  • Kloba: Mada, nije mi baš ok da svako ko se pokenja na netu hapsimo. Pogotovo ako je Srbin. Baš ono. Jadno. Šta je to - pismeni delikt?
  • Kloba: Ali današnji post/vapaj - "Jel može razmena za Severinu?"
  • Kloba: I da, još jedna novost. Opet priveli Trifunovića. Sa Bajakova, gdje je došao i samo se približio našem cariniku da pita jel sada sve OK jer je godina dana prošla od zabrane ulaska u HR na godinu. I ovaj brže bolje, marica pa 800 km do Splita. Razlog, vrijeđanje na X-u od lani. Ustaše ovo ono
  • Kloba: Postoji razlog, čak je i logičan...
  • Kloba: Nego, tko zna zašto današnji mlađi nogometaši deru štucne?
  • Kloba: Tako da, to što je Jakirović očito isto htio poručiti "mlađem kolegi", mislim si da mu je ovaj samo kimuo i pomislio si "i trenersku diplomu ima svatko..." :)
  • Kloba: Oću reći, ovi mladi lavovi koji sada dolaze iz igračkih u trenerske uloge, pa to će gaziti klubove kao cipelarka deset na jednoga. Nema tu više "nema ponižavanja". Zna se ko je ko i ćao. A Dinamu je ovo velika lekcija i neka je
  • Kloba: I ovi su nas prešli ko plitak potok. Ima jedna anegdota sa SP-a u Brazilu da je isto to - nemojte ponižavati protivnika, navodno rekao Joakim Low Elfu na poluvremenu one utakmice s Brazilom, ali ovi ga nisu baš poslušali
  • Kloba: "..a sada hoću da ih zgazite!!!"
  • Kloba: Ma. A najbolji mi je Jakirović na kraju tekme koji 2očita bukvicu" Kompanyu. Ovaj mlađi od Modrića godina dana, doslovno smo kao repka igrali protiv njega (Belgijanac je), i kako je igrao u Manchester City-u čovjek je naučio okomiti nogomet do perfekcije. I to prenio radnišnim Švabama. Jer on im je na poluvremenu rekao (kada su naši izjednačili ili došli na gol razlike sa dva gola) "e,
  • drlovric: Dinamo se sinoc osjecao kao 70% HNL klubova kada igraju protiv njega. To samo govori koliko smo smijesna liga.
  • Kloba: IMa jedan kafić. Zove se Plavi devet. Nije zajebancija. Sada to koriste ko meme.
  • Kloba: Neka. Sada znamo koliko smo svjetosnih godina udaljeni od stvarnih prvaka liga petice
  • smayoo: Alo, dinamovci, šta se to igralo u Munchenu? Rukomet? :D
  • cariblanco: Rekorderi...iza dobrog konja se uvjek praši
  • drlovric: 9 komada. Ouch :)
  • cariblanco: Nova vrsta rata ?
  • cariblanco: The Death Toll from today’s Pager Attack in Lebanon has risen to 9, while the Injured has passed 3,000.
  • smayoo: Nažalost, da, Josip je zatvorio firmu i odselio u Njemačku :(. U Rijeci nema ništa drugo što je za preporučiti...
  • MacSlavko: To mi je zadnja opcija, ako nema ništa bliže Rijeci…
  • Yonkis: MacSlavko: iStyle?
  • MacSlavko: Off topic: Nisam znao da JM Elektronika više ne radi… Kamo sad odnijeti MBA 2020 na popravak?
  • Borisone: Dostupnost servisa i značajki po regijama: [link]
  • miomika: ne rade ni Live caption na Facetime-u ako je .hr primarni jezik :)
  • Zdravac: Inaće, upravo napravio update, i istina je, ne radi iPhone mirroring
  • Zdravac: Jebiga, to je osveta za usb-c, šteta, ali EU mora biti veća od jedne kompanije. Ja bi sigurno pronašao način da ih natjeram da omoguće to...
  • drlovric: A jbg ne moze ni vi europejci bas sve da dobijete :)
  • Yonkis: Apple today said that European customers will not get access to the Apple Intelligence, iPhone Mirroring, and SharePlay Screen Sharing features that are coming to the ‌iPhone‌, iPad, and Mac this September due to regulatory issues related to the Digital Markets Act. - June 21, 2024
  • dperec: Nadogradio MacMini i Iphone... I phone mirroring ne radi u našoj regiji :)
  • Yonkis: big_mac imaš poruku

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO