Kako ubrzati MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako ubrzati MacBook Pro

12.01.2009 | 20:27
Dakle MBP koji je kupljen u ljeto 2007 zreo je za ubrzanje. Mislio sam da se to neće desiti kao na PCu nakon nekog vremena korištenja ali ipak je, nakon nakrcavanja sa SW-om i podacima (trenutno je slobodnih 11GB na hardu), komp je naočigled sporiji nego što je bio na početku.

Sad bih uložio u ubrzanje mašine ali neznam kojim putem krenuti, koliko znam opcije su mi sljedeće:

+Nadogradnja memorije sa 2 na 4GB
+Upgrade HDDa na novi brži i veći (7200rpm)
+Upgrade OSa sa Tigra na Leoparda

Onda, Gurui, kojim putem ha?

Hvala
12.01.2009 | 20:43
11 GB slobodno na disku je jako malo. Ako radiš s velikim datotekama swap ti u trenu naraste i na više od toga. Nadalje, s tako malo slobodnog prostora sam OS nema način optimalno raditi samo-defragmentaciju koju inače čini.

Kupi veći disk ili očisti postojeći. Sigurno možeš nešto backupirati.

RAM - tu uopće nema filozofije, toliko je jeftin da odmah uzmi 4 GB. Automatski ćeš smanjiti i broj pristupa disku.

Leopard je tu zadnji koji će nešto ubrzati i može čekati, ali ako možeš - napravi upgrade, sada je to vrlo solidan i stabilan sistem.
12.01.2009 | 20:43
Prvo bi ja provjerio da nije on sporiji zbog neceg sto se vrti u pozadini jer nema razloga da bude sporiji samo zato jer se koristio. Za pocetak pogledaj sa Activiy monitorom trosi li sto CPU resurse i koje ti je zauzece memorije, jer ako ga nesto opterecuje onda se to ne rjesava hardverskim upgradeima.
Ako je pak problem u novom softveru koji je redovno sporiji i zahtjevniji, onda upgrade upravo ovim redom kojim si nabrojao.
12.01.2009 | 20:54
Ove softverske metode ubrzanja sam prošao sa ubijanjem procesa, pokrenuo pokoju skriptu preko Onyxa, bekapirao brdo fotki i filmova, sad sam na nekih 40ak slobodnih GB prostora i to bi trebalo bit ok IMHO. Sad je malo bolje, ali svejedno ću uložiti u još RAMa. Nisam 100% siguran može li moj MBP koristiti svih 4GB, model je iz prve serije na Santa Rosa platformi pa mi se čini da je na njemu chipset upgradean i da može (trebam potvrdu za to doduše, guglaću malo)..

Mislim da će to biti dovoljno za sada, dok ne dođu kvalitetni i jeftiniji SSD-ovi, prije toga ne bih ulagao u HDD

Inače ovim Macom sam prezadovoljan i oduševljen, žvakao je fotke od par giga i ovako usporen sasvim solidno tako da novi ne mislim kupovat jer ga se ovakvim hardverskim dodavanjem može držati aktualnim još duže vrijeme i to svima preporučam

Fala na odgovorima, idem pronać neki dobar RAM..
13.01.2009 | 13:25
u vezi RAM-a: procitaj si OVDJE, MacBook Pro podrzava samo 3GB RAM, tako da ti se ne isplati kupovati 2 memorijska modula od 2GB, nego samo jedan!
13.01.2009 | 15:21
kmohl je napisao:
u vezi RAM-a: procitaj si OVDJE, MacBook Pro podrzava samo 3GB RAM, tako da ti se ne isplati kupovati 2 memorijska modula od 2GB, nego samo jedan!

Zapravo, isplati mu se ili imati 2x2 GB (pa koristiti 3 GB od toga), ili 2x1 GB - sve ostale kombinacije su suboptimalne sto se tice performansi.
13.01.2009 | 23:16
kmohl je napisao:

Samo mali ispravak, prelazak na Santa Rosa platformu unutar MBPa donio je sljedeće promjene:

"Internally, the differences are more substantial. The "Santa Rosa" models use a more advanced architecture with a faster frontside bus (800 MHz compared to 667 MHz), additional RAM capacity (4 GB instead of 3 GB ), a faster graphics processor (NVIDIA GeForce 8600M GT instead of the ATI Mobility Radeon X1600), and superior power management (including a dynamically adjustable frontside bus, which when combined with the backlit LED display on 15-inch models results in an extra hour of estimated battery life and an additional 15 minutes on the 17-inch system). The 15-Inch "Santa Rosa" systems also have a slightly faster dual-layer SuperDrive (8X compared to 6X)."

(preuzeto sa www.everymac.com/systems/apple/macbook_p...-pro-core-2-duo.html)

Dakle definitivno ide 4 GB (2 kexa unutra) i kupujem vjerojatno ili Crucial (imaju u Linksu) ili Kingston..
14.01.2009 | 11:30
Ovih dana i sam trazim gdje da kupim 2GB RAM (Kingston), pa te molim da javis gdje si kupio i po kojoj cijeni za keks. Covjek iz Asbisa kaze da ovakve dedicated memorije nitko nema na lageru i da trebaju naruciti od proizvodjaca, a proces traje oko 7 dana. Kaze takodjer, da bi 2GB kostalo oko 250 kn...
14.01.2009 | 11:39
Ograničenje memorije na 3 GB važi samo za STARE MacBook Pro modele. Novi podržavaju 6 GB - dakle, svi od lipnja 2007. godine.
14.01.2009 | 19:40
Davore, moze li se ikako provjeriti po serijskom broju?

Moj je kupljen u veljači 2008 kod zastupnika u Powercoma, a znajući njih, želim biti siguran...
14.01.2009 | 21:20
dpasaric je napisao:
Ograničenje memorije na 3 GB važi samo za STARE MacBook Pro modele. Novi podržavaju 6 GB - dakle, svi od lipnja 2007. godine.

A kako stvari stoje sa iMac alu 2,4ghz (prva verzija alu iMacova) dakle 20.11.2008. kupljen .... jel u njih možda stane 6gb ?!?!?!?!?!

Reci da, reci da, reci da, reci da .....?!
14.01.2009 | 22:33
kmohl je napisao:
Ovih dana i sam trazim gdje da kupim 2GB RAM (Kingston), pa te molim da javis gdje si kupio i po kojoj cijeni za keks. Covjek iz Asbisa kaze da ovakve dedicated memorije nitko nema na lageru i da trebaju naruciti od proizvodjaca, a proces traje oko 7 dana. Kaze takodjer, da bi 2GB kostalo oko 250 kn...

Nakon dosta istraživanja po netu odkad sam otvorio temu zaključio sam da definitivno kupujem Crucial. Po svemu što sam pročitao trebao bi biti (bar malo) bolji i od Kingstona i Kingmaxa i Transcenda.

Links ih jedini uvozi kod nas i keks od 2gb (PC 5300 @ 667MHz CL5) košta cca 200kn. Trenutno baš tu memoriju nemaju na lageru ali im sljedeći "šleper" keksa stiže oko 20.01. pa kad to dođe ugradim i javim kako Mac diše..
15.01.2009 | 03:06
Stariji 2.16 ili 2.33 GHz MacBook Pro modeli izašli tijekom 2006. godine imaju stari kontroler koji može adresirati samo 3 GB. Ista fora kao na starijem iMacu, Miniju itd...

Svi noviji modeli s kraja 2007. nadalje (serije na 2.2 i 2.4 GHz) imaju novi kontroler koji podržava do 6 GB. Apple je naveo da je max. RAM samo 4 GB jer u to vrijeme još nije bilo 4 GB SO-DIMM-ova, ali stvar funkcionira i nema problema.
15.01.2009 | 11:20
dpasaric je napisao:
Stariji 2.16 ili 2.33 GHz MacBook Pro modeli izašli tijekom 2006. godine imaju stari kontroler koji može adresirati samo 3 GB. Ista fora kao na starijem iMacu, Miniju itd...

Svi noviji modeli s kraja 2007. nadalje (serije na 2.2 i 2.4 GHz) imaju novi kontroler koji podržava do 6 GB. Apple je naveo da je max. RAM samo 4 GB jer u to vrijeme još nije bilo 4 GB SO-DIMM-ova, ali stvar funkcionira i nema problema.

Hmm, to je istina baš sam gledao na OWCu imaju 6GB upgrade kit ali ta stvar košta ne baš tričavih 449$ (!!). Neznam bi li stvar radila da samo krknem neke obične 2+4 module, jer piše i da su taj keks od 4GB razvijali 2 godine.. Postoji i G.Skill 4GB modul koji se može nabavit za 200$ i taj navodno radi. U svakom slučaju gubi se dvokanalnost ali ovi što su ugrađivali kažu da sve leti na 6 GB..

Meni bi to ipak bio overkill, 4GB će bit čisto dovoljno..
15.01.2009 | 11:52
dpasaric je napisao:

15.01.2009 | 13:21
@Davor - Hvala ti na odgovoru, dobro je znati za buducnost.

@Tangens - Mislim da bi vecini prosjecnih korisnika 6GB definitivno bio overkill.
15.02.2010 | 13:59
Stariji model MacBook Pro 1.1 (veljaca , 2006)

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro1,1
Processor Name: Intel Core Duo
Processor Speed: 1.83 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 2 MB
Memory: 1 GB (2x512 Mb)
Bus Speed: 667 MHz
Mac OS X 10.6.2

Htio bi malo ubrzati komp pa me zanima koliko maximalno mogu ugraditi RAMA , 2 GB ili 3 GB ?
Da li je moguce ostaviti jedan keks od 512 Mb i dodati jedan od 2 GB ili..?
Ako je moguce upgradati samo na 2 GB , da li ugraditi jedan od 2 GB ili 2x 1 GB , sto je bolje ?
Sto kupiti : Kingston , Kingmax ,Crucial ili...?
15.02.2010 | 16:22
pridružujem se pitanju damira1...
imam isti MBP pa me interesiraju iste stvari.
hvala unaprijed.
15.02.2010 | 16:27
Damire, u svom MBP možeš imati max 2 GB rama. Ubaci 2 puta po 1 GB. To, i ubacivanje HDDa na 7200 okretaja je sve što možeš napraviti po pitanju performansi...
15.02.2010 | 16:56
vedran17 je napisao:
Damire, u svom MBP možeš imati max 2 GB rama. Ubaci 2 puta po 1 GB. To, i ubacivanje HDDa na 7200 okretaja je sve što možeš napraviti po pitanju performansi...

vedran 17
puno hvala i pozdrav
15.02.2010 | 17:51
Mene zanima, kako usporiti komp, jer kad kodiram video, nebitno mi je koliko radi, 2 ili 4 sata,ali se grije uzasno. Ako smanjim takt procesor, mozda bi i grijanje smanjio. Posto za vrijeme tog rada mora biti spojen ma struju, jer pocucla bateriju, nema mi spasa. Ili ima, da nabavim novi? Hm! Sad nista ne radim, a Mem Bank A1 je na 62 stupnja! CPU zna otici preko 80 stupnjeva, a ventilatori na maximum. Ima li pomoci?
15.02.2010 | 18:37
Jeli ti bil kad otvoren i očišćen? Kak bi se reklo servisiran. Preventivno pitanje, može zvučati glupo, ali to je najčešći uzrok većem zagrijavanju, ane globalno zatopljenje.
15.02.2010 | 19:44
Cist je on, od prvog dana tak radi (i tako 40 mjeseci). Nisam jedino probal bez baterije. Inace kad je samo na bateriji, grije se prihvatljivo, a na punjacu je problem. Mada spremal sam se uzeti iMAC, onaj veliki, a kad citam problem s monitorom. Ne znam da li i manji modeli imaju isti problem? Mini, da je jaci, bil bi odabir. Nema veze, povremeno grijanje nebu skodilo.
Sad sam mal skrenul s teme, sorry.
15.02.2010 | 19:56
ajde da se malo vratimo na temu , naslov je bio kako kako UBRZATI macbook pro?
kakav savjet po pitanju memorije, dakle sto preporucate Kingston , Kingmax ,Crucial ili nesto drugo?
15.02.2010 | 20:30
Mislim da su keksi li-la po kvaliteti i brzini (ovako i onako komp neradi na max. danas mogucoj brzini memorije). Ako se kupuju u paru, mislim da ne bi trebalo biti problema. Disk je druga stvar, mora bitibrz, tih i malo trositi. Jedno se kosi s drugim. Seagate Momentus 2.5" 7200 RPM 500GB, misli da je to nelos odabir.
OS nisi jos podigel? Podigni ga.
Ciscenje i sminkanje (onak usput, kad vec otvaras skatulu).
E da, kaj delas s diskom? Kud su otisli gigabajti?
moj.png
15.02.2010 | 20:30
LOL
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, VanjusOS, Anonimci (704)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO