Moguci problem sa hard diskom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moguci problem sa hard diskom

25.09.2009 | 20:04
Pozdrav svima.

A long time ago, in a galaxy far far away...

Ovako, problemi su se poceli pojavljivati pred nekih mjesec dana, prvo je flash stvarao probleme, rušenje browsera (opera i safari) prilikom ucitavanja vise npr youtube filmica odjednom i usporavanje cijelog kompjutera prilikom ucitavanja flash videa, ali nakon sto je ucitavanje gotovo sve se vraca u normalu. Pokusao sam sa vracanjem na flash 9 i jos par verzija ali se problem nije maknuo, ali mi to nije previse stvaralo problema.

Iduci problem koji sam povezao sa hard diskom je usporavanje kompletnog kompjutera pirlikom skidanja fileova. Također ekstraktanje .zip i .rar fileova traje prilično dugo što mi se prije nije dešavalo, bilo kakvo prebacivanje podataka sa usb sticka ili nečeg drugog na moj hard disk je trajalo znatno duže nego inače.
Nakon toga sam pokrenuo extended hardware test koji nije nasao nikakve probleme.

Za svaki slučaj sam isao napraviti clean install Leoparda a instalacija je trajala čak oko 14 sati
Nakon instalacije sam preko software updeate skinuo novi itunes, quick time, i upgrade na 10.5.8 a instalacija traje vec oko 3 sata...
Nakon ovog svega cu ponovno odvrtit hardare test.

Ako je zbilja a vjerovatno je problem sa hard diskom gdje mogu kupiti unutarnji hard disk za mac ( filex, mac store?) te je li jako komplicarana zamjena ako bi sam mijenjao.
Inače imam Intel iMac, zadnja bijela serija, kupljen u siječnju 2007. godine.

Unaprijed hvala svima
25.09.2009 | 20:59
To su 99% simptomi hard diska na umoru. Unutra ide bilo koji standardni disk, to uopće nije problem. Problem je zamjena koju mora napraviti ovlašteni servis ili netko tko dobro poznaje taj stroj.
25.09.2009 | 23:23
Nakon sto sam jedva rješio vanjski hard sad moram unutarnji, imam sreće što sam dva dana prije sve bacio na vanjski tako da se ne moram bojati da cu izgubiti podatke.
npr. moze ovako nesto? www.ventex.hr/ProductDetails.aspx?id=0140274&pg=G0300502

Bi mogao mozda zamjenu negdje u Rijeci obaviti ili ga moram slat u Zagreb? ne znam bas da li sam sam sposoban izvesti takvo što:laugh:

Evo pred koji sat je napokon završio upgrade quick timea, itunesa i os x-a i sada mi vec neko vrijeme ovako stoji

25.09.2009 | 23:51
Piše u podacima da je zadnja 17" Intel iMac serija imala SATA disk, pa onda je to to. Ako si i inače DIY majstor pokušaj sam, skini negdje Service Manual baš za tu seriju, pa ćeš vidjeti koliko je komplicirano. Inače, pravac ovlašteni servis...
26.09.2009 | 00:04
Puno hvala!
26.09.2009 | 02:35
Andrej ja sam to tražio jednom prilikom i skužio da je Apple tu malo čudan, pazi kako je to bilo jednsotavno na ovoj staroj seriji:

mactree.sannet.ne.jp/~kodawarisan/imacg5/imacg501.html

Samo dvije vide, otvoriš i sve sam središ! Sada ovi noviji su komplicirani, treba neki alat poseban kao kreditna kartica, pa se to gura kroz ventilaciju i svašta jer ovi više nemaju zadnji poklopac otvoriv - proguglaj malo!
26.09.2009 | 09:52
Na bijelom Intel iMacu je to malo komplicirano jer treba skidati i sam display sto nije bas najzgodnije jer je okolo i neka folija koja se lako potrga, na samom disku je temp. senzor koji se mora vratiti nazad itd itd.. Ja se vec neko vrijeme pripremam na tu operaciju ali nikako da skupim dovoljno hrabrosti iako mi ceprkanje po kompjuterima nije opce strano ali ovo je "my precious" pa me malo frka. Razmisljam da ga ipak odvedem u neki servis, u ovlasteni tesko jer pretpostavljam da bi me zamjena dosla vise od diska ali iServis to sigurno moze obaviti jednako kvalitetno za pristojne novce.

Davore koliko bi kod vas dosla ta operacija? Bas me zanima koliko je to u ovlastenom, znaci netko donese disk i stroj i vi to zamijenite. Zapravo jel vi imate opce servis ili samo prodaja??
26.09.2009 | 12:15
Ne znam za kolika je razlika između bijelog i alu iMaca. Ja sam prije par dana na svom alu 24" zamjenio svoj hard sa novim (većim)hardom uz pomoć ovog čovjeka koji je detaljno objasnio kako to ide.
Evo link
www.amfiteatar.org/content/view/155/78/lang,en/
26.09.2009 | 13:11
Mozda ovo moze pomoci. (klik na slike za uvecavanje)
28.09.2009 | 23:33
Zanima me zna li tko mozda neki servis u Rijeci koji bi mi mogao zamijeniti hard, nekako je ovo previse za mene, kao sto je i MoschuS rekao. Koliko bi me cirka kostala zamjena u ovlaštenom servisu?
29.09.2009 | 08:46
Kreativni odjel?
29.09.2009 | 12:06
Kreativni odjel nema Apple Service licencu, samo Apple Reseller, dakle takva usluga kod nas nije "ovlaštena". Naša regija i tržište su premaleni da bi nam se to isplatilo i da bismo imali čovjeka servisera koji bi brinuo o svom hardveru u regiji. S druge strane, isto to tržište je preveliko da bismo mi sami pružali svu podršku Apple korisnicima koji nisu naši klijenti. Ponekad, kada vrijeme dozvoljava, učinimo i to, ali više kao iznimku, a takvi klijenti ne uživaju popust, već plaćaju punu cijenu radnog sata.

Konkretan iMac je neugodan za otvaranje i preporučujem da to obavi baš servis. Jednom sam to radio i trajalo je satima. Uvježban serviser mora biti brži. Vjerujem i da neće biti jeftino, minimalno koliko i cijena samog hard diska, ako ne i više... žao mi je što nisam glasnik nekih ljepših vijesti!

Smayoo, u svakom slučaju hvala na preporuci.
29.09.2009 | 13:02
@dpasaric: ti ćeš znati zašto
29.09.2009 | 15:17
Andrej, kad saznaš cijenu (samo za ruke), javi, baš me zanima....
29.09.2009 | 21:22
Jos jednom hvala svima, kada rješim sve napisati cu dojmove i kako je sve prošlo.
25.10.2009 | 20:12
Evo rješeno je.
Komp bio poslan u Filex, tamo su mi stari hard zamijenili sa novim western digital i poslali ga natrag. Servis je kostao oko 800kn.
Nije bilo problema i sada Mac opet leti
25.10.2009 | 21:19
Andrej 800kn je sa diskom ili su to samo ruke?
25.10.2009 | 21:27
Sa diskom.
25.10.2009 | 21:29
Eto, rekao bih da nije ni skupo.
26.10.2009 | 12:00
I ja bi rekao da je cijena sasvim pristojna. Koliki je disk?
15.10.2012 | 02:52
Čini mi se da imam isti problem kao Andrej. PowerMac mi je večeras JAKO usporio, da bi se zblokirao. Nakon restarta sustav se dizao dobrih pet minuta! Na kraju je proradio, i radi donekle dobro, no ponovo povremeno uspori. Ako je hard u pitanju, koliko vremena imam dok ne krepa u potpunosti? Najvažnije foldere sam si već prebacila na sigurno, a zanima me je li moguće, budući da imam još dva slobodna mjesta za interni hard, napraviti kopiju ovog harda koji sad zafrkava, zatim ga iščupati i umiroviti, a sustav pogoniti sa novog. Ne da mi se ponovno stavljati sustav i sve programe. Je li radim obični back up ili nešto drugo?
15.10.2012 | 02:58
Još nešto, s obzirom da sam ga jedva upalila, je li bolje da ga pustim u sleep mode, nego da ga gasim?
15.10.2012 | 08:05
Skini programčić Carbon Copy Cloner www.bombich.com ne trebaš ga kupiti nego iskoristi onih 7 dana bezplatno.
Cloniraj taj HDD koji ti očito krepava na neki zdravi, izčupaj krepani i baci ga.
Clon napravi tako da preko USB-a prikopčaš novi HDD i na njega prebaciš sve sa tog bolesnog. Ako ti negdje zapne cloniranje, pitaj slobodno i pomoći ćemo ti. Kad bude sve prebačeno, onda izvadi bolesni i na mjeso njega stavi taj novi.

To je to. Ja bi da sam na tvom mjestu to odmah napravio, jer prognoze koliko će još izdržati su u najmanju ruku neprecizne. Može ti crknuti odmah, a može se još mučiti danima. Zato nema čekanja spasi šta se spasit da.
15.10.2012 | 08:08
Skrati mu muke.
15.10.2012 | 09:11
S obzirom da imaš Mac Pro, ne moraš spajati drugi HDD izvana preko USB, nego, kako si i sama napisala, možeš otvoriti Mac i ugraditi novi HDD u slobodni bay pa će ti kopiranje ići brže.

Naravno, prije tog zahvata moraš napraviti shutdown. S obzirom da disk crkava, uvijek postoji mogućnost da se poslije toga više neće uspjeti bootati. U tom slučaju je tinov savjet možda bolji - da ne rebootaš stroj još jednom, nego novi disk spojiš preko vanjskog docka i odradiš kloniranje ASAP.

Prognoziranje o tome koliko će još durati - nije pametno. Računaj kao da može krepati svake sekunde. Ako ti potraje dovoljno da odradiš kloniranje, smatraj se sretnom. Čim to završi, secure erase (ako imaš tajnih podataka na njemu) i - u smeće.
15.10.2012 | 09:31
ironija je u tome da mi je ladica krepala nema 10 dana i da ga moram upiknuti unutra i molit boga. Preko noći ga nisam gasil, ujutro se probudio kao da ništa nije bilo. Iz ovih stopa idem kupit nov. Zna netko što je bilo unutra? Western Digital? Je li svejedno što kupim?
15.10.2012 | 09:40
Nema veze što je bilo unutra, kupi neki koji ti odgovara.

Ali kažeš da ti je ladica krepala? Koja? Ta u kojoj ti je sad taj HDD?
15.10.2012 | 09:42
hvala, drž palčeve. a nema ni dvije godine komp...
15.10.2012 | 09:46
Sad vidim da si napisala da imaš "PowerMac". To je neki stariji, nema Intel procesor? Onda je moguće da je HDD unutra IDE. Pogledaj što kaže System Profiler. Jabučica, About this Mac, More info, pa onda pod HArdware (slijeva) imaš ATA pri vrhu i Serial-ATA pri dnu.

Ako ti je disk naveden pod ATA, onda je stari tip, za IDE sabirnicu. Ako je pod Serial-ATA, onda je noviji, SATA. Netko od veterana bi ti vjerojatno znao i napamet reći koji je, ali ja ne znam.

Uglavnom, ako je SATA, onda odeš u dućan i kupiš bilo koji 3,5" (preporučam da uzmeš neki od 7200 rpm) koji ti odgovara financijski i po GB.

Ako je IDE, onda moraš izričito tražiti IDE disk. Takvih već ima jako malo u ponudi pa ih nije lako naći.
15.10.2012 | 09:50
ne , novi je, nema ni dvije godine ( Pod serial ATA je naveden, dakle imam sreće. Prvojerila sam na netu točno točno taj power Mac koji ja imam ima ”1 TGB Serial ATA (3 Gb/S), 7200 rps”. Dakle, bilo koji
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (989)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO