MacBook Pro 17 se ledi na shut downu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 17 se ledi na shut downu

29.11.2009 | 07:47
Problem je dakle sljedeci, komp star 8 mjeseci se zna zalediti i to cesto kada ga bacim u shut down proces.
Instaliran je Snow leopard ali istu stvar je radio i na Leopardu instaliranom prije.
Inace to je MacBook Pro 17 incni sa 2.66 Ghz i 4 GB memorije.
Dakle kada kompjuter krene u shut down zaledi se u trenutku kada nema vise ikonica
na ekranu u kada ostane samo prazna klasicna svemirska desktop pozadina, slijedeci korak
bi bio da se boja monitora pretvori u plavu ali to se ne dogodi nego tu ostane zaledjen.
Kursor se pretvori u loading ikonicu i ona se vrti i vrti vrti...
Nakon toga nema druge nego da ga izbijem iz struje sa power buttonom, ne znam nikako mi se to ne
svidja i brinem se da bih si mogao tako unistiti hard disk ili maticnu, ima li netko neku ideju?
29.11.2009 | 09:29
Gle, komp je pod jamstvom. Dakle, back-up harda i pravac servis. Nemaš tu kaj ti mudrijat. Samo im daj komp i nek ga poprave. Očito nekaj nije u redu s njim. A ako se to stalno događa, onda bar nije teško predstaviti problem pred njima i nek se oni onda ...u s tim. To im je posao, nije li?
Znam, teško se pomiriti s tim da ostaješ bez tako lijepe mašine, ali ja ne bih časio časa, nego odnio stvar u servis. Imaš garanciju baš za te i takve slučajeve....
29.11.2009 | 10:01
Djuro slazem se sa svim recenim ali recimo da situacija nije tako jednostavna sa odlaskom u servis
mada je to najpametnije rijesenje.
Bas bih trebao neki konstruktivni savjet sta bi moglo biti.
Jucer sam kopirao jako puno stvari na externi disk, sve se mislim mozda je
problem sa procesorom je li to moguce?
Update sa Leoparda na Snow ocito nije rijesio problem. I da, ledi se uvijek identicno,
uvijek na shut downu.
29.11.2009 | 11:49
Meni se ista stvar desavala kad bih ga isao restartat(nije MBP 17", nego MB ), ali update sa 10.6.1 na 10.6.2 je rijesio stvar.
29.11.2009 | 11:58
Kako imas eksterni disk, instaliraj potpuno svjezu kopiju OS X-a na vanjski disk i bootaj s njega. Probaj na toj cistoj instalaciji da li i dalje postoji problem sa shutdownom. Ako ne, onda je gotovo sigurno da je problem softverske prirode. Zati mozes sa Migration Assistantom prebaciti svoj user folder se starog diska i nakon toga opet dignuti sistem se vanjskog diska, prijaviti se pod svojim user accountom i pogledati moze li se problem tada reproducirati. Ako da, nesto smeta sto se pokrece u tvojem account, a ako ne, onda je moguce nestos to je instalirano unutar samog sistema.
Takodjer postoje i sistemski logovi gdje mozes vidjeti sto tocno zaustavlja shutdown proces.
Jos jednostavnije, mozes na briznu probati tako da kreiras novi user account na postojecem sistemu i probas shutdown iz njega. Ne radi li ba sshutdown ili ti se zaglavi i na logoutu?
29.11.2009 | 12:09
Ne mora uopće biti HW problem. Može biti i da imaš problematičan komad softvera (neki deamon ili nešto slično, što je uvijek aktivno, možda printer driver?) koji, kad mu OS kaže da se okonča, nešto zablesavi (možda uzaludno traži neku periferiju ili neki mrežni resurs s kojeg bi se trebao odjaviti). Isto tako je moguće i da imaš proces koji mora dovršiti prije nego se prekine (možda Time Machine backup?).

Da bi eventualno provjerio da li je problem softverski, možeš učiniti sljedeće:

1. napravi shutdown navečer i pusti "beach ball" neka se vrti i cijelu noć ako treba. Ako ujutro zatekneš računalo uredno isključeno, znači da je problem s nekim procesom koji se sporo okončava. Nakon toga probaj shut down ponovno. Možda ti je problem nestao (možda je proces bezuspješno pokušavao dovršiti nešto, a ti ga nisi nikad pustio), a možda je uvijek isto.

2. neovisno o rezultatu ad 1, uzmi eksterni disk i na njega napravi clean install OS-a, bez ikakvog softvera. Bootaj stroj s eksternog diska umjesto glavnog. Pokušaj shut down. Ako radi normalno, imaš softverski problem.

Ako utvrdiš da je problem softverski i da nije prošao nakon prvog uspješnog shutdowna, možeš provjeriti da li je do korisničkih postavki ili opće sistemskih, tako da pokušaš logout. Ako ti logout radi normalno, onda bi vjerojatno imao problema sa shutdownom i iz drugog (novog) korisničkog accounta. U tom bi slučaju trebalo tražiti što ti se sve pokreće sistemski, prije samog logina. To je već dosta komplicirano za objasniti.

Ali najprije probaj ove stvari gore pa javi kakav je rezultat.
29.11.2009 | 12:10
Heto, Riba je bio brži...
29.11.2009 | 14:18
Probaj od banalnog, otvori novog usera za probu, i pokušaj pod njim. Time eliminiraš softverski problem na bazi postavki korisnika ili specifičnog softvera baš pod tim korisnikom. Ako problem ostane, onda ono što je Riba rekao da se ustanovi je li u pitanju system-wide problem. Pogledaj i što kaže konzola, koji proces stane pri gašenju?

Vjerujem da je to softverski problem - još u životu nisam sreo Mac koji se nije htio ugasiti radi hardverskog kvara, a vidio sam Macova u životu...
29.11.2009 | 15:06
prilikom gšenja, on uvijek sprema caches i provjerava kexotve. ja bi isao tako daleko da bi skinuo neki progi za cicsenje cache-a ili ručno bi ga očistio . Čak bi se dao kladiti da ga neki .kext ubija, on nekog ili scanera ili kakve pcmcia kartice (T-Mobile, web'n(walk!!??)
30.11.2009 | 13:01
Istu stvar sam ja ima na MBP 17" PPC na kojem je 10.5.8 (to je onaj famozni na kojem je Leonardo Ninđa probio monitor pa sam mjenjao LCD) i stvar sam riješio čistom instalacijom. Probao sam i sa cleanerom no nisam uspio. Tako da je moj savjet: backup i clean install, pa onda malo po malo...
06.12.2009 | 16:01
Hvala ljudi, eto za sada se nadam da je novi update rijesio stvar jer se ne mrzne vise, vidjet cemo, citao sam po forumima ima dosta ljudi sa mojim problemom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, VanjusOS, Anonimci (736)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO