Baterija na powerbooku G4 12"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Baterija na powerbooku G4 12"

01.12.2009 | 20:30
Poštovana gospodo,

Baterija na powerbooku me čudi. Uredno se napuni do 100% kapaciteta, ali kad radim samo na njoj, onda se čudno ponaša. Naime, kad dođe do nekih 50%, onda samo odjednom padne na 1% i komp ode u sleep. Jel bi to bio znak da joj je vrijeme za zamjenu?
Kad sam kupil komp, a to je bilo prije par mjeseci, kupljen je uz napomenu da je baterija nova. I doista, onda je trajala preko dva sata, i to bez problema uz konstantno mučenje harda. No, sad mi se čini da jako ovisi o tome koliko narihtam osvjetljenje ekrana. Jasno mi je da više svjetla ždere više struje, ali meni se ovako čini kao da neki od njenih modula ne rade. Naime, ona se troši i pomalo joj kopni kapacitet, ali onda, bez ikakva pravila odjednom bubne na 1% i game over.
Ima li tko kakvu suvislu ideju?
Fala unaprijed
01.12.2009 | 23:27
Crkla jedna ćelija. Odnesi u Đorđićevu da ti kažu da li je mogu popraviti i koliko bi te to došlo (naglasi da je malo korištena i da se radi samo o jednoj defektnoj ćeliji). Ako je preskupo, kupi drugu a ovu recikliraj i preboli.

PS

Ne zaboravi da su baterije opasan otpad! Ne bacaj ih u smeće, nego odnesi na mjesto gdje ih se prikuplja za reciklažu (npr. u svakom Mercatoru na info pultu).
02.12.2009 | 09:27
Tak sam si i mislil. Ok, hvala na informaciji.

PS. Znam da su bakterije opasan otpad i nikad ih ne bacam. Dapače, imal sam jednom vrlo zanimljivu i živu razmjenu mišljenja s prodavačicom u tvorničkom dućanu Croatia baterija, tj. Varte u Koturaškoj kad sam joj donesel naramak istrošenih baterija i onda me ona u čudu pitala da zakaj to nisam samo bacil u smeće, nego nju gnjavim s tim? Lijepo sam joj objasnil da je otrov, a oni bi to trebali/mogli/vjerojatno htjeli iskoristiti u svojim pogonima. Nevoljko je uzela paket i vjerojatno ga onda ona bacila u smeće kad sam izašel i dućkasa da si ne narušava komociju; naime ja sam JAMAČNO bil jedini koji je taj dan kročil u tu šupu....
02.12.2009 | 10:39
Na znanje i ravnanje: baterija se sastoji od šest ćelija. Gospodin iz Đrođićeve ih mijenja samo u kompletu- jedna je ćelija 98 kuna. Dakle, popravak bakterije je cca 600 kuna. Na Amazonu je nova 33 baksa, ali ne šalju lopovi u RH. Sad tražim neku američansku vezu....
02.12.2009 | 10:39
Da, kod nas je simboličnih 110 kuna, ako se ne varam.....
02.12.2009 | 10:40
Fali nula: 1100 kuna:S
02.12.2009 | 15:02
Ja to uvijek preko E-baya, odem u advanced search i uključim opciju "only items available to Croatia, Republic of" tako da ne gubim vrijeme s onima koji šalju samo po USA.

Evo ti link
02.12.2009 | 21:09
Hvala najljepša, već je riješeno posredovanjem zajedničkog poznanika/prijatelja;)
03.12.2009 | 21:29
Djuro pozdrav,
Prijatelj i ja smo imali avanturu, jes da je powerbook 15" ali cini mi se da je princip isti. Uglavnom izvodivo i u privatnoj reziji, mi smo kupili preko oglasa bateriju za neki hp laptop razvalili je i celije iskoristili, tu imas malo sa slikicama: picasaweb.google.com/TarikUstalic/BaterijaRepack#

Jedini problem koji se poslije tog repack-a pojavio je sto je elektronika powerbookove baterije zapamtila onaj stari potroseni kapacitet tako da ocitavanje u menu baru prikazivalo da ce baterija biti prazna za 15 min a ona drzi po 4-5 sati
I to smo pokusali rijesiti sa sbworkshop.com/
evo i taj kabal za komuniciranje s baterijom pa ako budes imao taj problem picasaweb.google.com/TarikUstalic/CitacEpromaBaterije#

P.S. S ovim sbworkshopom nismo imali srece, ili nismo znali

Pozdrav, nadam se da ce nesto od ovoga pomoci!
04.12.2009 | 08:47
Kaj znaci da pokazuje 15min, a drzi 4-5 sati? Jel pokazuje 15min cijelo vrijeme dok se stvarno ne isprazni ili svako malo upozorava da je bat. prazna? Islo bi na zivce da svako malo iskace onaj prozorcic s upozorenjem.
I jos nekaj, kak se ponasa indikator na bateriji, one zelene ledice koje indicirju napunjenost?
Hvala
04.12.2009 | 08:57
Jednom upozori i onda kad prodje tih 15 min stalno pise calculating dok se ne istrosi lampice se isto ponasaju kao da je baterija prazna.
04.12.2009 | 15:48
Thanks
05.12.2009 | 15:35
Pozdrav
Moja je predpostavka da ti baterija i nije bila bas nova ili bi je trebao osvjeziti(o tome pogledaj malo na Apple stranicama o baterijama) ,barem prema mojim iskustvima
Kada je nova treba raditi do 4 sata,kad je ovaj laptop izisao na trziste imao je najdugovjecniju bateriju prema ocjenama,Ja sam taj laptop kupio prije 4 i po godine i baterija traje jos uvijek najmanje dva sata kod osobe kojoj sam ga prodao.
Slicnih priblema s baterijom sam imao na iBook-u nakon malo vise od dvije godine koristenja i nekih 150 punjenja,poceli su mi se takodjer pojavljivati slicni simptomi s baterijom.
Radila bi normalno a onda bi pocela bucati s vremenom trajanja.Pokazivala bi nakon sat vremena da je skoro prazna i kad bi ugasio i upalio ponovno laptop radila bi jos najmanje sat,a nekad ne bi ni to.
Novu sam nakon puste zavrzlame kupio preko Ebaya i platio je nekih 60 dolara prije dva mjeseca.Sad sve radi u redu.
Za provjeru stanja baterije, pronadji aplikaciju coconutBattery pa je instaliraj na laptop
Ona pokazuje kolicinu,kvalitetu punjenja i starosti laptopa.
05.12.2009 | 17:50
hvala na savjetu. Stanje je ovakvo: kaže da mi je kapacitet baterije 3678 mAh umjesto 4400. To je taman to kaj veli Smayoo. Jedna ćelija je gecrkt. U svakom slučaju, hvala na savjetu, lijepa aplikacija. BTW, baterija ima 55 punjenja iza sebe, tak da je doista bila nova kad sam kupil komp.
Picture_1-810f8f0a708a2724617c14914f1195f7.png
06.12.2009 | 19:05
Mozda je i do punjenja
Potrebno je ponekad da bi se baterija skroz napunila i bateriju laptopa potpuno isprazniti.Radi na laptopu bez prikljucka na struju dok se skroz ne isprazni i ode na hibernaciju (preporuca se najmanje jedan put mjesecno) Ostavi ga tako par sati bez struje i onda ukljuci struju da se ponovo napuni.Onda pogledaj ponovno kapacitet baterije.Ako je potrebno napravi ovo opet.Mislim da bi moglo pomoci.Da ti je baterija otisla ne bi imala ni ovaj kapacitet koji pokazuje.
06.12.2009 | 20:35
Kad se radi o litijskim baterijama (što je kod Maca slučaj), ovo nema nikakvu svrhu. Litijske baterije nije potrebno formirati (tako se zove taj proces potpunog punjenja i potpunog pražnjenja).
06.12.2009 | 23:55
Nisam to ja izmislio
Valjda netko tko je to proizveo zna najbolje
Usput to se zove kalibracija
support.apple.com/kb/HT1490
07.12.2009 | 07:23
E, to je sasvim druga stvar. Kalibracija se ne radi zbog zdravlja baterije, nego zbog ispravnog pokazivanja preostalog vremena rada, odnosno preostalog kapaciteta.

Kalibracijom sigurno nećeš postići da loša litijska baterija (s crknutom ćelijom ili potrošenim kapacitetom) postane bolja. No, za nekadašnje nikalske baterije se ovakvim postupkom (koji se zove formiranje) zaista moglo povratiti dio izgubljenog kapaciteta.

Posljedično, uputa slična ovoj koju si opisao ostala je u dosta velikom broju korisničkih uputa čak i nakon prijelaza na litijske baterije - jednostavno - nitko ih nije ispravio. A i inače, Apple sigurno ne proizvodi baterije - proizvode ih specijalizirane tvornice.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, VanjusOS, Anonimci (613)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO