ibook vs mini vs powerbook vs netbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ibook vs mini vs powerbook vs netbook

02.12.2009 | 12:33
Rodica mi stiže oko Božića iz Njemačke i mislim se da mi donese nešto od navedenog. Kako ipak ja plaćam, a ona stiže avionom, izbor je prilično sužen na gornje 4 stvari.

iskreno drugi laptop mi ne treba i potpuno bih bio zadovoljan minijem, al ako za li-la cijenu mogu dobit i ekran, zašto ne.

dakle, macovi bi svi bili G4 a ibook i powerbook dijagonale 12". ovaj netbook sam uključio u priču radi mogućnosti hackintoshiranja al ne znam koji je najbolji za to.

ono što mene zanima, kakvi su u usporedbi ibook i mini sa 1.42GHz? s tim da ibook može primit 1.5 GB RAMa a mini samo 1GB.

vjerujem da je powerbook najbolji od trojke macova al je vjerojatno i najskuplji.

za što mi treba? za stvarno jednostavne stvari tipa programiranja, i surfanja i uredskog posla i gledanja filmova obrada videa i slike njet.
02.12.2009 | 12:49
Pa koji ti je budzet? Ja bi probao navuci barem za Intel Minija starije generacije. Mozda cak onaj prvi, njemu je procesor u podnozju i da se upgradeati.
02.12.2009 | 14:50
a ono max 250€ mi je budžet.

koje koristi imam od toga šta mogu mijenjati procesor? tj. kolika je razlika u brzini te kolko košta taj proc kojim bi mijenjao?
02.12.2009 | 14:59
Pa to je više od $350, za to bi mogao naci prvog Intel Minija bez problema....jedino ga treba naći. Njemu se postojeći Core Solo na 1.66 može upgradeati na Core Duo na preko 2GHz, i dobije se dosta na performansama. Koliko dođu procesori bi trebalo provjeriti, ali ne moraš uzeti latest & greatest...tj. ne moraš u startu uzeti ništa, i sa orginalnim procesorom će ti biti osjetno brži od G4 minija, a barem ti ostaje opcija da ga u budućnosti friziraš.
Za sam upgrade baci oko tu:
www.xlr8yourmac.com/systems/mac_mini_core_2_duo_swaps.html
www.ambor.com/public/meromswap/meromswap.html

Imaš još hrpu stranica po netu koje dokumentiraju taj upgrade.
02.12.2009 | 15:12
Vidiš, vidiš ...

Zanimljive informacije za mene koji volim otvarati stvari
02.12.2009 | 16:28
Riba je napisao:
Pa to je više od $350, za to bi mogao naci prvog Intel Minija bez problema....jedino ga treba naći. Njemu se postojeći Core Solo na 1.66 može upgradeati na Core Duo na preko 2GHz, i dobije se dosta na performansama. Koliko dođu procesori bi trebalo provjeriti, ali ne moraš uzeti latest & greatest...tj. ne moraš u startu uzeti ništa, i sa orginalnim procesorom će ti biti osjetno brži od G4 minija, a barem ti ostaje opcija da ga u budućnosti friziraš.
Za sam upgrade baci oko tu:
www.xlr8yourmac.com/systems/mac_mini_core_2_duo_swaps.html
www.ambor.com/public/meromswap/meromswap.html

Imaš još hrpu stranica po netu koje dokumentiraju taj upgrade.

ne znam dal da se ograničim samo na ebay.de ili da uključim i ebay.com i ebay.co.uk budući da me strah da joj ne naplate carinu pri preuzimanju

ok Ribo, budem pogledao za intel Minija
02.12.2009 | 16:52
Ja citavo vrijeme zabudalio da ona dolazi iz USA... nece biti lako u EU naci tog minija za te novce, stovise jedva nadjes G4 model za to.
Isprike na nesporazumu...
02.12.2009 | 17:13
šta veliš na ovog Ribo?
02.12.2009 | 17:17
Evo jedan apgrejdabilni iz njemacke ....

02.12.2009 | 17:38
Nisam siguran da se Core Duo moze upgradeati...
02.12.2009 | 17:47
everymac kaže da je upgradeable, mada bi meni za moje potrebe bio dovoljan i ovakav

da biddam?
02.12.2009 | 18:15
MacMini 1,1 Intel Core Solo 1.5GHz

Kazu da moze.

Evo linka: www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=91459
03.12.2009 | 09:23
Može jedno pitanje? Koliko vidim, stari mini ima 667 MHz takt na motherboardu, ne? Mislim, memorija radi na toj frekvi. I procesori komuniciraju s memorijom na toj frekvi (ispričavam se ako ne koristim ispravne termine, ja sam strojar, a ne elektroničar, ali mislim da se kuži kaj hoću reći). E, sad, ako se ide na novi proc, na nabavi net sam našel samo penryn procesore (2.8 Ghz) čiji bus rad na 1066 Mhz, ako se ne varam. ZNam da se memorija može prilagoditi nižem radnom taktu; vrijedi li isto i za procesore? Ako ne, onda su mogućnosti upgradea procesora dosta okljaštrene, usudio bih se reći? Ili sam nekaj pobrkal?
Unaprijed hvala,

BTW, proc se može kupiti kod nas za 600 i nekaj kuna, ovaj od 2.8 Ghz- ako se to zašteka u minija, mislim da bi mali poletil (pod uvjetom da se može)
04.12.2009 | 09:41
Nitko ne zna odgovor na pitanje o busu i procesoru?
04.12.2009 | 11:02
Pitanje ti je na mjestu i odgovor je vjerojatno takav da, ako želiš zaista imati nešto od bržeg procesora, moraš staviti i brzu memoriju. Onako, teoretski.
04.12.2009 | 11:32
Pitanje je sto tocno podrzava chipset. Trebalo bi obici siteove koji pricaju o tom upgradeu Minija, tamo sigurno pise koji tocno procesori idu unutra i na kojoj frekvenciji. Vjerojatno sam chipset konfigurira ispravnu frekvenciju i djelitelj. Ovo bi Breed znao da nije lijena krava.
04.12.2009 | 11:56
Ajmo, Breed! Može prosvjetljenje nas neukih? fala unaprijed,
24.12.2009 | 20:56
Evo stigla rodica iz Njemačke i donijela mi božični poklon. G4 Mini 1.42 GHz sa 1GB RAMa i superdrive i BT i Wireless

168€
25.12.2009 | 09:36
Bravo, pa to je makina i pol! Svaka čast!
25.12.2009 | 12:17
Trenutno je gore Panther 10.3.9. i sve updateano do kraja uključujući i sekjuriti updejte. Nevjerojatno kako taj stroj leti. Na trenutke mi se čini da je brži od mg MBPa sa SnowLeom

Ali ipak će ići za početak Tigar na nj jerbo ne mogu instalirat Xcode 2.4 na Panthera a on mi treba za instalirat Ruby on Rails
25.12.2009 | 19:13
Stavi slobodno Leopard. Ja na svojem skoro pa istom ko i tvoj samo sto je proc 1.5 Vrtim Leo i nije nista sporiji od Tigera koji je bio prije.
25.12.2009 | 21:15
Da, krkni gore samo leopard bez beda. Ja na powerbooku G4 1.33 Ghz NAJNORMALNIJE vrtim 10.5.8. Nema baš nikakvih problema
25.12.2009 | 21:52
Evo i kod mene 10.5 na G4 Miniju, samo napred.
26.12.2009 | 13:08
Ja imam ono prvog, prvog 1.25GHz, stavio max memorije. Leopard radi bez problema. Doduce sluzi kao mediacentar za divixe i mjuzu. Meni je crkel disk, ali u garanciji su ga zamijenili. Mislim da procesor i inje neko usko grlo, memorija je. Cak je i grafika OK.
To kaj ima i USB i FW je u redu, ovi novi mislim da nemaju FW.
Po meni FW je puno lukavije rijesenje jer ne treba HUB, u stvari, radi se lanac (kao SCSI).
Sretan Bozici i Nova godina. lol
26.12.2009 | 14:16
Djuro genijalac je napisao:
Može jedno pitanje? Koliko vidim, stari mini ima 667 MHz takt na motherboardu, ne? Mislim, memorija radi na toj frekvi. I procesori komuniciraju s memorijom na toj frekvi (ispričavam se ako ne koristim ispravne termine, ja sam strojar, a ne elektroničar, ali mislim da se kuži kaj hoću reći). E, sad, ako se ide na novi proc, na nabavi net sam našel samo penryn procesore (2.8 Ghz) čiji bus rad na 1066 Mhz, ako se ne varam. ZNam da se memorija može prilagoditi nižem radnom taktu; vrijedi li isto i za procesore? Ako ne, onda su mogućnosti upgradea procesora dosta okljaštrene, usudio bih se reći? Ili sam nekaj pobrkal?
Unaprijed hvala,

BTW, proc se može kupiti kod nas za 600 i nekaj kuna, ovaj od 2.8 Ghz- ako se to zašteka u minija, mislim da bi mali poletil (pod uvjetom da se može)

Malo kasnim... Taj CPU na 1066 ima drugačiji socket nego što imaju Miniji u kojima su Yonah ili Merom.
Zadnji najbrži CPU koji potvrđeno radi kao nadogradnja u starijim Minijima je T7600 na 2,33.
Koliko mi je poznato, Miniji imaju fiksni množitelj, tako da će ti (hipotetički) CPU predviđen za npr 800 ili 1066 bus raditi sporije zbog množitelja. Na stranu nekompatibilni socket...
Pokušaj nabaviti taj T7600 i to bi bilo to.
26.12.2009 | 20:52
Breed, fala na informaciji. Sad znam još nekaj. Mislim, ionako je cijela priča bila u sferi teorije, ali kaj god znaš u životu, nemre ti škoditi, ne?
U svakom slučaju, hvala
26.12.2009 | 21:03
Kako ne!? Ja eto ne želim znati od čega se točno radi pašteta jer bi mi škodilo!
26.12.2009 | 21:30
Pa to ti piše na svakoj konzervi sitnim slovima..... I sve je zdravo, provjereno i namijeno rastu i zdravom rastu...
BTW, znaš zakaj se pašteta zove pašteta? Navodno je stari Gavrilović gledal kaj se bacalo na kraju proizvodnje i samo govoril: Pa ovo je šteta bacit! Pa ovo je šteta bacit! Pa su onda sve sfaširali, dodali malo začina da bude jestivo i prozvali to - paštetom....
26.12.2009 | 21:32
Blažena moja miopija !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, VanjusOS, Anonimci (584)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO