26.12.2009 | 14:16
Djuro genijalac je napisao:
Može jedno pitanje? Koliko vidim, stari mini ima 667 MHz takt na motherboardu, ne? Mislim, memorija radi na toj frekvi. I procesori komuniciraju s memorijom na toj frekvi (ispričavam se ako ne koristim ispravne termine, ja sam strojar, a ne elektroničar, ali mislim da se kuži kaj hoću reći). E, sad, ako se ide na novi proc, na nabavi net sam našel samo penryn procesore (2.8 Ghz) čiji bus rad na 1066 Mhz, ako se ne varam. ZNam da se memorija može prilagoditi nižem radnom taktu; vrijedi li isto i za procesore? Ako ne, onda su mogućnosti upgradea procesora dosta okljaštrene, usudio bih se reći? Ili sam nekaj pobrkal?
Unaprijed hvala,
BTW, proc se može kupiti kod nas za 600 i nekaj kuna, ovaj od 2.8 Ghz- ako se to zašteka u minija, mislim da bi mali poletil (pod uvjetom da se može)
Malo kasnim... Taj CPU na 1066 ima drugačiji socket nego što imaju Miniji u kojima su Yonah ili Merom.
Zadnji najbrži CPU koji potvrđeno radi kao nadogradnja u starijim Minijima je T7600 na 2,33.
Koliko mi je poznato, Miniji imaju fiksni množitelj, tako da će ti (hipotetički) CPU predviđen za npr 800 ili 1066 bus raditi sporije zbog množitelja. Na stranu nekompatibilni socket...
Pokušaj nabaviti taj T7600 i to bi bilo to.