29.01.2010 | 00:56
Finn je napisao:
kad kažem "bez dodatnog rutera" mislim na to da imam B.netov žični modem, kao što Zeljko kaze, i ne mogu taj modem njima vratit i prestat plaćat njegov najam.
dakle, imam dvije opcije:
a) dodati na taj njihov modem bežični ruter ili
b) bez tog dodatnog bežičnog rutera pustiti internetsku vezu s Maca na PC.
pošto sam naveo probleme koje imam s opcijom b), zanima me postoji li rješenje za tu opciju koje bi funkcioniralo kako treba ili je jedino što sigurno radi opcija a), tj. dodatni ruter?
Modem je modem, ruter je ruter.
Dakle, ruter ima wan i lan portove. WAN port povežeš na B.netov modem. LAN portove po želji koristiš zua spajanje računala, NAS-ova, te druge mrežne opreme žićano.
Putem WLAN-a spajaš bežićno (to već znaš).
Za prvi put žićno se spoji na ruter putem jednog od LAN portova. U uputstvu će ti pisati default IP adresa, ili se posluži priloženim CD-om ako na njemu ima aplikacija za konfiguriranje.
Možda ćeš trebati promijeniti IP adresu svog računala kako bi podmreža odgovarala defaultnom IP-u rutera.
Kad se pojave postavke rutera, podesiš username i password za kabelski pristup, te WLAN SSID, enkripciju i ključ.
Spremiš postavke i rebootaš ruter, možda potraje minutu.
Nakon toga eventualno vratiš postavke IP-a na računalu da ide automatski, te bi pristup internetu trebao biti omogućen na oba računala.
Imam i D-Linkov ruter i spomenuti Linksys WRT, ali na poslu, pa sutra sredinom dana mogu pogledati neke detalje, na adsl modeme sam to spajao bez problema kao ruter, na adsl modem-rutere kao AP, te na drugu opremu kao AP-client. Uglavnom se sve podesi za par minuta ako nešto ne zašteka.