Koji ruter?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji ruter?

28.01.2010 | 20:59
zanimaju me dvije stvari:
1. koliko je isplativo/preporučljivo uzimati polovni ruter?
2. koje bi marke bile preporučljivije, tj. koje bi trebalo eventualno izbjeći?
treba mi neki solidni ruter za spojit dva kompa (Mac i PC), dakle u cjenovnom rangu od 300-tinjak kuna.
28.01.2010 | 21:38
Finn je napisao:
zanimaju me dvije stvari:
1. koliko je isplativo/preporučljivo uzimati polovni ruter?
2. koje bi marke bile preporučljivije, tj. koje bi trebalo eventualno izbjeći?
treba mi neki solidni ruter za spojit dva kompa (Mac i PC), dakle u cjenovnom rangu od 300-tinjak kuna.

Polovni router - osobno nikad ne bih uzeo, nisu toliko skupi, a kod novog imaš garanciju i sve pripadajuće što te dođe.
Koji router ovisi o namjeni, da li ti je dovoljno 100 MBPs ili trebaš 1000 MBPs?
Ili trebaš wlan router? 802.11g dovoljno ili 802.11n?
Sve ovisi o namjeni.
Ako je samo za spojiti dva računala, bežično možeš ad-hoc bez kune troška, ili možeš žičano cross-over kabelom, ili switchem.
Da li trebaju imati i pristup internetu nisi naveo? Kako ideš na internet, koja oprema, koji operator ako router mora imati i adsl modem.
Koliko je bitna pouzdanost?
Toliko o hardveru. Treba više podataka za preporuku.

Za softverski dio se ne bih miješao.
Također imam i Mac i PC, još nisam uhvatio slobodni vikend da ih pospojim i vidim gdje su kvake. Problem će biti u softveru, ne u hardveru.
28.01.2010 | 22:06
Pretpostavljam da si mislio na wireless router (odnosno access point koji je istovremeno i ADSL router). Mislim da to ne treba kupovati polovno.

Spojiti Mac i PC nije nikakav problem. Već smo pisali o tome ovdje - samo malo strpljivije i pažljivije pretraži forum.
28.01.2010 | 23:00
@Windows7: hvala na dodatnoj razradi, ne kužim se u te stvari...
dakle, treba mi ruter za spajanje dva kompa na internet. trenutno mi je Mac spojen mrežnim kabelom na B.netov modem koji dopušta samo žičano spajanje jednog kompa.
najbolje bi bilo kada bi ih mogao tako spojit da mi se PC može spajat na internet preko Maca.

@smayoo: to "PC na net preko Maca" sam ja bio već pitao, ti si sudjelovao u tome, ali je ostalo otprilike na tome da je zaštita preslaba.

ja sam naime spojio internet vezu Maca i PC-a (pustim preko airporta B.net koji onda PC bežično koristi), ali:
a) na PC-u mi ta veza nekad radi, nekad ne radi (?)
b) na Macu mogu za tu kombinaciju koristiti samo WEP enkripciju za koju mi je rečeno da je gotovo kao da nema nikakve zaštite.

dakle, nešto negdje ne štima, pa sam shvatio da je jedino pravo rješenje dodati ruter.
inače bi mi najviše pasalo da mogu sherati internet vezu s Maca na PC.
28.01.2010 | 23:15
Ovo bi vjerojatno moglo:
D-LINK DIR-300, ADSL/Cable/Wireless Router, WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x 10/100Mbps, 11/54 Mbps,802.11b/g, Napajanje vanjsko.

Preporučena MPC je 325,95 kn ali može biti i viša, ovisno gdje kupiš.

Imam jedan neraspakiran, ali nemam iskustva s kabelskim internetom, za podešavanje najbolje da ti kaže netko tko je na B.netu.
28.01.2010 | 23:28
a šta je s bežičnim internetom? misliš da bi se moglo spojit ih bežično bez dodatnog rutera, a da stvar šljaka?
28.01.2010 | 23:40
Finn je napisao:
a šta je s bežičnim internetom? misliš da bi se moglo spojit ih bežično bez dodatnog rutera, a da stvar šljaka?

Nisi pročitao opis koji sam stavio - DIR300 je Wireless router, ne treba ti ništa dodatno.

U međuvremenu sam za sebe nešto gledao, možda i tebi bude korisno:
support.apple.com/kb/HT2959
28.01.2010 | 23:40
Ja trenutno imam Linksys WRT54G, u pogonu je 24/7 vec nekih 3-4 godine. Povezuem svasta na njega. Hackintosh sa Snow Leopardom, stariji MacBook, iPhone, HP lap s win XP, HP lap sa win7.... i sve je uvijek radilo super. Na njega je spojen najosnovniji zicani B.netov modem.

Novih i kompaktnijih verzija ima za oko 260 kn (WRT54G2), pa dajem preporuku njima.
28.01.2010 | 23:46
Zeljko je napisao:
Ja trenutno imam Linksys WRT54G, u pogonu je 24/7 vec nekih 3-4 godine. Povezuem svasta na njega. Hackintosh sa Snow Leopardom, stariji MacBook, iPhone, HP lap s win XP, HP lap sa win7.... i sve je uvijek radilo super. Na njega je spojen najosnovniji zicani B.netov modem.

Novih i kompaktnijih verzija ima za oko 260 kn (WRT54G2), pa dajem preporuku njima.

Evo pogledao sam,
Linksys WRT54GH, Wireless G Ethernet home router, integriran 4-portni 10/100Mbps switch. Spaja se na Ethernet (ADSL/Cable) modem. WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x 10/100Mbps, 11/54 Mbps, Napajanje vanjsko.

Preporučena MPC 244 kn + PDV, opet, ovisi gdje i kako nabavljaš.

Postoji i GL verzija a dvije vanjske antene ali je dvostruko skuplja.
28.01.2010 | 23:49
kad kažem "bez dodatnog rutera" mislim na to da imam B.netov žični modem, kao što Zeljko kaze, i ne mogu taj modem njima vratit i prestat plaćat njegov najam.
dakle, imam dvije opcije:
a) dodati na taj njihov modem bežični ruter ili
b) bez tog dodatnog bežičnog rutera pustiti internetsku vezu s Maca na PC.
pošto sam naveo probleme koje imam s opcijom b), zanima me postoji li rješenje za tu opciju koje bi funkcioniralo kako treba ili je jedino što sigurno radi opcija a), tj. dodatni ruter?
29.01.2010 | 00:56
Finn je napisao:
kad kažem "bez dodatnog rutera" mislim na to da imam B.netov žični modem, kao što Zeljko kaze, i ne mogu taj modem njima vratit i prestat plaćat njegov najam.
dakle, imam dvije opcije:
a) dodati na taj njihov modem bežični ruter ili
b) bez tog dodatnog bežičnog rutera pustiti internetsku vezu s Maca na PC.
pošto sam naveo probleme koje imam s opcijom b), zanima me postoji li rješenje za tu opciju koje bi funkcioniralo kako treba ili je jedino što sigurno radi opcija a), tj. dodatni ruter?

Modem je modem, ruter je ruter.
Dakle, ruter ima wan i lan portove. WAN port povežeš na B.netov modem. LAN portove po želji koristiš zua spajanje računala, NAS-ova, te druge mrežne opreme žićano.
Putem WLAN-a spajaš bežićno (to već znaš).
Za prvi put žićno se spoji na ruter putem jednog od LAN portova. U uputstvu će ti pisati default IP adresa, ili se posluži priloženim CD-om ako na njemu ima aplikacija za konfiguriranje.
Možda ćeš trebati promijeniti IP adresu svog računala kako bi podmreža odgovarala defaultnom IP-u rutera.
Kad se pojave postavke rutera, podesiš username i password za kabelski pristup, te WLAN SSID, enkripciju i ključ.
Spremiš postavke i rebootaš ruter, možda potraje minutu.
Nakon toga eventualno vratiš postavke IP-a na računalu da ide automatski, te bi pristup internetu trebao biti omogućen na oba računala.
Imam i D-Linkov ruter i spomenuti Linksys WRT, ali na poslu, pa sutra sredinom dana mogu pogledati neke detalje, na adsl modeme sam to spajao bez problema kao ruter, na adsl modem-rutere kao AP, te na drugu opremu kao AP-client. Uglavnom se sve podesi za par minuta ako nešto ne zašteka.
29.01.2010 | 02:20
Uzmi router i na miru si. Tj. nisi bas na miru jer mislim da nema vise ne trzistu routera koji nije smece (ako govorimo o consumer klasi). Spomenuti Linksys je bio krasan, ja imam jedsn WRT54G koji je radio godinama potpuno pouzdano. Nazalost svi modeli nakon njega su smece koje ces morati jednom dnevno resetirati. Konkurencija nije nista bolja. Kupi bilo koji i timer za uticnicu za struju koja ce ga iskljucivati jednom dnevno na minutu i biti ces na miru.
29.01.2010 | 08:54
Ja prezadiviljan sa Zyxelom. Radio godinama (i jos radi, ali samo kao zicani modem). Kupio sam Air port extreme (na njemu je printer i disk). Enkripcija moze biti toliko jaka koliko podrzava najslabija mrezna kartica (bezicna).
1. koje enkripcije ti podrzavaju racunala (obicno u ponudi idu od najslabije do najjace)
2. uzmes ili access point ili router (u stvari ovaj prvi, jer ovo drugo imas od B.neta) i s zicom ih spojis u B.netov modem
3. upalis samo jedan DHCP server u mrezi (moze biti bilo koji aktivni uredjaj, u ovom slucaju komp ili AP)
4. lukavo je prvo sve posloziti bez zastite da proradi kako treba i onda dici zastitu

U varijanti B.net router, wireless router/AP dobivaju se dvije mreze i onda se grijesi kad se forsiraju IP adrese (rucno) i svim udredjajima se dodjeli isti prostor (tipa 192.168.1.10, 192.168.1.11 ...). To ne ili radi nikako, a obicno ne uopce.

I jos nekaj, u grubo router je uredjaj koji preklapa dvije mreže.

Pogledaj TRANDnet kaj nudi (Elma Kurtalj prodaje), imao sam jedan njihov AP i radio je fenomenaalno, ali se grijao dosta.

Popzdrav
29.01.2010 | 12:05
ne znam... ja se tu ne snalazim, uopće.
onda mi je jednostavnije uzet B.netov ruter i gotovo. oni bi mi zamijenili sadašnji modem s ruterom. problem je u tome što sam htio izbjeći dodatne troškove: ako uzmem njihov ruter plaćam najam 30 kn/mj 3 godine, što je sveukupno oko 1000 kn; ako se odmah plati je 500 kn. zato sam mislio kupit svoj ruter za 250-300 kn i spojit ga na njihov modem.
hvala na pomoći i informacijama, još ću vidjet šta ću napravit...
29.01.2010 | 15:07
ti u principu mozes spojit bilo koji wireless router na zicni modem od b.neta (pretpostavljam). tak sam ja imal spojeno do nedavno al sam ja na t-comu. imal sam kasdu (zicani adsl modem) koji je bil hackan u bridge mode i onda je na njega bil spojen d-linkov wireless router (model di624). uglavnom sve veze (i zicane i bezicne) su bile u mrezi koja je kreirana na d-linku i sve je radilo bez greske (osim kasde koja je smece od rutera pa ju je trebalo svako malo resetirat da dode k sebi). nedavno se kasda pokvarila pa sam uzel u t-comu novi bezicni modem/ruter (thompson) i sad sve radi prek thompsona (i wireless i zica) bez greske i punom brzinom.
29.01.2010 | 16:56
Riba je sve rekel: svi su modemi/routeri smeće. ja imam Asus i isto ga moram resetirati svakih 24 sata...
Kupi bilo koji i gotovo. Jednako buš fulal;)
29.01.2010 | 19:14
Ne mogu tvrditi jer mi traje par mjeseci bez reseta. Zadnji puta je nestalo struje pa je "resetiran" ali stvarno nemam problema. DLink DSL-G684T ovaj je drugi isti, prvoga mi je skurilo kad je blizu udario grom prije godinu i nešto. Jbg da ne ureknem !
29.01.2010 | 23:24
Djuro genijalac je napisao:
Riba je sve rekel: svi su modemi/routeri smeće. ja imam Asus i isto ga moram resetirati svakih 24 sata...
Kupi bilo koji i gotovo. Jednako buš fulal;)

??? koliko godišnje rutera/ap-ova instaliraš?
Kad bi tako bilo, onda bih mogao ključ u bravu, jer bih stalno imao reklamacije od stranaka.
A godišnje me pozovu svega par puta da nešto ne radi gdje sam postavljao mrežu. Uglavnom se to desi kod problema sa strujom, što se uglavnom riješi kako ste rekli, isključi/uključi metodom.
Ali da se treba resetirati jednom dnevno... bezveze.
Što plašite čovjeka, neka kupi Linksys 54gh ili D-Link DIR-300 za cca 300 kn i riješen problem.
29.01.2010 | 23:52
Meni zvuči kao da su tvoje stranke u Zagrebu ili nekom od druga tri veća grada. Probaj upogoniti ADSL router (wireless ili ne) u nekoj provinciji pa da te vidim onda. Ja ga ne resetiram baš svaki dan, ali tako... 2-3 puta mjesečno. Međutim, to je super, jer su oni neki raniji stvarno trebali dnevni timer za reset.
30.01.2010 | 00:22
Pljusnuti cu pa sto bude. Ja svagdje sa sobom nosim Air Port Express, ustekam se i sve radi i svasta se na njega moze spajati. Imam osjecaj da ako bi se spojio na vodovod da bi radilo.
  • flo
  • Posjetitelj
18.02.2010 | 23:16
Big Papi je napisao:
ti u principu mozes spojit bilo koji wireless router na zicni modem od b.neta (pretpostavljam). tak sam ja imal spojeno do nedavno al sam ja na t-comu. imal sam kasdu (zicani adsl modem) koji je bil hackan u bridge mode i onda je na njega bil spojen d-linkov wireless router (model di624). uglavnom sve veze (i zicane i bezicne) su bile u mrezi koja je kreirana na d-linku i sve je radilo bez greske (osim kasde koja je smece od rutera pa ju je trebalo svako malo resetirat da dode k sebi). nedavno se kasda pokvarila pa sam uzel u t-comu novi bezicni modem/ruter (thompson) i sad sve radi prek thompsona (i wireless i zica) bez greske i punom brzinom.

Poz. Možda kasnim 2 tjedna ali ovo je najbliže i najfriškije što sam našao do sada. Naime, zakomplicirao sam si život s bnetovim modemom i dlinkovim AP-om koje sam spojio u ksadu(odblokirani max tv portovi) spojenu na bazni komp. Internet na baznom kompu imam (blesira se svakih 20-ak min), wireles od AP-a je vidljiv i može se spojit na njega ali nema interneta. Može li se to kako upogonit jer će me žena udaviti ako se doma pojavim s još ijednom kutijicom iz hg-šrota t.j. može li mi ona, mislim ksada ne žena služiti umjesto routera i kako? Hvala
18.02.2010 | 23:43
Nije mi jasno kako si spojio b.netov modem u T-Comov modem (Kasda)? Pravit cu se da tog b.net modema nema. Kasda se teoretski moze prebaciti u router mod, ali tada radi nestabilno tako da to ne bih preporucio. Spoji se na administraciju D-Link routera i tamo konfiguriraj da se spaja na internet preko PPPoE protokola i podesi login za to. Radi li ti internet preko zice?
Cek sad vidim da si ti spojio i komp u Kasdu. AKo je tako pretpostavljam da se spajas preko PPPoE sa kompom? Lijep si dzumbus napravio.

Dakle ovako, D-Link u Kasdu, podesiti ga da se spaja sa PPPoE na net preko Kasde. Komp u D-Link. U Kasdu nista osim D-Linka i eventualno MaxTV prijemnika.

Toliko za pocetak pa cemo dalje.
  • flo
  • Posjetitelj
19.02.2010 | 01:41
Prije svega hvala na brzom odgovoru. Bnet mi se spaja bez usera i pw valjda preko mac adrese tako da mi je uvijek online. Dlink AP air premier 2200 nije router! u tome i je problem, ima samo 1 lan port + 1 usb. Do sada sam preko t-scuma imao ksadu spojenu na komp i u nju ovaj AP i sve je super radilo, neki dan sam uzeo bnet, odblokirao ksadu i u nju popikao bnetov Scientific Atlanta koji je isto vulgaris modem, a koji mi je neophodan da bi se spojio na bnet i AP. Nisam se nadao, ali internet preko žice mi je proradio. Sada me samo ubija kako u ovaj AP pustiti internet. Internet preko žice imam samo ako mi je na lanu ip assigned by dhcp, dok sam u T-com/dsl varijanti na lanu morao imati manualno namješten ip da bi sve radilo.
19.02.2010 | 11:21
Mene buni samo jedno - reci mi molim te, preko koga ideš na internet? T-coma ili BNeta?
  • flo
  • Posjetitelj
19.02.2010 | 13:28
Spajam se preko Bneta čiji je modem utp kabelom spojen u t-comovu kasdu, a ona utp-om na komp. Kasda mi samo služi kao ruter.
MREZA.jpg
19.02.2010 | 14:38
Ovako, ja bi preporucio da eliminiras Kasdu i D-Link, i oboje zamijenis nekim wireless routerom. Alternativno samo zamijeni Kasdu nekim normalnim wired routerom, mislim da je ona najveci problem ovdje jer Kasda radi jako lose kao router, kad radi.
  • flo
  • Posjetitelj
19.02.2010 | 20:21
Hm..morao sam pokušati grunfovski od onog kaj već imam doma, makar sam pretpostaljao da mi to nebu držalo vodu.Mislim da mi je najbolje da prodam ovaj ap,a kasdu dam ovima kaj skupljaju e-otpad i uzmem neki wireless router. Ipak hvala na pomoći. Možda neki prijedlog koji bi model bio dobar u ovoj kombinaciji?
19.02.2010 | 21:14
Po mom iskustvu, D-linkovi su vrlo na mjestu. Do sad nisam niti s jednim imao problema.
  • flo
  • Posjetitelj
22.02.2010 | 16:29
22.02.2010 | 17:33
Imam DLink G684T i ok je, prvoga mi je grom skuril pa sam opet uzeo njega.
Za sada sam zadovoljan, mali je stoji i vertikalno pa mi zauzima manje mjesta, jedino nema n verziju bežičnog.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, VanjusOS, Anonimci (581)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO