Bijela crta na ekranu IMac-a. Molim savjet!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Bijela crta na ekranu IMac-a. Molim savjet!

12.02.2010 | 01:44
Pozdrav svima!

Evo kupila sam svoj prvi mac prije nekih dva tjedna, iMac 21,5.
Prije tjedan dana dok sam bila na netu pojavile su mi se neke bijele crte na ekranu. Mislila sam da je to nešto zbog interneta pa sam restartala komp i bilo je sve ok.

Ali onda mi se nakon par dana počela pojavljivati jedna bijela crta, ali ne u u nekom normalnom radu i ne konstantno.
Pojavlja se dok sa mišem odem u gornji lijevi kut ekrana (imam namješteno da mi se tada pokazuju otvoreni prozori). Ali ne pojavlja se baš svaki put.

Bila sam u servisu, napravili su testove i rekli da je problem u software-u i da ga moram reinstalirati. To sam i napravila i sada ponovno imam isti problem.
Da li možda netko zan u čemu bi mogao biti problem? I fotku sam priložila.

Nije sad to neka debela crta, ali stvarno me mući zato što komp imam tek dva tjedna. Pa ne bi trebalo biti nikakvih problema! Uopće ne znam što da sad napravim.

Hvala unaprijed
12.02.2010 | 01:46
12.02.2010 | 02:01
Potpuno si u pravu, to je skupo računalo koje se na zapadu i za manje probleme mijenja novim.

Meni to ne djeluje kao softverski problem, ali možda se i varam. Ima ovdje ljudi koji će znati i bolje.

Da li je ta crta uvijek baš na točno istom mjestu ili "šeta"?

Znatiželje radi, gdje je kupljen Mac i na koji si ga servis nosila?
12.02.2010 | 02:13
Sad mi je lakše, ipak nisam zabrinuta bezveze. Ma ja bi najradije da mi daj drugi komp. Pa ne želim komp koji ima probleme nakon dva tjedna!

Prvi put su mi se pojavile crte na više mjesta po ekranu (žao mi je što tada
nisam znala da mogu fotkati ekran ) i izgledalo je puno gore od ove jedne crte.
Sada je samo ta jedna, ali ne stalno.

Mac je iz iStyle-a, a i servis je kod njih u sklopu dućana.
12.02.2010 | 02:47
Cijela nova serija započela je život s čudnim problemima oko ekrana. Takve situacije nisu tipčne za Apple, ali eto, događa se i njima. Ipak, to se uglavnom odnosilo na 27" modele, nisam čuo za probleme na 21.5". Trebalo im je dosta da skuže gdje je problem i navodno je velik dio toga bio u firmwareu samog ekrana. Apple je izdao patch za to (dakle, u pravu su ako su rekli da može biti software), ali ako se problem pojavljuje i sada, nakon što si obavila sve update, pa i taj koji updatea sam firmware računala, onda je to zaista fizički kvar i u najmanju ruku ćeš dobiti novi ekran - ili GPU ako se ispostavi da je problem u video memoriji (što je isto moguće).
12.02.2010 | 11:18
Brine me da nisam možda ja krivo reinstalirala software.
Instalirala sam prema uputstvima za renistalaciju i tvorničke postavke.
Izbrisala sam sve sa HD i ponovno instalirala OS X. Da li sam trebala još nešto napraviti? Što znaći update-ati sam firmware računala ?
12.02.2010 | 12:07
Rouge samo pokreni software update (gore lijevo klik na jabucicu pa ces vidjeti opciju) i on ce ti sam pokupiti sve sto ti treba za stroj ukljucujuci i update firmwarea ako postoji.
Oni sto je meni nedopustivo u cijeloj prici je da su ti u servisu rekli da TI moras reinstalirati sistem! Stroj je nov, ima probleme, nosi ga tamo i neka rade sto god treba da se to ispravi, zasto bi ti sad morala biti neki strucnjak i zasto bi ti sama morala kopati po forumim u potrazi za rijesenjem?
12.02.2010 | 12:26
Ma čekaj, jel ste vi svi poludili???
Pa to je crta koja dijeli aktivne prozore od minimaliziranih u Exposeu?!

LOL, iskidat ću se.....
12.02.2010 | 12:38
12.02.2010 | 12:42
Ajmeee

Ali prvi mi je mac pa nisam imala pojma, ali ne kužim kako serviser to nije primjetio kada sam mu pokazala fotku ?

Čula sam za probleme po ekranima i kada sam vidjela ovu odmah sam se uspaničila.

Tako sam happy što je sve ok
12.02.2010 | 14:18
Jbt...

Ali, moram dodati - to je fora tek od Snowa, zar ne? Ja ga koristim tek mjesec-dva, a nikad, baš nikad ne minimiziram prozore tako da to nikad nisam vidio kod sebe...

No, eto, važno je da se "problem" riješio...
12.02.2010 | 14:29
Loll!!!!! Ovo treba ic negdje u arhivu
12.02.2010 | 15:27
Ja isto ne minimiziram prozore pa prvi put ovo vidim.
12.02.2010 | 23:20

Ali još bolji je odgovor servisa !!!!
13.02.2010 | 00:45
Totalni smijeh!!! I ja sam tek sad skuzil crtu. Ali svaka cast servisu da ni oni nisu to znali...

Fala Jabocnjaku i svim korisnicima koji doprinose sirenju informacija i raznih savjeta, jer da smo u rukama servisa, vec bih odavno odustao od koristelja bilo kakvog racunala....
13.02.2010 | 01:13
Rouge

ok kad si vec rijesila ovaj problem...evo ti jos jedan savjet...

gledaj na to kao "betr sejf den sori"

uglavnom nakon jedno dva mjeseca...pocni lagano obracat pozornost na start up sivi screen kad se loada OS...

dobro provjeravaj imas li kakvih mrlja (u startu su jako blage...pa se ne daj zavarat) na displayu...

E sad kako ti komp ima garanciju 12 mjeseci... odnesi ga na servis (sveta nedjelja.) ..duzni su ti zamjeniti display--

vjeruj mi ja sam ga mjenjao dva puta.... i tu ima jedan mali trik

komp ti ima garanciju 12 mjeseci...recimo da ga u travnju nosis na servis...zamjene ti dispay..bez obzira sto imas jos 8 mjeseci garanciju na ostale djelove kompa...na taj novi display imas garanciju od samo 3 mjeseca.

ja sam display kao sam ti rekao mijenjao dva puta.. prvi put mjenjao sam ga u normalnoj garanciji, zatim nakon dva mjeseca opet..i onda je proslo jedno 5 mjeseci i sad mi se na tom drugom mijenjanom javile opet mrlje...medjutim sad moram platit novi display 4000kn...jer je proslo vise od 3 mjeseca...

Nadajmo se da ti se to nece desiti...ali ako se desi nadam se da ce ti ovaj post pomoci...da te ne izvozaju ko mene...

nije paranoja vec ucestali problem..cak i na bijelim imacovima pa i tako i na aluminijskim...

PIS

PS.

Uvijek ti se pojave na istom mjestu : Lijevo dolje desno dolje (kao da je otisak prsta), i onda za finale...ispod microfona gore u centru ogroma mrlja koja svakim danom postaje intenzivnija......onda poludis
photo4.jpg
13.02.2010 | 09:41
Prema zakonu (o zaštiti potrošača, ako se ne varam) na kupljeni proizvod imaš minimalno jamstvo od 12 mjeseci. Nikakvom politikom servisa ne može taj rok ni u kojim okolnostima biti kraći. Samo dulji (npr. ako ti popravljaju komp dulje od 45 dana). Kad su ti odbili drugi put zamijeniti display, trebao si ih na to upozoriti i, kao idući korak, prijaviti Državnom inspektoratu.
13.02.2010 | 14:25
smayoo tzare..

ne zivis u Amreici....

pa nisam lood---sve je prijavljeno i nije to politika servisa...

ja na uslugu servisa imam jamstvo o 12 mjeseci ...li ne na hardware..

TO JE POLITIKA APPLA...

fino ti pise na sajtu

images.apple.com/legal/warranty/docs/Apple_Parts_English.pdf

Apple’s warranty obligations are limited to the terms set forth below:
Apple, as defined below, warrants this Apple-branded hardware part
against defects in materials and workmanship under normal use for a
period of NINETY (90) DAYS from the date of retail purchase by the
original end-user purchaser (”Warranty Period”). If a hardware defect
arises and a valid claim is received within the Warranty Period, at its
option, Apple will either (1) exchange the part with a new, used or
refurbished part that is at least functionally equivalent to the original
part, or (2) refund the purchase price of the part. A replacement part
assumes the remaining warranty of the original part or ninety (90) days
from the date of replacement, whichever provides longer coverage for
you. When a part is exchanged, any replacement item becomes your
property and the replaced item becomes Apple’s property. When a refund
is given, the part for which the refund is provided becomes Apple’s
property.

AMEN
13.02.2010 | 15:57
Pa kad si se već lijepo potrudio meni to ovdje kopipejstati, što se nisi potrudio pažljivo pročitati:

A replacement part assumes the remaining warranty of the original part or ninety (90) days from the date of replacement, whichever provides longer coverage for
you.

Što odgovara onom što sam ja rekao, a ne ovom što si ti rekao:

bez obzira sto imas jos 8 mjeseci garanciju na ostale djelove kompa...na taj novi display imas garanciju od samo 3 mjeseca.

Sam si odredi kaznu.
14.02.2010 | 14:30
Stvarno se nadam da neću imati takvih problem sa ekranom . Ali hvala na upozorenju. Meni se garancija od 12 mjeseci stvarno čini prekratka, s obzirom na cijenu.

Imam samo jedno pitanje. Da li je ok da stavljam mac na sleep? Negdje sam tako čula.
14.02.2010 | 15:19
Čak se preporuča, što manje ga gasit. Moj se već treću godinu gasi kad nestane struje, u zadnje vrijeme ne često.Gasim ga kad idem negdje na duže vrijeme i to iz sigurnosnih razloga. Jednom mi je prilikom grmljavine stradalo sve na tel. liniji.
14.02.2010 | 15:20
Rouge je napisao:
Stvarno se nadam da neću imati takvih problem sa ekranom . Ali hvala na upozorenju. Meni se garancija od 12 mjeseci stvarno čini prekratka, s obzirom na cijenu.

Imam samo jedno pitanje. Da li je ok da stavljam mac na sleep? Negdje sam tako čula.

Što si čula? Da ga stavljaš u sleep mode ili ne?
Ja imam tri meka i sva tri već godinu dana idu u sleep bez gašenja. U tih godinu dana možda su 3-4 puta ugašena (jaka grmljavina i 2-3 puta nestalo struje). Laptopu samo zatvaram i otvaram poklopac.
Sva tri uredno rade.
Slobodno u sleep.

BTW jedan od ta tri je macmini na kojem radi tata. Jednom me tako nazvao nakon nestanka struje jer nije znao gdje se pali (a radio je na njemu više od pola godine!)
14.02.2010 | 15:23
Svi ga ostavljaju na sleep, pa i moji ukućani. Iako ja nisam baš presretan takvom praksom jer je ipak to požarni rizik. No, moram priznati da zapravo i nije velika razlika između iMaca i televizora (koji nikad nitko ne gasi, nego ga svi ostavljaju na stand-by) što se toga tiče i zapravo najveći rizik predstavlja vanjski napajač koji je uvijek pod 220 V naponom i ne može ga se isključiti osim prekidačem na produžnom kabelu.
14.02.2010 | 15:42
Iskljucivo sleep, gasim jedino kad idem na more ili tako nesto. Osim sto se budi u sekundi svaki Mac ce raditi dosta brze ako ga NE restartas/gasis svaki cas jer mu cache funkcionira jako dobro za razliku od win strojeva koji u principu najbolje rade kad su frisko dignuti.
14.02.2010 | 16:02
Moram naglasiti da postoji i srednja mogućnost - "hibernacija" ili "deep sleep" (pisali smo o tome nekoliko puta, evo npr. ovdje) koju ja preferiram za svoj MacBook u transportu.
15.02.2010 | 01:38
Garancija na zamijenjeni dio je onolika koliko traje garancija cijelog uređaja, osim ako dio nije stavljen u kompjuter, ne znam, 7 dana prije isteka garancije, onda, naravno, garancija na taj dio ide još tri mjeseca.

BTW, masovno se javljaju problemi sa novim 21.5" iMacima - nakon što se instaliraju Windowsi, malo se hoće butat, malo neće. Ili se buta u bijeli screen i ni makac, ili pokaže dos-like crni ekran na kom kaže "Disk read error" ili zakuca na izborniku Macintosh HD/Windows...

Forumi su puni tih slučajeva, a niko ne zna šta napravit...

Jel ovdje neko imao ta iskustva?

A što se tiče djevojke sa bijelom crtom... Slijedeći put sama malo testiraj komp i prvojer pod kakvim se sve uvjetima/radnjama javlja problem, da si uštediš teglenje iMaca u servis :-D
15.02.2010 | 01:40

komp ti ima garanciju 12 mjeseci...recimo da ga u travnju nosis na servis...zamjene ti dispay..bez obzira sto imas jos 8 mjeseci garanciju na ostale djelove kompa...na taj novi display imas garanciju od samo 3 mjeseca.

ja sam display kao sam ti rekao mijenjao dva puta.. prvi put mjenjao sam ga u normalnoj garanciji, zatim nakon dva mjeseca opet..i onda je proslo jedno 5 mjeseci i sad mi se na tom drugom mijenjanom javile opet mrlje...medjutim sad moram platit novi display 4000kn...jer je proslo vise od 3 mjeseca...

Dakle ovo nikako ne može biti pravilo. To ti se desilo u servisu kod Hoto Villa?
15.02.2010 | 01:45
Osim toga, čim je "kvar" na ekranu zabilježen na screenshotu... Jasno je da je softverski, a ne hardverski :-D :-D :-D
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.02.2010 | 02:46
ne nuzno.. to pokazuje da nije greska u matrici..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, VanjusOS, Anonimci (615)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO