Blinkajući Upitnik...hurej!!!!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Blinkajući Upitnik...hurej!!!!

17.02.2010 | 21:04
Pozdrav svima!!!

Imam jedan problem na macu... (iMac 2008), pri pokretanju mi se pojavljuje blinkajući upitnik. I to samo kada resetiram mac ili ako ga ugasim i odmah nakon toga ga pokušam upalit. Ako pustim mac par sati da se "ohladi" onda bez ikakvih problema boota OS. Koliko sam vidio to bi trebo biti problem sa diskom, ali mi nije jasno zašto ako ga palim iz prve radi sve bez problema, a ako ga resetiram pojavljuje se problem. Pokušo sam resetirati PRAM, napraviti safe boot, bootati sa diska, u system preference označiti boot disk, clean install OS, u disk utility-u sam napravio repair disk, sa TechTool Pro 5, sam skeniro disk i nema bad sektora.

Tako da nemam pojma...pomagajte...
17.02.2010 | 22:11
Hardverski kvar. Može biti i u napajaču, prije nego u HDD-u, a može biti i u kontroleru od HDD-a.

Ako imaš od koga posuditi drugi napajač (nisam, naime, siguran da li je napajač od iMaca vanjski, kao od Minija, ili je ugrađen u iMac?) probaj najprije to.
17.02.2010 | 22:19
Razlog može biti i vrlo banalan!
Npr. da je tvoj Mac jednom u prošlosti bio bootan s vanjskog diska kojeg sada ne može naći kao startup disk i taj upitnik se pojavljuje više kao informacija. Upitnik se par puta upali i ugasi ali Mac skuži da postoji i drugi startup disk osim onoga što fali i sistem se digne.
Ako je ovo slučaj nadam se da će pomoći bacanje filea: "/Library/Preferences/com.apple.systempreferences.plist" u smeće. Nakon novog restarta upitnik se ne bi trebao pojavljivati.
17.02.2010 | 23:14
Ako je tako, zašto mu se ne pojavljuje kad starta Mac na hladno?
17.02.2010 | 23:16
Nema vanjsko napajanje.
18.02.2010 | 01:21
Da, ja bih ponovio ovo što je rekao Joško. Benigno je u smislu funkcioniranja stroja i samo znači da nije odmah našao boot volume koji je tražio. Meni se to uvijek pojavi kada prvi put bootam stroj koji sam prije toga koristio za instalaciju sistema na neki drugi stroj putem FW target moda npr... i da, vjerojatno se može naći gdje to ima zapisano, pa resetirati.

S druge strane, Smayoo ima pravo kada kaže da se to teoretski može dogoditi i kod npr. kasnog spin-upa diska i slično, ali iz mojeg iskustva to je na modernim strojevima jako rijetko. Zadnji put sam to vidio na PowerMacu 8600.
18.02.2010 | 19:58
Prvo hvala svima na odgovoru!!!!

Mislim da je došlo do nesporazuma (odnosno nisam dobro sve opiso), kad se pojavi blinkajući folder sa upitnikom u nekim slučajevima se nakon nekog vremena boota sistem ali u mom slučaju ne, ostane samo na blinkanj...

Pokuso sam brisanjem filea com.apple.systempreferences.plist i ništa od toga, ali jedna zanimljiva stvar se događa nakon što mac normalno upali, pokušam ponovno i naravno neće, ako zamjenim kabel od napajanja boota odmah iz prve ali samo jednom, onda zamjenim ponovno kabel od napajanja i onda boota ali opet samo jednom i tako u krug funkcionira neko vrijeme.....i onda više ne boota dok ne prođe neko vrijeme "hlađenja"....

Il imam podvojenu ličnost ili ...(di sam ja to...!!!)
18.02.2010 | 20:11
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.
18.02.2010 | 20:32
dpasaric je napisao:
Ako ne boota, onda je ili teže oštećen sistem i mapa direktorija (to barem lako provjeriš), ili je hard fizički na izdisaju.

Ma znam da se to lako provjeri ali ipak molio bi Vas g.Pasarić da mi to malo objasnite... hvala!!!!
18.02.2010 | 20:48
Promjena kabela napajanja izaziva izbijanje kondenzatora u primarnom napojnom krugu. Dakle, problem može biti s napajanjem, a ne s hardom. Davor misli da lako provjeriš da je oštećena mapa direktorija Disk Utilityjem (previdio je da si to već napravio).

Ako imaš svoj, ili možeš posuditi (ili kupiti) vanjski HDD (sa USB ili firewire) pa Carbon Copy Clonerom napraviti kopiju diska na vanjski, probaj da li imaš iste probleme pri bootanju s vajskog diska.

Poželjno je da imaš vanjski disk s vlastitim napajanjem (npr. WD MyBook), ali već će nešto reći i ako je onaj koji se napaja iz USB/FW porta (npr. WD Passport).
19.02.2010 | 12:52
Napravio sam Carbon Copy ne eksternom disku, i funkcionira svaki put kako treba, što bi značilo da je ipak problem sa diskom....

Hvala na pomoći!!!
19.02.2010 | 13:00
Ne, ne mora biti da je problem s diskom. Može biti i s napajanjem. Čak dapače, prije bi rekao da je s napajanjem.
19.02.2010 | 22:17
Ako je problem u volume-ima, particijskim tabelama ili sličnom, stavi mašinu u T mod, zabi ga u drugi Mac, vidi da li ti uopće prepoznaje disk, ako prepoznaje, pokreni Disk Warrior, on odlično sređuje takve stvari...

Ako nemaš drugog Maca pri ruci, ubaci instalacijski disk od tog svog iMaca i pokreni Disk Utility sa njega...

Inače, da bi zadao defaultni startup disk ne moraš kopati po sistemskim fajlovma, samo mu u System Preferencis pod StartUp disk to odrediš.

Moguće je i da je do kontrolera/napajanja/kabla, ali rijeđe (bar po mom iskustvu).

I, nikad ne budi siguran u nešto, čak ni kad si sto posto siguran

Evo imam jedan hard koji se ne vidi - uopće - u dva različita iMaca a koji sasvim fino radi kad ga zabodem u externi dock... Kako, zašto, go figure....
19.02.2010 | 23:40
Ako je IDE disk, lako je moguće da eksterni dock radi samo na pola sabirnice, a da disk ima feler na konektoru ili čipovlju negdje na gornjoj polovici sabirnice.
22.02.2010 | 21:22
Hvala svima na pomoći ali ipak je bio disk...

Izvadio sam ovaj i ubacio novi i radi svaki put bez ikakve greške.....neznam što je točno sa diskom jer sam ga istestiro na drugom kompu i nema bad sectora, ali nije ni važno glavno da sad sve radi....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Gjuroo, Riba, rusty, Anonimci (776)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO