21.03.2010 | 19:16
Zadnji put kad sam razmišljao o brzini WiFi mreže bilo je u doba kad sam imao pristup na internet od 1Mb. Generalna ideja je bila kako je svejedno da li je računalo spojeno na router preko žice ili zraka, pošto je usko grlo sam pristup internetu.
Danas sam skidao iPhone SDK i pošto mi je sad pristup internetu 12 Mb, a sdk image guta oko 3 GB, nije mi bilo nelogično da piše kako će sve biti gotovo za oko 37 minuta pri brzini od oko 1.25 MB/s.
Kad se to skinulo i kad sam sve lijepo instalirao, odlučio sam taj image prebaciti na server kako bih oslobodio mjesto na lokalnom disku. E, tu me stvar iznenadila. Kopiranje istih 3 GB preko WiFi na server je također trajalo oko 35-40 minuta.
Izgleda da su mi se brzina pristupa na internet i lokalne WiFi mreže izjednačile. Moram priznati da me to malo iznenadilo, ali eto, router je star 5 godina. Možda je vrijeme da kupim nešto novije?!
Kako sad stvari stoje na tom planu? Koju brzinu ima neki moderniji WiFi i kakava je kompatibilnost sa starijim strojevima? Doma imam između ostalog i G4 iz 2002. koji ima originalni AirPort kakav se prodavao od 1999. ili tako neke godine, pa mi je važno da i s takvim strojem mogu pristupati mreži.
S druge strane, ako sve ostavim kako je, neću baš imati neku korist ako mi povećaju internet brzinu kroz godinu-dvije.
Igor