koji mac?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

koji mac?

11.04.2010 | 13:40
pozdrav . nov sam na forum.
duže vrijeme razmišlajm da nabavim mac no kako naletil na prfesionalan cad i cam software za mac i nedavno imal priliku kod frenda na mac pro raditi u turbocadu i realcadu koji su me oduševili nadasve radi jednostavnosti uporabe a sam mac svojom brzinom i stabilnošću.

sad odluka je pala,moram imati mac pa vas iskusnije macovce molim za savijet.
koji mac odabrati,posebice kad mi svaka kuna važna
vrlo rado bih mac pro 8 core no ipak financije rade svoje pa razmišljam o imacu a spomenuli mi i mac mini.kojeg odabrati,koj bolji?

i dal se isplati kupiti rabljeni mac recimo neki power mac g4 ili g5?vidim da ih ima za malo love po oglasnicima no nijedan nema sliku samog uređaja već razne slike skinute sa preko googla.

unaprijed puno hvala.
  • campo
  • Posjetitelj
11.04.2010 | 13:44
po meni svaki polovni intell (samo intell) pro se isplati kupiti..treba vidjeti ima li ponude za takve stvari.
11.04.2010 | 13:47
Skratimo ovo i reci koliko novca misliš uložiti u Mac, pa ćemo ti dati konkretan savjet. Imaš li nešto hardvera od prije - npr. kvalitetan veliki monitor, eksterne diskove - ili ti treba sve? Da li ćeš ga koristiti za još nešto osim za CAD?
11.04.2010 | 13:57
mislim uložiti 5 maximalno 6 soma kn,trenutno namogu više no sa vremenom tko zna.
imam jedan 24" lg monitor i 2 eksterna hdda.jedan od 500gb i jendan od 1tb.

naravno da cad nije jedno za što bi koristil mac već za normalnu kućnu upotrabu no cad je primaran.
11.04.2010 | 14:22
A što konkretno radiš u CAD-u? 3D ili 2D? Strojarstvo, brodogradnja, arhitektura, elektrotehnika...?
11.04.2010 | 14:31
Jako nesretan iznos. Za to možeš nov kupiti samo Mac mini, a on ima spori interni disk i vrlo limitiranu grafičku koja će biti ok za 2D, ali ne i za 3D.

Ja sam mislio da govorimo o tome biraš li stroj za barem dvostruko od toga.

Evo, mi smo prošli tjedan prodali jedan izložbeni iMac 24" white za 7000 kn, možda bi se našlo nešto slično u oglasima...

Imaš još jednu opciju obzirom da imaš monitor - pokušaj naći u oglasima prve-prve Mac Pro towere, možda bi se našao neki low-end model, pa ga vremenom možeš dotjerati s memorijom, diskovima i grafičkom za 3D.
11.04.2010 | 14:55
u cadu konkretno radim 2D/3D dizajniranje vezano uz strojarstvo ; strojogradnja i konstrukcije.
dosad koristil ironcad , ptc ptc pro engineere i briscad (briscad samo jer stabilniji pod winom nego autocad ( da koristim linux).

evo malo prosurfal i naletil na imac 21.5" Intel Core 2 Duo 3,06 Ghz/4GB RAM/1TB HDD/SD/ATI Radeon 4670 za 560kn mjesečno i na njuškalo na mac pro low end model , lik prodaje za 3600kn pa ću ga tokom dana kontaktirati
11.04.2010 | 15:41
Ja bih na tvom mjestu pokušao naći polovnog ranije macpro-a.
Imaš ekran, akod iMaca je dobar dio cijene upravo ekran.
Potraži malo one quad core verzije, tome su cijene manje.

Sretno
11.04.2010 | 16:08
Ja se pak ne slažem s Davorom. Za strojarsko 3D modeliranje (koje ne zahtijeva animacije ni komplicirane prezentacijske 3D renderinge kakve koriste arhitekti) ti je Mac Mini sasvim dobar.

Kupi novi Mini.
11.04.2010 | 17:11
Ha, čuj Smayoo, sve je relativno, a ja stvari danas vezujem za današnje tehnološke varijable.

Mac mini ima najlošiju i najsporiju grafiku moguću, ne možeš kupiti ništa sporije i da hoćeš. Naravno da je TO brže nego je imao i nekakav profesionalan stroj prije koje desetljeće, a sigurno su se na njemu radile super ozbiljni CAD projekti. Tako gledano, sve je dobro, dobra je nama i G4 lampa za video produkciju - jer smo na njoj to zaista i radili oko 2000. godine. I dobro je izgledalo, nešto od tih radova izgleda okej i danas, ali ipak se vidi "trag vremena i tehnologije".

Softveri su išli naprijed, postali su zahtjevni, neki opravdano, a neki su bloatware, ali to je činjenica - ako želiš biti "in" i komunicirati s ostalima, trebaš biti relativno "up to date" i sa softverom - ne samo radi kompatibilinosti formata, nego i kada se traži pomoć ili support. Da mene danas netko pita za neki problem na softveru od prije pet godina ne bih se mnogo toga sjetio niti bih mogao probati. Mini je ulazni kućni stroj, desktop za učenike i studente, može on svašta, ali je ipak ograničen.

Mac Pro bi bio super odabir jer je pouzdan, lako se napuca gomilom memorije, a najvažnije od svega - za njega se može dokupiti 8800 ili Radeon kojim bi grafiku doveo na suvremenu razinu. Procesorske snage ima i viška uz Xeone, a dobro dođe i opcija za 4 velika, brza i jeftina 3.5" diska u kućištu - što je odlično za Time Machine backup i skladištenje gomile projekata.
11.04.2010 | 18:24
ekipa puno vam hvala na pomoći i savijetima, evo nazval frend da lik sa njegovog faxa prodaje g5 za malu lovu pa se našli tokom podneva i ušećeril g5.

konfiguacija je sljedeća .

Power Mac G5
PowerPC 970 CPU 2GHz 2X
L2 512 kb po procesoru
1giga rama
DVD pržilica

i uz njega dobil testaturu i whireless mighty mouse i sve za 2600kn.hahaha,i još sam liku pivo platil.
mislim da prošel dosta dobro i jeftino
  • campo
  • Posjetitelj
11.04.2010 | 19:12
prvo pa žensko...nećeš se baš usrećit
11.04.2010 | 19:35
campo je napisao:
prvo pa žensko...nećeš se baš usrećit

nadam se da za početak bude dobar a vidim da se isti po oglasnicima prodaju za po 4000 do 5000 kn.
no kako će uskoro ljeto a sa ljetom i razni poslići pa tako i lova na jesen bi uzel kad se skupi lova mac pro 8 core
  • campo
  • Posjetitelj
11.04.2010 | 19:50
ma šalim se ..svaki je dobar
11.04.2010 | 19:55
bome.ovo malo kaj sad radim otkad ga imam sve više sam oduševljen.kako sa mašinom tako sa os-x.
a jgb , sve su to unixi a svi znamo koji valjaju a koji ne.
11.04.2010 | 20:46
Drago mi je da si zadovoljan svojom kupovinom. Ljudi koji su ga koristili kažu da je to super stroj. Problem koji možeš imati je taj da je PPC (a ne Intel) pa na njega ne ide najzadnji OS X, nego najdalje onaj predzadnji (10.5, Leopard). Samim tim, uskoro će se početi javljati softveri koji ga ne podržavaju više. Ali na Macu to ni izbliza nije tako brz proces kao što je na Windowsima.
11.04.2010 | 20:51
kad bude love za novi i kad dođe novi na ovj ću najvjerojatnije staviti slackware ili debian
11.04.2010 | 20:52
Davore, evo što super ultra mega giga top najveći broj 1 bloatware generator na svijetu specificira kao system requirement za 3D modeliranje na svom najzadnjijem uratku, AutoCAD 2011:

Additional Requirements for 3D Modeling (All Configurations)
Intel Pentium 4 processor or AMD Athlon, 3 GHz or greater; or Intel or AMD dual-core processor, 2 GHz or greater
2 GB RAM or more
2 GB hard disk space available in addition to free space required for installation
1,280 x 1,024 true color video display adapter 128 MB or greater, Pixel Shader 3.0 or greater, Microsoft® Direct3D®-capable workstation-class graphics card

Složit ćeš se da nije baš neki "teški" hadrware, zar ne? A bilo koji "normalni" CAD alat (izuzev onih za arhitekte koji su bliži onima koje vi koristite) je još kudikamo skromniji.
11.04.2010 | 21:15
Cijena za G5 je vrlo korektna i to je odličan stroj, ali vremenom će problem postati to što je PPC napuštena arhitektura i sve manje novog softvera će se kompajlirati za te starije generacije strojeva. Zato sam ja pričao o ulaznim Mac Pro, a ne o Power Macu (prvi je Intel, drugi je PowerPC).

Smayoo, da, ovo i nisu neki posebni zahtjevi za hardverom, ali GeForce 9400 u Miniju je prilično skroman čim se mora prikazati malo više poligona u visokoj rezoluciji u 3D-u, a vjerojatno će se raditi u barem 1920x1200... na 24" monitoru. Naravno, ako se radi o nekom simplificiranom 3D prikazu, vjerojatno će biti ok, ali šteta ne imati "rezerve" ako se već kupuje nešto za rad.
11.04.2010 | 21:34
Davore, to je CAD modeliranje. Ne služi prezentaciji consumeru, ne služi za izradu videospotova. Služi inženjeru strojarstva da vidi kako će izgledati taj komad stroja, alata ili konstrukcije na kojem radi.
11.04.2010 | 21:57
Govorim na bazi onoga što sam probao, npr. vidim kako radi eDrawings viewer za strojarske CAD objekte na GF9400 i kako radi na nekoj "normalnoj" grafičkoj, razlika je poprilična. Ne kažem da se ne može raditi i na slabijem, ali ne nalazim opravdano škriljiti na tome!

Anyway, između polovnog Mac Pro i novog Minija, uvijek bih odabrao polovni Pro.
11.04.2010 | 23:00
neznam dal ste ikad koristili www.nemetschek.net/ (vectorworks) i www.turbocad.com/TurboCAD/TurboCADMac/Tu...id/1515/Default.aspx (turbocad) . svakako probajte.
nije autocad jedini.
12.04.2010 | 00:19
Naravno da nije. Postoje i neki 10-15x jefiniji softveri iz Kine i Koreje, bazirani na IntelliCAD opensourceu, koji čak imaju i 99,9% isti user interface kao AutoCAD (što nije zanemarivo, u smislu krivulje učenja) i vrlo veliku kompatibilnost s AutoCADom. Čak podržavaju AutoLISP (što je npr. meni iznimno važno) u 90% funkcionalnosti. Npr G-star Icad ili Cadian.
12.04.2010 | 15:33
dobar je i solidworks,barem meni
12.04.2010 | 18:15
Dečki, dajte sad prosvjetlite mene neukog: kaj od navedenih programa osim turboCAD-a ima za mac?
Fala unaprijed
12.04.2010 | 20:54
Ima zapravo dosta toga. Otprilike pola toga su low end poluproizvodi, a druga polovica high end čudesa (Microstation, Archicad...). U sredini, kamo spada AutoCAD, baš i nema toga puno. Osim tog Turbocada ima još i Solidworks, a i ovaj Briscad kojeg je Odin spomenuo, a ja nisam za njega ranije čuo. Problem je, međutim, svih njih što su ful usko usmjereni na strojarstvo i nemaju širinu AutoCAD-a koja je meni, kao strujiću, bitna.
12.04.2010 | 21:57
evo ako nekoga zanima maloviše o briscadu link www.bricsys.com/en_INTL/.

iskreno meni osobno se autocad nesviđa no kako na faxu jašu na njemu ga koristil jedno vrijeme
13.04.2010 | 01:18
Nikom se kao studentu AutoCAD ne sviđa. AutoCAD je svoju raširenost ponajviše postigao time što je on zapravo samo razvojna platforma, a ako se upustiš u AutoLISP, Diesel, ACL, ARX, itd. (ili dokupiš 3rd party proširenja) mogućnosti su beskrajne.

Drugi CAD alati su puno više ograničeni, pokrivaju određene niše i oni koji se bave specifično tim nišama ih zato puno više vole. Ali, ako tvoju nišu nitko nije pokrio (kao što je to kod mene slučaj), nažalost, takav potencijal za prilagođavanje koji ima AutoCAD tek odnedavno donekle pružaju i neki drugi paketi.
13.04.2010 | 15:37
E a jel slobodno postavim jedno malo glupo pitanje?

ovak , primjetil po forumima da dosta ljudi na mac us os-x stavlja i windoze ili u potpunosti zamjeni os-x sa prozorima.
čemu?
13.04.2010 | 17:41
Ovak !
Za sebe znam, zbog banke kod koje imam račun a radi samo sa Internet Explorerom, moram imat Win dok ne uključe i neki "normalni" Browser. Neki ga imaju kao i ja iz sličnih razloga. Znam neke koji ga imaju da im je tamo, ako bi im ikad zatrebao, a dobar dio njih iz navike, naučili na Win i ne leži im OS X. Uglavnom ima svašta, ali normalna većina ga koristi zbog potrebe, kao i ja ali uvijek ima izuzetaka.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Riba, VanjusOS, Anonimci (737)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO