Mac računala i brzina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac računala i brzina

13.04.2010 | 17:46
Promijenio sam nekoliko Mac računala, ili ih još koristim. Sada koristim iMac i Power Book g4 17”. Power Mac G4 (quicksilver) iz 2002. otišao u Zagreb na liječenje.

Ali, kada na Macu vidim da se vrti onaj kružić (zove li se to processing krug), čak i na mom novom iMacu, poludim. Zašto se to s vremenom sve više i više pojavljuje, a kada je iMac došao toga nije bilo? Osjećam da se iMac ulijenio.

Trebam li mijenjati i dodavati-povećavati memoriju?

Ima li s tim veze automatsko startnaje programa kao što su Safari, Mail, Skype i iChat? Elegantno je da mi se baš ti programi sami uključe na startu, a ako je ovo smetnja i to izaziva pojavu tog kružića, neće mi biti teško da svaki program pokrenem posebno.

Opet, pokrećem li word, opet se vrti taj kružić. I tako slično.

Šta se to dešava s Macovima nakon izvjesnog vremena korištenja? Ospore?

I, sledeći Mac koji budem kupovao, kupovaću onaj koji najbrže radi. Kad propadam, otmjeno neka to bude. Pa i to se vrijeme primiče i svaki savjet će dobro doći. Hoću brzog konja!
13.04.2010 | 18:57
Vjerojatno se svasta nakupilo gore.
Nakon 4 godine rada isao sam napraviti clean reinstal kompa. Svakakvih mojih eksperimenata i bezveze programa i cega sve ne je bilo gore. Backup i ajmo install leopard (dosao je s tigrom, na leopard sam samo upgrade-ao).
Od kompa koji se slabo vrtio, dobio sam masinu koja me zaprepastava ponovnom brzinom (imam dojam da je brzi od 3 godine mladjeg MacBook Pro-a koji je zatrpan svim i svacime).
Obavezno puno harda ostaviti da ima. Instalirati samo ono sto je potrebno, a sve sto nije potrebno treba imati negdje odakle se lagano instalira i onda jos lakse deinstalira.
vjerojatno nije samo to u pitanju, ali meni je takav dojam.
13.04.2010 | 23:14
Ja nemam takvo iskutvo, u posljednjih 8 godina nisam imao potrebu reinstalirati sistem zbog brzine. Jeidni razlozi zbog kojih bi moglo doci do opisanog problema su fontovi ili kakve nepodopstine instalirane po sistemu i eventualno brzina Spotlighta, osim toga ne vidim zasto bi se sistem usporavao zato jer je nesto "instalirano".
13.04.2010 | 23:52
Riba dobro kaže. Osim toga, na spomenutom QuickSilveru je instalirani novi sistem na sekundarni disk "od nule". No, to je stroj koji je bio predviđen još za OS 9, a kada se na njega stavi 10.5, nije čudo da "ne leti". Beach-ball se pojavljuje kada stroj nešto računa ili ima velik i spor pristup podacima na disku - da, to može biti i pretjerana količina fontova npr.
14.04.2010 | 00:56
evo i ja imam isti problem. iMac 9.1, C2D, 4GB, SL 10.6.3, upravo napunio godinu dana. na početku je bilo ok, ali sad mi se sve više vrti beach ball. konkretno najviše indesign (cs3) i word, pa photoshop nešto manje itd. indesign mi baš osjetno sporije radi. sveukupno imam 40-ak programa (zajedno sa svim onim što dođe na njemu, a od 640 GB harda valjda je 200-tinjak zauzeto.
šta bi reinstalacija pomogla ili ima neku "tvorničku grešku"?
14.04.2010 | 02:01
Meni to vise smrdi na Adobe problem nego na OS X problem. No kad vec imas te graficke alate, vjerujem a volis i fontova imati? Kada si zadnji put pogledao koliko ih je i u kakvom su stanju?
14.04.2010 | 13:33
Davore, nisam mislio na QuickSilver. Znam da je njemu osam godina i da je starac. Ali, to mi se događa na relativno novom iMacu.
14.04.2010 | 13:35
Nikada Niti to znam napraviti, niti šta od fontova smijem baciti. Dvije trećine njih mi ne trebaju.
14.04.2010 | 18:18
Laki je napisao:
Nikada Niti to znam napraviti, niti šta od fontova smijem baciti. Dvije trećine njih mi ne trebaju.

Ni ne trebaš ih bacati. Ako već nisi, obavezno instaliraj neki program za font management (FontAgent, Suitcase Fusion, FontExplorer...) i imaj uključene samo fontove koji ti trenutno trebaju. Meni je naj elegantnija opcija bila automatsko paljenje potrebnih fontova bez reaktivacije nakon restarta. Tako su ti svi na raspolaganju a nakon restarta je sistem opet čist.
15.04.2010 | 02:13
Riba je napisao:
Meni to vise smrdi na Adobe problem nego na OS X problem. No kad vec imas te graficke alate, vjerujem a volis i fontova imati? Kada si zadnji put pogledao koliko ih je i u kakvom su stanju?

da, i ja ih imam hrpu od kojih koristim valjda 10%. ne znam šta znači "u kakvom su stanju".
nisam se fontovima nikad bavio, pa ne znam za mogućnosti font mamagement programi. šta je s Font Bookom, može li on to riješiti?
03.05.2010 | 01:33
Nije možda baš tema, ali i nije da nije pa da ne otvaram novu.

Koliko su još upotrebljivi "stari" non intel strojevi. Kako stoji SL s njima, ako stoji ikako. Doduše nama amaterima niti običan Leo nije ništa lošiji.

Naime, vidio oglas za G5 2 x 1,8GHz za nevelikih 250€ pa me svrbi.

g5.png
03.05.2010 | 01:39
Snow Leopard radi samo na Intel strojevima, Leopard radi odlično. No PPC strojeve se isplati kupiti samo ako su jako jeftini ili imaš neku određenu namjenu za njih.
03.05.2010 | 09:46
Recimo da bi dao 200€ za taj strojcek, pogotovo ako bi ga mogao kasnije nadopuniri s jos memorije.

Naime na mom miniju nemogu potjerati FinalCut novi jer ima 64MB video memorije, a doticni zahtjeva barem 128MB. Ktome i stvarno macho izgleda. Doticni G5, ne mini.
03.05.2010 | 10:24
Pa ono za 200eur ga se mozda isplati uzeti u tvojem slucaju...imali novi FC PPC verziju?
03.05.2010 | 13:57
za 200 jura se slobodno zatrci,neces zazaliti
ja sam inace veliki zaljubljenik u ppc konfiguraciju
11.05.2010 | 01:09
Da ne otvaram novu temu. Također u zadnje vrijeme sve više i više i moj iMac alu voli vrtjeti dugin kotačić. Mislio sam da bi problem mogao biti u hard disku ( istat mi pokazuje 1240-ak okretaja iako ima varijabilnu brzinu 5400-7200) čudno skroz.
11.05.2010 | 09:19
Koliko znam, to bi ti trebao biti ventilator.Hard se vrti koliko je deklariran (otprilike).
Bok !
12.05.2010 | 08:25
Moram priznati da se i meni događa isti problem.

Naime, imam iMac-a (mid 2007) i kupljen je taman kad je nova serija izašla u 2008.

Radio je, i još uvijek radi bez greške (ok optički je naravno riknuo), al priznajem da je velika razlika brzine i response-a od kada je kupljen do sad, neovisno o reinstalaciji (i to sam probao iako sam pretpostavljao da neće pomoći).

Po meni najveći je krivac update svakog SW, jer kad se sjetim, primjerice VLCa, 2008 mu je veličina bila kojih 20tak MB, sad je 40tak. Dakle, sav novi SW je uvijek veći, kompleksniji i iziskuje više resursa.

Ne mogu reći da sam "power user" te da ga izrabljujem do boli, al i u normalnom korištenju (safari/ff/pages/word/skype i sl.) mu iskače beach ball. :/

Nekog pametnijeg mišljenja nemam.
12.05.2010 | 14:33
Hm, ja moram priznati da je tema zanimljiva...meni se isto nakon otprilike godinu dana korištenja macbook pro-a počelo činiti da je sve sporiji i sporiji...
Pošto imam aktiviran time machine, napravvio sam cean install i sad mi se čini daleko brži...i nekako ugodniji za rad.

Mada...da budem iskren, uvijek sam se pitao je li to psihološki, ili je stvarno!
12.05.2010 | 14:36
Stvarno, stvarno, nego šta. Ja nemam baš neko veliko znanje o svemu ovome, ali kada je iMac došao, nije bilo nikakvog zastajkivanja i toga da se taj kružić u boji vrti, a sada čak i kada pokrećem Word. Jednostavno je sve osporilo. Povećao sam memoriju, pa opet isto.
12.05.2010 | 15:47
Ja samo mogu reci da nemam takvih iskustava.
12.05.2010 | 17:22
ja s vremena na vrijeme uradim reset PRAM
i nemam problema nikakvih,radi kao zmaj
13.05.2010 | 09:08
Kako se na iMacu radi reset PRAM?
13.05.2010 | 09:58
Riba je napisao:
Ja nemam takvo iskutvo, u posljednjih 8 godina nisam imao potrebu reinstalirati sistem zbog brzine. Jeidni razlozi zbog kojih bi moglo doci do opisanog problema su fontovi ili kakve nepodopstine instalirane po sistemu i eventualno brzina Spotlighta, osim toga ne vidim zasto bi se sistem usporavao zato jer je nesto "instalirano".

Moram potvrditi, štoviše meni je ista instalacija OS-a a promjenio se stroj ovo sam instalirao još u inčici 10.5.5. na iMac i onda sam sve migrirao na MBP i nema neke potrebe da se išta deinstalira, reinstalira ili takvo što.
Imam programa koliko hoćeš.
Jedino još iz vremena iMaca imam problem da nemogu repairat permissione. Svaki put ostane errora, i nakon što ih kao repaira, opet isto.
Prije bih radi ovoga reinstalirao, ali mislim si ... komp radi ispravno ne primjećujem nikakve probleme osim ako idem popravljat permissione. Zaključak je na kraju bio ne popravlja permissione onda

OS je na macu naj jača stvar - kao lada niva*.

*Priča mi šumar kako Ladu nivu kupiš i nakon 15-20 godina od jednom poćne indikator na kontrolnoj ploči svjetliti kao indikator kvara na nečemu, onda provjeriš o čemu je riječ i shvatiš da se pokvario indikator
13.05.2010 | 11:39
Ja sam primjetio da mi se kruzic pojavi samo kad otvoram neki sajt.Najcesce ko iGoogle-a. Sta je razlog ne znam.
13.05.2010 | 18:47
Pokusao sam i kod mene ne moze.restartujem , drzim te cetiri tipke i mac ne reaguje.
14.05.2010 | 00:18
...nema drugog nacina da ja znam...
da nije bezicna tastatura,pa je mozda ne uhvati...lupam...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Riba, VanjusOS, Yonkis, Anonimci (672)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO