21.05.2010 | 21:50
Postoji nesto sto se zove držani inspektorat i postoji poslovni sud časti, ja sam svojevremeno prijavio jednu firmi i inspektoratu I tom sudu časti u HGK i ne samo da sam dobio odštetu nego su mi morali i računalo novo dati.
Prva stvar iz ZAKONA je ako ti je računalo na popravku unutar garancijskog roka duže od 45 dana (dakle 46) imaš pravo tražiti povrat novaca nazad u iznosu u kojemu si kupio računalo ili tražiti novo računalo koje:
1. ne smije koštati manje od onoga što si platio
i
2. ne smije imati slabije performanske od onoga što si vratio
Dakle, ako imate problem, samo ga nosite na servis, jer cim dodjete do 45 dana, ako vam ista od toga neće napraviti , zovite državni inspektorat. Ali prije toga pošaljite barem 2 pisma preporučeno gdje tražite da se očituju na taj članak.
Također, postoji i zakon o garancijama, ako unutar garancijskog roka na npr. računalo koje ima garanciju godinu dana, nakon 3 mjeseca ti mijenjaju neki dio, taj dio ima ponovno garanciju minimalno mislim 6 mjeseci, bez obzira što ti potpisao kod njih i za to vrijeme ti se mora na taj dio PRODUŽITI garancijski rok. Dakle, ako novo računalo ima garanciju godinu dana, tebi nešto kihne nakon 3 mjeseca, od tog trenutka imas ponovno godinu dana garancije ali samo na taj dio jer cijelo računalo ima garanciju godinu dana i to mor atako biti. Druga stvar je ako van garancijskog roka kupis dio ...
Ovo je sve provjereno sa udrugom Potrošač prije 5 godina, jer sam tada tužio tu jednu firmu za računalo koje je tada koštalo 17000 kn (laptop) jer su mi stalno radili glupposti po kompu, ugrađivali drugačije dijelove, nisu htjeli produžiti garanciju, bio na servisu 57 dana u 2 godine i sl ...
Kada nazovete sve institucije koje MORAJU reagirati na pismene dojave i ako imate sve napismeno, a ja sam picajzla i sve doumentiram i za sve trazim stambilj naprimjer, u roku 15 dana su platili neku veliku novčanu kaznu a da do suda nismo ni došli, vratili mi cijeli iznos koji sam platio 2 i pol godine ranije za to računalo i jos sam mogao da sam htio tražiti odštetu dobio bi i to.