Macbook pro ili Macbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro ili Macbook

25.07.2010 | 19:59
Nisam nigdje našao na forumu nešto o tome novijeg datuma, pa kako je novi MacBook pro izaša prije par mjeseci, zanima me šta vis mislite.

Macbook pro(13,3 slabiji model) i Macbook su zapravo gotovo istih dimenzija, masa, dizajna i hardvera. Tek par razlika sam našao na njima i to su što MacBook pro ima 2gb RAMa više, aluminijsko kučište, osvjetljenu tipkovnicu firewire800, SD čitač i to bi bilo to.(od toga meni najviše znači onih 2gb i aluminijsko kučište koje je ipak nekako 'posebno' )
To sve ide u prilog mbp, ali ga zato običan mb šiša cijenom jer je nekih 1000 i neš kn jeftiniji.

Zanima me isplati li se dati tih 1000kn i neš za navedeno i postoje li još ikoje razlike između ta 2 modela?

Znam da vas mučim malo zadnjih dana, al kako planiram preć na Mac pojavljuje se 100 pitanja
Pozzz!
25.07.2010 | 20:35
Ako pogledaš koliko košta dodatnih 2 GB RAMa za bijeli MacBook (a trebat će ti) - vidjet ćeš da si s time već blizu cijeni aluminijskog modela. A ne treba zanemariti ni osvjetljenu tipkovnicu koja dolazi s aluminijem. Meni osobno je to jedan od najkorisnijih feature-a na MBP-u.
Zatim i FW 800 i SD card; nikad ne znaš hoće li ti kad trebati, ili će biti potrebno kupcu kad ga za koju godinu budeš prodavao...

Ukratko: iako je razlika 1.350,00 Kn - preporučam aluminij
25.07.2010 | 21:27
Ako imaš tih milju kuna više, onda kupi Pro. Ako nemaš, poslužiti će ti i običan White.
25.07.2010 | 21:29
E tu si bome u pravu. Nekako mi se i čini da Macbook pro čak bolje drži cijenu i lakše se prodaje. Jel treba RAM nekih posebnih karakteristika da bi ga ugradio u MacBook? Kolko vidim s njime dolazi 2x1Gb i max.može primit 4gb(naspram u mbp max.8gb), znaći morao bi maknut postojeće.

Još me zanima što se tiće same konstrukcije. Kakva su iskustva s plastikom i aluminijem? Plastika mi djeluje nekako kao da bi se mogla izgrebat il lako zamazati, a aluminij djeluje nekako osjetljiv na grebanje? (oni izložbeni u dućanima mi izgledaju malo gadno koliko su izgrebani )

Nije baš da imam tih 1000kn viška, al bi se nekako snašao. Ionako je vrlo vjerojatno da bi ga kroz par mjeseci htio nadogradit na 4gb..
27.07.2010 | 00:16
Bio sam i sam u dvojbi nedavno i 2 GB rama i samo osvjetljena tipkovnica vrijede toliko. Alu unibody je isto puno robusniji od plastike, a i SD utor ćeš koristiti prije ili poslije (sve kamere praktički dolaze danas s ovim memorijskim karticama).
Sto se tice grebanja, malo pripazi i neće biti ogrebotina Mislim da se normalnom upotrebom neće ogrebati. Ja svoj Pro imam nekih 2 mjeseca i izgleda kao novi, a koristim ga svaki dan više sati i nosim posvuda sa sobom...
12.10.2010 | 01:16
Prije svega hvala svima na odgovorima Naravno da sam na kraju ipak uzeo MB PRO i sad nakon par mjeseci rada na njemu mogu i svakom drugom isto savjetovat. Sad baš gledam ovih 2Gb stvarno znaci puno. Pogotovo kad neko ko ja tu i tamo koristi virtualno paralelno i prozore tu i tamo . Samo da tih 2Gb kupujem posebno izašlo bi me skoro koliko i razlika, a da ne govorim da ako cu imat potrebu prodavat laptop zbog potrebe za novim, PRO bi ipak trebo više vrijedit Osim RAMa, posebno mi se sviđa aluminijsko robusnije tijelo laptopa uz koje mi plastika ipak djeluje djetinjastije i podsjeca na 'obicne' PC laptope. I još jedna iznimno vrijedna prednost je svjetleca tipkovnica koja mi izuzetno koristi.. Jedino što mi baš i ne koristri na laptopu je SD utor koji sam do sad koristio jednom.

Uz sve hvale spomenuo bi samo 1 problem koji me brine: Laptop nema ni 3mj.i uz 25 ciklusa punjenja i normalno korištenje (većinom na žici) health mi pokazuje 89-90% što mi se cini fakat lose s obzirom na sve. Ak tak nastavi nebu dobro.. Ima tko kakav savjet?

I još nešto, grebanje za sad nije problem, nadam se da nece biti ni ubuduce
12.10.2010 | 10:05
sto se grebanja tice , tu ne bi trebalo biti nikakvih problema.
moj macbook pro je skoro 5 godina star (01/2006), vucem ga svuda sa sobom po svijetu i nema niti jedne ogrebotine na njemu.
a sto se baterije tice moglo je i bolje , ovo mi je treca i za sada 79 ciklusa , 89%.
mozda da je provas kalibrirati.

www.apple.com/batteries/notebooks.html
12.10.2010 | 15:46
Ako je većinom na žici, kako si u samo 3 mjeseca uspio skupiti 25 ciklusa punjenja? Ja u 2 godine imam 95 ciklusa punjenja, a stalno sam na cesti. Meni health pokazuje 95%, a toliko je pokazivao i 2 tjedna nakon početka korištenja. Mislim da taj "health" (što god to točno bilo) nije lineran s obzirom na vrijeme, tako da te ne treba zabrinjavati.

Moj ti je savjet da ga FAKAT držiš na žici kad god možeš.
12.10.2010 | 17:32
Slažem se sa smayoom. Nakon godinu dana dobivam 100% kapaciteta nakon 60ciklusa. Jednom u 2 tjedna dobro je izkalibrirati bateriju - upute o tome možeš naći pretragom po forumu ill na apple-ovom službenom support page-u. Izbjegavati sunce i toplinu.
12.10.2010 | 19:03
Pridružio bih se hvalospjevima osvijetljene tipkovnice - u svojem, limitiranom, iskustvu korištenja raznih laptopa, obilaženju trgovina i slično, osvjetljenje izvedeno na mbp-ovima je jednostavno, funkcionalno i ergonomično.

Upareno sa senzorom i postavkom koja smanjuje intenzitet osvijetljenosti tipaka (npr u totalnom mraku dovoljna je blaga osvijeljenost, u polumraku možda malo jače treba osvijetliti tipke) i zaslona laptopa doista savršeno rješenje. Meni, 12-mjesečnom korisniku jednog takovog primjerka ništa bolje ne pada napamet.

Primjerice, IBM Thinkpad osvjeljenje pri kojemu mala lampica na vrhu zaslona svojim snopom osvjetljava prste koji tipkaju po tipkovnici nije ni približno dobro rješenje poput ovoga.

Kudos Apple... kudos razvojni tim macbook pro linije...
12.10.2010 | 23:41
Hvala na savjetima. Procitao sam inace ovo sa linka i prije i drzao se, ali nista. Zato sam i zadnjih par tjedana ga do kraja praznio i punio nebi li ga kalibriro. Pise ''Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her MacBook Pro on the train, then plugs it in at the office to charge.'' Zato sam ga i presta drzati na zici, jer logicno mi je nekako ako preporucuju da se ostavi na 50% kad ga ne koristimo duze vrijeme, sigurno nije dobro ni stalno biti na zici i drzat ga na 100% sta ne? Ako mi kojim slucajem baterija nakon npr.100 ciklusa ili manje u manje od godinu ode ispod 80% mogu li traziti zamjenu? U reklami i sluzbenim specifikacijama kazu kako je nakon 1000 ciklusa 80% baterije zdravo(u novim baterijama), mogu li se onda na to pozvati?

Ugl.moje pitanje je trebam li ga drzati stalno na zici kad mogu ili ga malo puniti malo prazniti, malo na zici itd.? Sta je bolje?
13.10.2010 | 00:16
Mislim da je čak jedan od 100 threadova na ovu temu i stavljen u FAQ. Uglavnom, ima više teorija o tome. Ono što ja prakticiram je utemeljeno na fizikalnoj naravi litijskih punjivih baterija. One, za razliku od nekadašnjih nikalskih, nisu osjetljive na dopunjavanje i ne gube kapacitet zbog toga, ali imaju životni vijek izražen u broju cjelovitih ciklusa punjenja i pražnjenja. Dakle, ako je prazniš do kraja i puniš do kraja, *prije* će ti krepati, nego ako je laptop stalno na struji (tako da struja uopće ne teče kroz bateriju), a bateriju koristiš tek povremeno i ne prazniš nužno do kraja, nego samo onoliko koliko ti je potrebno.

To što Apple preporuča da se ponekad baterija isprazni do kraja i napuni do kraja je najvjerojatnije samo radi kalibracije.
13.10.2010 | 00:22
Hvala ti!
Nista onda se drzim zice za po doma (to mi nije bed), a tu i tamo cu ga drljat okolo pa cu vidjet. Nek samo ostane na ovih 90%
13.10.2010 | 00:52
MacBook Pro 2008 godina, 90% vremena je na punjaču, baterija drži oko 2:30. Ovaj čas sam na njoj...
13.10.2010 | 11:33
Riba, ona se kineskinja od baterije super drži! Preko dvije vure, ako sam na airportu. Za onih šaku dolara, zbilja jako dobro....
Sad sam u napasti da onu kojoj je crkla ćelija odnesem onom stričeku u baterijski centar i da ga probam nafukati da zamijeni SAMO tu jednu ćeliju....
13.10.2010 | 12:10
on to u principu ne radi zato što zna da u 90% slučajeva i ostale ćelije crkavaju ubrzo za onom prvom pa bi se morao natezati s mušterijama oko toga da li je crkla ona ćelija koju je zamijenio, ili neka od starih.
13.10.2010 | 12:21
Malo kasnim s ovim ali nema veze, kod mene je isto imam samo 4 ciklusa a baterija je na 90%. Radio sam kalibraciju svakih 2 tjedna kako su rekli i vidio sam da svaki put mi opada postotak, tako da sam to prestao. Za sada je na 90% to naravno gledam preko cocunatbattery. Neznam dali loše nešto radim ali za sada je stalno na žici.
13.10.2010 | 12:44
Eto. Ja nisam nikad radio kalibraciju (nisam uopće ni pročitao te njihove upute) pa sam na 95% nakon 95 ciklusa. Pomislio bi da mi možda pokazuje krivo, ali fakat je da mi je autonomija jednako duga kao na početku. Preko 4h kad isključim bluetooth i wlan, smanjim osvjetljenje ekrana i tipaka i ne vrtim optički drive.
13.10.2010 | 12:54
Meni je na 96% a imao sam samo 27 punjenja. I ovako sam primjetio da mi baterija puno brže ode nego što je prije, a mac-a (mbp zadnji) imam od 6. mjeseca. Kalibrirao sam ga samo mislim 2 ili 3 puta.
13.10.2010 | 16:41
Znači ja sam se zeznuo onda s tim potezom. no nema veze za sada je na 90% i neka tako ostane barem još godinu dana
14.10.2010 | 16:31
osvrnut ću se na batt.. imam 225ciklusa, 93% health, baterija cca 2 godine... što je vrlo malo za starost, skužio sam da kapacitet pada kad prestanem koristiti bateriju, tj. dok sam je divljački čuvao od cikliranja, vadio van, kao da se utromljuje materijal dok baterije koje sam jahao - praznio i punio 1nom dnevno, su radile super, samo su nakon 500tinjak ciklusa počele očigledno slabiti, u cca 2 tjedna za 50% im je pao kapacitet

za sad imam politiku, "kad si kod struje puni, da ti se ne isprazni kad ti najviše treba na cesti"
mislim da sve oisi od baterije do baterije, fizika je takva kakva je, tako da svatko ima nešto drugačije iskustvo
14.10.2010 | 23:09
Ne kužim što ti to znači? "Fizika je takva kakva je" i "ovisi od baterije do baterije". Mislim - može ovisiti o pojedinoj bateriji 0,1, 0,5, pa možda i 1%, pa neka bude i 3%. Ali radi se o serijskom proizvodu. Litijske baterije istog proizvođača i generacije se ponašaju sve isto. Nije to da one imaju karakter po zodijačkom znaku u kojem su rođene.
15.10.2010 | 01:35
@ smayoo LOL
mrzlja je htio reci kao poetički ili več u njegovom smislu , kako to god bilo ali svi smo shvatili
sve u svemu jako smiješan odgovor smayoo nasmijao si me
03.11.2010 | 17:37
Stvarno nije fer:dry: ...u USA nekima uopće nije pitanje cijene hoće li kupiti MB ili MBP 13, ne zato jer imaju novaca nego zato jer spomenuti MBP košta 999$.

www.microcenter.com/shopping_bag/shoppin....phtml?addsku=656306
22.11.2010 | 22:53
Eto nakon nekog vremena primjetio sam zanimljivu stvar!
Naime javio sam kako je pao postotak zdravlja baterije na 90% i cak 89%. I to je bilo tako dok sam se ponasao kao "idealan Apple korisnik" kako je navedeno u uputstvima na sluzbenim stranicama - dakle malo ga drzao na zici, pa ga malo noso uokolo bez punjenja.
I ugl.skoro nikad ga nisam gasio nego samo sleep.

A onda sam nakon ove rasprave poceo da ga koristim na zici kad god ga mogu. Nekih 80-90% vremena. I kapacitet je presto padat. Cak je skocio nazad na 90%.
A onda jos zanimljivija stvar, poceo sam ga svakih par dana gasit (npr.kad ga skoro cijeli dan ne koristim). I to sam uradio neka 3-4 puta i vidi ti čuda - kapacitet je nastavio "rasti".
Sad mi je na 92% sa 37 ciklusa i ja sretan
Ali i dalje mi nije jasno sto je utjecalo na taj cudan, mali al opet ugodan rast. Jel to cesce koristenje na zici, gasenje laptopa ( ne samo sleep), hladnije vrijeme pa se baterija bolje drzi (toplina zna negativno utjecat na bateriju ) ili sta trece?
Ima ko kakva nova iskustva? Pogotovo ljudi koji su kupili taj model ove godine?
23.11.2010 | 09:32
Obratno. Bateriji opada kapacitet na hladnoći. Prekomjerno (ali zaista prekomjerno) pregrijavanje je može eventualno uništiti.

Taj "health" pokazatelj je neki izračunati broj koji ima određen "šum" (područje statističke nepouzdanosti), tako da te sitne razlike (da li je 90, ili 89, ili 92) zapravo ne znače ništa konkretno.

No, dobro je da je trend opadanja stao. I drago mi je da si poslušao savjet.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO