ciscenje ekrana macbook pro....
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ciscenje ekrana macbook pro....

• odium
  • Posjetitelj
29.07.2010 | 17:52
postovanje svi,
dakle, dobio sam onu krpicu za brisanje prasine ali me zanima kako se brisu tvrdokornije mrlje. naprimjer, one od pljuvacke raznoraznih klijenata kojima se prezentira neki posao.
isto tako, na monitoru su mi se poceli pojavljivati obrisi tipki od zatvaranja. kako to rijesavate? neku krpu da stavim kad ga zatvaram ili nest drugo?
hvala.
29.07.2010 | 18:43
Lagano trljati s krpicom od mikrovlakana koja je samo malo navlažena destiliranom vodom (ne potpuno mokra!) i odmah nakon toga s istom takvom krpicom, ali suhom, obrisati ekran.
Ne preporučam bilo kakve "specijalne" pripravke!

Na tastaturi imam kožnu krpicu koja spriječava mast na tipkama da se lijepi za ekran.
29.07.2010 | 21:31
Ja isto samo obrišem tom krpicom koju sam dobio uz njega, a jednom mjesečno malo poprskam onim blagim sredstvom za LCD ekrane i obrišem običnim kuhinjskim papirnim ubrusom.

Kad uspijem naći kožnu krpicu koja na sebi nema ništa naštampano, niti je obojana u ikakvu boju, i ja ću je stavljati između tipaka i ekrana. U međuvremenu za to ne koristim nikakve druge kako ne bi napravio još gore (kad se zaklopi dok je topao može zagrijati tu krpicu dovoljno da ona počne ispuštati boju).
29.07.2010 | 21:50
A, ne bi li bila dobra ona koju smo dobili kod zapakiranog MB. Nekakva tanka spužvasta folija. Mislim na umetak između ekrana i tastature.
30.07.2010 | 10:13
ja bas ne primjecujem neko veliko prljanje ekrana od tipki, tj. moze se vidjeti ako se bas jako zagledate pod oređenim kutem iako u normalnom radu je sasvim neprimjetno. Preporucujem također ovo sto smayoo kaze, sredstvo za ciscenje lcd ekrana. Dovoljno je blago i ne sarzi alkohol, brzo hlapi i namjenjeno je uklanjanju takvih mrlja poput packi, prašine i sl. Mozes s njim cistiti i track pad i tipkovnicu. Naravno, naspricas ga prvo po krpici od mikro vlakana, ne po macu, da ne uđe slucajno u neke otvore i pobrises. Tako cistim i iPhone i nema nikakvih problema. Kad obrises sa takvom vlaznom krpicom, mozes proci jos jednom sa istom takvom ali suhom, da ne ostane eventualno neka mrlja. Ove krpice i folije između ekrana i tastature ne preporucujem, bilo je negativnih iskustava na forumu sa pustanjem boje i sl.
  • odium
  • Posjetitelj
30.07.2010 | 11:31
hvala svima:)
30.07.2010 | 12:17
Sredstvo za ciscenje stakla objektiva. Ako je dobro za objektive idlucno je za komp. Objektivi su i do nekoliko puta skuplji od kompa, tako da nema straha.
30.07.2010 | 16:37
zabac je napisao:
Sredstvo za ciscenje stakla objektiva. Ako je dobro za objektive idlucno je za komp.

Možda se proizvođač tog sredstva na taj način reklamira, ali još nisam nikad čuo da proizvođač objektiva to preporuča. Naprotiv.
31.07.2010 | 08:45
IClean se za mene pokazao dobar, ali ne previše našpricati, onda lagano krpom koja ne ostavlja trag ili papirnatim obrusom.
31.07.2010 | 17:51
S necim se objektivi moraju cistiti. Ako znamo da neki kostaju 2-3 pita vise od kompa, ne vjerujem da bi fotografi olako unistavali svoju opremu. Inace etilni alkohol ne ostavlja tragove ako nije razrijeden.
31.07.2010 | 21:43
Leće objektiva su staklene pa im etanol ne smeta. Površina LCD monitora nije staklena nego plastična pa je etanol razara (polako, ali sigurno). Zato za LCD monitore nije pametno koristiti sredstva na bazi etanola.
31.07.2010 | 23:42
Ne radi se o materijalu od kojih je napravljen objektiv ili monitor, već o premazu (coating) kojim je premazana vanjska strana objektiva (monitora). Taj premaz, čija najbitnija zadaća je da spriječi neželjene reflekse, uništavaju raznorazni pripravci za čišćenje. Iz tog razloga preferiram destiliranu vodu. Pošto mi je fotografija profesija, znam da niti jedan proizvođač objektiva neće zapakirati nekakvo tekuće sredstvo kao sastavni dio paketa novokupljenog objektiva. Ali nekakva krpica će se tu uvijek naći. Istu stvar radi i Apple kada prodaje laptop. Samo krpica
A oni koji prodaju ta sredstva za čišćenje, naravno da će naći načina da to prodaju.
31.07.2010 | 23:51
Nisam profesionalni fotograf, samo amaterski. Volim o sebi misliti da nadprosječno puno znam o fizici (pa i optici i svjetlosti), ali ipak ne mogu prispodobiti kakvi bi to bili neželjeni refleksi na fotografskom objektivu, točnije na vanjskoj strani njegove prednje leće, radi kojih bi se te leće presvlačile nekim posebnim premazom? Ja inače godinama već slikam starim M42 Tamron objektivima na 35mm Praktici, te jednom DLR roll Yashicom i nisam uopće bio svjestan da ti objektivi imaju ikakav premaz.

Ako ti nije teško, ajde pliz pouči me nečemu novom?
01.08.2010 | 11:29
Evo ovdje nadugo i široko

http://rick_oleson.tripod.com/index-166.html
01.08.2010 | 11:52
Jest, uistinu vrlo detaljno, ali i dalje ne odgovara na moje pitanje (zapravo se uopće njime ne bavi) - zašto je refleksija od objektiva problem, tj. zašto se uopće bavimo nekim premazima da bi neutralizirali refleksiju (kad to ni na koji način ne utječe bitno na samu fotografiju)?
01.08.2010 | 12:07
Imaš odgovor na to u zadnjem postavljenom pitanju.
Refleksija smanjenje kontrast slike, zasićenost boja i samim tim oštrinu crteža na slici.
Ovo postaje važno u profesionalnom radu, možda u amaterskoj fotografiji nije toliko bitno. Tek oni amateri koji inzistiraju na tehnički savršenoj slici cijenit će ovaj anti-refleksni premaz.

EDIT:

Evo jedan primjer kada ovo postaje bitno:
Recimo da je moj profesionalni zadatak napraviti reprodukciju slike koja se nalazi na zidu neke polumračne crkve na visini od 5 metara (obično tu sliku nije moguće samo tako skinuti). Moj cilj je zabilježiti ispravnu reprodukciju boja na toj slici i zadržati normalan odnos veličina unutar okvira slike.
Naime, jako je bitno da npr. žuta boja na dotičnoj slici u tiskanom izdanju bude ta ista žuta koja je na originalnoj slici u crkvi.
I da ne ulazim dublje u problematiku, tu stvar postaje "vesela".
01.08.2010 | 13:12
I dalje ne kužim fizikalno načelo koje bi stajalo iza toga (što je to "flare"?). Premaz ne ukida refleksiju, samo je anulira. Dakle, refleksija se i dalje događa, samo nije više vidljiva. Shodno tome, taj dio svjetlosti je izgubljen i ovako, i onako.

Meni se čini da tu radi onaj isti marketing koji si spomenuo u kontekstu sredstava za čišćenje objektiva.
01.08.2010 | 14:29
Eto sam si odgovorio, a ja ću samo zaključiti:
Refleksija koja se događa bez tog premaza bit će zabilježena na filmu (senzoru) i rezultirat će smanjenjem kontrasta, slabljenjem zasićenosti ili svjetlosnim artefaktom (flare) koji se prikazuje u obliku otvora koji čini blenda u objektivu.
Refleksija koja je anulirana neće biti zabilježena na filmu (senzoru) i time šteta na slici neće biti učinjena.

U fotografiji taj premaz, osim na objektivu, postoji i na filmu. Zove se anti-halo sloj. Može biti postavljen na poleđini nosača emulzije ili između nosača emulzije i same emulzije. Ovaj sloj vraća zraku svjetla pod istim kutem pod kojim je upala i prošla kroz emulziju. Znači nema štete na slici.
Ako bi se odigrala normalna refleksija, zraka svjetla bi dvaput osvijetlila emulziju (upadni kut i kut refleksije nisu isti) i kao rezultat dobivamo još jednu sliku.
01.08.2010 | 15:14
OK, to je refleksija na filmu. Ali refleksija s vanjske strane vanjske leće objektiva nikad ne dolazi do filma. Ne dolazi čak ni do blende. Kako će onda biti zabilježena na filmu?
01.08.2010 | 16:56
Vidim sad na čemu inzistiraš
U pravu si, dakle, lom svjetla, a ne refleksija, pri ulazu iz zraka u staklo.

Samo zrake koje upadaju pod određenim kutevima izazivaju ove gore navedene nuspojave, a ovaj premaz to djelomično sprečava.
A kako to izgleda u praksi evo primjera. I to je ono što je gore navedeno kao "flare":
7_expozimetar_samo_figura.jpg
01.08.2010 | 18:44
smayoo, refleksije postoje i znacajne su (nisam sve cital) ali radi se o odbljesku od senzora dok toga nema kod filma. Posto su objektivi nacinjeni od grupe leca, unutarnje refleksije daju recimo "duhove" po fotki. Nije uvijek pravilo, ali ocito se dogadja. Recimo kod digitalije se dogadja pad svjetlosti prema rubu koja je slicna vinjetiranju. Kromatska aberacija je od prije poznara. Bojim se da premazi na objektivima i nisu tako osjetljivi (mozda nakon 20 godina pocnu odlaziti) tako da se s time ne bi opterecival. A sad o temi; kak MBP ima plastiku na ekranu? Ako se neko boji da se bu kaj desilo ima i neagresivnig sredstava recimo Giottos Multi Optical Claning Solution koji je alcohol i ammonia free. To je u kompletu s krpama, stapicima i jos necim... Postoje i maramice (DM za ciscenje naocala). Destilirana voda je dobra ali ne i za masne otiske prsra. Strah je razumljiv, ali nije opravdan.
01.08.2010 | 19:09
E zabac sad si ga onako generalno udrobio
01.08.2010 | 19:22
Lens flare je neizbjezan i nikakvi premazi ne pomazu u otklanjanju. Mozda ublaze. Ja to zovem hash (valjda se tako pise) ili povisilica ili plot (#). To je od upadne zrake pod prevelikim kutem (obicno sunce ili mozda reflektor koji je dovoljno jak). Sirokokutni objektivi su manje imuni od ostalih. Zato postoji ono sjenilo koje se stavlja na objektiv.
01.08.2010 | 19:23
Da, Joško, ovo sad ima smisla. Ali onda opet nema smisla ona priča o premazu koji kompenzira refleksiju i time uklanja flare.

Odnosno, ako se radi o premazu na unutarnjim lećama objektiva (kao što kaže Žabac) to može imati smisla, ali onda opet nema smisla ono od čega si počeo - da se sredstvima za čišćenje skida taj premaz jer sredstvom za čišćenje tretiraš samo vanjsku stranu prednje leće objektiva.

Ali dobro, fakat da ne šiljim više, ionako je skroz off topic.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, rusty, Anonimci (469)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO