Koji Mac kupiti za studij? (FER)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji Mac kupiti za studij? (FER)

11.08.2010 | 18:16
Pozdrav!

Dugogodišnji sam Macovac, s više staža na OS X nego WIndowsima . Ponosni sam vlasnik bijelog iMaca kojeg sam kupio na početku srednje škole. Radi i danas kao urica!

Ove jeseni krećem na FER, i došlo je vrijeme kupovine novih računala (staroga iMaca ne prodajem, ostaje mlađem članu obitelji da se i on switcha ) Kako nisam siguran koje bi mi računalo, ili kombinacija bila najbolja za faks, molim Vas za savjete.

Maksimalni iznos koji planiram potrošiti je 30 000 kuna. Moje razmišljanje ide u smjeru velikog 27" iMaca za stan, te malog prijenosnog 13" Macbooka (pro) za faks. Volio bih da me dobro i brzo služe narednih 4-5 godina. Kupovati što, i kada?

Molim savjet

P.S.: super je, ak je istina da FERovci ostvaruju 10% popusta na Macove, kak piše na njihovim stranicama
11.08.2010 | 18:41
čestitke na FERu. Mislim da ti neki extra savjet nije potreban jer za nekoga tko
1) ima više vremena na OSX.u nego na Win
2) ima macbook i imac
mislim da je svajt suvišan. Dovoljno govori o tome da si sigurno upoznat sa trenutnom ponudom koju Apple nudi, a ni matermatika ne bi treba biti problem.

još jednom čestitke na upisu, gl&hf
11.08.2010 | 19:16
Hvala na čestitkama!

Naravno da budem uzel Mac, ali bojim se da su za faks ko fer WIndowsi nužno zlo. Srećom, tu je Boot Camp, ili virtualizacija

Dosad još nisam imao Macbook, nego samo iMac. Otuda i proizlaze moje dileme.

Razmišljam da li je bolje uzeti veliki nabrijani Macbook Pro + vanjski ekran (20" iMac me razmazio, tak da na desktopu ne prihvaćam ništa manje) ili, kao što sam već naveo, veliki iMac i mali MacBook Pro.

Brine me da il je 13" MBP dovoljno velik za potrebe na faksu i procesorski dorastao budući da nema nove Core i procesore. Nisam imal prilike isprobati Macbooke na dulje vrijeme pa nisam baš upoznat s njima
12.08.2010 | 03:08
IMHO, ako ti lova baš i nije problem, uzmi 15" MBP i monitor neki na koji ćeš ga spajati kad dođeš doma. To će sigurno biti unutar budžeta od 30k kn.

Ako želiš jeftinije proći uzmi najjači 13" MBP i isto tako monitor i opet ćeš biti zadovoljan.

Ne znam što se konkretno radi na FER-u, ali znam osobe koje s prosječnim PC laptopima prolaze FER s visokim prosjecima bez problema, i njihovi laptopi su im sasvim dovoljni za to...

Ja recimo koristim MB White iz 2008 i na njemu obavljam sve za faks, TVZ, a od jeseni će biti FOI i koristim ga za rad (front end web) i sasvim mi je dovoljan, 2GHz, 4GB RAM, x3100grafa (jedina slaba strana)...

Uglavnom eto, sry ako sam smorio, sretno s kupovinom

bok!
12.08.2010 | 03:24
Čestitam na FERu, prije svega. Ja sam diplomirao 1995, par mjeseci nakon što je faks promijenio ime iz ETF u FER, po ETF IV programu. U to je vrijeme faksom kružio opći stav kako je nezamislivo studirati elektrotehniku (ili računarstvo) a da nemaš HP48 (za ono vrijeme - čudo prijenosne tehnike, koje se programiralo u Forthu, koristilo stack i RPN notaciju). Ja sam, međutim diplomirao 9-semestarski studij u roku, s prosjekom 3,8, a (zamisli! ) bez HP48. Eeek! I ne samo ja, već i barem četvrtina moje generacije.

Hoću reći - jako je malo toga čega bih se uopće mogao sjetiti, a da spada u znanstveni i inženjerski rad što bi bilo prezahtjevno za ikoje računalo ranga Pentiuma II iz kasnih devedesetih, a kamoli za jedan "običan" MacBook, a kamoli tek za MacBookPro.

Dakle, što se toga tiče, bilo koji MacBook ti je dovoljno dobar za faks. Što se Windowsa tiče, koliko je meni poznato, na FER-u je Linux popularniji od Windowsa (ali možda griješim).

Ja bi na tvom mjestu kupio MBP kakav ti odgovara + prikladan monitor (ne Appleov jer nisi foto/video/design profesionalac, nego neki običan, LG ili Samsung, za nas običnu fukaru ), a za ostatak love iskoristio ostatak ljeta u proputovanju po nekoliko zanimljivih europskih gradova.
12.08.2010 | 09:44
Posluhni ti Smayoo, iako ne znam čemu toliko čestitanje na FER-u? Pa nije diplomiral, tek je upal na to čudo od faksa:P (da, da, ja sam bil preko ceste, na FSB-u;) )
Ja sam diplomiral na FSB-u '98. i isto je bilo ljudi koji su nosili neka programabilna čuda na ispite iz terme i hidre gdje se tražio dosta obiman matematički aparat (po količini, ne po kompliciranosti) pa su neki iteriranja i konvergiranja kod traženja rješenja (prvo trebaš pretpostaviti rješenje pa onda s tim ideš u jednadžbu i dobivaš novo rješenje itd..) programirali u ta računala (programabilni kalkulatori zapravo). Ja sam imal neki običniji casio digitron s kojim sam zbavil cijeli faks, tek pred kraj sam radil neke programe u AutoCad na pentiumu 133 Mhz s prozorima 95 gore. Koliko je meni poznato, program se nije dramatično promijenil, a kompjuteri jesu. Danas na prvom macbooku možeš prelamati, vrtiti Photoshop i raditi čuda, koliko je jaka mašina.
Zato bih se ja priklonil savjetu Smayoo-a. Kupi macbook pro, prvi, recimo, čisto zato jer je komp izdržljiviji (aluminij) i dodatni monitor 'za fukaru', tipkovnicu i miša da na njemu možeš normalno raditi kod kuće. Snage ti neće sfaliti, ziher. Uostalom, ja NAJNORMALNIJE sad radim na powerbooku G4 (1.33 GHz) koji je star preko šest godina. A onu lovu koju si namijenio informatiziranju sebe zašparaj i ili proputuj Europu kako ti je lijepo sugerirano, ili, ako želiš malo crnji savjet, spremi u banku za trenutak kad budeš počel tražiti posel da imaš od čega živjeti....
Bit ćeš inženjer kad završiš faks. Fantastična definicija inženjera mi je izjava legendarnog Keitha Duckwortha (suosnivač Coswortha, tvorač najčuvenijeg i najupsješnijeg motora u povijesti F1): 'Inženjer je osoba koja za deset funti napravi ono što svaka budala može za sto'.
Zato napravi prvi korak u tom smjeru i nemoj bacati novac gdje nije potrebno. Budi efikasan i vjeruj da je prvi macbook pro iznimno sposoban stroj. Ja bi si ga kupil iste sekunde, ali mi je malo skupnjikav, i nije mi još nasušno potreban. Pa se ponašam odgovorno prema novcima. Budi i ti takav i ne zamjeri na duljem postu koji ti možda zazvuči kao dociranje
12.08.2010 | 10:29
Bio sam na FERu i vlasnik sam (sada) 13" MacBook Pro i mogu ti reci da je to sasvim dovoljno za sve s čim ćeš se susresti na faksu.
Ako ti je budget takav i tako želiš kombinacija koju si napisao je sasvim OK - 27" iMac (ova nova serija koja mislim tek dolazi kod nas) i MacBook Pro 13".
Ako se dobro sijećam novi 27" iMacovi imaju displayport ulaz (uz još neke prednosti poput 2 HDDa...), tako da kad si doma mozes ga koristiti kao veliki ekran za Mac laptop
12.08.2010 | 10:48
Moj savjet, uzmi jaki MBP i monitor, sto veci to bolji. Sto ce ti dva racunala? Net imas na faksu. U pokretu more i kakav telefon posluziti. LOL
Boze kad se sjetim da sam faks zbavil bez racunala. Bio rat i stara nije delala.
13.08.2010 | 13:47
Uzmi si 17" MBP. Eventualno ako bude pitalo trkni kakav 22" ili 24". Što se tiče snage, ne radi se ništa što core2duo ne bi mogao napraviti. Tako da si sa i5 ziher
13.08.2010 | 15:29
1. obični macbook pa da te sve kolegice ferovke uzmu za frenda na fejsu i ponašaju se prema tebi kao da imaš slatkog malog maltezera + 22" monitor non-apple
2. macbook pro 13" ili 15" pa da svi kolege ferovci budu ljubomorni i ogovaraju te iza leđa + 22" monitor non-apple.

choose wisely
13.08.2010 | 16:17
serafin je napisao:
Uzmi si 17" MBP. Eventualno ako bude pitalo trkni kakav 22" ili 24". Što se tiče snage, ne radi se ništa što core2duo ne bi mogao napraviti. Tako da si sa i5 ziher

OMFG noes! 17" prijenosnik je najveći fail ikada... Mali prijenosnik i doma ogroman monitor je killer combo.

bok!
13.08.2010 | 18:26
Ne bas onaj najmanji, srednji.
13.08.2010 | 18:51
A gle, uzmeš 17" i ni ne treba ti externi.
13.08.2010 | 19:43
serafin je napisao:
A gle, uzmeš 17" i ni ne treba ti externi.

Ali mu tada treba veliki, VELIKI ruksak i kršna ramena. Plus što je IMO 17" uvjerljivo najružniji Apple stroj, pa odmah gubi posh faktor.

Mene zanimaju iskustva ljudi sa eksternim monitorima - tj. kako MBP funkcioniraju s prijelazom desktopa s internog na eksterni monitor. Znači, ne da je desktop razvučen na oba monitora, nego da je interni monitor ugašen, a sve se odvija na eksternom.
Na sadašnjem pc laptopu imam problema s tim. Nije htio na eksternom prikazivati više od 1280x800 koliko je nativna rez. ugrađenog monitora, pa sad imam razvučen desktop preko 15" i 23" ekrana, što je malo nezgrapno.

I da, još jedno pitanje. Koliko je uputno koristiti MBP dok je poklopac spušten? Hoće li se pregrijavati? Koliko ta vrućina koja prelazi preko tipkovnice može biti štetna za LCD?
13.08.2010 | 21:33
Ja svoj MBP uvijek koristim sa oba monitora (i osnovni, i vanjski) i nije mi nezgrapno - na vanjskom vrtim AutoCAD a na osnovnom listam PDFove, čitam mailove, slažem spreadsheetove...

Pisalo se ovdje o radu samo na vanjskom monitoru. Bilo je nekih problema, ali, koliko kužim, to je moguće i stroj je, čini se, predviđen da radi poklopljen (iako ga ja ne bi tako pustio jer mi se isto čini da je zrak prevruć kad ga nagazim do daske - dok vrti AutoCAD pod Windozama u virtuali).
13.08.2010 | 21:40
Hm, ti očito barataš PC mjernim jedinicama. MBP 17" je neznatno veći dimenzijama od 15". Nije to PC kvragu. Ja imam 15" MBP i to je dosta da. Ali eto studentski život, gledanje filmova itd itd. Mislim da je to najbolje rješiti 17"icom. To je moje mišljenje. Nije teško prenosiv, jer opet kažem razlike u dimenzijama nisu velike, a opet pruža nezamjenjiv komfor. Što se izgleda tiče, baš 17" izgleda najbolje, s onim tankim lajsnama na strani i bolesnom rezolucijom na toliko kvadrata. Ali dobro 100 ljudi 200 čudi
13.08.2010 | 21:45
13" MBP + 24" ili 27" LED i jos ti ostane novaca za iPad i iPhone i iPod
14.08.2010 | 05:13
Prije svega želim vam se svima koji ste dosad odgovorili jako zahvaliti

Definitivno ću uzeti prijenosnik, 13" ili 15", 17" mi je malo prevelika, jer je faktor prenosivosti bitan.

Razlozi zbog kojih razmišljam da je bolje imati 2 računala su:

1. cijena kvalitetnog 27" monitora s IPS matricom u odnosu na cijenu iMaca (mada budem studiral FER, svoje prste imam i u fotografiji, dizajnu i videu, a i filmofil sam, pa mi je kvalitetan vanjski ekran jako bitan-tak da mi je Cinema 27" u tom pogledu prvi izbor (a iMac je Cinema+kompjutor, pa zašto ne uzeti )

2. sigurnost podataka-ne bih volio sve svoje bitne podatke koje ne bih želio izgubiti nositi u laptopu koji je izložen dnevnim stresovima. Eksterni disk s TimeMachineom srećom donekle rješava ovaj problem

3. Mogućnost izvođenja Mac OS-a na jednom stroju i istovremeno bootcampanih Windowsa/Linuxa na drugom

4. odvojenost podataka-osobni podaci odvojeni su od stvari za faks

PITANJE: Volim se povremeno i igrati, pa me muči koliko je grafika u novom iMacu 27" (najbolja moguća) bolja od grafike u Macbooku Pro 13" ili 15"

U svakom slučaju sad kupujem laptop, 13" ili 15", a kasnije budem onda videl koje su mi daljnje potrebe-dal je dovoljan Cinema 27" ili mi se više dugoročno isplati uložiti u iMac

(nemojte zamjeriti moju skeptičnost prema prijenosniku kao primarnom računalu, prije iMac-a imao sam samo HP-ov laptop koji je bio bučan, spor, težak, s malenim ekranom i neugodnom tipkovnicom . iMac je za mene bio prava revolucija, i tada sam dobio osjećaj da laptopi za mene nikada neće moći nadomjestiti pravo desktop računalo )

P.S. razmišljao sam da bi mi iMac, strateški smješten, mogao ušparati televizor uz Elgato TV karticu 27" mi se čini sasvim dovoljno za televiziju u stanu
14.08.2010 | 13:47
1. Appleovi monitori su preseravanje, uzmi kvalitetniji monitor za manju lovu.

2. Preporodio sam se otkad koristim samo prijenosnik kao jedino i glavno računalo. Kad sam doma spojim ga na 22" i opće ne kužim razliku između desktopa...

3. Ako se brineš za sigurnost podataka kriptiraj disk i zaštiti se koliko možeš i radi backup na Time Machine koji ti stoji doma.

4. Meni bez problema radi OSX i u virtualci Windoze za IE testing, ne vidim potrebu za BootCampom uopće.

5. Ako uopće razmišljaš o gejmanju zaboravi na iMac, radije si složi hackintosh, uštedi brdo para a zadrži svu funkcionalnost. Al' to je ovdje tabu pa neću dalje o tome.

bok!
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.08.2010 | 14:18
Slažem se sa Quadom, osim da je hakintosh ovdje tabu.. problem je što se nije mnogo jabučara posvetilo tome pa tako niti nemamo iskustva da bi odgovarali na pitanja tipa da kako ubacit .kextove od geforce 8800 za 10.6.2, imam AMD procesor..

al ak slaže složenac, nek si radije ostavi windowse za igranje.. makar, sve ovisi kaj se igraš... za mnogo toga dovoljan ti je macbook pro.. a ionako, faks sluzi za ucenje, izlaske, pipkanje, tak da nemoj ozbiljno gejmat još..
14.08.2010 | 16:04
Eto da se i ja malo ukljucim. Iako trenutno nisam na faksu, ceka me u dogledno vrijeme za koju godinu nastavak studija. naj eci faktor je upravo seljenje. prije switch sam imo killer pcja kojeg sam koristio za sve.. naravno desktop sa ogromnim (za to doba) 19" crt monitorom od caa 15 kg. Nakon toga sam switch i uzo tower g5 koji je samnom isao i u warsavu di sam ga koristio 3 godine i vRatio u hr. Nakon toga sam imao imac alu sa dodatnim monitorom i to je bilo mraq al ipak mali hussle za seliti. U isto vrijeme sam imao i macbook black kojeg nisam skoro ni koristio do imaca.... Trenutni setup koji imam je mini nafilan sa 4 gb rama, 320 hdd-a gore, spojen na samsung 26" ekran sa dbt tunerom u sebi i 2 hdmija. Mini mi je hub za sav content jer je na njega spojen ext od tere, a za kao glavni komp mi je mbp 15 iako sa nabavkom ipada, bilo mi je bed sta sam ga uopce vukao sa sobom na more.... ipad i iphone.. enough za surfanje mjuzu i ostatak ljeta. kad cu se seliti... sa sobom nosim samo ipad, iphone, mini i mbp. na licu mjesta cu kupiti neki 26 ili22" monitor i jeftinela printer i te stvari vise ne vucem sa sobom. Za igranje.. eventualno wow koji i tako radi na mbp i na starijim kompovima, a od novijih naslova.. 26" monitor ima hdmi pa je na njega spojen x360 i sve mraq.
Sretno s faksom
14.08.2010 | 16:05
hm... cini mi se da neka slova ispadaju kad postas na jabucnjak preko ipada... Riba?
16.08.2010 | 01:26
Hvala još jednom na odgovorima

Imam pitanje: ako uzimam MacBook Pro 15" (a to se sad čini najizglednije) da li je bolje uzeti 1440*900 ekran, ili 1680*1050 ekran?
16.08.2010 | 05:27
Dijete je napisao:

al ak slaže složenac, nek si radije ostavi windowse za igranje.. makar, sve ovisi kaj se igraš... za mnogo toga dovoljan ti je macbook pro.. a ionako, faks sluzi za ucenje, izlaske, pipkanje, tak da nemoj ozbiljno gejmat još..

Da, tu sam varijantu imao i na umu, dual boot s Windozima, pa kad se hoće igrati onda se igra, a kad treba nešto drugo raditi onda se prebaci u OSX.

bok!
16.08.2010 | 05:29
Oxigenium je napisao:
Hvala još jednom na odgovorima

Imam pitanje: ako uzimam MacBook Pro 15" (a to se sad čini najizglednije) da li je bolje uzeti 1440*900 ekran, ili 1680*1050 ekran?

Osobno uzeo bih ovaj s manjom rezom jer sam prilično ćorav :/ Usporedi oba pa vidi koji ti odgovara.

bok!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, VanjusOS, ZeljkoB, Anonimci (508)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO