20.08.2010 | 10:07
Djuro genijalac je napisao:
Dobro došao u Mac zajednicu!
Ajmo redom. Za početak, mnogo ti bi lakše išlo shareanje printera s instaliranim leopardom koji ima ugrađenu samba podršku koja ti je potrebna za to. Ti si sad, koliko sam shvatio na tigeru (OS 10.4) koji je polako zastario i više se na razvija. Na minija možeš metnuti leopard (10.5) koji je mnogo više up-to-date (s drajverima i svim ostalim). Dakle, to je prvi savjet. Drugo: koliko memorije ima tvoj mini? Trebal bi ga nakrcat do übera (dakle 1 Gb), ako se radi o PPC stroju, a radi se, kad si rekel da ima samo dva USB porta. U njega ide DDR PC2700 (može i 3200) 184 pinski RAM i ima samo jedan slot, zato je 1 Gb maksimum.
Sad kaj se tiče memorije: nisi probal aluminijsku tipkovnicu pa ne znaš o čemu pričaš (bez uvrede). Ne samo da je izuzetno brza za tipkanje, nego imaš i dva USB porta na njoj (USB 2.0). Kao zadnje tek dolazi njen fantastičan izgled.
O shareanju printera na piceku na koji se spaja OSX i obratno imaš tone tutoriala na netu, a i tu smo o tome drvili X puta, Pretraži malo forum, vjerojatno su sva tvoja pitanja već nekoliko puta odgovorena.
Ako si u ikakvim dvojbama oko svojeg kompa, onda ispod jabuke imaš About this mac i tamo ti kaže sve o njemu uključujući i popis ugrađenog hardveraja. Ako se odlučiš na neke dogradnje,
www.ifixit.com ima sve tutoriale za rastavljanje, baš kao i
www.otherworldcomputing.com što je prva adresa za nabavku mac specifičnog hardveraja.
Toliko zasad, uživaj u otkrivanju čari OSX-a
OK, ne znam o cemu pricam jer doista nisam nikad koristio noviju mac tipkovnicu, no koristio sam i-phone i i-pod i sad mac mini i znam otprilike koliko kvalitetan hardware stoji iza jabuke, vjeruj mi ne potcjenjujem ga niti najmanje, samo kazem da je preskup jer je veliko ime u pitanju i gotovo dizajnerske forme. Sto se huba unutar tipkovnice tice to je dobra stvar, ali imaju to i jeftinije tipkovnice ako bas treba
Svakako moram naglasiti da sam mac mini kupio iskljucivo zbog morph OS-a, zatim sam curin stari PC uspio prodati za jako dobru lovu i nije preostalo drugo nego vratiti OS-x na minija, tj napraviti dual boot. Posto ona ionak radi iskljucivo sa scannerom i u office paketu onda je mac mini prilicno dobar za nju iako nije odvise brz s ovim Tiger OS-om
Sto se rastavljanja tice mijenjao sam disk u njemu, imam 1gb memorije, sto ce reci vec je bio raskopan i uspjesno sastavljen.
E sad ne znam koliko ce sporije raditi s Leopardom?