Kupovina MBP u Londonu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina MBP u Londonu

30.08.2010 | 15:31
Zanima me, ako ima tko iskustva s kupovinom u Londonu. Naime, zanima me povrat poreza. Isao bi s avionom. E sad, gdje se ovjerava povrat poreza, dall je to firma TaxFree (onaj plavi kvadrat) i moze se podici i u RH ili SLO ili blize. Jeli ima kakvih problema u Apple Storeu da se dobije tormular.
Znaci neka iskustva iz prve ruke koji su kupovali u Engleskoj. Za carinu sam shvatio da ne rade probleme jer ide kao rucna prtljaga, ali se ambalaza mora hitit.
Imam vremena, jer ne planiram ici za koji dan.
30.08.2010 | 16:46
Da bi ti ovjerili osobni izvoz (na temelju kojeg se vraća porez), moraš imati izravni let izvan EU (dakle, letjeti ravno za Zagreb, a ne za Ljubljanu, Trst ili Budimpeštu). Ne sjećam se više točno, ali mislim da prilikom check-ina moraš naglasiti da imaš robu za oslobođenje poreza pa te stave na stranu da pričekaš carinika. Ta roba mora ići u avion (ne može biti u ručnoj prtljazi), a potvrdu dobiješ kad ti kofer (kutija, što već) otputuje trakom u avion. Šalter za refund ima negdje na aerodromu, ali dobro su se potrudili da ga bude teško pronaći (tipa: u podrumu, na kraju trećeg hodnika s lijeva, iza cijevi od centralnog grijanja, iza vrata na kojima piše "čuvaj se leoparda" ).

Ako me sjećanje dobro služi, "Tax Free" ne funkcionira.
30.08.2010 | 21:12
Mislimd aide ovako - kao prvo trgovina u kojoj kupujes ti mora moci izdati tax free racun. Nakon toga s tim racunom na aerodromu ides u carinski ured da ti to pogledaju i ovjere. Roba *mora* biti kod tebe da je pogledaju, dakle moze biti i rucnoj prtljagi. Nakon toga s tim ovjerenim papirom mozes kod nas podignuti povrat poreza (mislim da su to radile banke za masnu proviziju) ili to mozes napraviti u trgovini gdje je roba kupljena nakon sto vratis taj ovjereni papir. Uglavnom u nekoliko navrata sam procjenio da je to previse zajebancije.
30.08.2010 | 21:52
Kako se oni u tom scenariju znaju da nakon ovjere nećeš robu dati nekom tko će je zadržati i koristiti dalje u Engleskoj?

Toga se svakako sjećam - da roba mora biti kod tebe da im je pokažeš, ali sjećam se i da sam morao pokazati kartu s destinacijom izvan EU (ako letiš normalnim kompanijama koje ti prtljagu pretovaruju automatski, možda i nije bitno da li presjedaš negdje unutar EU, ali kad letiš low budget, let mora biti izravno izvan EU) i da je carinik bio kraj mene dok su mi kofer s robom checkirali i poslali na avion. Da li mi je lupio pečat neposredno prije ili neposredno nakon toga - ne sjećam se.
30.08.2010 | 22:54
i onda ti ovi u zgb opale carinu €500?
30.08.2010 | 23:05
Ovisi što kupuješ...
30.08.2010 | 23:56
Što me podsjetilo na anegdotu kada sam pred godinu dana odnio sa sobom XBOX na dvomjesečni teren da ubijem tužne večeri...i pri povratku zaustavi me carnik u zračnoj luci i pita "imam li što elekronike u torbi". Što ću, kažem da imam ali da sam to nosio sa sobom (i već se mislim eto sad problema). Pita me on (neki mlađi momak je bio) "A je li korišten?". Rekao sam "Oh, korišten je i to dobro!" - na što se nasmijao i zaželio ugodnu večer.
31.08.2010 | 10:31
Hm, nesto mi je nelogicno. Uzeo bi kako sam napisao prijenosno racunalo koje mislim zbog baterije ide u avion, a ne u prtljegu dolje. Drugo, kad napravim check-in i ujdem na terminal tada i moram proci policiju i carinu, pa kaj se taj dio aerodroma ne smatra medjunarodnim prostorom i kao da sam izasao iz zemlje ako ima let izvan EU. Nebi se htio zaletjeti jer bez PDV i u RH mogu uzeti komp, gdje je cijena nesto i niza nego u UK s porezom, a ni tipkovnica nije HR. Ako ipak ima tolikih komplikacija, bas mi se i ne daje 1000 funti za isprobavanje. Da je kaj jeftinije jos i nekek. Izgleda da mi ne preostaje nego kod nas uzeti. Mada me zanima i ona 3 godine garancija koju tu ne mogu isposlovati. Mozda je bolje to sve trziti i kod slovenaca.
Dajte prijedloge, prosvijetlite me. Moj MBP je 4 godine i rado bi se malo pofriskal. LOL
inace hvala svima na odgovorima.
31.08.2010 | 10:43
Moj je powerbook star 6 godina i ja bi se isto pofriškal. Meni ne trebaju ideje, nego donacije:laugh:
Primam sve valute:silly:
31.08.2010 | 11:58
Djuro, evo imam ja nešto krajiških dinara iz 1992. Parsto milijardi. Jel dosta?

Žabac, u međunarodnom si prostoru tek nakon što prođeš security check. To i jest razlog što ti pišu znakovi "Have you forgot something? No returning after passing this point.". A check-in se radi ranije, a carinski ured je također ranije. Nisam siguran za ovo u vezi baterije.

Pretpostavljam da uvijek možeš probati nasurfati neki info E-mail od aerodroma s kojeg se vraćaš pa probati pitati na licu mjesta.
01.09.2010 | 16:54
To sam gotovo siguran, baterije ne idu dolje. Kako gore ne idu nozevi. Pas u cargo prostor staviti prijenosnik i nije bingo rjesnje. Budem jos malo proucio. Inace ni ne mislim odmah dici novce, vec naknadno. Hvala na odgovorima.
02.09.2010 | 00:07
Ja sam nekoliko puta imao laptop u check in torbi i nikad nije bilo problema.... doduše ne bih to preporučio iz drugih razloga.
02.09.2010 | 16:39
ja sam svom MBP kupio u Stocholmu u 3 misecu ove godine,platio ga 1100e i povratio porez sutradan na aerodromu,oko 210e.Nije bitno da li ides u zemlju Eu ili ne,bitno je da ti putovnica nije iz EU
02.09.2010 | 18:29
To me zanimalo.
02.09.2010 | 20:34
ja sam to uradio preko organizacije global refund.U ducanu mi ispisali cek,ja ga predao u global refun office ,oni mi dali eure i to je to
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, VanjusOS, vicko, Anonimci (567)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO