26.09.2010 | 18:13
Ja doduše za sada nemam Mac-a za server, već PC sa Intel Core 2 Quad procesorom (a to će se do kraja godine promjeniti), i na njemu imam instaliran Air Video Server koji se za Mac-a ili PC može skinut na ovoj adresi:
Download Air Video Server
Server je besplatan i može se vrlo jednostavno konfigurirati. Za klijenta koristim iPad (a može i iPhone ili iPod Touch) sa instaliranom aplikacijom Air Video koja se može skinut sa App Storea i košta $2,99, vidi link:
Air Video for iPad & iPhone
Air Video omogućuje rekodiranje "on the fly" ili u realnom vremenu slijedećih formata:
mp4, m4v, mov, avi, wmv, asf, mpg, mpeg, mkv, 3gp, dmf, divx, flv
zbog čega je potrebno da server računalo bude nešto moćnije, ali Air Video takodjer omogućuje da se video materijal rekodira prije gledanja, a onda sa rekodiranim videom u m4v formatu dovoljan je i kakav Celeron
Želim još naglasiti da Air Video server podržava SRT i SUB subtitlove koje bez ikakvih dodatnih radnji ukomponira u streamani video.
Ukoliko naravno kod kuće posjedujete WiFi router sa 802.11n standardom, onda HD video prijenos u real time rekodiranju bit će mačji kašalj
Isprobano sa TP-LINK TL-WR941ND routerom i mkv.
Uglavnom sam zadovoljan gledanjem filmova na ekranu iPada u krevetu, ali ponekad ga i spojim VGA adapterom na TV pa gledam na velikom ekranu.
Na dolje priloženoj slici vidi se iPad spojen na Samsungov monitor 22" koji u realnom vremenu prikazuje Avatara ripanog sa BlueRaya u XviD formatu.