LAPTOP KOJI - MILI MOJI :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

LAPTOP KOJI - MILI MOJI :)

27.09.2010 | 03:44
Pozdrav svima ...

tražim 'savršeni' laptop

jako puno pišem i puno vremena provodim za kompom ... (pisac po profesiji)

izuzetno mi je važna jaka baterija jer često bježim iz kuće i skrivam se negdje gdje nema utičnice (isključivo za pronalaženje motivacije a i kad žena ima PMS ... )

volio bi da je što manje bučan ako ne može biti potpuno bešuman - što bi bilo idealno ...

također za potrebe mog posla skeniram i obrađujem (montiram umjetničke slike od raznih skeniranih detalja)

dakle montaža videa i igrice mi nisu primarne ...

Što preporučate

pomislio sam čitajući po netu da je taj 'savršeni' stroj za moje potrebe mac book pro

ali pošto nisam nikad na njemu radio zanima me iskreno razina buke - to mi je jako važno ... jer nakon 3-4 sata pisanja buka ventilatora, pržilice ili neznam čega počinje mi ometati koncentraciju ...

zatim da li je baterija ako je koristim isključivo za pisanje doista izdržljiva koliko je navedeno - oko deset sati ...

svi hvale mac os ...

Što mi preporučate i gdje kupiti?

Da li se može kupiti aple stroj sa višegodišnjom garancijom u hr?

hvala unaprijed na svim mogućim odgovorima i oprostite što koristim vaše dragocjene živote na ova početnička pitanja ...

malo sam surfao na jabučnjaku i vidim da su ljudovi tu dosta ljubazni i stručni ...

dakle

- jaka baterija (puno pisanja izvan kuće)

- malo obrade i montaže fotografija (kod kuće)

- što niža razina buke

- ako je moguće garancija na više godina

- prenosivost

Što predlažete?

pozdrav gogos
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
27.09.2010 | 10:52
ako ti je 13" dovoljno..prvo mi pada napamet Air, ako trebaš 15" onda MBP

možda da posjetiš neki mac dućan i probaš uživo, jer tako ćeš najbolje sam procijeniti
27.09.2010 | 11:24
da nadopunim sizunića, dovoljan ti je MB jer nije dramatično teži ali je dramatično jeftiniji. MBP 13" izostavljam jer iako ima osvijetljenu tipkovnicu, obzirom da si ti pisac pretpostavljam da ni ne gledaš u tipkovnicu dok tipkaš.
27.09.2010 | 13:02
Ja bi svakako išao na MBP. Za razliku u cijeni dobije se i razlika u kvaliteti (kvaliteti kućišta - iznutra su isti).
Bijela plastika ne stari baš dobro. Aluminij + crno stari savršeno.

A što se buke tiče... MBP je uvjerljivo najtiši laptop koji sam ikad čuo (tj. nisam čuo )
Zapravo, kod nekakvog umjerenog korištenja jedino što se čuje je hard disk kad malo energičnije zaroštilja. Od ventilatora ni v.

Baterija? Nenadjebiva. Nema joj premca. Točka.
Samo trajanje baterije opravdava razliku u cijeni od prosječnog laptopa.

PS: A tek kad vidiš punjač (Magsafe) i skužiš da ne moraš tegliti ciglu svud sa sobom. Idila.
27.09.2010 | 13:14
Iceclimber, imaš pravo. Ja još koristim powerbook G4 12" i kad god ga negdje raspakiram i uštekam punjač sa onim ušima i namotanim kablom, pogledam oko sebe i kaj vidim? Šumu kablova, punjači, one cigletine iz kojih onda idu dalje kablovi, a svi imaju presjek ko da je riječ o dalekovodu iz Krškog za Zagreb.....
Posebno mi je smiješno kad je u pitanju onaj mali drek od kompa (atom procesor) koji ima jednako velik punjač.....
27.09.2010 | 14:25
MacBook Pro definitivno, a sada ovisno o raspoloživom proračunu možda bi se moglo razmotriti i SSD ako je tišina toliko važna.
27.09.2010 | 14:52
Ajmo bit malo realni. Pa kaj običan HD tak jako ruži? Pa nije to kalašnjikov, za Boga miloga.......
27.09.2010 | 16:20
MacBook Pro je za tvoje potrebe idealan stroj i to 13".
- Malen.
- Ima osvjetljenu tipkovnicu.
- Baterija traje dugo ( do 10 sati).
- Tih je i brz.
- Lagano i kvalitetno kučište.
- Šta se tiče garancije, 1 godinu, ali postoji "AppleCare Protection Plan" koji produživa na 3 godine.

Dobro došao u Mac familiju. Kod nas dobivaš način života, a ne samo Laptop.
27.09.2010 | 17:34
Ovo za Apple Care izgleda vrijedi samo ako nije kupljen u RH...
27.09.2010 | 18:20
Hvala svima

Mislim da air otpada jer mu je baterija preslaba ...

ja nekako isto mislim macbook pro 13'' ali neznam koji je model dovoljan za moje potrebe ...

vjerojatno svaki ... baš sam glup ...

što se tiče buke nije sada baš da mora biti bešuman ... evo sada pišem na IBM x60 i malo se čuje ventilator i to je podnošljivo ali on mi je postao preslab za obradu fotografija i baterija mu je skomirana --- jedva pola sata autonomije ... (moja će žena uzeti taj IBM jer njoj je to ok za net i neke sitne poslove)

budžet je ograničen na nekih 10 000 ... i to je to ... iako bih mogao ne želim više dati iz principa dok ne zaradim što i od pisanja ...

davore zašto ne možemo doplatiti garanciju u hr. na npr. 3 godine ?

pozdrav svima
27.09.2010 | 20:08
Originalni Apple Care plan postoji samo u državama u kojima postoji Apple, tj. službena tvrtka iza koje stoji direktno Cupertino. No, Apple Care kupljen vani, važi i u domaćem servisu.

Kao alternativa, kod nas se može pri kupovini zatražiti trogodišnje jamstvo uz doplatu u postotku vrijednosti stroja. Ne postoji mogućnost kasnije kupovine duže garancije - kao što je slučaj s Apple Careom koji se može kupiti i zadnji dan jamstva ako je potrebno.

Ako je proračun oko 10,000 kn, MacBook Pro 13" je odličan izbor!
27.09.2010 | 20:28
Pošto autor teme nije koristio Mac, htio bih mu samo predložiti da pogleda text editore za pisanje bez distrakcija kao što su Ommwriter, WriteRoom.

Za prijenosnik se slažem da je MBP najbolje rješenje, bijeli Macbook i nije puno jeftiniji.
27.09.2010 | 20:30
Slažem se sa ostalima da je idealan Macbook Pro. Mislio sam ga uzeti, ali nisam imao dovoljno love pa sam uzeo novi Macbook, koji je nešto jeftiniji, i prezadovoljan sam njime !!

Dobrodošao u Mac obitelj !
27.09.2010 | 23:06
Sve je zapravo već rečeno. Ja sam samo htio naglasiti da se spomenuti HDD zapravo uopće ne čuje (MPB 15" late 2008). Ja ga ne uspijevam čuti čak ni kad bi to želio, sve dok ne naslonim uho na kućište. Osim toga, jedino što čujem je tihi "klik" kad sudden motion sensor isključi HDD dok ga nekamo prenašam uključenog.

Moj MacBook Pro je *potpuno* bešumno računalo sve dok se ne koristi optički drive, a i on je vrlo tih u odnosu na uobičajene.

Što se baterije tiče, kad su isključeni WLAN i Bluetooth, a osvjetljenje ekrana nije nafureno previsoko, baterija stara skoro 2 godine traje oko 3,5 h uz vrlo sličan tip posla (pisanje stručnih članaka i knjiga, slaganje i/ili crtanje ilustracija, slaganje prezentacija u Keynoteu, za predavanja).
28.09.2010 | 06:26
koja je u biti razlika između ova dva stroja osim u cijeni ...

13" 2.4Ghz
2.4GHz Intel Core2Duo
1280 x 800 rezolucija
4GB RAM
250GB hard drive
SD card slot
Double Layer SuperDrive
NVIDIA GeForce 320M

9.729,00 kn

13" 2.66Ghz
2.66GHz Intel Core2Duo
1280 x 800 rezolucija
4GB RAM
320GB hard drive
SD card slot
Double Layer SuperDrive
NVIDIA GeForce 320M

12.389,00 kn

smayo da li ova jača grafička u novim macbook pro stvara i više buke od tog tvog stoja iz 2008 - oprostite ako su pitanja amaterska tj. da li su i ovi novi macbook sa malo jačom konfiguracijom također bešumni ...

ako sam pravilno shvatio mogu kupiti računalo u hr a jamstvo u usa ?

Što se tiče dobrodošlice u mac obitelj mislim da će punokrvni pristup biti tek kada kupim stroj ...

još par dana imam nekog posla pa se zaletim do zg ili st. Da li ima u Splitu neggdje apple trgovina sa izloženim računalima ... možda?

tomislav kakvi su to programi za pisanje --- ako ti se da ... pojasniti ------ naviknut sam pisati u wordu jer uglavnom pišem na hr a imam odmah gramatički ispravak u njemu ...
28.09.2010 | 07:56
OmmWriter:
vimeo.com/7670108
28.09.2010 | 11:16
gogos je napisao:
tomislav kakvi su to programi za pisanje --- ako ti se da ... pojasniti ------ naviknut sam pisati u wordu jer uglavnom pišem na hr a imam odmah gramatički ispravak u njemu ...

Tino ti je dao link za Ommwriter. A evo i jedan za WriteRoom
http://vimeo.com/1432836

Programi ko programi, omogućavaju ti da pišeš bez distrakcija, prekriju cijeli ekran i ostajete samo ti i riječi. nema web browsera, docka, ikonica, ničega što ti skreće pažnju.

Što se tiče Worda, Mac verzija još nema HR spell checking, osim ako su to napokon ubacili u verziju 2011 što izlazi svaki čas. Spell checkiranje inače drukčije rješavamo, sa OS rješenjima, koji rade samo u čistim Cocoa aplikacijama, tako da ti i s te strane pašu ovakvi programčići.
28.09.2010 | 12:44
razlika je ne zamjetna i ne vrijedi toliko, bolje je solucija za 9k nego 12k. Svi modeli su ''bešumni'' nema modela da se ''čuje'' tu i tamo a to su rijetkosti.
Uglavnom da ne pričamo previše o zecu, solucije su jednostavne ako se ima mogučnosti kupiti u Americi tamo je najbolja solucija ako ne onda tu i to model za 9k. Sve ostalo samo zbunjuje
28.09.2010 | 22:37
Imaju u Splitu, u Technomaxu izložene Apple laptope, iako ne znam šta im je sada ostalo na lageru.

Također ima dućan Depol Trade, u blizini Poljuda (021/384-439 ili 092 21011534), kojeg svakako preporučujem, jer ti čovjek objasni sve šta te zanima, pa čak i više !!
28.09.2010 | 23:10
gogos je napisao:
smayo da li ova jača grafička u novim macbook pro stvara i više buke od tog tvog stoja iz 2008 - oprostite ako su pitanja amaterska tj. da li su i ovi novi macbook sa malo jačom konfiguracijom također bešumni ...

Gle, da skratimo... Nisam još vidio Apple laptop koji se čuje.

O ovom se dosta pisalo po forumu pa iskoristi malo tražilicu foruma. Uglavnom, Word na Macu najbolje zaboravi - to je poluproizvod. Ima puno drugih rješenja i gotovo sva rade sa sistemskim spell checkerom, osim Neo ili Open Officea koji rade sa svojim.
28.09.2010 | 23:51
Možda ovaj novi Word 2011 nešto popravi meni se doima znatno bržim
29.09.2010 | 02:33
'tko se na mlijeko opeče i jogurta se boji'

braćo od jabuke

Nikad nisam imao komp . koji iritirajuće ne zuji pa sam malo nepovjerljiv ... nemojte zamjerit ...

prvo pc kanta ne sjećam se imena

onda gericom taj nije zujao nego me je i struja tresla (ali bio je poklon pa sam ga tolerirao)

pa neki pc iz hg spota masno plaćen a onda me ozračio ko černobil

onda 17 inčni poslovni iBM kojem je uz sve hvale riknula bateria nakon 20 dana

onda ibm x 60 na kojem sada pišem ali isto zuji ne jako ali kao muha iritirajući zuj zzzzzzzzzz dosadan ...

i onda mi je teško povjerovat ...

da se ne čuje iako mi drago to čuti da se nečuje i sve se radujem što čujem da se nečuje ...

ANEGDOTA - od danas

vozim se danas prema zg i na pola puta negdje kod plitvica imam frenda pa velim da svratim da se malo odmorim i pojavim se na vrata i tako malo pričamo kad ... veli njegova žena da je dobila neki komp. na dar iz švicarske od rođaka i ona se ništa tu ne snalazi ili se vrlo slabo snalazi ... donese ga a ono neki bijeli imac star starucka ali onako gospodin komp, otmjen ... a tu si faco daj da te upalim ... i tako se želja ispunila ali i taj je zucko ... samo star je brat bratu bar dvadeset ljeta ...

ok prihvaćam dečki i zbog vašeg truda --- novi mac book pro ne zuji i točka ...

a sutra budem vidio ako stignem do zagreba jer su me zatukli ovdje ličkim krompirom isod peke ... ako stignem do zg možda ...

braćo jabučari zbogom ... hvala na trudovima

ovaj program za pisanje zvuči zanimljivo samo slova i ja ...

hvala svima ...

gogos - mali od jabuke
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
29.09.2010 | 10:06
gogos je napisao:
'tko se na mlijeko opeče i jogurta se boji'

hvala na trudovima

i u jogurt puše...

ajd živio ti nama i javi jel muško ili žensko
29.09.2010 | 18:40
Ajde upali IBM star 10 ili više godina. Nema šanse! A i zuji!
29.09.2010 | 22:57
Da - stari iMac G4 (popularna lampa) se malo (ali sasvim malo) čuje. MacBook Pro novi se *ne* čuje.
30.09.2010 | 00:15
smayoo je napisao:
MacBook Pro novi se *ne* čuje.

A novi MacBook?
30.09.2010 | 07:17
Svi imalu ventilatore i prokleta je laz da se na 6000 okretaja ne cuju. Kad se komp optereti do kraja. Inace za piskaanje i web, ventilatori se vrte na 2000 okretaja i stvarno su necujni. Kad se stavi uho na ispuh onda se cuje. Glasniji je DVD pogon i to puno. Tak da se ne brines. Moj 4 godine stari MBP ne brndeka i jos je ugodno raditi.
30.09.2010 | 08:31
OK, Žabac, *moj* MacBook Pro se *ne* čuje.

Ne znam, ja ga valjda nisam uspio opteretiti, iako sumnjam. Vrtio je windowse i AutoCAD u virtuali, plus, NeoOffice i još neki softver za prebacivanje filma u drugi format. Ventilator se *ne* čuje. Ponavljam. *NE* čuje se.

Uho nisam naslanjao na otvor, pretpostavljam da bi se tada čuo, ali ako ti je uho naslonjeno na ventilacijski otvor, onda vjerojatno niti ne možeš raditi, zar ne?

Član, za novi MacBook ne znam jer ga nisam nikad ni vidio.
30.09.2010 | 09:19
Kodiranje filma, zahvati na skupini slika nekim filterom. Tu mi se ventilatori zavrte na 6000 okretaja u minuti, temperatura se popne na 85 stupnjeva. Radi se o starom MBP C2D 2,16/2MB (2.2 model), zauzece CPU-a je skoro 100%. Novi (6.2 model) imam prekratko da bi to primjetio. Nisam dobro napisao, tocno je da se ventilatori ne cuju (na oba modela), vec se cuje strujanje zraka i to radi odredjenu buku (ventilatori ne cvile kako znaju na piceku).
Naravno da se u normalnom radu oba MBP-a necujni. Cak i Mini (koji kao ide pod prijenosno racunalo, model 10.1) ne cuje (osim one lagane buke strujanja zraka). valjda ima veci ventilator. Mislim da ne bude zabune.
01.10.2010 | 11:58
Koje sada peripetije oko toga jel se čuje ili ne uglavnom ne čuje se ko ostali proizvođači. Mini i MBP su malte ne isti kako Žabac kaže mini se malo glasnije čuje ako ga opteretiš, no nasprem IBM ili HP ili Toshiba-i je nebo i zemlja a jedino je tu jako blizu ali daleko tome jer ne spada u istu rubriku Alienware jer su nabrijani s hlađenjem i ostalim stvarima tako da to ne nije isti nivo.
Uglavnom neka čovjek uzme pilu MBP i neče požaliti, jer nema tu tolikih buka oko njega da tolike polemike mora biti. Pa neče pisati pored pilane , glasnije če on disati i prditi nego što če MBP raditi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO