11.10.2010 | 10:48
Artie je napisao:
Rado bih sasvim prešao sa korištenja WinOS na WinPC u privatne svrhe što znači neku vrstu virtualizacije na mom MBPu - napamet mi pada Parallels valjda verzije 5 (zadnji).
6 je zadnja verzija. Ja koristim 5. Bez obzira na verziju, Parallels ne mogu nikom preporučiti. Ne radi "as advertised", a postprodajna podrška im je katastrofalna. Preskupo za to što nude.
Moj ti je prijedlog da probaš s besplatnim Virtual Boxom pa, ako te zadovoljava...
Može li se isti sasvim udobno upogoniti na ovome što imam? I npr bootati normalno OSX i podignuti Win7 kao VM? Za laganini korištenja tipa Outlook email, MS office programi, možda kakav browser, neki manji utility win-only i sl. - je li trenutni hardware dostatan?
2 GB je tijesno. Čim digneš virtualu, sve se strašno uspori, čak i da windowsi ništa ne rade. 4 bi bilo bolje.
Nažalost, Outlook i MS Office (verzije nakon 2003) nisu "laganini" korištenje. Taj je paket tako loše napisan da ždere nemoguću količinu resursa. Ako se ne radi o nečem na što nemaš utjecaja (npr. politika poslodavca), preporučam ti radije da usvojiš ekvivalentne alate na Macu (OpenOffice, NeoOffice, iWork, odnosno Mail.app + iCal + AddressBook umjesto Outlooka).
[quote]Pomislio sam vjerojatno i nije - bolje investirati u još 2 GB RAMa i npr min 250GB hard disk. Sad, financije na stranu, ono što mi prvo na pamet pada jest da to više neće biti isti laptop - baterija će kraće trajati, vjerojatno će se više grijati...[quote]
kapacitet HDD-a ne utječe na grijanje i potrošnju baterije - samo njegova brzina. RAM, naravno, utječe. Ali ne bitno.
nekako sam mišljenja neće to biti isto kao ovaj sklopljen i izašao sa tvroničke trake i istestiran kao takav u cijelini. Sam se ne usudim ništa prčkati po ovom aluminijskom monolitu tako da su tu još i servisni troškovi.
Na mom MBP (late 2008) zamjena HDD je "user serviceable" (nalazi se ispod poklopca baterije). Za RAM treba odšarafiti cijeli donji poklopac, ali, kako je sve opisano u korisničkim uputama, zaključak je da i oni sami misle da to korisnik može sam.
Neki eksterni disk tipa Time Machine zgodno je rješenje, no meni nije idealno - da, za backup je super, da za neke stvari kojima čovjek rjeđe pristupa pohraniti ih tamo no baš ideja imati sve uvijek sa sobom (sve= stvari koje su mi srcu drage poput fotografija i muzike) u lapotpu a ne u još par periferalija je ono čemu težim - dakle ipak veći hdd ili?
To ovisi o tome kako koristiš računalo. U mom MBP je 250 GB disk. 35 GB za windowse, a 215 za Mac. Mac particija mi je puna gluposti (hrpetina filmova koje sam si skinuo s DVD-ova, za gledanje na putu, deseci tisuća mojih i tuđih fotki koje nikad neću pogledati, downloadani updateovi raznog softvera koje sam trebao odmah izbrisati, a nisam....). Objektivno, da to sve obrišem, ostalo bi mi preko 70 GB slobodnog prostora. NE brišem zato što ne moram.
A srcu drage slike i glazba bi se dale svesti na 3-4 GB.
Najradije ne bih ništa mijenjao no prostor biva iz dana u dan premalen i sve više me svrbi baš na MBPu zavrtit Win7 i to paralelno a ne rebootanjem.
Kad to radiš u virtuali, file koji ti glumi virtualni disk se "rasteže po potrebi" tako da ti u startu neće uzeti puno prostora.
Svojedobno sam probao VirtualBox u kombinaciji s Win 7 32 bit ultimate i radilo je super.
I možda je 2GB RAMa i npr 20GB diska za Win7 sasvim dovoljno za moje vritualizacijske potrebe (ACAD ne koristim
)? Što kažeš?
2 GB RAM će vjerojatno biti tanko, ali ništa ne košta da probaš pa, ako ne budeš zadovoljan, dograđuj RAM.
Win 7 bez nekog ultranapuhanog softvera (npr. MS Office 2007 ili 2010, AutoCAD...) stane sigurno i u manje od 20 GB.