Pametna i razborita nadogradnja trenutnog MBPa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pametna i razborita nadogradnja trenutnog MBPa

11.10.2010 | 08:53
Zavirio sam malo na ovdje, i sam korisnik MacBook Pro primjerka i eto odlučio obratiti vam se vezano uz jednu stvar - pametnu i razboritu nadogradnju trenutnog MBPa.

Ponosno i zadovoljno koristim primjerak sa 2GB DDR3 RAMa, 2.26 GHz Intel Core2 Duo i svega 160GB diska. U ovih jedva godinu dana što se družimo uvidio sam kako se diskovni prostor značajno smanjuje (da, pomislio sam to i u trenu kupnje no tad mi je cca 1500kn skuplji model bio jednostavno preskup) i kako bih trebao nešto tim povodom učiniti.

Evo mojih razmišljanja, ako imaš volje i da ti se čitati - hvala unaprijed.

Rado bih sasvim prešao sa korištenja WinOS na WinPC u privatne svrhe što znači neku vrstu virtualizacije na mom MBPu - napamet mi pada Parallels valjda verzije 5 (zadnji). Može li se isti sasvim udobno upogoniti na ovome što imam? I npr bootati normalno OSX i podignuti Win7 kao VM? Za laganini korištenja tipa Outlook email, MS office programi, možda kakav browser, neki manji utility win-only i sl. - je li trenutni hardware dostatan?

Pomislio sam vjerojatno i nije - bolje investirati u još 2 GB RAMa i npr min 250GB hard disk. Sad, financije na stranu, ono što mi prvo na pamet pada jest da to više neće biti isti laptop - baterija će kraće trajati, vjerojatno će se više grijati... nekako sam mišljenja neće to biti isto kao ovaj sklopljen i izašao sa tvroničke trake i istestiran kao takav u cijelini. Sam se ne usudim ništa prčkati po ovom aluminijskom monolitu tako da su tu još i servisni troškovi.

Neki eksterni disk tipa Time Machine zgodno je rješenje, no meni nije idealno - da, za backup je super, da za neke stvari kojima čovjek rjeđe pristupa pohraniti ih tamo no baš ideja imati sve uvijek sa sobom (sve= stvari koje su mi srcu drage poput fotografija i muzike) u lapotpu a ne u još par periferalija je ono čemu težim - dakle ipak veći hdd ili?

Eto poštovani čitaoče, ako imaš kakav savjet/komentar/naputak i vremena i volje odgovoriti slobodno napiši.
Najradije ne bih ništa mijenjao no prostor biva iz dana u dan premalen i sve više me svrbi baš na MBPu zavrtit Win7 i to paralelno a ne rebootanjem. Možda je ipak Time Machine rješenje za mene-brz i transparentan backup pa kad trebam sve fotke iPhoto se "nekom čarolijom" spoji na TimeMachine lokaciju i prikazuje sve, naravno kad je TM dostupan, inače prikazuje samo lokalne fotke... iTunes također na sličan način...
I možda je 2GB RAMa i npr 20GB diska za Win7 sasvim dovoljno za moje vritualizacijske potrebe (ACAD ne koristim )? Što kažeš?

Hvala unaprijed na trudu i vremenu utrošenom u čitanju ovog emaila i nadam se kakvom komentaru.

Pozdrav svima...
11.10.2010 | 10:48
Artie je napisao:
Rado bih sasvim prešao sa korištenja WinOS na WinPC u privatne svrhe što znači neku vrstu virtualizacije na mom MBPu - napamet mi pada Parallels valjda verzije 5 (zadnji).

6 je zadnja verzija. Ja koristim 5. Bez obzira na verziju, Parallels ne mogu nikom preporučiti. Ne radi "as advertised", a postprodajna podrška im je katastrofalna. Preskupo za to što nude.

Moj ti je prijedlog da probaš s besplatnim Virtual Boxom pa, ako te zadovoljava...

Može li se isti sasvim udobno upogoniti na ovome što imam? I npr bootati normalno OSX i podignuti Win7 kao VM? Za laganini korištenja tipa Outlook email, MS office programi, možda kakav browser, neki manji utility win-only i sl. - je li trenutni hardware dostatan?

2 GB je tijesno. Čim digneš virtualu, sve se strašno uspori, čak i da windowsi ništa ne rade. 4 bi bilo bolje.

Nažalost, Outlook i MS Office (verzije nakon 2003) nisu "laganini" korištenje. Taj je paket tako loše napisan da ždere nemoguću količinu resursa. Ako se ne radi o nečem na što nemaš utjecaja (npr. politika poslodavca), preporučam ti radije da usvojiš ekvivalentne alate na Macu (OpenOffice, NeoOffice, iWork, odnosno Mail.app + iCal + AddressBook umjesto Outlooka).

[quote]Pomislio sam vjerojatno i nije - bolje investirati u još 2 GB RAMa i npr min 250GB hard disk. Sad, financije na stranu, ono što mi prvo na pamet pada jest da to više neće biti isti laptop - baterija će kraće trajati, vjerojatno će se više grijati...[quote]

kapacitet HDD-a ne utječe na grijanje i potrošnju baterije - samo njegova brzina. RAM, naravno, utječe. Ali ne bitno.

nekako sam mišljenja neće to biti isto kao ovaj sklopljen i izašao sa tvroničke trake i istestiran kao takav u cijelini. Sam se ne usudim ništa prčkati po ovom aluminijskom monolitu tako da su tu još i servisni troškovi.

Na mom MBP (late 2008) zamjena HDD je "user serviceable" (nalazi se ispod poklopca baterije). Za RAM treba odšarafiti cijeli donji poklopac, ali, kako je sve opisano u korisničkim uputama, zaključak je da i oni sami misle da to korisnik može sam.

Neki eksterni disk tipa Time Machine zgodno je rješenje, no meni nije idealno - da, za backup je super, da za neke stvari kojima čovjek rjeđe pristupa pohraniti ih tamo no baš ideja imati sve uvijek sa sobom (sve= stvari koje su mi srcu drage poput fotografija i muzike) u lapotpu a ne u još par periferalija je ono čemu težim - dakle ipak veći hdd ili?

To ovisi o tome kako koristiš računalo. U mom MBP je 250 GB disk. 35 GB za windowse, a 215 za Mac. Mac particija mi je puna gluposti (hrpetina filmova koje sam si skinuo s DVD-ova, za gledanje na putu, deseci tisuća mojih i tuđih fotki koje nikad neću pogledati, downloadani updateovi raznog softvera koje sam trebao odmah izbrisati, a nisam....). Objektivno, da to sve obrišem, ostalo bi mi preko 70 GB slobodnog prostora. NE brišem zato što ne moram.

A srcu drage slike i glazba bi se dale svesti na 3-4 GB.

Najradije ne bih ništa mijenjao no prostor biva iz dana u dan premalen i sve više me svrbi baš na MBPu zavrtit Win7 i to paralelno a ne rebootanjem.

Kad to radiš u virtuali, file koji ti glumi virtualni disk se "rasteže po potrebi" tako da ti u startu neće uzeti puno prostora.

Svojedobno sam probao VirtualBox u kombinaciji s Win 7 32 bit ultimate i radilo je super.

I možda je 2GB RAMa i npr 20GB diska za Win7 sasvim dovoljno za moje vritualizacijske potrebe (ACAD ne koristim )? Što kažeš?

2 GB RAM će vjerojatno biti tanko, ali ništa ne košta da probaš pa, ako ne budeš zadovoljan, dograđuj RAM.

Win 7 bez nekog ultranapuhanog softvera (npr. MS Office 2007 ili 2010, AutoCAD...) stane sigurno i u manje od 20 GB.
11.10.2010 | 15:52
moj prijedlog ti je da pod obavezno podigneš RAM na barem 4GB a ako te žuljaju novci onda i na 8GB jer će ti to biti ogromna razlika. HDD ako misliš novi stavljat biraj i brži (7200rpm) što će ti malo pocuclat baterije ali ne dramatično. možda više nećeš imat 7 sati nego 6 i nešto, što je po meni i dalje PREDOBRO!!

glede Parallels6 i Virtualbox, nedavno instalirao oba, za moju jednostavnu potrebu mi se P6 učinio boljim od VB iako je VB besplatan. Zašto? Iz vrlo prozaičnog razloga: nikako podesit shareanje Mac i Win diska, kao ni USB diskova, kao ni eksternih diskova. Pratio upute razno razne, ali neće i neće. VB je dosta brži, responzivniji i besplatan, ali shareanje fileova me dotuklo što ne radi.
  • User
  • Posjetitelj
11.10.2010 | 17:04
john_st je napisao:
VB je dosta brži, responzivniji i besplatan, ali shareanje fileova me dotuklo što ne radi.

Meni je to bas cesto trebalo i uvijek je radilo bez problema
11.10.2010 | 17:46
Također i meni. Nije ništa trebalo podešavati.
11.10.2010 | 17:58
pa kako pobogu? jel drag&drop ili kako?
11.10.2010 | 21:06
Dajte malo detalja iz prve ruke. Jel mogu ikako izmedju OSX-a i kombinacije VB i WIN-a slati file-ove??? Znaci, na OSX-u skinem privitak iz e-maila (neki dwg, txt ...) prebacim u WIN koji je podignut u virtualnom stroju i tam to editiram ili printam ili vec nesto.
Meni samo treba ACAD 2004 da radi pod OSX-om (na ovaj ili onaj nacin).
11.10.2010 | 21:13
Drag & drop niti copy & paste u Virtual Boxu ne radi (za copy & paste nisam siguran). Ali ja sam normalno u virtualnom prozors stroju imao mountan mrežni disk koji je zapravo bio osnovni Mac disk. Meni je to bilo dosta.

Dakle, na OSX skineš privitak i snimiš ga negdje na disk (npr Desktop), a onda iz virtualnih prozorsa otvoriš to isto mjesto, pokupiš si odande fajlu i snimiš na virtualni C drive (jer je kasnije rad brži i pouzdaniji) i dalje radiš s njom.
11.10.2010 | 21:19
Na tvom mjestu kupio bih 250 ili 320GB disk, 4 ili 8 GB RAM i sve to sam sredio uz pomoć tutoriala na netu.
11.10.2010 | 21:53
Nije mi jasno zasto WIN 7 za idimi-dojdimi programe win-only. Ako hoces nesto konkretno, onda treba reci.
Za virtualni stroj ti treba RAM kako su tecki rekli, treba ti i diska, ali 160GB kojeg imas da malo pocistis i stavis na kakav vanjski disk nebi bilo lose.
Premalo podataka si dao.
Recimo uzmes RAM i neki mrezni disk (ili WD TV Live i vanjski disk USB/FW 1TB).
12.10.2010 | 18:55
Hvala svima na korisnim savjetima...

Od TimeCapsule odustajem jer pročitah da je to ujedno i wifi router tj. da "kreira" 2 meže - lokalni wlan za dijeljene datoteka, backup svih računala na mreži i sl. i drugi za pristup internetu (TimeCapsule služi kao uređaj i za spajanje na internet!?!)

Sad, kako već koristim B.Net router prilagođen mojim potrebama u potpunosti, pretpostavljam da bi se jedan TimeCapsule dosta potukao sa tim routerom tj. konfiguracija bi bila izazovna, ili?

Molim ispravite me ako sam u krivu...

Ima li netko prijedloga/alternative za TimeCapsule? Možda neki 1 TB 7200rpm disk idealno 2.5" (ako takvog uopće ima) koji se može uštekati u B.Net Thomson wifi router (model sa 2 tel ulaza, 4 lana i wifi-jem) - router ima i jedan usb Type-B ženski port i ledicu s prijeda sa natpisom usb - možda ovaj router podržava neki "mrežni" disk? Uštekam u taj port HDD i onda svi na tom wlanu vide disk, mogu pristupati lokacijama na disku što bi bilo baš dobro rješenje jer već iovako/ionako koristim taj wlan.
12.10.2010 | 21:18
Da. Pribavi si neki network storage (NAS). Router ne treba ništa posebno podržavati. Jedino bi bilo dobro da njegov ugrađeni switch ima dovoljni switching fabric i 1 Gb/s portove (što vjerojatno nema pa će ti radi toga pristup tim podacima biti utoliko sporiji preko Etherneta, ali za pristup preko WLAN to nije bitno jer će ti sama bežična veza biti usko grlo).
12.10.2010 | 23:00
Ne bi se potuukao... staviš Time Capsule u bridge mode i vozi miško....
12.10.2010 | 23:05
4GB RAMa svakako. I nemoj slučajno plaćati nekome ikakav "servis". Šarafciger u ruke i zdravo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO