Upomoć! eMac (G4) s bolesnim kondenzatorima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upomoć! eMac (G4) s bolesnim kondenzatorima

• BB
  • Korisnik
  • 3
14.10.2010 | 17:25
E, ovako: imam dva eMaca G4, 1GHz oba sa simptomima bolesnih kondenzatora. Jedan se više uopće ne da upaliti, a drugi se pali nakon nekoliko pokušaja, ali bojim se da će i taj uskoro skroz otići.

Simptomi su inače bili tipa sve se smrzne, pa neće spavati, pa se neće probuditi, a ovaj koji se ne pali čak i kad je zaspao, budio se na paljenje svjetla...

Po onome što sam našla tu na forumu (a i drugdje na webu), mislim da su kondenzatori...ili možda PSU?

Tražim nekoga tko bi bio voljan pogledati i srediti te eMacove (uz kavu, štapiće, ćevape...).

Nalaze se na dvije lokacije u Zagrebu.

Thx!
[img size=150][/img]
250px_EMac.jpg
14.10.2010 | 21:36
Javi se Marku iz iServisa. www.iservis.hr, 091iservis. On je zakon....
  • aco
  • Korisnik
  • 7
14.10.2010 | 22:19
A da probaš prvo sa baterijama, ovo bi prije bilo to, nego kondezatori, barem na ovo tipu stroja
  • BB
  • Korisnik
  • 3
15.10.2010 | 16:33
Hvala Djuro, čula sam za Marka, samo je to ona varijanta "probati nešto drugo prije nošenja u servis"... Ako kažeš da je zakon, vjerujem ti

aco, hvala i tebi. I ja sam pomislila da su možda baterije, ali ne znam gdje da nađem takve kod nas.
15.10.2010 | 22:25
Baterijski centar u Đorđićevoj.
15.10.2010 | 23:50
BB je napisao:
Hvala Djuro, čula sam za Marka, samo je to ona varijanta "probati nešto drugo prije nošenja u servis"... Ako kažeš da je zakon, vjerujem ti

aco, hvala i tebi. I ja sam pomislila da su možda baterije, ali ne znam gdje da nađem takve kod nas.

Marko djelomice i JEST zakon zato kaj on dođe po komp, ako si u Zagrebu......
  • BB
  • Korisnik
  • 3
16.10.2010 | 14:46
Hvala svima!

Probat ću onda prvo baterije, pa javim rezultat
16.10.2010 | 15:33
Baterija kosta 50 -70kn ako se dobro sjecam. mozda cak i vise. imaju u chipoteci, ali ako eMac cuva postavke vremena i datuma nema potrebe za mijenjanjem baterije uz napomenu da imam eMaca koji je imao praznu bateriju i normalno se palio, ali bi se svako toliko smrzno. Promijenio kondenzatore (40kn set n ebayu i ostalo mi jos vise od pola) i od onda radi kao da je iz 2008, a ne 2004.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
16.10.2010 | 23:28
Evo, probala sam staviti bateriju iz eMaca koji se još da upaliti u drugog koji se ne da, i ništa! I dalje mrtav, samo škljocne...

Defou, hvala na infu. Bila sam i inače happy s tim eMacom, samo sam malo memorije dodala i vozio je Leoparda bez problema. Dok se nije počeo joguniti sa spavanjem, a onda nije više htio ni svaki put dići sistem. Na koncu, eto, ni da se upali.

Drugi ima manje memorije, i baš sam je mislila povećati i staviti i njemu Leoparda, kad i on počeo zafrkavati.
Kad sam išla večeras iz njega izvaditi bateriju, bio je još upaljen. Pitam se, kad tu bateriju vratim, hoće li i on odustati...

Po svemu sudeći, treba probati s kondenzatorima. Pretpostavljam da i njih ima kod nas?

Thx!
17.10.2010 | 04:15
Nije da sam pretjerano trazio, ali nisam uspio naci kod nas. Kupio sam preko ebaya iz Kine. Cak ih i reklamiraju kao eMac capacitor repair kit.
Ubiti kad malo bolje razmislim 2 razlicita kapaciteta. Jedan sam kupio u chipoteci, a drugi iz kine. 20kom 40kn. ostalo mi jos 8kom ja mislim.
17.10.2010 | 11:31
Kondenzatora ima kupiti i kod nas, recimo Chipoteka ili slične trgovine. Možda www.kronos.hr/ je još i bolji izbor. Ako nemaju identične vrijednosti možeš koristiti i one sa većim kapacitetom i nazivnim naponom.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
17.10.2010 | 14:56
Defou, fakat nije skupo, thx.
Riba, hvala na linku.

Logično mi je da ima kod nas, i tu se ljudi bave elektronikom

I ponosno izjavljujem da sam proučila i tekstove i filmiće na webu, pa znam da smiju biti i jači. Također ću ponosno dodati da znam i lemiti , ali ipak ne bih sama prčkala...

Srećom, eto, javio mi se jedan vitez sa Jabučnjaka, pa će danas doći pogledati jednog od pacijenata. Pa kad skužimo jesu li kondenzatori ili nešto drugo, javim se i izvijestim.

Ah, baš volim Jabučnjak i sve vas ovdje
17.10.2010 | 17:26
Lako za kapacitet Riba, ali velicina je bitna jer su oni svi lijepo poredani ako su veci nema sanse da ih zamijenis. Najbolje original i kod nas u Rijeci u Chipoteci nemaju. Ni u Holexu.
17.10.2010 | 19:01
Nemaju, ali ja sam majstor improvizacije. Ne znam doduše kako je to u eMacu, ali sam veće ugurao u tijesno iMac napajanje...
  • BB
  • Korisnik
  • 3
17.10.2010 | 19:54
Evo me...

Veliko hvala Aci na oživljavanju eMaca

Nisu kondenzatori, nego ipak baterija. Ali, da ne ureknem, tko zna, možda i ti kondenzatori samo čekaju da zeznu

Sutra ću staviti novu bateriju i u onog drugog, pa će se možda unormaliti.

A ako ne bude ok, ili ako opet počnu zezati, opet ću zvati u pomoć.

Hvala svima!
18.10.2010 | 00:44
Evo ja cu dat cu Aci karmu. Ne razumijem zasto i kako baterija, ali nema veze. Svaka cast na dijagnozi.

Riba. Ako nije zurba ja volim kad je sve po specifikacijama
  • BB
  • Korisnik
  • 3
18.10.2010 | 01:37
Pa, ja sam čak i resetirala onu pinkicu na PSU, piknula na 10 sekundi kako sam pročitala, ali tad je bila prazna baterija unutra. Poslije sam stavila bateriju koja nije bila prazna, ali nisam opet to resetirala... Čini se da je tu negdje nešto štekalo, ali ne znam točno ni reći ni opisati, jer nisam cijelo vrijeme gledala kaj Aco radi (kuvala kavu).
Možda Aco bude imao volje i vremena objasniti čaroliju.
Uglavnom, nije ga trebalo ni skroz rašarafljivati...i sad radi. Vidjet ćemo kad ga ugasim i opet pokušam upaliti (moram ga premjestiti). A i da ga Leopard umara...pa ću ga vratiti na 10.4 (ako bude i dalje radio )
  • BB
  • Korisnik
  • 3
18.10.2010 | 18:19
Huh! Evo me opet...drugi eMac u banani, nova baterija niš koristi, a danas sam saznala i kakve je smetnje zapravo imao. I ima još uvijek (jer očito nije baterija bila problem).
Dakle: povremeno se ne dogodi ništa pri uključivanju, ali ako se prisloni uho na njega, čuje se da radi ventilator. U drugim, pak, zgodama, napravi neki krc i droing, i upali se lampica pa počne blinkati, a u trećim zgodama pak pri paljenju bipka...

Ekran, jasno, mrak u svim slučajevima. Bi li to bio disk? Ili grafička?

Thx.
18.10.2010 | 19:57
Bipkanje je znak HW kvara i bitno je pobrojati koliko puta je bipnuo:

If you experience one of these beeps, you may call your Apple Authorized Service Provider for additional troubleshooting assistance.

1 beep = no RAM installed

2 beeps = incompatible RAM types

3 beeps = no good banks

4 beeps = no good boot images in the boot ROM (and/or bad sys config block)

5 beeps = processor is not usable

In addition to the beeps, on some computers the power LED will flash a corresponding number of times plus one. The LED will repeat the sequence after approximately a 5-second pause. The tones are only played once.

Note: In this case, a flash is considered to be 1/4 second or 250 ms or greater in length.
  • BB
  • Korisnik
  • 3
19.10.2010 | 00:08
Hvala, Smayoo! Srela sam se već prije s bipkanjem, na drugom starom Macu, kad mu je ispala memorija, ali nisam znala ovo sa brojem bipova.
Na žalost, nisam brojala...od cca 10-ak pokušaja paljenja, bipkao je možda u tri pokušaja. U večini slučajeva se samo čuo ventilator (i to samo ako prisloniš uho na komp), a par puta je zastrugao, zarondao i zašuštao na zvučnike. I je, blinkao je, tri ili više puta.
Zbog tog rondanja i struganja mislim da je možda disk, a prvi i drugi slučaj nisu, jer taj RAM ima otkad je kupljen, ništa mijenjano ni dodavano.

Uglavnom, ako je disk, onda je banana skroz? Isplati li se uopće kopati i/ili mijenjati disk?
19.10.2010 | 09:51
BB je napisao:

Uglavnom, ako je disk, onda je banana skroz? Isplati li se uopće kopati i/ili mijenjati disk?

Ha, to je relativno - ako ti je komp toliko vrijedan da ulozis u njega jos cca 300kn za IDE hard disk, onda se isplati...
Osobno sam prije par mjeseci, uz pomoc savjeta kolega sa jabucnjaka zamijenio hard u svom eMacu i komp mi je ozivio - procedura je malko komplicirana ali nista spektakularno. Skines sa weba onaj eMac dissasembly guide kako se ono vec zove, i lijepo, polako, korak-po-korak...
Naravno, ako je uopce stvar u hardu... ove simptomi koje si opisala su mi nepoznati - moj hard je prije rikavanja uzrokovao da komp radi jaaako usporeno.
Ove tvoje simptome ce bolje znati netko od kolega objasniti.......
  • BB
  • Korisnik
  • 3
22.10.2010 | 03:17
Hvala svima,
Opet je Aco preuzeo stvar, pa će ustanoviti kaj se događa.
Kad saznam, javim.
Lp
  • BB
  • Korisnik
  • 3
23.10.2010 | 00:18
Evo dijagnoze: otišao procesor
Pa će i taj eMac u penziju.

A jadan, plakao i bipkao da mu nije dobro...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Gjuroo, niksy, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (602)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO