Upomoć - kava na MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upomoć - kava na MBP

02.11.2010 | 09:14
Joj nesscaffe mi kolegica prolila po stolu i naravno po mom MBP. MBP je bio ugašen ali spojen na struju ili ti punjač. Vidim da se neče upaliti, čuje se samo nek klik zvuk kada držim power gumb.
Neznam koja su vaša iskustva pa mi recite.
Ja sam ga otvorio i vidim da je malo ušlo u nutra počistio i koliko sam skužio da je otišlo na drugu stranu matične do koje ne mogu jedino da počnem sve odšarafljivati ali to nebi jer mi je sve too much compliciranog i upitnog posla. A najgore od svega garancija izašla prije 10 dana

Pitanje dali da ga dam kod nas u servis ili da ga pošaljem u USA/Canada na servis naravno preko osobe koja uskoro ide tamo.
Kako ču izvaditi podatke s HDD, jer naravno nisam napravio zadnji back up
Molim vas da mi pomognete Hvala.
02.11.2010 | 10:50
Čuj, za početak, kolegica neka ti plati servis kad je već ona prolila kavu. A onda ga možeš poslati i našima u ZG.

Klik zvuk koji čuješ je vrlo vjerojatno PTC zaštita koja izbacuje napajanje jer je negdje kratki spoj.

Prije slanja na servis možeš ga probati ostaviti otvorenog negdje na suhom i toplom da ispari vlaga pa možda proradi.

HDD izvadi i pribavi neku eksternu ladicu pa skini s njega backup. Ili ga jednostavno spremi u ormar, a u MBP ubaci neki drugi hard za slanje na servis (da ga mogu testirati). Ako si u Rijeci, ja ti imam univerzalni USB interface za spajanje bilo kakvog HDD-a na USB.
02.11.2010 | 12:23
Pa slao bi našima da znam koliko je to vremenski, i isto tako da nije skupo ko sam lap. Nažalost nema ladicu i nisam u Rijeci nemam sa strane HDD da stavim unutra za test u servisu.
Dali se može očistiti s nečim jer taj ness je pun šečera tako da je sve sljepljeno e sada ja nisam vidio koliko toga ima na drugoj strani matične ali kada sam gurnuo tuffer za uho vidjelo se da na njemu ima kave. Sve se posušilo a nisam ga palio nakon čišćenja, a kada se to desilo radio sam u panici i to sam čistio s alkoholom 70%, neznam koliko je to pametno bilo ali mi je nekako logično bilo u svoj onoj strci.
Kada se to desi dali se samo mijenja matična ili sve ide?
02.11.2010 | 12:43
Ovisi gdje šteta nastane. Alkohol 70% u pravilu ne škodi elektronici. Oni kontakt sprejevi i slične kemije, kao i benzin mogu oštetiti izolacijski lak i napraviti rusvaj, ali alkohol je safe bet.

Napiši gdje si pa će ti se možda javiti netko tko ti je u blizini i može ti pomoći spojiti HDD na nešto da napraviš backup.
02.11.2010 | 14:58
Najbolje da ti legica kupi novi mbp, pa nek pazi malo,nekad treba bit bahat.Uostalom taj mbp neće više nikad bit isti..može ti bit ispravno sve a onda ode hdd ili memorija nakon nekog vremena ako već sad nije..Jbg.Nisi ni prvi ni zadnji..Ubuduće elektroniku dalje od pića
02.11.2010 | 15:07
Kolegica neka ti kupi novi, a zadrži ovaj stari.

Nije tvoj laptop kriv što je bio tu gdje je ona odlučila prolit kavu
02.11.2010 | 15:20
Ja bi ipak izvadio matičnu i dobro je očistio. Ako se to napravi kako treba vjerojatno će sve raditi ali ti je tipkovnica sigurno spremna za zamjenu. Ja sa zalio sa crnom kavom, pa je sve stalo samo na njoj...
02.11.2010 | 15:26
Pokušao sam ga upaliti i pojavila se jabuka ali se onda ugasio sam, cca. nekih 5 sec je radio, pitao sam za servis i čovjek je natucao sve i svašta i popravak cca. 4.500,00 kn bez PdV-a :/ toliko me dojde novi.
Nalazim se na Jarunu (zg), pa ako nekoga ima neka se javi ukoliko mi želi pomoći.
Dali da sam probam odšarafiti matičnu i vidjeti šta i kako pa počistiti ili da dam u servis da vide što mu je jest da je po satu 250 kn plus pDv?
02.11.2010 | 15:28
Kolegici nebi mogao reči da kupi novi jer ovo nije novo ali da se nešto da to bi mogla ali o tome čemo kasnije
02.11.2010 | 15:35
Na www.ifixit.com ćeš naći detačjne upute kako ga rastaviti na sastavne komade (i sastaviti). Nemoj ga uključivati jer ćešp napraviti još više štete. Ako pak nisi vješt sa rukama, zovni www.iservis.hr, pa ti oni mogu vjerojatno ponuditi jeftiniju uslugu i napraviti dijagnozu.
02.11.2010 | 17:02
To da ti se pojvila jabuka je dobar znak. Ali nemoj ga paliti, ako boga znaš. Čekaj da se osuši, budii strpljiv.

Žao mi te je iz dna duše:(
02.11.2010 | 17:24
MacSin je napisao:
Kolegici nebi mogao reči da kupi novi jer ovo nije novo ali da se nešto da to bi mogla ali o tome čemo kasnije

onda neka plati popravak
02.11.2010 | 17:37
Izvadi bareriju, stavi ga pola otvorenog na bok blizu grijanja ( normalno ne na grijanje). Pusti ga barem jedan dan na miru da se osuši. Probaj ga upaliti, vjerujem da će raditi. Ako ga misliš čistiti, onda samo sa "Isopropanol" to je alkohol koji je iznimno čist i ne ostavlja tragove nakon ishlapljivanja.
Strpljivo rastaviti pogledaj u IFixit i polako ništa silom. Nakon čišćenja opet dugo sušenje i moralo bi biti u redu.
Ako ti uspije javi nam. Sretno.
02.11.2010 | 18:31
Ne, brate, isopropanol i slične kemije, NE!

Isopropanol nije normalni alkohol. Alkohol je etanol. Derivat etana. Isopropanol je derivat izopropana. Koristi se u tzv. "kontakt-sprejevima".

Nagriza izolacijski lak i ne koristi se nipošto na štampanim pločicama. Samo na konektorima, i to uz strogu pažnju da ne dođe u kontakt s PVC izolacijom.
02.11.2010 | 18:37
Hvala Smayoo, nisam znao. Ali doduše nisam ni imao takav problem ( srećom).
Šta ti predlažeš?
02.11.2010 | 18:45
Evo da se i ja ukljucim. Prolio sam sok pred 3mjeseca po laptopu ima i post na forumu samo mi se neda traziti sad to. Otvorio sam ga. ocistio maticnu sa alkoholom i cetkicom za zube. Pustio 1 dan da se to posusi i laptop proradio. Kakvih 4500kn
Ako imas mirnu ruku i znas sve vratit kako je bilo prije (znas pratiti upute na internetu za rastavljanje) mozes i sam i frendica neka ti se nekko oduzi za to izgubljeno vrijeme.
02.11.2010 | 22:54
evo sve ide jako polako, mislim da ovo s četkicom za zube mi se sviđa
Naravno da ču postat dio po dio ali isto tako čekam odgovor od dečka u iservisu
03.11.2010 | 00:03
tino1 je napisao:
Hvala Smayoo, nisam znao. Ali doduše nisam ni imao takav problem ( srećom).
Šta ti predlažeš?

Kako sam napisao gore - običan 70% alkohol iz ljekarne.
03.11.2010 | 08:32
Sory, preletio sa taj prilog.

Ali 70% alkohol je razrijeđen sa destiliranom vodom, neznam smeta li to išta?
03.11.2010 | 08:43
Destilirana voda je bolja od obicne. U obicnoj ima svakakvih soli koje zaostaju poslije hlapljenja.
03.11.2010 | 15:10
Evo čuo sam se s iservisom i pao je dogovor za sutra no ništa još nije upisano u kamenu
03.11.2010 | 16:52
Drago mi je da si ga uspio dobiti.

dsakic je napisao:
Destilirana voda je bolja od obicne. U obicnoj ima svakakvih soli koje zaostaju poslije hlapljenja.

I ne samo to. Destilirana voda nije električki vodljiva (jer vodljivost vode stvaraju razne otopljene soli, odnosno njihovi ioni), dakle je neškodljiva za elektroniku.
03.11.2010 | 18:30
Nemoj HD namakati u destiliranoj vodi. LOL
Je li prolila tvoju ili svoju kavu? Ja bi joj noge iscupal. LOLx2
03.11.2010 | 20:27
Zašto noge? Pa nije valjda nogom prolila nescaffe!
03.11.2010 | 21:46
Svoju kavu je prolila zabac.

Ako bi joj noge čupao namučio bi se (igrala je odbojku i ima noge do slezene )

Stao sam na dva šerafa koja se nedaju i tako sam odustao , sutra se nadam da če on imati više sreće nego snage.
Javim kako je sve ispalo
03.11.2010 | 22:01
Jel ti onda treba ovaj USB adapter za HDD?
03.11.2010 | 22:02
Noge zato da ne shodava okolo i ne nanosi dusevne boli kolegama.
Kaj je bil Nescaffe 3in1??? To ima i cukera, bas te zalim.
A je cura zgodna? Ako je, to joj je olakotna okolnost. LOOL
03.11.2010 | 23:52
@smayoo - hvala ti na ponudu, neče mi trebati jer on ima sve pa ču tamo sve prebaciti, još jednom hvala ti

@zabac da bio je j..eni 3u1, da je zgodna je ali to ništa ne pomaže, pošto je zgodna mora više paziti a ne ko lopata misliti
04.11.2010 | 00:33
Daj sliku da ocjenimo (ne kompa, kolegice). LOOOOL
04.11.2010 | 07:02
Zabac, šta Ti znači ovo "LOOOOL"?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rusty, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (464)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO