Pomoć oko izbora Macbook Air ili Macbook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoć oko izbora Macbook Air ili Macbook Pro

• Knorp
  • Posjetitelj
23.11.2010 | 11:20
Pozdrav svima!

Evo imam pitanje vezano za MBA i MBP oba 13" verzije...
Buduci da nisam imao niti jedan od Apple-ovih notebook-ova ne znam kako se ponasaju niti sta ocekivati od njih. Da li mozda pricekati novu verziju MBP?

Zanima me koliko koji od modela izdrzi na bateriji s mojim uobicajenim radom (surfanje, dokumenti, e-mail, programiranje i slike, eventualno video klipovi), također da li se zagrijavaju i gdje im se nalaze rupe od ventilatora. Da li se duze vremena mogu drzati na krilu bez grijanja i pregrijavanja? Koliko su glasni (HDD, ventilator...) da li je moguce raditi na njemu u krevetu pokraj osobe koja spava sto se buke tice?

Sad bih jos zamolio stare MacBook znalce da mi iskreno kazu koliki je zivotni vijek (rok trajanja) MacBook-a ... s obzirom na nemogucnost zamjene baterije i eventualno nekih kvarova koji pretpostavljam ukoliko nemaju garanciju popravak je neisplativ.

Hvala!
23.11.2010 | 11:32
Prvo ću se malo ograditi jer imam stariji model MacBooka Pro iz 2008 ali vjerujem da se neke stvari nisu promijenile.
Što se čekanja tiče, mislim da ne trebaš čekati jer tako možeš unedogled. Nedavno su im malo digli brzine tako da ne očekujem da će tako skoro biti neki update.
Grijanje je pomalo problematično, barem na mojem modelu, ali vjerujem da ni novi nisu puno bolji. Naime, metalno kućište odlično odvodi toplinu na tvoje noge. Ljeti zna biti toliko vruć da ga ne mogu držati na nogama, a i inače nije posebno ugodno. Ako novi modeli nisu bolji u tom smislu onda preporučam nabaviti neki podložak koji možeš staviti između sebe i laptopa.
S druge strane oko buke se ne moraš uopće brinuti, gotovo su potpuno nečujni, uključujući i mojeg koji evo ulazi u treću godinu.
Što se životnog vijeka tiče, moj radi već godinama bez problema. Bilo je problematičnih serija gdje se nvidia chipset pregrijavao i znali su crkavati (moj je jedan od tih), ali novi modeli bi trebali biti izliječeni od toga. Računaj da će ti DVD recorder relativno brzo krepati ako ga češće koristiš, a i hard disk ponekad zna izdahnuti nakon godinu dana, no to su sve izmjenjive stvari koje se jeftino poprave.
23.11.2010 | 11:33
Vidim da spominješ i Air - za njega nisam pak čuo nikakva loša iskustva od vlasnika.
  • Knorp
  • Posjetitelj
23.11.2010 | 11:45
Air mi je vrlo privlacan sto se mobilnosti tice, zamjeram mu na nekim stvarima tipa nema firewire, ethernet, dok nedostatak DVD-a i osvjetljena tipkovnica me ne smetaju toliko. Ali opet ne znam kako se ponasa sto se tice baterije i grijanja. pa bih volio da vlasnici malo prokomentiraju svoja iskustva!
Hvala!
23.11.2010 | 12:01
Ja, da sada kupujem prijenosnik, išao bih ili na air ili na MBP 13". Da MBP nema optički drive, sigurno bi uzeo njega, jer mi optika nije zatrebala gotovo nikad. Mislimd a se Air manje grije, ali koji je pravi izbor ovisi za što i kako ga misliš koristiti. Baterija traje sigurno više nego kod mene, navodno ide i preko 8 što ljudi potvrđuju. Javit će se već netko tko ga ima (doduše znam ljude koji imaju stariji model Aira).
Da se još nadopunim što se tiče buke - ventilator će se uspuhati pri velikim opterećenjima, a najčešće ako naletiš na flash . No to su kratki i ne pretjerano česti trenuci.
  • Knorp
  • Posjetitelj
23.11.2010 | 13:16
Notebook bi koristio kao i većina ljudi za posao, zabavu, hobi... nego mi je glupo da se nadjem u situaciji da imam komp od 10 000 kn a ne mogu procitati cd/dvd koji sam dobio na sastanku, kupio s casopisom ili bilo sto slicno...
Druga stvar je da je bar stavljen usb 3.0 kad vec nema firewire, jer 2.0 je zbilja spor za vece stvari!!!
  • Knorp
  • Posjetitelj
23.11.2010 | 13:18
Uf mislim da sam upravo sam sebi odgovorio!!!
Samo bi ipak htio cuti jos informacija o oba modela!
23.11.2010 | 13:19
Možda je MBP ipak sigurnija investicija.
23.11.2010 | 14:29
evo da malo prokomentiram. Ja sam također sada u zadnjih par tjedana u dvojbi što uzeti kao nadogradnju (zamjenu) za mog White-a. dali MBP 13 ili Air. Pošto meni osobno treba, optika (tu i tamo ali treba), ethernet komenkcija (zbog posla i terenskog testiranja kada zatreba), a ni fireware nije na odmet, kod mene je odluka jednostavna, MBP. Backlid mi je isto super i definitivno će doći do izražaja jer sam ja naviknuo raditi u uvjetima s manje svjetla (paše mi).

Mislim da definitno ovisi o potrebni prije svega. MBP za razliku od Air-a ima puno manje "nedostataka" i pošto i jedan i drugi koštaju ponešto novaca, mislim da bi bilo bolje uzeti nešto što je rentabilnije za tu svotu. Bilo bi stvarno bez veze da se računalom od 10k+ ne mogu izvesti neke svakodnevne (makar i rjeđe) operacije.

Air je def "build for the wireless" i ja bi rekao za vrlo specifične potrebe korisnika tj okolnosti u kojima bi se koristio. MBP ipak može raditi u bilo kojim uvjetima iako nije toliko "mobilan" kao Air
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rusty, saint, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (452)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO