04.10.2004 | 16:26
Na pariskom expou Mak je pricao s Joswiakom. Prenio mi je neke detalje, jer sam ga izricito zamolio da priupita u kojem se smijeru razvija Powerbook.
Neki detalji koje je neformalno dobio od Joswiaka: G5 Powerbook je napravljen. Jos samo da odluce koje hladjenje primijeniti. Ekipa iz GM-a radi na tekucem hladnjenju za Apple. Po svemu sudeci, to ce biti sljedeci apdejt Appleovih makinja i svakako dogadjaj vrijedan pamcenja. Planira se predstavljanje negdje najesen, do Bozica ... takvi su im sada planovi. No tko zna, mozda odgode za Macworld Expo u San Franciscu.
I jos jedno fascinantna vijest: hoce li Powerbook bit deblji?
NECE!
Takt ce zapocinjat vjerojatno s 1.6 Ghz. IBM je napravio zadnji narastaj G5 procesora da budu iznimno stedljivi i da mogu spustati takt do 1/64 pune brzine. Time jako puno stedi energiju. Drugim rijecima, PowerTune i tehnologije nepoznate drugima kucaju nam na vrata.
PS. Pitanje je koliko je takav Powerbook zbilja bolji i brzi od sadasnjeg modela. Mislim da je dogadjaj svakako korak naprijed, ali da nece donijeti puno dodatne snage u prvom narastaju. G4 na 1.5 GHz je zbilja divlje dobar i moze hvatati G5 na slicnom taktu. Vlastici AluBooka mogu biti mirni i zadovoljni jos godinu-dvije. No svi oni koji imaju Titaniume, i starije laptope, bit ce odusevljeni ovom prinovom!