Upgrade RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade RAM

16.01.2011 | 22:24
Imam iMac G4, 1ghz procesor, 256mb RAM...
Narucio sam 1gb PC3200 DDR RAM,
zanima me dal ce to dobro funkcionirati kod mene,
i dali cu na to moci instalirati Leopard-a.
Imam slobodno oko 80gb HDD !
Hitno trebam odgovor jer do sutra mogu prekinit narudbu.
Na netu sam naso da na 1 i 1.25 ghz proc. moze ic
u svaki slot po 1gb RAM.
16.01.2011 | 22:55
Bez 1GB RAMa nemoj ni pomišljat na Leoparda na tako slabom procesoru. Ja na poslu imam Minija G4 s 1.42Ghz i 1GB RAMa i svejedno bih volio još malo RAMa za Leoparda.
16.01.2011 | 23:05
a znaci leopard ce radit na tome? normalno ali malo sporije?
dobro sam glavno da bude nest od tog kompjutera
imam na njemu mac os x 10.3.9 i stvarno je lose, nijedan program se nemoze instalirat, dal se na leopardu mogu instalirat utorrent i takvi programi, kao na windows.
16.01.2011 | 23:16
10.5 sasvim OK radi na G4 1GHz ako imaš barem 1GB RAM. Koristim ga na Lampi već dugo i sve je okej.
16.01.2011 | 23:24
ok.
hvala svima, narednih dana stize 1gb DDR RAM PC3200 269kn
mislio sam uzet za 150kn SDIMM al nez kako to namjestit, radije se necu petljat u iMac.

mogu jos nesto pitat
ovaj kompjuter placen je 12500kn 2003 godine a
cjena originalna je 6000 i nesto, neznam dali je doslo
do prijevare ili je stvarno toliko kostalo?
mozda se cjena povecala zbog uvoza neznam odakle...
16.01.2011 | 23:55
Model koji ti imaš pojavio se na tržištu u veljači 2003. godine. U USA je koštao 1799$. Srednji tečaj dolara na dan 04. veljače 2003. godine bio je 7,06 kn. Kada to pomnožiš dođeš do cijene od 12 701 kn.
Trebalo bi vidjeti cijene Powercoma u to vrijeme. Razlika je bila osjetno veća nego je danas preko Apcoma, iako je firma otprilike ista.
17.01.2011 | 00:00
Ja sam ti doktor za Lampe. Dakle, unutra u nju ti ide normlani RAM i to se smatra (Apple to smatra) service only changeable part. Naime, kad otvoriš lampu, prekineš tzv. toplinski pečat; lampa se hladi tako da se toplina s procesora prenosi na kućište za što je potreban vrlo dobar spoj između donjeg dijela i kupole. Tako da kad otvoriš lampu, imaš dva ili tri mjesta (ovisno o modelu) na koja moraš metnuti onu pastu za siguran toplinski kontakt.
E sad, kad okreneš lampu na bok, i otvoriš samo onaj lim dolje, tamo se nalazi mjesto za airport karticu i drugi RAM slot koji je SO-DIMM, dakle onaj mali ram za laptope.
Samo nakrkaj RAM.a koliko ide, i Lampa na 1 GHz vrti leopard sasvim normalno. Na to možeš teoretski metnuti PVC stolariju (windows) preko virtualizacije, ali to bude sporo za poluditi.
A sve ostalo imaš i za OSX. Torrente, i sve ostalo. Preporučam ti da posjetiš Open source for mac stranicu i vidjet ćeš kojih sve programa ima koji su besplatni i rade sjajno...
17.01.2011 | 11:32
Kod mene doma je lampa na 1,25 GHz i sa 10.5 sistemom sve je bilo toliko usporeno da je to bilo neupotrebljivo. Budimo iskreni, 10.4 Tiger je zadnja normalna verzija OSa, za taj stroj.

Stroj sam upgrejdao sa 2x1GB rama, novim hardom (5400rpm i 80GB) i novom pržilicom.

Leopard na njemu radi usporeno i u takvim, poboljšanim uvjetima, Flash pogotovo.
17.01.2011 | 14:41
narucen RAM 1gb PC3200 400hz
dolazi narednih dana, sad cu downloadat Leoparda da sve bude spremno
meni je glavno da kompjuter bude normalan, taj kompjuter je sam po sebi spor pa sam naviko,nikad nisam nista na njemu mogo imat, sam par glupih igrica i jedna malo skuplja..
glavno da mogu skidat neke "normalne" free programe, mozda igricu cu probat jednu stavit da vidim ako
ce pokretat i tako...
17.01.2011 | 20:06
Vanjuška je napisao:
Kod mene doma je lampa na 1,25 GHz i sa 10.5 sistemom sve je bilo toliko usporeno da je to bilo neupotrebljivo. Budimo iskreni, 10.4 Tiger je zadnja normalna verzija OSa, za taj stroj.

Stroj sam upgrejdao sa 2x1GB rama, novim hardom (5400rpm i 80GB) i novom pržilicom.

Leopard na njemu radi usporeno i u takvim, poboljšanim uvjetima, Flash pogotovo.

Pa sad, ja sam radil godinama na eMacu 1.25 Ghz s gigom rama i na njemu je bil i leopard nekih godinu dana. Komp nije najbrži na svijetu, ali sve je bilo korektno. Normalno sam surfal s njim, pisal mailove i pisal tekstove. Nisam na njemu vrtil indesign ni photoshop, ali da je bilo neupotrebljivo, nije. Uostalom, i sad sam na powerbooku 1,33 Ghz s 1,25 GB rama i 10.5.8. I znam pouzdano da lampa na 1 GHz radi ok. Stvar je samo očekivanja; ako si naviknut na powermac, onda je komp spor. Ako si radil na bondi iMacu, onda je munja....
17.01.2011 | 21:06
da sad neotvaram novu temu, kako instalirati imac os x 1.4 (tiger)
nemam ga na CD, imam na iMacu, pokrenem pise da tream restart pa ce pocet instalacija,
kliknem restart i restarta se komp i normalno sve..
probo sam stavit to na dvd, bootat, i nista nereagira
17.01.2011 | 21:32
A zašto je problem otvoriti novu temu? Misliš li da će se za par mjeseci, a kamoli godina, netko sjetiti potražiti odgovor na svoje slično pitanje (kako instalirati Tiger) u temi naslova "Upgrade RAM"?

Kad stavljaš na DVD, isti mora biti bootabilan. Ako ti DMG koji imaš na hardu nije slika bootabilnog medija, naravno da ni sprženi DVD nije bootabilan.
17.01.2011 | 22:05
a kako napravit bootabilan dvd?
gledo sam na netu nesto, za nero, al pise nesto sto su pisali valjd za staru verziju jer
uopce niceg nema od toga sto ljudi pisu...
znaci ja sad trebam sprzit na bootabilan dvd te fajlove( taj .toast) ?
17.01.2011 | 22:16
Nero je za windoze. Na Macu ima Toast, Burn, itd. U Toastu nije neka nauka spržiti bootabilan DVD ako je image tako napravljen.
17.01.2011 | 22:21
da na macu ima toast al treba ga negdje nac i downloadat free nauka nauka
btw nez dal na macu uopce radi przilica za dvd msm da neradi, samo cd
moze se burnat i bez toasta al ja ubacim prazan dvd i cita cita.. i izbaci haha, sad skidam najnoviji nero pa cu preko njega napravit taj bootabilan dvd.
neznam mozda ostanem na tiger-u ak mi se svidi, sve cu vidjet kad ram stigne, lako ja instaliram taj leopard ak sad saznam kak ovo
17.01.2011 | 22:54
Zašto treba toast "nać i downloadat free"? Ako ti je skupo platiti što košta, imaš besplatni Burn.

Siguran sam da Maca kojeg imaš nisi ukrao. Zašto misliš da je primjereno ukrasti software koji koristiš?
17.01.2011 | 23:10
nije prrimjereno i nevrjedi ukrasti, skino sam na PC nero najnoviji, vidim da ima
nesto za napravit bootabilan dvd.
mozes mi reci onda kako da to napravim, imam .toast sto msm da nece reagirat na neru, na netu sam vidio da se da .toast.iso pa ce bit isto sve samo sto ce nero to prepozati kao img i moci burnati
dal je to istina, dal vrjedi trosit 3. dvd danas ako je to opet bzvz
kad sam tako napravio na prva dva dvd-a, sam sam burno nisam dao da je bootable
disk, i kad bi ubacio u vama takozvanu LAMPU ona nebi nis prepoznala, nebi uopce vise mogo izbacit cd, jedino nakon nekog vremena
na disc untility mi je bio taj disk, i na njemu fajlovi ko kad sam ubacio na PC samo sto nije bio bootabilan.
msm da vec znate o cemu se radi pa zelio bi jedan konkretan ako to mogu nazvat tutorial pls
17.01.2011 | 23:48
Iskreno, ne mogu ti baš pomoći. Taj Tiger si vjerojatno isto skupio negdje s torrenta. Pitaj Boga što si to skupio. Normalan Tiger dolazi na optičkom mediju, bootabilnom. Ako je netko napravio disk image kako treba, jednostavno vraćanje tog imagea natrag na optički medij treba proizvesti bootabilni optički medij.

Ako si s torrenta skinuo disk image koji nije standardni DMG, niti ISO, niti BIN/CUE, nego je .TOAST, onda očito to ne možeš napraviti ničim nego Toastom (ili možda nekim alatom koji pretvara .TOAST u nešto drugo, uz upitnik da li u toj konverziji i dalje sve ostaje bootabilno, ali vjerojatno da).

Uglavnom, pod pretpostavkom da:

- je optički drive ispravan
- imaš software koji otvara image koji imaš
- imaš odgovarajući medij (DVD, CD, DVD-DL...)

stvar je toliko jednostavna da zaista nema potrebe za tutorialom. Dvoklik na .toast image, ubaciš prazan medij, uklikaš veliki crveni gumb.

Moj ti je prijedlog ovako nešto:

cgi.ebay.com/NEW-Apple-Mac-OS-X-10-4-Tig...;hash=item2eb283c9e4

(tvoja je odgovornost provjeriti da li je baš upravo taj primjerak točno onaj koji će tebi raditi na iMacu G4 1GHz - na E-bayu se nudi na stotine install DVDova od Tigera - jedan ti sigurno odgovara)
18.01.2011 | 00:15
novi tiger necu kupovat
naci cu trail verziju ili neku staru za toast i burnat, vidit sta ce bit, ako nista, skinit cu drugaciju verziju tigera ili necu nista do leoparda
znam da zvuci jednostavno, burnat toastom da dvd i restartat komp drzit c da se boota sa dvd-a, ili samo pokrenit i restartat da se samo boota
18.01.2011 | 00:35
Vec nekoliko puta sam imao slucaj da sam mailom ili privatnim porukama nekome pokusao pomoci oko instalacije OS-a da bi na kraju ispalo da covjek ima nekakav piratski image koji nije dobro snimio. Naravno da to svi propuste spomenuti prije nego potrose moje besplno vrijeme i dobru volju.
18.01.2011 | 01:51
Richyy, posljednju tvoju poruku sam obrisao. Očito je da nisi shvatio kad sam pokušavao objasniti na suptilan način - na Jabučnjaku *NE* podržavamo korištenje, niti raspačavanje ukradnog softvera, niti dozvoljavamo oglašavanje takvih metoda.
18.01.2011 | 11:41
Djuro genijalac je napisao:
Pa sad, ja sam radil godinama na eMacu 1.25 Ghz s gigom rama i na njemu je bil i leopard nekih godinu dana. Komp nije najbrži na svijetu, ali sve je bilo korektno. Normalno sam surfal s njim, pisal mailove i pisal tekstove. Nisam na njemu vrtil indesign ni photoshop, ali da je bilo neupotrebljivo, nije. Uostalom, i sad sam na powerbooku 1,33 Ghz s 1,25 GB rama i 10.5.8. I znam pouzdano da lampa na 1 GHz radi ok. Stvar je samo očekivanja; ako si naviknut na powermac, onda je komp spor. Ako si radil na bondi iMacu, onda je munja....

To je sve stvar očekivanja, ako mi računalu kad pokrenem mail sa 10.5 treba minuta i pol, a sa 10.4 30 sekundi (pričam sad napamet), jasno je čemu ću se okrenuti

I Cube je na 10.4, makar teoretski ide i 10.5 na njega s obzirom da je i on upgrejdan...

I ne, ne vrtim na kućnim strojevima Pro aplikacije, govorim o upotrebi za surfanje, nešto dokumenata, par igrica za dijete i slično... Nakon metanja 10.5 prvo dijete, a zatim i žena (koji uostalom najviše i sjede na tom stroju) su graknuli da vratim sve kak je bilo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO