Firewire problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Firewire problem

12.02.2011 | 20:27
Imam Macbook Pro 17˝ iz 2009. Izgleda da mi firewire port ne daje dovoljno snage da pokrene moju Apogee Duet eksternu zvučnu karticu. Pokrene se možda svaki 15. put.
Kartica nema vanjsko napajanje, nego se napaja preko FW huba.
Da li postoji kakvo rješenje za ovaj problem?
Da li postoji FW hub/port sa vanjskim napajanjem?

Hvala unaprijed

EDIT: Problem 100% nije softverski jer sam već downgradeao OS na 10.6 i reinstalirao drivere za Duet kad mi je prestala raditi na 10.6.6., ali je proradila i sad opet ne radi (opet sam na 10.6.6.). Problem je 99% u premaloj snazi koju šalje FW u karticu te se ona ne može pokrenuti.
12.02.2011 | 22:16
Postoji FW hub sa napajanjem, međutim ne vjerujem da ćeš ga naći u prodaji kod nas. Naruči iz vana ili sa Ebaya. Imaš li još kakav FW uređaj, poput diska? Oni uglavnom imaju napajanje i pass-through FW, pa bi možda radilo na taj način kada je spojeno u lanac.
12.02.2011 | 23:34
FW uredaj osim ovog nemam, ali niti vidim smisao niti bi htio svaki put kad zelim upogoniti karticu nositi hard sa sobom. To mi nema nikakve logike, radije cu baciti sve u smece.
Pogledat cu za hub na e bayu, ali problem je taj kaj nisam 100% siguran da ce to rjesiti moj problem. Zato sam pitao jel ima za kupiti jer bi prvo htio probati da ne kupujem bzvz (poslije ovoga, sumnjam da cu ikad vise kupiti FW uredaj = ne treba mi vise od 1 FW port).

hvala na odgovoru svejedno
13.02.2011 | 00:24
Zato sam i spomenuo hard disk, ne kao trajno rješenje već kao način da se uopće provjeri je li u tome problem. Meni je čudno da kartica ne radi zbog napajanja, jer sam imao nekoliko FW hard diskova i jedan DVD recorder (!) koji su bez problema radili napajajući se sa Firewire busa. Doduše radi se o laptopu, moja iskustva do sada su uglavnom bila sa desktopima. Imaš li priliku isprobati događa li se isti problem i na drugim macovima?
13.02.2011 | 10:52
Mogu probati sad kroz par dana na frendovom novom macbook pro 13, pa javim. Nije u HR trenutno.
Inače, kartica na mom desktop pc firewire portu radi normalno.
Meni je kartica u 3 od 4 puta od kad je počela zajebavati proradila softverskim rješenjima:
Počelo je kad sam napravio update na 10.6.6. Tad je prestala raditi i proradila kad sam napravio deinstalaciju kartice i downgredao OS na 10.6. Radila je dan-dva i opet prestala radit prilikom jednog paljenja laptopa. Onda sam ju opet deinstalirao i instalirao starije driver koji nisu namijenjeni za Leoparda i opet je radila, tako dan-dva i opet kuršlus. Ponovo deinstalacija kartice, instalacija drivera ukljucujuci i update drivera za Leoparda i instalirao sam combo update opet na 10.6.6. i opet je radila. Ponovo je prestala raditi nakon par dana i tu nisam ništa deinstalirao ni instalirao nego sam napravio flush NVRAMa i onda je proradila. I eto, sad zadnji put dok je radila sam stisnuo mute na kartici jer sam nešto prespajao i od tog mutea opet pokazuje jednake simptome ko zadnja 4 puta.
13.02.2011 | 11:35
Po opisanom ne bih potpuno isključio softverski problem ali ce pomoci nakon sto je isprobas na dugom macu sa slicnom verzijom OS-a. Sto se dogodi kada kartica prestane raditi? Da li samo nestane iz popisa dostupnih izlaza ili po jos necem vidis da nije aktivna? Ima li kakve indikatore poput LEDica na sebi koji se iskljuce? Kada ti prestane raditi, vidiš li je kao uređaj na Firewire busu? (Apple izbornik -> About this Mac -> More info)
Ako je još vidljiva u system profileru onda vjerojatno nije do napajanja. Također bi bilo zanimljiv pogledati što kaže Console.app kada joj pokušaš pristupiti.
13.02.2011 | 12:03
Dakle, kartica kad normalno radi ima jednu ledicu koja konstantno gori. Sada ta ledica blinka (inače je to znak da je kartica na mute, ali nije u ovom slučaju). Kad kartica prestane raditi nestane sa popisa sound outputs u system preferences i iz system profilera te se prebaci u blinkajuće LED stanje gore opisano.
Na firewire busu ne vidim uređaj, piše samo maximum speed up to 800MB/sec, inače dok radi ju normalno vidim.
Ono što je zanimljivo i što se prije nije događalo je da kartica reagira kada macbook odlazi u sleep mode. Prije nije reagirala dok nije radila i nastavila bi blinkati ledica. Sada kad macbook odlazi u sleep, odlazi i ona.

Kopija console.app:
2/13/11 11:00:30 AM com.apple.launchd[1] *** launchd[1] has started up. ***
2/13/11 11:00:58 AM com.apple.qmaster.qmasterd[52] 02/13/2011
11:00:58.455: Qmaster daemon needs to copy the qmaster config file
/Library/Application Support/Apple Qmaster/qmasterconfig
11:00:58.458: Exception caught while copying/merging the qmaster
config file /Library/Application Support/Apple Qmaster/qmasterconfig:
/Library/Application Support/Apple Qmaster/qmasterconfig.default
11:00:58.458: Qmaster daemon needs to copy the qmaster services file
/Library/Application Support/Apple Qmaster/qmasterservices.plist
11:00:58.458: Exception caught while copying/merging the qmaster
services file /Library/Application Support/Apple
Qmaster/qmasterservices.plist: /Library/Application Support/Apple
Qmaster/qmasterservices.plist.default
11:00:58.458: Qmaster daemon needs to copy and merge the transcoderx
file /Library/Application Support/Apple
Qmaster/transcoderx.plist.default
11:00:58.479: Exception caught while copying/merging the transcoderx
file /Library/Frameworks/Compressor.framework/Resources/transcoderx.plist.default:
/Library/Application Support/Apple Qmaster/transcoderx.plist.default
11:00:58.482: qmasterd started
11:00:58.497: received QmasterPrefsChangedNotification
2/13/11 11:01:08
AM com.apple.launchd.peruser.501[96] (com.apple.ReportCrash) Falling
back to default Mach exception handler. Could not find:
com.apple.ReportCrash.Self
2/13/11 11:01:09 AM com.apple.UserEventAgent-LoginWindow[89] ALF
error: cannot find useragent 1102
2/13/11 11:01:09
AM com.apple.UserEventAgent-LoginWindow[89] plugin.UserEventAgentFactory:
called with typeID=FC86416D-6164-2070-726F-70735C216EC0
2/13/11 11:01:11
AM com.apple.launchd.peruser.501[96] (com.apple.Kerberos.renew.plist[120])
Exited with exit code: 1
2/13/11 11:01:13 AM [0x0-0xc00c].com.Logitech.Control
Center.Daemon[137] objc[137]: Class com_Logitech_ScrollEnhancerLoader
is implemented in both /Library/InputManagers/LCC Scroll Enhancer
Loader/LCC Scroll Enhancer Loader.bundle/Contents/MacOS/LCC Scroll
Enhancer Loader and /Library/ScriptingAdditions/LCC Scroll Enhancer
Loader.osax/Contents/MacOS/LCC Scroll Enhancer Loader. One of the two
will be used. Which one is undefined.
13.02.2011 | 13:33
Da se nadovežem. Imao sličan problem ali s DV kamerom i FW-om. Nije do napajanja, već do FW-a. Kamera se koji put spojila, koji put nije. Više nije neg što je. Izštek-uštek je pomagao. Moram reći i da se kamera sama ištekala (ili ju je nekaj ištekalo) kad bi bila spojena i prebacivala film. Ovo su isti simptomi i čini mi se da je HW problem. Mada kamera ne vuće struju iz porta ali simptomi su kao da potegne preveć i komp je odbaci.
Samo pomoć jeda vidiš kabel koji koristiš i da li nije negdje oštećen. Oštećenje ne mora biti u obliku puknuća izolacije, mogao si jače presvinuti kabel (premuzmul si ga i on se preželučil - LOL). To mi pada na pamet jer nosiš karticu simo-tamo i kabel dosta puta namataš i odmataš.

Inače simpromi su se javljali na MacBookPpro2.2 modelu (2006), a naovom zadnjem nema takvih problema. Na oba su bili 10.6.5.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
13.02.2011 | 13:43
Slažem se sa zabac da je moguće da je problem u kabelu. Slično se događa i na USB sa iUređajima kad se ne koristi originalni kabel, već zamjenski od nekih proizvođača. Sve je ok dok ne počne sinhronizacija i onda stane i uređaj se više ne vidi da je spojen na Mac i pomogne koji put ištek/uštek.

Dakle, pitanje je koristiš li originalni FW kabel?
13.02.2011 | 21:41
Ne koristim original kabel jer je to FW 400 kabel dok je na macbooku FW 800 port, stoga koristim vrlo cvrst i robusan 400 na 800 kabel. Probat cu zamijeniti kabel, ali prestajalo je raditi te opet pocinjalo raditi i tako ukrug sve sa istim kabelom. Kartica dobiva neku energiju u nju jer svijetli ledica, jednostavno ju ne prepoznaje macbook...
Javim sutra kad odem kupiti kabel.
13.02.2011 | 22:33
Ja mislim da je problem u FW portu od Macbooka. Imaš li mogućnost probati s nekim drugim FW uređajem?
14.02.2011 | 09:40
Hm...sviđa mi se tvoj Apogee Duet! Odlična stvar... Nego...kod mog MBP-a iz rane 2008 ima isto taj problem s FW. Nekada mi ne želi očitati disk...isto tako na disku ima indikator koji kada se upali znam da će ga očitati. Ali ako mi se slučajno dogodi da ga usred rada ištekam, većinom kada ga ponovo spojim neće da očita disk.

Situacija je frustrirajuća jer mi taj disk kada je spojen stalno na lap top pri paljenju nekda blokira paljenje, tj. sistem se podigne tek kada ga ištekam. A opet...ako ga tako uštekam neposredno prije paljenja...onda ga kad se sistem podigne ne želi očitati i tako ukrug!

Uglavnom...eto...nisi sam! Inače super mi je taj FW kad radi! LOL!

Pozdrav!
14.02.2011 | 09:42
inače...ja to s njim radim ovako: kada izgasim računalo, odspojim FW kabel iz lap-top-a. Kada palim računalo...pričekam da se sve popali i tek ga onda spojim... meni radi, pa ako želiš...probaj i ti.

Nije baš neka preintelektualna pomoć ali eto...
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.02.2011 | 12:52
renato.lubina kaže:
inače...ja to s njim radim ovako: kada izgasim računalo, odspojim FW kabel iz lap-top-a. Kada palim računalo...pričekam da se sve popali i tek ga onda spojim... meni radi, pa ako želiš...probaj i ti.

Nije baš neka preintelektualna pomoć ali eto...

moj ex Firewire Audiophile od M-Audia je baš zahtjevao da se ne uključuje kartica na upaljeno računalo već da se isto ugasi, spoji firewireom i onda ušteka... nije baš bio plug'n'play.. Nikad mi nije bilo jasno zašto je to tako, al sam ih poslušao...

nadalje, za disk, ako ga neće očitat nakon što si ga ištekao (događa se i meni i sa usbom i sa firewireom s vremena na vrijeme), vjerujem da je dovoljno da odes u Disk Utility i pričekaš trenutak dva da ti ga prikaže i eventualno ako ne apravi automatski, ručno mountaš.. (klik na disk u lijevom stupcu, klik na ikonu mount gore)

kaj se tiče Dueta, meni bi prvo bilo na pameti kabel.. i ne bih se pitao da li je originalni, već da li je ispravni..

Kratka štorija:

Prije dva mjeseca sam imao situaciju koja me izludjela. U igri je bilo nekoliko računala, nekoliko diskovlja i dva usb kabela i dva firewire kabela. Disk koji mi je trebao je icybox sa usbom i 2 firewire, onako kako volim.. i spojio se, ali prijenost podatak je bio tako jadan i prekidao i sve da sam mijenjao kablove i kompjutere, ali niš nigdje nije radio, a trebao sam prebacit 140gb materijala... i da... na kraju su sva 4 kabela bila u komi... nisu bili moji već od firme, al tam su kabeli uvijek frkani i bacani i gaženi, al samo htjedoh napomenuti da ja uvijek prvo sumnjam na kabel...

ili na drivere...

i kao zadnji savjet, pokusaj rucno obriat drivere pa tek onda instalirat posljednje...
14.02.2011 | 18:30
Imam osječaj da FW nekaj zeza kod MacBook-ova. Imam zadnji MBP. Ni jedan DVD nisam uspio snimiti od prve. Znaći prvi zezne jer se išteka mistriozno, a tek drugi snimi OK. Kod USB-a nemam tih problema (DVD je ext. i ima USB i FW). Imam blagi osjećaj da je to Apple diverzij na FW da ga izbaci uopće iz Bookova. 13"-ica ga nema koliko mi se čini. Da su to namjerno ugurali u OSX da zeza kako bi opravdali svoju nakanu micanaj istog. Teorija zavjere ili nešto treće??? LOL
14.02.2011 | 21:14
nakon svega cini se da je do kabla.. promijenio kabel, rucno obrisao drivere kartice, napravio repair permissions, reinstalirao, opet repair permissions i sad radi ok..

hvala svima na inputima ekipa, ovaj forum je zakon!
14.02.2011 | 23:04
Hvala...odlične vrijesti. Najčešće je problem u najglupljim stvarima a refleksno pretpostavljamo da je tko zna što. Koliko je puta mene tako običan i novi mrežni kabel izludio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO