nekoliko mac pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

nekoliko mac pitanja

23.03.2011 | 13:20
Pozdrav svima, kupio sam imac 27 i5 prije jedno mjesec i pol dana, imam par pitanja na koja nisam nasao odgovor preko googlea, dakle:

-jako je spor, kada ga upalim treba mu jedno 2 min da se boota i jedno 3 min da se moze normalno otvoriti program i jedno 10 min jos hard nesto radi i zestoko krci, nije nakrcan aplikacijama, instalirao sam svega par (iwork itd.)

-zvuk je jako los, koristim kvalitetne logitech zvucnike i zvuk je puno losiji nego na windowsima, jel postoji lijek tome?

-iskreno ne vidim nikakvo poboljsanje u brzini u usporedbi sa starim laptopm acerom sa dvojezgrenim procesorom i wind 7, npr da mi otvori iphoto prvi put treba mu dobrih 25 sec

-vjerujem da je tako sporo zbog nekakvih postavki koje ja ne mogu dokuciti niti saznati, a ne do samog hardvera

-jos jedno pitanje vezano uz iphone 4, jel i vama tipka home nakon nekoliko mjeseci "omeksa" i bude nekako plitak pritisak? jel postoji rjesenje za to?

hvala na odgovorima, nadam se da ce netko pomoci
23.03.2011 | 13:28
markobb kaže:
Pozdrav svima, kupio sam imac 27 i5 prije jedno mjesec i pol dana, imam par pitanja na koja nisam nasao odgovor preko googlea, dakle:

-jako je spor, kada ga upalim treba mu jedno 2 min da se boota i jedno 3 min da se moze normalno otvoriti program i jedno 10 min jos hard nesto radi i zestoko krci, nije nakrcan aplikacijama, instalirao sam svega par (iwork itd.)

Meni ovo pomalo smrdi na disk koji odlazi. Neispravan disk je često uzrok usporavanja.
Još nešto, da ti možda nije u toku Spotlight indeksiranje? Imaš li pulsirajuću točkicu u ikoni povećala gore desno u menu baru?

Što kaže Activity Monitor za CPU opterećenje?

P.S. Kod registracije nisi ostavio svoje ime i prezime pa bih te molio da mi ih javiš privatno da to ispravim. Nepotpune prijave periodično brišemo.
23.03.2011 | 13:37
Kada kada ga probudim iz sleepa i kada miruje, cpu system koristi jedno 1-2% a userk 2-3%, ako nista ne radi i upalim npr iphoto treba mu "samo" 10-ak sec da bude upotrebljiv

itunesima treba jedno 15-ak sec -.-, ne radi spotlight btw

primjetio sam da ne krci kada neke podatke kopiram nego kada otvaram aplikacije ili bilo sto drugo
23.03.2011 | 14:28
Mislim da bi ga trebao odnjeti na servis jer se definitivno ne ponasa kako bi trebao. Nije normalno da se toliko dugo dize a i ovi zvukovi sto se cuju upucuju da se radi vjerojatno o ovome sto Riba kaze. Jel to tako od kad si ga kupio ili je pocelo odjednom, mozda nakon nekog updatea ili instalacije ?
23.03.2011 | 14:39
tako krci od kada sam ga kupio, a bootao se brze na pocetku, a odnio bih ga odmah na servis da mi nije udaljen 300 km , zato i pokusavam prvo nekako drugacije rijesiti
23.03.2011 | 14:42
Drži na ga oku - ok, neki diskovi su glasniji od drugih, ali već smo imali ovdje slučajeva na forumu gdje su diskovi brzo crkavali (neki su dobili novi stroj sa neispravnim diskom!).
23.03.2011 | 22:29
e jos jednu stvar sam primjetio, ako pokrenem neku igru, slika se kao lomi u nekim paralelnim linijama razmak izmedju njih je oko 5 cm znaci ima jedno 7-10 vodoravnih crta na ekranu, to se dogadja kod nekih brzih radnji, npr gledanja gore-dolja u pucacini, s cim bi to moglo biti povezano? vjerujem da je ovaj problem softwerski
23.03.2011 | 23:16
Zvuči kao neusklađen sync sa refreshom - mutno se sjećam da je u nekim igrama postojao setting da se sinhronizacija uključi ili isključi, ali dugo se nisam igrao pa će možda netko drugi bolje znati.
23.03.2011 | 23:38
locirao sam izvor zvuka, dakle oko ove crvene kruznice

i1226.photobucket.com/albums/ee404/frootek/27iMac-Rear-View.jpg

uploadao sam i video, krcenje pocinje oko 10. sekunde i vjerujte da je uzivo puno puno glasnije inace se ne bih uopce zamarao s tim

24.03.2011 | 00:10
imas jos mjesec i po da odes do servisa.nije normalno da ti toliko boota.da li ti se mozda starta sa netwerka?pogledaj u postavkama odakle ti se starta mac.normalno bi trebao sa mac os-a. krckanje hd je vec poznati problem kod novih imac-ova.ja sam svoj rijesio s tim da sam zamijenio hd s tim da sam umjesto 1tb uzeo 2tb.sad se ne cuje i ne krci vise.
24.03.2011 | 00:12
zasto jos mjesec i pol? kupio sam ga prije manje od 2 mjeseca, ne boota se sa networka
24.03.2011 | 00:24
izvini ,imas jos 10 i po mjeseci.nista mjenjaj disk i trazi da ti stave 2tb.
24.03.2011 | 00:27
znaci da ga saljem na servis, zalim se na usporenost i krcenje i da mi stave novi? jel znas kolika je nadoplata za 2 tb?
24.03.2011 | 01:18
Sudeci po ovome, gotovo sigurno je disk:
[img=http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2009/10/ifixit-imac-20091022-600-2.jpg]
24.03.2011 | 01:35
markobb kaže:
znaci da ga saljem na servis, zalim se na usporenost i krcenje i da mi stave novi? jel znas kolika je nadoplata za 2 tb?

cini mi se da sam ja svoj platio oko 60€.
25.03.2011 | 13:50
Meni se (27' i7, 12.mj 2010) isto cuje disk. Zvuk je identican ovome koji se cuje na tvojoj snimci samo malo jači u živo. Ja cijelo vrijeme racunam da je to bucan disk i da necu nista napravit, ali sad ste me, Riba i Scarface, dovoljno zabrinuli da cu ga mozda i zamjeniti.

Uuuuu, sad sam se tek zabrinuo!!
Ovo pišem sa MBP-a (17' i5, 11.mj2010) pa sam, probe radi, pokrenuo iPhoto. Na iMacu mi se diže, otprilike, 10 (da deset) puta DUŽE nego na MacBook-u...
Definitivno slijedi servis!
25.03.2011 | 13:52
Marko, ako si iz Pule ili okolice, mozemo se dogovorit da ti javim kada cu ja ici pa mozemo zajedno...
26.03.2011 | 02:16
ma ja sam iz osijeka, slati cu hp expressom ali ne jos, mozda za 2-3 tjedna
26.03.2011 | 07:34
Pazi se slanja, bil je slučaj, baš tu na forumu, ako se ne varam, da je netko tak slal laptop pa su mu ga ukrali. Ne znam kak je završila ta saga... Ja bih ga ili dao nekom frendu u ruke ili odnio vlastoručno, ako nikak drukčije vlakom/busom
26.03.2011 | 09:01
a ništa, sjedni na autobus, mozes stavit racunalo u onu originalnu kutiju i dolje među stvari, Istina je da autobus staje kod svake selendre , ali ipak, bit ce ti sigurnije i pravac zg
26.03.2011 | 10:09
tarik.capar kaže:
Meni se (27' i7, 12.mj 2010) isto cuje disk. Zvuk je identican ovome koji se cuje na tvojoj snimci samo malo jači u živo. Ja cijelo vrijeme racunam da je to bucan disk i da necu nista napravit, ali sad ste me, Riba i Scarface, dovoljno zabrinuli da cu ga mozda i zamjeniti.

Uuuuu, sad sam se tek zabrinuo!!
Ovo pišem sa MBP-a (17' i5, 11.mj2010) pa sam, probe radi, pokrenuo iPhoto. Na iMacu mi se diže, otprilike, 10 (da deset) puta DUŽE nego na MacBook-u...
Definitivno slijedi servis!

ma nisam te trebao zabrinuti bas toliko. Citao sam na dosta drugih foruma da im je to mana.Disc je u biti dobar samo sto se cuje.A ja sam inace picajzla pa mi sve smeta(sto kaze u mene zena), pa sam otisao i zamijenio.ovaj od 2Tb se uopste ne cuje.Sto bi Djuro rekao,razlika drasticna.
27.03.2011 | 23:46
ukrali mu paket sto salje hp expressom? jel nemaju oni neko osiguranje, svakako ne bih onda preko njih slao

Djuro genijalac kaže:
Pazi se slanja, bil je slučaj, baš tu na forumu, ako se ne varam, da je netko tak slal laptop pa su mu ga ukrali. Ne znam kak je završila ta saga... Ja bih ga ili dao nekom frendu u ruke ili odnio vlastoručno, ako nikak drukčije vlakom/busom
28.03.2011 | 15:55
Đuro je rekao: dirastična
19.04.2011 | 13:45
update: u apcomu su mi rekli da njih ne zanima sto disk tako krci da ako radi normalno da je sve u redu i ako im posaljem da ce mi naplatiti servis i dostavu
19.04.2011 | 15:13
Ali po tvojem opisu ne radi normalno. Jesi li im rekao da je sve usporeno?
19.04.2011 | 15:25
jesam, rekli su da reinstaliram OS
19.04.2011 | 16:07
Reainstaliraj OS i onda iz zovi opet.
19.04.2011 | 22:58
Marko, sad sam potrazio racun za zamjenu HD-a. meni su uzeli 60 € za HD 2TB a za zamjenu jos 30€. kazu da bi mi besplatno mjenjali da je u pitanju isti disk ali posto sam ja trazio 2TB onda su mi naplatili i rad.
Zadnja mogucnost ti je da sam kupis HD i zamijenis.Na netu mozes naci upustvo,ali raspitaj se za senzor temperature jer zbog njega sam ja i isao na servis. Nisam htio sam rizikovati a ipak je mac skoro nov.
22.04.2011 | 11:23
Evo društvo da se i ja uključim u raspravu, uglavnom, ista stvar, ruži od prvog dana, nakon nekog vremena poludio i odnesao ga u apcom, bio na testiranju par dana, čak sam bio i optužen za kako su mi rekli "lažnu reklamaciju" i rekli da će mi morati naplatiti pregled, na što sam ja rekao, da nek naplate, ali da ja imam još dva takva uređaja kupljena u isto vrijeme i da samo taj krči/ruži/štogodveć, oukej, pomirio sam se s tim, on dan i danas ruži, star je kojih 5-6mj, reko dobro, osigurao sam ga i kad mi dop**** roknut ću ga šakom i dobit novi

Inače tu je tema o tome : forums.macrumors.com/showthread.php?t=806850
Stvar je u hardu, jednostavno, bučan je i to je to, sve normalno radi, ali je bučan.

Sve je to meni jasno, ali dati 19k za uređaj pa da mi ruži, hvala, drugi puta ću pametnije
22.04.2011 | 12:56
Je li moguće da treba samo bolje pritegnuti/namjestiti nosač hard diska? Neki diskovi su bučniji, ali obično se radi o vibracijama ako je buka konstantna.
Opet, hard diskovi su toliko jefitni danas da nije poblem kupiti i staviti tiši ako je buka problem a ovoga baciti u vanjsko kućište.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO