18.06.2011 | 23:03
Ostaje ti još jedna mogućnost. Zuji na onom stolu od iverice, ako se ne varam, a ne zuji na onom od punog drva? Pobudna frekvencija ti je onda manje - više ista ili vrlo slična kao i vlastita frekva iveričnog stola. Možeš probati taj stol ukrutiti (dodaj par elemenata i pričvrsti ih vijcima (puno vijaka, vrlo čvrsto da postaje defacto jedan komad sa stolom). Znači, poveži noge, noge dodatno poveži s radnom plohom i onda bi stvar trebala biti toliko kruta da neće moći titrati u frekvenciji iMaca.
Druga je mogućnost da kupiš jedan dobar komad daske (kod nas bi se to zvala fosen, fosna) koja je debela nekoliko cm i dosta teška, i onda tu dasku opet vijcima spojiš za radnu plohu (puno vijaka, čvrst spoj, najbolje da se zalijepi). Sad si povećao masu radne plohe i opet na taj način promijenio vlastitu frekvenciju stola.
Upozoravam te da u oba slučaja iMac i dalje zuji, ali se te vibracije neće pojačavati u kombinaciji sa stolom.
Ja sam u svakom slučaju za onu, bolje spriječiti nego liječiti i ja bih se usredotočio na otklanjanje vibracija na izvoru. Za prigušenje vibracija je jako dobar i slikonski kit. Na stol izvuci nekoliko traka kita (onog za brtvljenje tuš kabine i kade) i pusti da se osuši. Kad se osuši imaš traku (da ne velim glistu) koju možeš podmetnuti kud treba i značajno ti će smanjiti virbiranje, tj. prijenos vibfracija. Najbolje od svega: kit dok je mokar možeš i oblikovati u trake kakve su ti potrebne da bolje pašu pod nogu iMaca...
Malo eksperimentiraj i došel budeš do optimalnog rješenja. Još ti ostaje mogućnost akustički mrtvih materijala poput dynamata i sličnih butylnih materijala koji se koriste za utišavanje unutrašnjosti automobila. Toga ziher ima u Niskozemskoj za kupiti u specijaliziranim dućanima...