25.09.2011 | 20:15
Pozdrav svima!
Trudio sam se da ne započnem temu ovdje ali kap mi je prelila čašu, nažalost. Strpljenje i vrijeme nisu pomogli.
Imam jedan prilično uporan problem koji me muči već mjesecima, koji se naizgled nalazi u Zoni sumraka kao i ja zajedno s njim, a u naslovu je najsažetiji opis problema.
E, sad ću malo opširnije o tome...unaprijed vam hvala na pažnji!
U proljeće ove godine friend mi je iz USA donio brand new MBP, ubrzo nakon što je izašao novi model. Inače, to je prvi Apple-ov proizvod koji sam kupio. Nitko sretniji od mene!
Pored vrlo ugodnog iznenađenja s hardware-om i software-om prisutan je uvijek bio i miris novog proizvoda koji je prilično opor ali ga konotacija spašava.
Nakon nekog vremena počeo sam primjećivati da me hvataju lagane glavobolje dok sam za MBP-om. Pored toga pojavljuju se i grlobolje, kašljanje, nakupljanje gustog sekreta u ždrijelu, pečenje usnica, peckanje nepca, peckanje očiju...
Još neugodniji dio su psihološko-neurološki simptomi: pospanost, smanjenje koncentracije, dezorjentacija, psihomotorni nemir...
Imam osjećaj kao da mi je IQ prepolovljen.
Sve ove simptome nisam odmah pripisivao radu na MBP nego sam postepeno, metodom eliminacije postao potpuno siguran da se radi o Macu, točnije da se radi o isparavanjima koja dolaze iz/ispod tipkovnice kada je komp isključen i našto značajnije dok radi te o isparavanjima iz ventilacijskog otvora samo dok je upaljen. Isparavanja iz/ispod tipkovnice su izražajnija od mirisa iz ventilacijskog otvora ali nekada je obrnuto.
Nakon što sam zaključio da je Mac taj koji je odgovoran za simptome probao sam odgovore naći na netu jer sam počeo sumnjati u svoje mentalno zdravlje imajući na umu da možda nocebo efektom uvećavam svoje simptome. Znao sam da se svi ti simptomi mogu povezati s isparavanjima nekoliko prilično opasnih supstanci i da je patern simptoma specifičan za neke određene tvari ali upravo je to problem jer sam ZNAO to i prije mada sam sumnjao da sam sve izmislio jer sam retrogradno povezivao simptome s Macom koje sam imao prije nego li sam počeo sumnjati u njih ili ih bio svjestan.
Nakon što sam se obratio bratu Google-u uvidio sam je net prepun sličnih, ako ne i identičnih svjedočanstava. Ipak nisam lud!
Najranija svjedočanstva datiraju iz 2006. i najčešće se povezuju s Mac-om Pro, aluminijskim tipkovnicama i MacBook-ovima.
Simptomi su uvijek isti, kao ovi gore moji što sam ih naveo.
Da malo opišem miris? Očito je da bi ga ljudi opisali kao miris novine ali ja nikada nisam ništa slično pomirisao, a novih stvari sam već imao u životu, od drugih laptopa i kućne tehnike do automobila i kućnih ljubimaca:silly:
Najbliži opis mirisa je kombinacija izbjeljivača, acetona, paljevine, benzina i gorkih badema. Najsličnije što sam tako nešto pomirisao je kod časopisa sa puno boje (zaboravio sam koji) te jedan selotejp kojeg sam bacio čim sam mu raspakirao ambalažu, a to oboje mi se desilo prije sto godina tako da ne mogu biti siguran.
Neki kažu da se radi o isparavanjima plastičnih tipki dok ja ipak mislim da isparavanje dolazi ispod tipki jer da tipke tako lako isparavaju smrdili bi mi prsti nakon što sa opranim rukama protrljam po tipkama ali to nije slučaj.
Interesantno je da su službeni odgovori Apple-a uvijek bili da oni nisu uopznati s problemom te da se nitko na taj problem nije njima požalio, a hrpa ljudi im je tijekom 5 godina slala dopise nakon što nisu dobili zadovoljavajuću pomoć korisnika po forumima ili nakon što isparavanja nisu prolazila mjesecima, kao ni simptomi...i na svaki dopis je Apple isto lažljivo reagirao sa >>Mi pojma o tome do sada nismo imali!<<
Interesantan je komentar jednog forumaša koji se pita >>Zašto većina ljudi nema problema?<<
Da, možda je problem u nama, slažem se. Možda je problem samo u nekim proizvodima u liniji. Moguće je da je jedno ili drugo istina, a moguće je i da je oboje točno. Kako god bilo ja znam da JA imam velikih problema s tim isparavanjima.
Nakon što su se ljudi došli osobno požaliti neki zaposlenici u Store-ovima su bili upoznati s problemom iako su i oni većinom papagajski odgovarali da nemaju pojma o ničemu ali su automatski nudili zamjene koje nikada nisu nikome umanjile problem, koliko ja znam. Neki od zaposlenika koji su i sami imali sličnih iskustava su reagirali sa razumjevanjem te su jednome liku u USA izvjetravali MBP mjesec dana opterećujući ga s CPU stres testom da postigne višu temperaturu ne bi li se proces ubrzao. To je navodno malo pomoglo. Meni to nakon 10 dana cjelodnevnog tretmana nije pomoglo niti najmanje. Ono što je najodvratnije je što Apple zaključava sve teme koje imaju veze s navedenim problemom i to rade gdje god i kada god to mogu. To su na drugim mjestima posvjedočili ljudi koji su sudjelovali u takvim temama na forumima na kojima Apple ima svoje šake.
Ne želim vas zasuti s hrpom linkova zato ću zalijepiti samo nekoliko:
isource.com/2008/09/29/macbook-pros-accu...reating-toxic-fumes/
discussions.apple.com/thread/3207368?start=0&tstart=0
forums.macrumors.com/showthread.php?t=378485
Molim vas da mi pomognete savjetom jer više ne znam šta dalje! Možda će isparavanja proći, a možda ne.
Možda postoji neki način da proces ubrzam npr. da otvorim komp pa da vidim točno odakle isparavanja dolaze? Komp je još uvijek pod garancijom i nisam siguran smijem li ga otvarati, a ne znam niti kako doći do tipkovnice. Možda smrdi neko ljepilo, izolacija ili lubrikant (ako ga uopće koriste). Možda je ostalo nešto u kompu što nije trebalo ostati ili ga je previše... Tisuću MOŽDA!
Ako netko u Rijeci ima sličan novi MBP molio bih ga ako je voljan da spoji svoj nos s mojim kompom pa da ga usporedi sa svojom mašinom. Možda moj smrdi više nego li bi trebao.
Najljepša vam hvala!