Isparavanja iz MacBook-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Isparavanja iz MacBook-a

25.09.2011 | 20:15
Pozdrav svima!

Trudio sam se da ne započnem temu ovdje ali kap mi je prelila čašu, nažalost. Strpljenje i vrijeme nisu pomogli.

Imam jedan prilično uporan problem koji me muči već mjesecima, koji se naizgled nalazi u Zoni sumraka kao i ja zajedno s njim, a u naslovu je najsažetiji opis problema.

E, sad ću malo opširnije o tome...unaprijed vam hvala na pažnji!

U proljeće ove godine friend mi je iz USA donio brand new MBP, ubrzo nakon što je izašao novi model. Inače, to je prvi Apple-ov proizvod koji sam kupio. Nitko sretniji od mene!

Pored vrlo ugodnog iznenađenja s hardware-om i software-om prisutan je uvijek bio i miris novog proizvoda koji je prilično opor ali ga konotacija spašava.
Nakon nekog vremena počeo sam primjećivati da me hvataju lagane glavobolje dok sam za MBP-om. Pored toga pojavljuju se i grlobolje, kašljanje, nakupljanje gustog sekreta u ždrijelu, pečenje usnica, peckanje nepca, peckanje očiju...
Još neugodniji dio su psihološko-neurološki simptomi: pospanost, smanjenje koncentracije, dezorjentacija, psihomotorni nemir...
Imam osjećaj kao da mi je IQ prepolovljen.

Sve ove simptome nisam odmah pripisivao radu na MBP nego sam postepeno, metodom eliminacije postao potpuno siguran da se radi o Macu, točnije da se radi o isparavanjima koja dolaze iz/ispod tipkovnice kada je komp isključen i našto značajnije dok radi te o isparavanjima iz ventilacijskog otvora samo dok je upaljen. Isparavanja iz/ispod tipkovnice su izražajnija od mirisa iz ventilacijskog otvora ali nekada je obrnuto.

Nakon što sam zaključio da je Mac taj koji je odgovoran za simptome probao sam odgovore naći na netu jer sam počeo sumnjati u svoje mentalno zdravlje imajući na umu da možda nocebo efektom uvećavam svoje simptome. Znao sam da se svi ti simptomi mogu povezati s isparavanjima nekoliko prilično opasnih supstanci i da je patern simptoma specifičan za neke određene tvari ali upravo je to problem jer sam ZNAO to i prije mada sam sumnjao da sam sve izmislio jer sam retrogradno povezivao simptome s Macom koje sam imao prije nego li sam počeo sumnjati u njih ili ih bio svjestan.
Nakon što sam se obratio bratu Google-u uvidio sam je net prepun sličnih, ako ne i identičnih svjedočanstava. Ipak nisam lud!
Najranija svjedočanstva datiraju iz 2006. i najčešće se povezuju s Mac-om Pro, aluminijskim tipkovnicama i MacBook-ovima.
Simptomi su uvijek isti, kao ovi gore moji što sam ih naveo.

Da malo opišem miris? Očito je da bi ga ljudi opisali kao miris novine ali ja nikada nisam ništa slično pomirisao, a novih stvari sam već imao u životu, od drugih laptopa i kućne tehnike do automobila i kućnih ljubimaca:silly:
Najbliži opis mirisa je kombinacija izbjeljivača, acetona, paljevine, benzina i gorkih badema. Najsličnije što sam tako nešto pomirisao je kod časopisa sa puno boje (zaboravio sam koji) te jedan selotejp kojeg sam bacio čim sam mu raspakirao ambalažu, a to oboje mi se desilo prije sto godina tako da ne mogu biti siguran.
Neki kažu da se radi o isparavanjima plastičnih tipki dok ja ipak mislim da isparavanje dolazi ispod tipki jer da tipke tako lako isparavaju smrdili bi mi prsti nakon što sa opranim rukama protrljam po tipkama ali to nije slučaj.

Interesantno je da su službeni odgovori Apple-a uvijek bili da oni nisu uopznati s problemom te da se nitko na taj problem nije njima požalio, a hrpa ljudi im je tijekom 5 godina slala dopise nakon što nisu dobili zadovoljavajuću pomoć korisnika po forumima ili nakon što isparavanja nisu prolazila mjesecima, kao ni simptomi...i na svaki dopis je Apple isto lažljivo reagirao sa >>Mi pojma o tome do sada nismo imali!<<
Interesantan je komentar jednog forumaša koji se pita >>Zašto većina ljudi nema problema?<<
Da, možda je problem u nama, slažem se. Možda je problem samo u nekim proizvodima u liniji. Moguće je da je jedno ili drugo istina, a moguće je i da je oboje točno. Kako god bilo ja znam da JA imam velikih problema s tim isparavanjima.

Nakon što su se ljudi došli osobno požaliti neki zaposlenici u Store-ovima su bili upoznati s problemom iako su i oni većinom papagajski odgovarali da nemaju pojma o ničemu ali su automatski nudili zamjene koje nikada nisu nikome umanjile problem, koliko ja znam. Neki od zaposlenika koji su i sami imali sličnih iskustava su reagirali sa razumjevanjem te su jednome liku u USA izvjetravali MBP mjesec dana opterećujući ga s CPU stres testom da postigne višu temperaturu ne bi li se proces ubrzao. To je navodno malo pomoglo. Meni to nakon 10 dana cjelodnevnog tretmana nije pomoglo niti najmanje. Ono što je najodvratnije je što Apple zaključava sve teme koje imaju veze s navedenim problemom i to rade gdje god i kada god to mogu. To su na drugim mjestima posvjedočili ljudi koji su sudjelovali u takvim temama na forumima na kojima Apple ima svoje šake.

Ne želim vas zasuti s hrpom linkova zato ću zalijepiti samo nekoliko:

isource.com/2008/09/29/macbook-pros-accu...reating-toxic-fumes/

discussions.apple.com/thread/3207368?start=0&tstart=0

forums.macrumors.com/showthread.php?t=378485

Molim vas da mi pomognete savjetom jer više ne znam šta dalje! Možda će isparavanja proći, a možda ne.
Možda postoji neki način da proces ubrzam npr. da otvorim komp pa da vidim točno odakle isparavanja dolaze? Komp je još uvijek pod garancijom i nisam siguran smijem li ga otvarati, a ne znam niti kako doći do tipkovnice. Možda smrdi neko ljepilo, izolacija ili lubrikant (ako ga uopće koriste). Možda je ostalo nešto u kompu što nije trebalo ostati ili ga je previše... Tisuću MOŽDA!

Ako netko u Rijeci ima sličan novi MBP molio bih ga ako je voljan da spoji svoj nos s mojim kompom pa da ga usporedi sa svojom mašinom. Možda moj smrdi više nego li bi trebao.

Najljepša vam hvala!
25.09.2011 | 21:01
Ako je, onda isparava plastika (tipke najvjerojatnije), manje je vjerojatna elektronika jer bi se ljudi rušili po svijetu a i nema je bog zna što u kompu. Naveo si tipkovnicu koja ima vrlo malo elektronike. Aluminij mislim nije jer bi pokrepali oni s Al prozorima. Definitivno tipke, po meni. Plastika ne bi trebala intenzivno isparavati osim na povišenim temperaturama, a i onda mislim kako isparava beskonačno, neda se to "izluftati".
Recimo primjer auta i one plastike koja "smrdi" po ljeti, preporuka je luftanje prje vožnje.
Možda spadaš u onaj mali postotak koji je hiperosjetljiv i nema ti spasa (možda kakva maska za lice). Malo mi je vjerovati kako samo Apple (ovo mi lići na urotu i zavjeru) isparava, a ono more kineskih improvizacija je u redu i sigurno kinezi koriste plastiku koja nije štetna za zdravlje.
25.09.2011 | 21:10
JA mislim da nije do plastike (BTW, plastika koja smrdi u autu ispušta benzen, ali to je brzigana PET plastika, a tipke su PVC ili ABS plastika) nego do izolacijskog laka na štampanoj ploči. Moguće je da ga je u nekoj seriji naneseno previše, ili je korišten neki s čudnim kemijskim sastavom.

Moj MBP je star već 3 godine tako da nažalost ne mogu pomoći, ali ne sjećam se da je miris (smrad) novog trajao dulje od par dana.
25.09.2011 | 21:36
ja sam prije tri dana kupio novi macbook pro 13" , i evo sad je u mene zena pomirisala sa svojim super nosom, i nista ne osjeti. sad da ti malo pomognem, ja sam vec jednom reagovao na jednoj temi da mene glava boli od kako sam poceo koristiti 27" imac. sad da li je do njega ili do novog radnog stola ne znam.ali me boli, cak nekad imam osjecaj nesvjestice.
25.09.2011 | 21:50
@zabac
Problem je što ne mogu biti siguran da nisu tipke jer su preblizu materijalu ispod njih. Bilo bi idealno kada bih moga tipke odvojiti i pomirisati ih zasebno, a to je već avantura kojoj sumnjam da sam dorastao.
Najgori scenarij bi bio da sam hiperosjetljiv ali i u to sumnjam jer bih onda svaki dan bio bolestan što god radio. Svijet je prepun otrova. Moguće je pak da sam hiperosjetljiv samo na specifičnu tvar koja se nalazi u mom Mac-u.

@smayoo
Da, i meni se najviše čini da isparavanja dolaze ispod tipkovnice. Mogu čak biti siguran da su najjača oko sredine tipkovnice pa kao da mogu locirati mjesto odakle izvire najače isparavanje ali ovo opet ništa ne mora značiti jer mi nos u sredini tipkovnice možda hvata mirise najvećeg broja tipki. Ako je izolacijski lak problem (već sam vidio takav komentar negdje) da li bi se to dalo rješiti lako?

@scarface32
Hvala tebi i tvojoj ženi na super brzom testu;)
Što se iMac-a tiče...Vidio sam po forumima komentare ljudi koji su imali iskustva slična tvojima.
25.09.2011 | 22:01
ma znam Clan, vidio sam i ja ali sta da radim.pokusavam sto manje vremena provoditi ispred njega .mada ko zna mozda sam i umislio.
25.09.2011 | 22:49
Ne znam kako bi se to dalo riješiti, osim što, činjenica je, svaka supstanca koja isparava pri povišenoj temperturi prije ili kasnije mora ispariti do kraja.
25.09.2011 | 23:02
smayoo kaže:
Ne znam kako bi se to dalo riješiti, osim što, činjenica je, svaka supstanca koja isparava pri povišenoj temperturi prije ili kasnije mora ispariti do kraja.

Kužim ali iz tastature isparava i kada je ugašen. Ako sam u istoj prostoriji kao komp moram ga zaklopiti iako ne radi.

Pošto je komp pod garancijom da li i gdje bi ga mogao odnijeti? Možda mi netko od službene ekipe može pomoći...barem savjetom. Ja sam laik za sve to.

Tko bi to u Rijeci ili okolici mogao pogledati?
25.09.2011 | 23:44
Ako je pod garancijom, treba ga nositi u službeni servis. A taj je u Zagrebu, odnosno u Strmecu samoborskom. U Rijeci ne.
26.09.2011 | 00:03
Zalij ga pivom Pa se bude isparavao po pivi.
26.09.2011 | 00:13
smayoo kaže:
Ako je pod garancijom, treba ga nositi u službeni servis. A taj je u Zagrebu, odnosno u Strmecu samoborskom. U Rijeci ne.

Znači ipak u ZG:dry: ...mislio sam možda Kreativni odjel ili slično.

Zagreb mi je toliko usput da sam zadnji put bio dva put u životu.
Problem je i ako dođem u servis u ZG pa mi kažu da se vratim sutradan ili sl. i eto mi dodatne komplikacije.

Možda još netko dođe i udjeli kakav koristan savjet pa me spasi od puta. Nije valjda da sam jedini koji ima the problem.
26.09.2011 | 00:32
Ne vjerujem da se ne moze telefonski dogovoriti da ga posaljes kurirskom sluzbom. Mozda i na njihov trosak.
26.09.2011 | 08:48
Ako pretpostavimo kako je od zaštitnog laka na štampanoj pločici, vidimo koliko je ona malena. Vjerujem kako u kući ima i večih štampica (TV, pojačalo..). Simptomi su se trebali pojaviti i prije.
qJFBQJVURfdbZLBZ_2_.jpg
26.09.2011 | 10:50
Rekoh - možda su koristili izolacijski lak čudnog sastava ili su ga možda nanijeli previše.
26.09.2011 | 13:18
Nešto definitivno je. Ne bismo svi mi koji imamo problema sa tim isparavanjima imali identične simptome. Čudno je kako još nitko nije dao konačan odgovor o čemu se radi, koliko ja znam.

Tužna je to priča u biti...Napokon kupiti Mac-a, potrošiti nemalu lovu i onda ga ne moći koristiti.
26.09.2011 | 15:15
To je slično kao fluorescentna rasvjeta. Postotak ljudi (mislim 7%) jednostavno nije u stanju raditi pod takvom rasvjetom. Imamo na friško i 3D kina s naočalama gdje je taj postotak ljudi i veći koje jednostavno boli glava kad gleda film. Očito je to tako.
26.09.2011 | 16:08
zabac kaže:
To je slično kao fluorescentna rasvjeta. Postotak ljudi (mislim 7%) jednostavno nije u stanju raditi pod takvom rasvjetom. Imamo na friško i 3D kina s naočalama gdje je taj postotak ljudi i veći koje jednostavno boli glava kad gleda film. Očito je to tako.

Nije valjda da opravdavaš ili nedajBože dozvoljavaš toksična isparavnja na koja se Apple oglušuje?

Jasno mi je da neki ljudi ne podnose 3D kina ali najgore što im se može desiti je da dobiju glvobolju i da im promadne investicija od 33 kn pa će slijedeći put gledati 2D i to je to.

Ova isparavanja su drugi par rukava jer ja sam izgubio soma eura i najgore što se meni i ostalima koji imaju problem može desiti je leukemija i karcinom pluća, ako se radi o izrazito toksičnim tvarima kao što je benzen ili formaldehid.
Da se radi o nekim toksičnim tvarima vidi se jasno iz simptoma jer nitko na svijetu ne bi dobio spomenutu skupinu simptoma nakon cijeđena naranče, NITKO, ma koliko osjetljiv inače bio, a da se moguće radi o benzenu i formaldehidu (i ostalima tvarima ali druge osumnjičene tvari nisu toliko opasne) pokazuje skupina simptoma koja je inače za njih signifikantna kada pređu određenu koncentraciju te povijest pojavljivanja tih tvari u Apple-ovim proizvodima (pogledaj prvi link u uvodnom postu), a i inače su to gotovo ubikvitarne tvari samo ih se nastoji držati ispod određenog koncentracijskog praga.
Kaš to rekoh, tih tvari ima svugdje ali meni SAMO moj MBP čini probleme i to što tih tvari ima svugjde i to što Čobanković ne može sudjelovati u 3D sjednici vlade iz svog doma ne opravdava postojanje tvari ili u blažu ruku njihovu viskoku koncentraciju u mom Mac-u.

Nadam se da je problem samo mom kompu i da ću uspjeti to rješiti jer, pored ostalog, želim korititi Apple-ove prizvode i ne želim da mi se slijedeći put kada budem njihovo nešto kupovao desi da odjednom dobijem tjeskobu prije kupnje.
26.09.2011 | 16:21
jako mi je žao što je čak i ovako nešto prisutno, ali očito se može dogoditi i događa se.

Dali je možda solucija da se definitivno odnese taj stoj u servis na testiranje i da se dobije drugi na neki vremenski period? Pa da se možda na taj način utvrdi dali je to izolirani slučaj i da onda servis/ovlašteni prodajni centar to reklamira nazad kanalima kojim je i došao u prodaju.

Smatra da bi se moglo izači u susret pošto je stroj nov i vjerojatno još u garanciji, te sigurno nitko ništa nije prolio po njemu pa će se sigurno to potvrditi i u servisu.

Stvar je da samo treba biti pošten u ovoj situaciji i ne samo pustit stroj na testiranju par sati već u što kraćem "aktivnom" tesitranju (što kraćem izlaganju isparavanju) ustanoviti i potvrditi što je Član i naveo kao problem.

Nadam se pozitivnom ishodu svega ovoga, jer u ovkvim situacijama nije čak ni novac za komad aluminija i metala problem već dugotrajne nedajbože, zdravstvene tegobe
26.09.2011 | 16:27
Ne opravdavam postojanje otrovnih tvari u proizvodima. Ukoliko je koncentarcija u dozvoljenim granicama, moguće kako su za tebe te granice previsoke.
Valjda se razumije što sam htio reći. Možda upadaš u skupinu kojoj to smeta. Mislim kako tu nije stvar novaca.
OT: poznati od frenda je Mercedes prodao i kupio Porsche i nije bio zadovoljan, te se vratio na Mercdes jer je ovaj boi toliko tvrd i nije se mogao voziti u njemu.
Žao mi je kakav, za nas ostale zanemariv, problem imaš.
26.09.2011 | 16:57
rusty kaže:

Nadam se pozitivnom ishodu svega ovoga, jer u ovkvim situacijama nije čak ni novac za komad aluminija i metala problem već dugotrajne nedajbože, zdravstvene tegobe

Da, slažem se! Leukemija i karcinom pluća baš i nisu dobrodošli. Imam druge planove za život.
26.09.2011 | 18:33
Clan, da sam ja na tvom mjestu otisao bih a apple servis i zamijenio za drugi. A ako bi odbili, nasao bih advokata i lijepo tuzbu podnijeo.Ipak to nisu bezazlene stvari. Ako su isparavanja kod svih ista, a smetaju odredjenim postotku ljudi, onda bih trebali napisati upozorenje za koristenje. ja sam mirisao svoj MacBook pro i maloprije i nista nisam osjetio, a ta isparavanja bih morao
26.09.2011 | 20:12
scarface32 kaže:
Clan, da sam ja na tvom mjestu otisao bih a apple servis i zamijenio za drugi. A ako bi odbili, nasao bih advokata i lijepo tuzbu podnijeo.Ipak to nisu bezazlene stvari. Ako su isparavanja kod svih ista, a smetaju odredjenim postotku ljudi, onda bih trebali napisati upozorenje za koristenje. ja sam mirisao svoj MacBook pro i maloprije i nista nisam osjetio, a ta isparavanja bih morao

Da, mislim da će se to i desiti.

Što se obavjesti o mogućem utjecaju na korisnike tiče...Ne samo da nisu stavili nikakvo upozorenje nego se cijelom svijetu kunu da paze na okoliš, a truju ljude. Ja sam zalijepio samo tri linka u uvodnom postu ali ako se nekome da neka malo progoogla pa će vidjeti.
Pored toga, na svaku su pritužbu o problemu reagirali kao da ju prvi put čuju i to tako ide godinama (a pošto svaka pritužba ulazi u umreženu arhivu očito lažu), osim nekih zaposlenika Store-ova koji su i sami imali iste probleme pa su reagirali ljudski.
Možda se ti toksični incidenti ne dešavaju tako često s obzirom na prodaju ali na njih Apple reagira onako kako bismo očekivali od jedne velike firme, misleći na lovu prvenstveno. Nekada je jeftinije otrpjeti tužbu i odštetu nego li promjeniti proizvodnju, a pogotovo im je ovakav slučaj s isparavanjima lako zatrti i zamuljati pa i na razini parnice. Oni su korporacija s fantastičnim proizvodima ali i dalju su samo jedna jako agresivna lažljiva korporacija i treba ih gledati realno, a ne kao bezgrešno božanstvo. Da itko od nas ima njihove dionice ta bi nam se osobina vjerjatno jako svidjela.

Za sve ove gore optužbe imam dokaze u svome iskustvu i svjedočanstvima korisnika kojima sigurno vjerujem više nego li jednoj korporaciji, hvala lijepa.
Sutra idem do faxa i do klinike popričati s nekim od bivših profesora i možda napravim mikroklimatsku analizu tako da imam i neki fizički dokaz o isparavanjima, a onda ćemo drugačije.

Svejedno ću prvo vidjeti šta u servisu kažu. Možda naletim na razumne ljude.

Može li mi plizzz netko dati kontakt informacije servisa u ZG?

p.s. Dao sam mami da pomiriši komp i ona je miris opisala kao kombinaciju mokre lavande i benzina. Interesantan opis!
26.09.2011 | 20:16
Evo, ja sam uz Macove od ranih 90-tih i kroz moje ruke ih je prošlo na ovaj ili onaj način možda i tisuću, ali za ovo još nisam čuo!

Znam na što se misli, mi smo imali jednu kinesku igračku koja je grozno smrdila i to je trajalo možda čak i godinu dana. Na kraju je isparilo. Mac koji smrdi još nisam sreo, ali tko zna - sve je moguće. Što kažu drugi ljudi oko tebe? Smrdi li i njima? Jesi li pomirisao ijedan drugi, postoji li razlika?

Vani u Apple Storeu je moguće da će zamijeniti uređaj kada se kupac žali, ali kod nas ne postoji Apple kao službeni Apple i nemamo njihov "Customer Service" koji ima ovlasti prihvaćati takve reklamacije. Appleov servis je tek mali domaći d.o.o. koji ima autorizaciju da obavlja popravke i sve ovakve "čudne" reklamacije oni ne mogu lako pravdati - ako uopće mogu.

Znam da je bilo problema i s pravdanjem zaprljanih ekrana (unutar matrice), a pogotovo mi se čini labavo ovo s mirisom. No, s druge strane, siguran sam da bi Apple Store u USA vjerojatno izašao u susret, a pogotovo onaj gdje je računalo kupljeno.

Da li je itko do tih supatnika koje si našao na webu otkrio gdje je bio problem? Da li kada su dobili novi MacBook taj nije smrdio?
26.09.2011 | 20:41
dpasaric kaže:
Evo, ja sam uz Macove od ranih 90-tih i kroz moje ruke ih je prošlo na ovaj ili onaj način možda i tisuću, ali za ovo još nisam čuo!

Znam na što se misli, mi smo imali jednu kinesku igračku koja je grozno smrdila i to je trajalo možda čak i godinu dana. Na kraju je isparilo. Mac koji smrdi još nisam sreo, ali tko zna - sve je moguće. Što kažu drugi ljudi oko tebe? Smrdi li i njima? Jesi li pomirisao ijedan drugi, postoji li razlika?

Vani u Apple Storeu je moguće da će zamijeniti uređaj kada se kupac žali, ali kod nas ne postoji Apple kao službeni Apple i nemamo njihov "Customer Service" koji ima ovlasti prihvaćati takve reklamacije. Appleov servis je tek mali domaći d.o.o. koji ima autorizaciju da obavlja popravke i sve ovakve "čudne" reklamacije oni ne mogu lako pravdati - ako uopće mogu.

Znam da je bilo problema i s pravdanjem zaprljanih ekrana (unutar matrice), a pogotovo mi se čini labavo ovo s mirisom. No, s druge strane, siguran sam da bi Apple Store u USA vjerojatno izašao u susret, a pogotovo onaj gdje je računalo kupljeno.

Da li je itko do tih supatnika koje si našao na webu otkrio gdje je bio problem? Da li kada su dobili novi MacBook taj nije smrdio?

1. Ljudima oko mene ima određeni tih ali oštar miris koji svi slično opisuju ali nitko od njih nije proveo za kompom dovoljno vremena da bi razvio simptome, ako bi ih uopće i razvili. Niti ja nisam počeo dobivati simptome odmah ali ne mogu točno odrediti kada su simptomi počeli. Danas mi je potrebno za kompom biti nekoliko minuta da se prvi simptomi pojave bez da osjetim ikakav miris ali ga gotovo uvijek odmah osjetim.
Dovoljno je da sam u istoj prostoriji sa otklopljenim kompom ne osjećajući išta (mada uvijek osjetim čim uđem u prostoriju) i simptomi su tu. Blaži ali se pojave.

2. Nisam imao prilike pomirisati niti jedan drugi MacBook Pro ali ako imaš jednog od novije linije bio bih ti jako zahvalan;)

3. Ako mi u našem servisu ne budu mogli pomoći onda će mi se stvari zbilja zakomplicirati ali i Apple-u, pogotovo ako analiza isparavanja pokaže lošu situaciju.

4. Nitko od mojih supatnika nije našao definitivno rješenje problema, koliko ja znam. Ako su ga i našli nisu mogli to reći jer su takve teme na forumima gdje se o tome raspravljalo najčešće zaključane ili su ljudi imali problema s Apple-om koji nije uvažavao pritužbe jer ih navodno nikada nisu čuli pa automatski kao da problem ne postoji nego je očito psihijatrijske prirode.
Znam da je nekim pomogla zamjena aluminijskih tastatura dok je jednom liku u USA pomogao zaposlenik Stora koji mu je izvjetravao MBP punih mjesec dana opterećujući da CPU stres testom. Nekima ista stvar nije pomogla ali ne znam koliko su dugo provjetravali komp. Ja dam ga provjetravao 10 dana pod opterećenjem i nije pomoglo. Možda bi pomoglo duže isparavanje.
Nekim vlasnicima Mac Pro pomoglo je uklanjanje nekih izolacijskih dijelova, a drugima zamjena PSU-a. Neki su imali sličnih problema s iMac-ovima ali nisam naišao niti na jednog od njih koji je išta rješio nit znam jesu li dobili zamjene.
Rješenja je jako malo na netu, što se ovog problema tiče.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
27.09.2011 | 09:58
Pa lijepo testiraj isparavanja u nekom ovlaštenom labosu

ako su štetna dokumentiraj svoje zdravstveno stanje kod liječnika

angažiraj odvjetnika i uzmi pare Applu
27.09.2011 | 10:32
To ti je tzv. bijeli dim, .... sva elektronika radi na njega, ... jer kad taj izađe van onda više ne radi, .... a tebi očito negdje pušta
  • Sank
  • Moderator
  • 221
27.09.2011 | 12:25
Piko, to sa bijelim dimom vrijedi za staru elektroniku, ova nova mini, nano i SMC radi više na plavičasti dim i kad ga ispusti nema povratka

No, šalu na stranu, s obzirom da se Apple računala proizvode u Kini za koju je već odavno poznato da ne mari kako i gdje koristiti toksične materijale (sjetite se one tvornice igračaka) ne čudi me da ima korisnika koji s time imaju problema.

Sjećam se da je i moj iMac u prvim danima korištenja imao onaj miris na NOVO, ali je ubrzo nestao i sad više nema nikakvog mirisa, a srećom ni plavičastog dima. Doduše, tvrdi disk mu je već promjenjen.

Sjećam se i par stvari koje sam davno kupio u kineskoj trgovini i sve su odmah završile u smeću jer su jednostavno toliko smrdile da ih se nije imalo volje upotrijebiti.

Na žalost danas kad više nema temeljite provjere kvalitete proizvoda, već sve sa trake ide ravno u ambalažu, pa se mijenja kupcu u trgovini ako nema sreće, sve je moguće.

Da biš imao ikakve šanse da podigneš tužbu protiv Applea za tako nešto, prije svega moraš imati čvrsti dokaz da ti isparavanja iz MacBooka ugrožavaju zdravlje. To podrazumijeva laboratorijska mjerenja, i zdrastvene preglede koji vjerujem nisu jeftini i lako je na to potrošiti barem još dva tri takva MacBook Proa, a da ne spominjem druge troškove. Zato nemojmo se zavaravati.

Ostaje ti da se nadaš da bi ti kod nas u servisu mogli nešto ponuditi, premda iz iskustva drugih lako mogu zaključiti da ni tu nema neke nade.

Jedino što ti preostaje jest da mu izvadiš bateriju i izloziš ga sunčevu zračenju na nekoliko dana. Ne bi vjerojavo kako je naše Sunce djelotvorno po tom pitanju. Sam LCD ekran ipak zaštiti da ne bi bio oštećen pretjeranim UV zračenjem.
27.09.2011 | 17:55
Prvo što bih trebao je usporediti miris nečijeg drugog novog Mac-a sa svojim.
> Ako taj drugi nema osjetan miris onda bi probao kontaktirati servis da vidim može li se išta uraditi.
> Ako su mirisi kvalitativno i kvantitativno isti/slični, a korisnik drugog Mac-a nema nikakvih simptoma onda je očito stvar u meni i radi se o hipersenzitivnosti na neku komponentu.

Samo da dodam još nešto da se odmah ne pomisli da je stvar u meni... Evo iskustva jednog korisnika:

I bought a Macbook Pro in Phoenix, Az this past August 08. The store manager ultimately opened 4 different computer boxes (from varying build facilities) and each one of them had a horrifying chemical odor. The store manager said he’d never seen this before, and had to leave the area, the smell gave him an immediate headache. Rumblings between folks in the store made it kinda obvious that they knew about the ‘new mac smell”. The store graciously ‘aired out’ the laptop for over a month (ran it ‘hot’ with a stress test), which honestly seemed to alleviate the problem. I’ve now had the computer for about 3 months, and am happy with it. In my opinion, it smelled like an epoxy issue. The tech folks even opened up the laptop and cleaned any residual unnecessary epoxy drips inside the computer (a really good idea…). My opinion is that the smell seemed to ‘burn off’, which makes sense given, if you go into an apple store, it would knock you down with chemical smell if it didn’t eventually go away. Good luck!

Dakle, problem se očito pojavljuje sporadično. Najvjerojatnije se radi o nekim, a ne svim Mac-ovim iz iste linije. Serviseri su se zbilja potrudili rješiti stvar.
Prema ovom svjedočanstvu najverjatnije je uzrok onaj kojeg je opisao smayoo.

Sve vaše savjete sam uzeo u obzir i hvala vam.

Još jednom MOLIM ako netko u Rijeci ima novi MacBook Pro da kaže mjesto i vrijeme kada mi može posvetiti 1 minutu svog vremena samo da usporedimo mirise Mac-ova.

Hvala!
27.09.2011 | 18:32
Meni ovo liči na urotu i zavjru protiv Amerike i Amerikanaca. Valjda u RH dolaze mirišljavi MAC-ov, dok u Ameriku stižu posebno zasmrađeni. Obično miris/smrad traje dan-dva
27.09.2011 | 19:10
zabac kaže:
Meni ovo lići na urotu i zavjru protiv Amerike i Amerikanaca. Valjda u RH dolaze mirišljavi MAC-ov, dok u Ameriku stižu posebno zasmrađeni. Obično miris/smrad traje dan-dva

Masoni:side:

Ali samo da podvučem crtu. Sam miris nije toliko loš. Recimo mom friendu miriše...ali miriše mu i benzin dok meni benzin smrdi na benzin. Problem su simptomi, a ne karakter mirisa. Ma da miriše na shit najodvratniji prešao bih preko toga.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO