Isparavanja iz MacBook-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Isparavanja iz MacBook-a

• Sin
  • Korisnik
  • 17
27.09.2011 | 20:07
Član kaže:
...........
Ma da miriše na shit najodvratniji prešao bih preko toga.

Da miriše na shit nebi se bunio protiv simtoma
28.09.2011 | 00:46
Mi sad u 11- mjesecu radimo kobase i stavljamo sušiti špek, pa predlažem da doneseš stroj da ga malo ''nadimimo'' Garantirano će izgubiti bilo kakav miris, a dobiti onaj pravi, miris suhog mesa.
28.09.2011 | 16:14
Član, ja sam u Rijeci i moja gospođa ima 9 mjeseci star MacBook pro...no nažalost ona je u Zagrebu no može ga donesti u Rijeku. Međutim i bez toga ti mogu reći da ne pušta nikakav miris. :-/ I firmi imamo 4-5 MacBooka Pro i također niti jedan ne smrdi - javi se večeras pa možemo proći i njušiti ih...donesi i svojeg da usporedim i ja.
28.09.2011 | 16:17
Update, sad sam na zaprepaštenje kolega onjušio njihove MacBooke, nema nikakvog kemijskog mirisa... svi su stari od dva mjeseca do godinu i pol.
28.09.2011 | 16:27
sretno sa njusenjem
28.09.2011 | 17:34
Stavio sam Mac pod ruku i otišao sam posjetiti bivšu profesoricu na Zavodu za javno zdravstvo.

Objasnio sam joj problem, pomirisala je Mac-a, progooglala svjedočanstva slična mojima i iz svega proizlazi ovo:

1. sigurna je da nije benzen jer drugačije miriše, a njoj najviše miriše na osvježivač dok je njezin kolega nakon ulaska u prostoriju, na njezin upit šta mu je čudno u prostoriji, on rekao da mu nešto miriše kao na nekakvo organsko otapalo (moguće neki retardant?). Gospodin se time bavi pa očito ima nos za to.

2. profesorica je sigurna da nije formaldehid jer drugačije miriše, a i laptop je premali da bi nosio toliku količinu formaldehida da bude štetan ili da bude uopće osjetan nakon više od pola godine.

3. čudi se kako uopće može tako dugo isparavati jer bi se zaštitni lak već trebao stvrdnuti i/ili ispariti. Kaže da je moguće da ga ima na mjestu gdje ne bi trebao. Čudi se kako nitko na netu nije našao definitivan odgovor.

4. komentirala je da joj je sumnjiv izvještaj iz 2008. gdje se navodi da je nađena velika količina benzena u Mac Pro i MacBook Pro liniji i kaže da se najvjerojatnije radi o podvali konkurencije. Ja sam kasnije doma na netu našao kompletnu komparativnu studiju iz 2006. ali nigdje kod testiranih laptopa raznih firmi njije bilo ili nije tražen benzen ali je zato nađeno hrpu drugih toksičnih tvari. Evo tu: www.greenpeace.org/international/PageFil...als-in-computers.pdf

5. na Javnom zdravstvu nisu u mogućnosti testirati isparavanja jer su ispod detekcijskog praga, pa bi trebalo isparavanja koncentrirati danima ili više, a ni za to nisu osposobljeni.
U Francuskom izvještaju se navodi da su isparavanja testiranog MBP bila koncentrirana 8 dana. Ljudski nos je prilično osjetljiva naprava.

Apple-ovi prizvodi od svih firmi zasigurno sadrže NAJMANJU količinu toksičnih spojeva i zbog toga su dobivali pohvale, u zadnjih 3-4 godine. Nakon što sam malo progooglao ostatak neta uvjeren sam da je Apple najsigurniji od svih mada mogu će je da se u Kini moguće desio neki incident u određenim linijama, bilo da je nekih tvari bilo stavljano više nego li bi trebalo ili su možda ispravni lakovi u oskudici bili mijenjani s manje sigurnima. Ne znam!
U Apple-ovom (Steve J) IZVJEŠTAJU se navodi koliko Apple razmišlja o problemu raširenosti otrova i njihovoj borbi protiv toga. Navode da više ne koriste retardante s bromidom (BFC) kao što su PBDE, PBB, HBCD i TBBPA. Ovaj posljednji je onaj kojeg je najviše nađeno u Mac-ovima u gornjoj zaljepljenoj studiji.
Jedan od ne specifičnih simptoma kojeg ja i ostali imamo je i metalan okus koji se može povezati s tim retardantom koji sadrži brom te sa samim bromom kojeg je nađeno nemalo u Mac-ovom ventilatoru, a da li se ispavavanjem može širiti, ne znam.
Apple je rekao da BFC retardante više ne koriste ali nisu napisali koje TOČNO ne koriste, a i elegantno su izbjegla da kažu koje sada koriste. Jedna od sigurnijih alternativa je npr. 2,4,6-tribromophenol koji nije/ili je manje opasan kod inhalacije i da su htjeli mogli bi ga koristiti, a da ga zbilja koriste mogli bi ga slobodno navesti jer postoje dokumentirane studije koje ga opravdavaju kao zamjenu za TBBPA.

Ima još dosta puta za preći prije nego li ikakav razuman odgovor nađem. But first thing first!

@Riba

Hvala ti do neba!

Da, reci mjesto i vrijeme večeras i ja dolazim...ili možeš mi na PM poslati broj svog moba pa se dogovorimo.
29.09.2011 | 00:41
OK! Danas sam se našao s Ribom koji mi je prijateljski otvorio vrata svog ureda gdje sam mogao pomirisati 3 nova MacBook Pro-a.
Najnoviji je star 2 mjeseca te je jedino on mirisao slično mom Mac-u ali toliko slabo da se jedva jedvice osjeti.
Druga dva uopće nisu imali prepoznatljiv miris te su gotovo bezmirisni.

Mogu zaključiti da se najvjerojatnije radi o uobičajenoj ili sličnoj supstanci koja je iz nekog razloga podivljala u mom Mac-u...ali nisam siguran jer je miris najmlađeg Mac-a iz Ribinog ureda toliko slab da je teško biti siguran da se radi o istom mirisu kao kod mog Mac-a.

Riba je usporedio miris mog Mac-a s ostalima ali ocjenu i opis stanja i iskustva ću prepustiti njemu.

Kontaktirao sam i kolegu u ZG čiji je MBP dva-tri mjeseca mlađi od mog, kupljen u Belgiji ovo ljeto. Kaže da njegov Mac nema ama baš nikakav miris. Nada!
29.09.2011 | 03:06
Sve ovo mi zvuči kao epizoda Seinfelda
29.09.2011 | 07:31
Zona sumraka.
29.09.2011 | 09:42
nisam nikada pomirisao svoj MBP, niti MP ali ovo me natjeralo d gurnem svoj ne premali nos u moja dva uređaja... moram priznati da nisam osjetio nikakav miris. Doduše moj MBP je iz 2008 ali i kad je bio nov nije mi mirisao na ništa....
29.09.2011 | 10:28
scarface32 kaže:
Clan, da sam ja na tvom mjestu otisao bih a apple servis i zamijenio za drugi. A ako bi odbili, nasao bih advokata i lijepo tuzbu podnijeo.

Bilo bi lijepo kad bi to tako funkcioniralo. Ipak, mi smo na Balkanu, a ne u Americi, i ko misli da će u 5 minuta dobiti novi zamjenski proizvod, vara se. Fascinantna je površnost koja ljude dovodi do zaključaka da ljudi zapravo rade sa Appleom, a ne sa resellerom, koji radi sa distributerom, koji pak radi sa nekakvom Appleom VAD ispostavom sa jugoistočnu Europu, što je pak eufemizam za šupak kosmosa...
29.09.2011 | 10:41
riba, s nestrpljenjem cekamo tvoje reakcije.
29.09.2011 | 11:09
Evo nalaz stručnog konzilija.

Dakle Članov MacBook ima sasvim blag, diskretan miris. Prvo sam pomislio da je on preosjetljiv na to i da se ne radi o nečem vrijednom spomena. Onda sam zalijepio nos na ventilacijski otvor MacBooka i muški potegnuo. Iako je miris diskretan, osjećaj mučnine koji je uslijedio je bio vrlo konkretan. Kako bi kao mogući uzrok eliminirao pivu na prazan želudac koju sam naposredno prije testa konzumirao ponovio sam test njušenja i mogu na vlastito iznenađenje potvrditi da izaziva vrtoglavicu i vrlo brz refleks povraćanja, nešto vrlo slično simptomima "bolesti putovanja". Možda bi Dramamin bio rješenje?
Plan je otvoriti ga i pokušati utvrditi od kuda točno dolazi ta supstanca. Možda se ne radi o motherboardu, moguće da to otpušta hard disk, optički drive, a kasnije mi je sinulo da je možda i baterija prvi sumnjivac.
Dao bi se taj laptop dobro iskoristiti za napakostiti neprijateljima, kao kada su Crystal onomad polako trovali bojom za zidove!
Nastavak ove napete misterije idući tjedan.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO