28.09.2011 | 17:34
Stavio sam Mac pod ruku i otišao sam posjetiti bivšu profesoricu na Zavodu za javno zdravstvo.
Objasnio sam joj problem, pomirisala je Mac-a, progooglala svjedočanstva slična mojima i iz svega proizlazi ovo:
1. sigurna je da nije benzen jer drugačije miriše, a njoj najviše miriše na osvježivač dok je njezin kolega nakon ulaska u prostoriju, na njezin upit šta mu je čudno u prostoriji, on rekao da mu nešto miriše kao na nekakvo organsko otapalo (moguće neki retardant?). Gospodin se time bavi pa očito ima nos za to.
2. profesorica je sigurna da nije formaldehid jer drugačije miriše, a i laptop je premali da bi nosio toliku količinu formaldehida da bude štetan ili da bude uopće osjetan nakon više od pola godine.
3. čudi se kako uopće može tako dugo isparavati jer bi se zaštitni lak već trebao stvrdnuti i/ili ispariti. Kaže da je moguće da ga ima na mjestu gdje ne bi trebao. Čudi se kako nitko na netu nije našao definitivan odgovor.
4. komentirala je da joj je sumnjiv izvještaj iz 2008. gdje se navodi da je nađena velika količina benzena u Mac Pro i MacBook Pro liniji i kaže da se najvjerojatnije radi o podvali konkurencije. Ja sam kasnije doma na netu našao kompletnu komparativnu studiju iz 2006. ali nigdje kod testiranih laptopa raznih firmi njije bilo ili nije tražen benzen ali je zato nađeno hrpu drugih toksičnih tvari. Evo tu:
www.greenpeace.org/international/PageFil...als-in-computers.pdf
5. na Javnom zdravstvu nisu u mogućnosti testirati isparavanja jer su ispod detekcijskog praga, pa bi trebalo isparavanja koncentrirati danima ili više, a ni za to nisu osposobljeni.
U Francuskom izvještaju se navodi da su isparavanja testiranog MBP bila koncentrirana 8 dana. Ljudski nos je prilično osjetljiva naprava.
Apple-ovi prizvodi od svih firmi zasigurno sadrže NAJMANJU količinu toksičnih spojeva i zbog toga su dobivali pohvale, u zadnjih 3-4 godine. Nakon što sam malo progooglao ostatak neta uvjeren sam da je Apple najsigurniji od svih mada mogu će je da se u Kini moguće desio neki incident u određenim linijama, bilo da je nekih tvari bilo stavljano više nego li bi trebalo ili su možda ispravni lakovi u oskudici bili mijenjani s manje sigurnima. Ne znam!
U Apple-ovom (Steve J)
IZVJEŠTAJU se navodi koliko Apple razmišlja o problemu raširenosti otrova i njihovoj borbi protiv toga. Navode da više ne koriste retardante s bromidom (BFC) kao što su PBDE, PBB, HBCD i TBBPA. Ovaj posljednji je onaj kojeg je najviše nađeno u Mac-ovima u gornjoj zaljepljenoj studiji.
Jedan od ne specifičnih simptoma kojeg ja i ostali imamo je i metalan okus koji se može povezati s tim retardantom koji sadrži brom te sa samim bromom kojeg je nađeno nemalo u Mac-ovom ventilatoru, a da li se ispavavanjem može širiti, ne znam.
Apple je rekao da BFC retardante više ne koriste ali nisu napisali koje TOČNO ne koriste, a i elegantno su izbjegla da kažu koje sada koriste. Jedna od sigurnijih alternativa je npr. 2,4,6-tribromophenol koji nije/ili je manje opasan kod inhalacije i da su htjeli mogli bi ga koristiti, a da ga zbilja koriste mogli bi ga slobodno navesti jer postoje dokumentirane studije koje ga opravdavaju kao zamjenu za TBBPA.
Ima još dosta puta za preći prije nego li ikakav razuman odgovor nađem. But first thing first!
@Riba
Hvala ti do neba!
Da, reci mjesto i vrijeme večeras i ja dolazim...ili možeš mi na PM poslati broj svog moba pa se dogovorimo.