02.10.2011 | 20:29
lukarak kaže:
smayoo kaže:
Litijske baterije ne treba stalno prazniti i puniti, već, naprotiv, kad god je moguće, držati laptop na punjaču. Apple svoju preporuku nije ažurirao još od vremena nikalskih baterija (kod kojih je to bilo bitno).
Moj MBP 5,1 je iz 12/2008, dakle ima 2 godine i 10 mjeseci, iStat kaže 178 ciklusa i 84% health. NIKADA je nisam kalibrirao.
Osim toga, jedino na što kalibracija može utjecati je točnije predviđanje preostalog vremena rada na bateriji i preostalog vremena punjenja. S obzirom da ne uočavam bitne netočnosti u ovom predviđanju, nemam ni potrebe za kalibriranjem.
Ne. Baterije treba koristiti, a najvise se kapaciteta gubi kad stoje napunjene, tj. stalno na punjacu.
Ono sto je razlicito kod Li procesa je da punjenje s 20-60 nema negativne ucinke. U odnosu na punjenje 0-100.
Može neki izvor (a da nije Apple preporuka koja je zastarjela)? Npr. ovdje:
batteryuniversity.com/learn/article/char...ithium_ion_batteries
nema ni riječi o tome.
Piše da je štetno pokušavati puniti baterije nakon što su 100% pune, ali to je općenita napomena - elektronika u apple punjaču i bateriji ovo ne dozvoljava. Jednom kad ti Mac napiše da je "Charged", to znači da je punjenje isključeno, Mac se napaja s napajača, a bateriju se uzima samo pri maksimalnom CPU opterećenju (jer sam napajač nema dovoljnu snagu).
Sve što sam pročitao o litijskim baterijama (prvi puta još dok su bile preskupe za konzumne uređaje - imao sam ih na nekim profesionalnim mjernim uređajima), kao i svo moje iskustvo kaže da litijskoj bateriji uopće ne smeta da stoji napunjena
dokle god se ne prepunjava, odnosno pregrijava. Glavni faktor koji određuje životni vijek litijske baterije je broj punih ciklusa pražnjenja/punjenja. Dakle, što češće bateriju prazniš do kraja (ne do 0, nego do skoro 0) i puniš do kraja (ne do 100%, nego do skoro 100%), brže ćeš je "potrošiti".
A kalibriranje nije samo to, jer se u baterije ugradjuje elektronika koja regulira punjenje za svaku celiju posebno, a kalibracija na opisani nacin daje najpreciznje informacije kontroleru kako puniti svaku individualnu celiju.
Ovo je moguće, iako bi me iznenadilo da je stvarno takva elektronika ugrađena u apple baterije. Ali, naravno, volio bih da je tako. Opet - može li neki izvor?