MBP baterija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP baterija

30.09.2011 | 23:20
Posjedujem MBP 13" mid 2010 7.1 star oko godinu dana, od prvog dana mi je sumnjiva bila baterija kad sam instalirao istat pro, sad je ovakvo stanje i dosta mi je čudno, baterija ima 89 ciklusa punjenja a njezin health je na 82%, da li je to normalno, valja napomenuti da računalo koristim samo kad je nužno, jer posjedujem ipad i iphone pa većinom sve obavim preko njih. Posjedujem produženu garanciju na računalo te sam ga još posebno osigurao za svaki slučaj.

http://images.therrlu.com/?dm=HMR6
30.09.2011 | 23:44
Moj MBP ima 126ciklusa i baterija mu je na 91%. U mene je MBP 5,4 MID 2009. Ali ja svoga svakih 10-15 dana izpraznim do kraja da se ugasi i onda ga pustim da se napune na 100%
Screen_Shot_2011_09_30_at_22.png
30.09.2011 | 23:47
Definitivno health nije OK za tako mali broj ciklusa.

Jesi probao kalibrirati tu bateriju?
30.09.2011 | 23:51
Kalibraciju radim svakih 10-15dana, najviše što bi mi poslije kalibracije pokazao je health 92% ali to je možda kojih sat vremena, nakon toga se spusti opet ispod 90%
01.10.2011 | 09:19
Moj je MBP 6,2
13 mjeseci, 27 punjenja i 95% (6614mAh)
01.10.2011 | 09:41
evo i mog stanja
Screen_Shot_2011_10_01_at_8.png
01.10.2011 | 10:06
Niš mi više nije jasno, poslat ću mail u servis apcoma i pitati da li je to normalno, pretpostavljam da će odgovor biti normalno je
01.10.2011 | 11:05
Važno je da barem jednom mjesečno napraviš potpunu kalibraciju baterije, znači da se isprazni skroz do kraja (dok se ne ugasi) i onda ga ostaviti u takvom praznom stanju cca 5 sati. Nakon toga punjenje do kraja i ostaviti ga tako napunjenog cca 5 sati. U među vremenu, dobro je da ima stalno punjenja / pražnjenja tako da baterija stalno "radi" a ne da stoji dugo vremena bez rada. Npr. ako laptop ostavljaš na duže vremena, preporuka od strane applea je da baterija bude na 50% kapaciteta. Uglavnom volim bateriju napuniti do kraja i pustiti da se prazni do kraja ali primjetio sam da je ponekad dobro kad ga punim i kad je npr. na 60% baterije jer joj izgleda odgovara to neprestano punjenje/pražnjenje. Laptop koristim 90% vremena samo na bateriji.
Untitled.png
01.10.2011 | 13:05
Bez brige, redovno kalibriram bateriju i pazim da ako bude duže stajala da bude barem 50% ali rijetko se dogodi dan da ga ne koristim, a koristim ga obično po 30min max.

Sad sam ga stavio kalibrirati, pustit ga nek odsotoji 5sati i onda ću na forum postat rezultate, gotovo sam siguran da health baterije nebude veći od 92%, što je po meni izuzetno malo za računalo koje se minimalno koristi, iskreno od kad sam kupio mbp nisam siguran da li je možda kojih 3mjeseca bio više od 92%.
02.10.2011 | 13:56
Litijske baterije ne treba stalno prazniti i puniti, već, naprotiv, kad god je moguće, držati laptop na punjaču. Apple svoju preporuku nije ažurirao još od vremena nikalskih baterija (kod kojih je to bilo bitno).

Moj MBP 5,1 je iz 12/2008, dakle ima 2 godine i 10 mjeseci, iStat kaže 178 ciklusa i 84% health. NIKADA je nisam kalibrirao.

Osim toga, jedino na što kalibracija može utjecati je točnije predviđanje preostalog vremena rada na bateriji i preostalog vremena punjenja. S obzirom da ne uočavam bitne netočnosti u ovom predviđanju, nemam ni potrebe za kalibriranjem.
02.10.2011 | 15:10
Situacije nakon kalibriranje je sljedeća.

http://images.therrlu.com/?dm=GFER

Još uvijek smatram da ovo nije dobro, ali nisam ni sam pametan.
02.10.2011 | 16:05
Evo i moje situacije. Radi se o MBP kupljenom krajem 2010.
Screen_shot_2011_10_02_at_15.png
02.10.2011 | 18:04
Kaj se brineš. Baterija ti je krepala u onom trenutku kad ti se kod recimo 50% komp sam ugasi. To znači kako pojedine čelije nisu ispravne. To se događa u pravilo između 2 i 4 godine. Rijetko prije, a oni koji imaju sreću i kasnije.
02.10.2011 | 18:42
smayoo kaže:
Litijske baterije ne treba stalno prazniti i puniti, već, naprotiv, kad god je moguće, držati laptop na punjaču. Apple svoju preporuku nije ažurirao još od vremena nikalskih baterija (kod kojih je to bilo bitno).

Moj MBP 5,1 je iz 12/2008, dakle ima 2 godine i 10 mjeseci, iStat kaže 178 ciklusa i 84% health. NIKADA je nisam kalibrirao.

Osim toga, jedino na što kalibracija može utjecati je točnije predviđanje preostalog vremena rada na bateriji i preostalog vremena punjenja. S obzirom da ne uočavam bitne netočnosti u ovom predviđanju, nemam ni potrebe za kalibriranjem.

Ne. Baterije treba koristiti, a najvise se kapaciteta gubi kad stoje napunjene, tj. stalno na punjacu.

Ono sto je razlicito kod Li procesa je da punjenje s 20-60 nema negativne ucinke. U odnosu na punjenje 0-100.

A kalibriranje nije samo to, jer se u baterije ugradjuje elektronika koja regulira punjenje za svaku celiju posebno, a kalibracija na opisani nacin daje najpreciznje informacije kontroleru kako puniti svaku individualnu celiju.

Mbp 5,5 683 cyclea, 84%.

A imam i mb 3,1 279 cycleova 93%, a druga baterija, isto stara, 92% sa nekih 160 cycleova.
02.10.2011 | 18:45
Sta bi to znacilo? Jer imam garanciju i zatrazit cu novu ako je potrebno. I jos nesto baterija kad se skroz napuno ne pokaze da je napunjena 100% nego 98%
02.10.2011 | 18:51
Mislim kako ti garanciju ne budu uvažili jer je baterija ispravna, ali gubi kapacitet, što je normalno. Oni postotci gore desno dobivaju se od elektronike u samoj bateriji.
02.10.2011 | 18:57
therrlu kaže:
Sta bi to znacilo? Jer imam garanciju i zatrazit cu novu ako je potrebno. I jos nesto baterija kad se skroz napuno ne pokaze da je napunjena 100% nego 98%

Sumnjam da ce ti 82 % priznat kao neispravnu, a pogotovo nakon vise od godinu dana. Al mozes uvijek probat. Frendu nisu priznali 97% na tek otvorenom.
02.10.2011 | 20:29
lukarak kaže:
smayoo kaže:

Ne. Baterije treba koristiti, a najvise se kapaciteta gubi kad stoje napunjene, tj. stalno na punjacu.

Ono sto je razlicito kod Li procesa je da punjenje s 20-60 nema negativne ucinke. U odnosu na punjenje 0-100.

Može neki izvor (a da nije Apple preporuka koja je zastarjela)? Npr. ovdje:

batteryuniversity.com/learn/article/char...ithium_ion_batteries

nema ni riječi o tome.

Piše da je štetno pokušavati puniti baterije nakon što su 100% pune, ali to je općenita napomena - elektronika u apple punjaču i bateriji ovo ne dozvoljava. Jednom kad ti Mac napiše da je "Charged", to znači da je punjenje isključeno, Mac se napaja s napajača, a bateriju se uzima samo pri maksimalnom CPU opterećenju (jer sam napajač nema dovoljnu snagu).

Sve što sam pročitao o litijskim baterijama (prvi puta još dok su bile preskupe za konzumne uređaje - imao sam ih na nekim profesionalnim mjernim uređajima), kao i svo moje iskustvo kaže da litijskoj bateriji uopće ne smeta da stoji napunjena dokle god se ne prepunjava, odnosno pregrijava. Glavni faktor koji određuje životni vijek litijske baterije je broj punih ciklusa pražnjenja/punjenja. Dakle, što češće bateriju prazniš do kraja (ne do 0, nego do skoro 0) i puniš do kraja (ne do 100%, nego do skoro 100%), brže ćeš je "potrošiti".

A kalibriranje nije samo to, jer se u baterije ugradjuje elektronika koja regulira punjenje za svaku celiju posebno, a kalibracija na opisani nacin daje najpreciznje informacije kontroleru kako puniti svaku individualnu celiju.

Ovo je moguće, iako bi me iznenadilo da je stvarno takva elektronika ugrađena u apple baterije. Ali, naravno, volio bih da je tako. Opet - može li neki izvor?
02.10.2011 | 21:29
Otkud tebi da je Apple preporuka zastarjela? Sasvim se slaze s mojim opazanjima s 5 apple baterija s kojima sam se dosad susretao.

Ono sto znam iz iskustva s nekih 20ak baterija za laptope, svi, al ama bas svi desktop replacement laptopi (ne po dizajnu nego upotrebi) su u niti godinu dana unistili baterije do nekih 50% originalnog kapaciteta, a neki i puno vise, doduse u nesto vise vremena, tipa sestrin Acer koji ima cca 20 sekundi rada od kad ga iskopcas, a star je niti 2 godine. Od Acera, HPa, IBMa i Applea, svi se ponasaju tako. S druge strane, one baterije koje 'odrzavam' ovako kako sam napisao, imaju sasvim pristojne rezultate preostalog kapaciteta.

Npr, imam 2 baterije za MB 3,1, stare obje preko 4 godine, i na preko 90% kapaciteta su, upravo tako da kad jednu ne koristim, stavim ih na cca 50%, i ne drzim ih stalno napunjene nego koristim, njih dvije imaju preko 500 cycleova. Nisam nikoga vidio da ima nesto drasticno bolje rezultate, pa da pomislim da radim nesto krivo. I sam kazes da je tvoja trecinu mladja u losijem stanju s tolikim cca brojem cycleova.

Ovo o baterijskom kontroleru je receno vise puta u apple prezentacijama, ne znam sad tocno kad. Mislim predstavljanje prvog MBPa s neizmjenivom baterijom, itd.
03.10.2011 | 00:16
Prihvaćam, dakle, ovo u vezi elektronike koja regulira svaku ćeliju posebno. Probat ću napraviti kalibraciju i vidjeti kakav rezultat to daje.

Moram reći da ja koristim laptop oprečno Apple preporuci, na ovaj način koji ti nazivaš "desktop replacement" (s tim što mi 2-3 puta tjedno treba koristiti ga na bateriji). Da, iStat kaže da je moja baterija u lošijem stanju od tvojih (ako je to pokazivanje točno - moje bi moglo biti jer je kao nov držao nešto preko 4h, a sad drži oko 3,5). Ali nije ni blizu tako loša kao što ti kažeš da svi, "ama baš svi" takvi laptopi imaju. A stara je skoro 3 godine. I nije to slučaj samo s ovim laptopom, nego i s još nekoliko njih koji imaju litijsku bateriju, a čiji su vlasnici poslušali moj savjet. I s mojom starom Toshibom, koja je nakon 4 godine korištenja bila već u jako lošem stanju što se tiče mnogočega, ali baterija je bila odlična.
03.10.2011 | 00:37
Evo, malo konkretnije, sa batteryuniversity.com/learn/article/how_...hium_based_batteries:

If at all possible, avoid frequent full discharges and charge more often between uses. If full discharges cannot be avoided, try utilizing a larger battery. Partial discharge on Li-ion is fine; there is no memory and the battery does not need periodic full discharge cycles other than to calibrate the fuel gauge on a smart battery.

Specifying battery life by the number of discharge cycles is not complete by itself; equally if not more important are temperature conditions and charging voltages. Lithium-ion suffers stress when exposed to heat and kept at a high charge voltage.

Napon punjenja, možemo pretpostaviti, na ispravnom Macu sigurno nije uzrok starenja baterije, ali temperatura može biti. To može biti razlog što je moja baterija u lošijem stanju od tvojih - jer često vrtim aplikacije koje jako zagriju MBP. Cijelo kućište s donje strane bude vruće pa to vjerojatno može utjecati i na bateriju.

lith2.jpg
03.10.2011 | 01:02
Oukej,zagrijavanje steti bateriji,no onda je apsurd da koristenje safarija ili itunesa dovoljno zagrijava bateriju da bude vruca.
03.10.2011 | 01:13
To je moje nagađanje - da jače zagrijan mac može zagrijati i bateriju tako da joj skraćuje životni vijek. Ne znam pouzdano da to zaista jest tako. Inače ne koristim ni Safari, ni iTunes, pa ne znam da li oni, odnosno koliko, zagrijavaju moj Mac. Ali znam da ga dizanje virtualnog stroja i Windowsa na njemu, ili dizanje AutoCAD-a i sl. zagrije toliko da ga ne mogu držati u krilu ako sam u kratkim hlačama.
03.10.2011 | 01:26
Pa ako se uz to koristi Flash, mogao je služiti umjesto grijalice.
03.10.2011 | 09:29
Dobro, ja cu u servis poslati mail sa istim upitom koji sam stavio ovdje na forum, pa cu vidjeti kakav ce biti odgovor, pozitivan nece sigurno biti, u to sam siguran, ipak je to apcom, ali ce me zanimati kakve ce savjete dati ili vec nesto.

Evo i ovoga da priložim.

http://images.therrlu.com/?dm=4N6X
03.10.2011 | 09:42
smayoo kaže:
Prihvaćam, dakle, ovo u vezi elektronike koja regulira svaku ćeliju posebno. Probat ću napraviti kalibraciju i vidjeti kakav rezultat to daje.

Moram reći da ja koristim laptop oprečno Apple preporuci, na ovaj način koji ti nazivaš "desktop replacement" (s tim što mi 2-3 puta tjedno treba koristiti ga na bateriji). Da, iStat kaže da je moja baterija u lošijem stanju od tvojih (ako je to pokazivanje točno - moje bi moglo biti jer je kao nov držao nešto preko 4h, a sad drži oko 3,5). Ali nije ni blizu tako loša kao što ti kažeš da svi, "ama baš svi" takvi laptopi imaju. A stara je skoro 3 godine. I nije to slučaj samo s ovim laptopom, nego i s još nekoliko njih koji imaju litijsku bateriju, a čiji su vlasnici poslušali moj savjet. I s mojom starom Toshibom, koja je nakon 4 godine korištenja bila već u jako lošem stanju što se tiče mnogočega, ali baterija je bila odlična.

Pa dobro, 2-3 puta tjedno je sasvim razlicito od toga da je stalno na 100% kao ovi koje ja navodim kao primjere. Jer ni ja ga ne micem stalno s punjaca, nikako svaki dan, mozda svaka 2 u prosjeku, sto ti dodje na isto.

Sto se tice temperature, vrtim 90% vremena na tom macbooku virtualnu masinu s win7 ili linuxom, zato sam i stavio 6GB rama, a to dosta grije. No stavio sam i onaj smcfancontrol, pa preventivno dizem brzinu, no to rjesava samo djelic problema, al svaki stupanj dobro dodje.
03.10.2011 | 10:09
Trebalo bi ponoviti gradivo. Litijske (Liti-ion polimer je podvrsta) bterije imaju problema kod punjenja. Jako treba paziti (to radi elektronika) kako se puni jer je temperatura ta koja određuje tijek punjenja. Iz tog razloga, punjenje se obično ograničava vramanski, a ne % napunjenosti. Ukoliko se "prepuni" dolazi do dizanja temperature i do valjda kemijske reakcije (eksplodira). Kalibracija ide u smjeru točnijeg prikazivanja %. Nikakvom kalibracijom se ne da kapacitet povečati. Fama oko baterija je time veća, što je veća cijena zamjene. Kod Apple-a je oko 1000kn što je puno u odnosu na druge slične baterije.
Druga je stvar, kako Apple korisnici koriste vrlo dugo prijenosna računala, tako je i osječaj krepavanja baterije veći. Naravno, PC notebook puno brže "zastari" i očito kako baterija kod PC-a živi duže nako računalo.
03.10.2011 | 11:25
zabac kaže:
Trebalo bi ponoviti gradivo. Litijske (Liti-ion polimer je podvrsta) bterije imaju problema kod punjenja. Jako treba paziti (to radi elektronika) kako se puni jer je temperatura ta koja određuje tijek punjenja. Iz tog razloga, punjenje se obično ograničava vramanski, a ne % napunjenosti. Ukoliko se "prepuni" dolazi do dizanja temperature i do valjda kemijske reakcije (eksplodira). Kalibracija ide u smjeru točnijeg prikazivanja %. Nikakvom kalibracijom se ne da kapacitet povečati. Fama oko baterija je time veća, što je veća cijena zamjene. Kod Apple-a je oko 1000kn što je puno u odnosu na druge slične baterije.
Druga je stvar, kako Apple korisnici koriste vrlo dugo prijenosna računala, tako je i osječaj krepavanja baterije veći. Naravno, PC notebook puno brže "zastari" i očito kako baterija kod PC-a živi duže nako računalo.

Tko je rekao da se kalibracijom povecava kapacitet? Mislim, navodis ocite stvari, i to predstavljas kao neko gradivo koje treba ponoviti, a to svi znaju. Mi smo govorili o sasvim drugim stvarima.

Ja upravo s apple baterijama imam puno bolja iskustva, vecinom su u boljem stanju nego u drugim, cak i racunalima slicne cijene, koja su i 2 puta mladja. No i kod applea se vidi nekih suprotnih primjera, sto mora biti do drugacijeg rezima brige o bateriji.
03.10.2011 | 11:36
Recimo, zamjenom članaka dobiva se puni kapacitet, a komp i dalje prikazuje 0%.
03.10.2011 | 12:11
Meni je isto prvi glas kako elektronika puni svaku čeliju posebno. Koliko znam, dolaze u parovima, zato su rijetke baterije koje imaju neparan broj članaka.
Koliko znam, članci se ne pune dok se napune, već je vremenski ograničeno punjenje iz razloga koje je @smayoo naveo. Upravo zbog prepunjavanja su se dešavale eksplozije na nekim modelima. Kalibracija ima jedini zadatak pomoći elektronici koja prikazuje postotak napunjenosti.
Znam sigurno, kad se promijene članci, ne dešava se ništa ukoliko se ne resetira i elektronika. Komp i dalje uredno radi ali postotak stoji na nekoj nebuloznoj vrijednosti.
I ja sam mišljenja kako je nebitno je li baterija stalno na punjaču ili se puni i prazni periodički. Broj ciklusa kod ovakvih baterija se mjeri u nekoliko stotina punjenja i tada kapacitet pada na oko 80%. Posebne izvedbe mogu se puniti do nekiliko tisuća puta.
Preporuka skladištenja baterija je kod napunjenosti oko 50%.
Mislim kako ne bi bilo ovakvih rasprava da originalna baterija košta 200kn.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO