MBP baterija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP baterija

03.10.2011 | 15:55
zabac kaže:
Meni je isto prvi glas kako elektronika puni svaku čeliju posebno. Koliko znam, dolaze u parovima, zato su rijetke baterije koje imaju neparan broj članaka.
Koliko znam, članci se ne pune dok se napune, već je vremenski ograničeno punjenje iz razloga koje je @smayoo naveo. Upravo zbog prepunjavanja su se dešavale eksplozije na nekim modelima. Kalibracija ima jedini zadatak pomoći elektronici koja prikazuje postotak napunjenosti.
Znam sigurno, kad se promijene članci, ne dešava se ništa ukoliko se ne resetira i elektronika. Komp i dalje uredno radi ali postotak stoji na nekoj nebuloznoj vrijednosti.
I ja sam mišljenja kako je nebitno je li baterija stalno na punjaču ili se puni i prazni periodički. Broj ciklusa kod ovakvih baterija se mjeri u nekoliko stotina punjenja i tada kapacitet pada na oko 80%. Posebne izvedbe mogu se puniti do nekiliko tisuća puta.
Preporuka skladištenja baterija je kod napunjenosti oko 50%.
Mislim kako ne bi bilo ovakvih rasprava da originalna baterija košta 200kn.

Ima i 3 cell i 9 cell baterija koliko oces. Sve baterije od 10.8V su efektivno 3 cell baterije, ili neki visekratnik tog broja zbog paralelizma. A poanta kontrole punjenja pojedinih clanaka je to sto nisu svi clanci isti, i svaki moze imati razlicite 'prohtjeve' i pozeljnu krivulju punjenja. Drugim rijecima, ono sto je pozeljni ciklus punjenja jednog, ne znaci da je dobro i za drugi clanak. I zato elektronika ne pusti napon kroz sve clanke i ceka, nego to moze prilagodjavati. Ima nesto receno pred kraj ovdje:

Poanta je da ce baterija padati u kapacitetu kroz npr 3 godine vise ako stoji stalno na punjacu (dakle mjesecima napunjena 100%), nego sto ce pasti ako u tih 3 godine ima npr. 300 cycleova.
03.10.2011 | 20:46
Kao što sam već napisao, smatram da ova posljednja tvrdnja nije točna. Dao sam već linkove koji se vrlo detaljno bave ovom materijom i nigdje nema ni riječi o tome.
03.10.2011 | 21:45
Nije vrijedno truda.
04.10.2011 | 15:08
Mislim to je tak logično da nebi bilo rasprave kad bi baterija koštala siću, ali s obzirom da ona košta toliko koliko košta, realno je za očekivati da nema problema s njom.

Inače, mail sam poslao u servis apcom, odgovor još uvijek nisam dobio, a mislim si da niti neću.
05.10.2011 | 22:27

Nakon 29 ciklusa se spustilo na 95%.
Nekako mi se to premalo čini.

Bateriju sam kalibrirao pred par dana.
06.10.2011 | 08:12
Screen_shot_2011_10_06_at_07.png

Vidi, nije ni moje bolje.
06.10.2011 | 18:15
Nek' mi izdrži iznad 90% nakon 300-tinjak punjenja i ja zadovoljan.
06.10.2011 | 18:28
Evo i mojeg stanja. Punim i praznim kojekako, kako mi odgovara u određenim uvijetima.
Screen_shot_2011_10_06_at_17.png
07.10.2011 | 13:20
evo i mojeg stanja samo mi nije jasno di sam nakupio toliko punjenja
coconutBattery_2.jpg
07.10.2011 | 19:54
Iskreno, nekakav poseban odgovor nisam ni ocekivao, ali eto, nek se zna.

Postovani,

Baterije se tretira kao potrosni materijal te ovisno o nacinu koristenja se trosi vise ili manje. U Vasem slucaju koliko sam uspio razaznati iz Vaseg mail-a kapacitet baterije se smanjio. Na zalost, po nasem iskustvu najcesce se to dogodi kada je baterija nepravilno koristena i nije duze vrijeme kalibrirana. Osim zamjene nema drugog nacina da se baterija kapacitivno obnovi.

s postovanjem i hvala,

Nakon toga sam ja pitao, ako se nemoze nikako drugacije, jer ju onda mogu zamijeniti posto imam 3god garanciju i dobio ovo.

Postovani,

Jamstvo pokriva iskljucivo tehnicku neispravnost nekog od sklopova racunala. U Vasem slucaju baterija nije neispravna tako da jamstvo ne pokriva problem koji Vi navodite.

s postovanjem i hvala,
07.10.2011 | 22:01
Jesi ih pitao što znači
"nepravilno koristena i nije duze vrijeme kalibrirana"?
07.10.2011 | 22:17
boriskr kaže:
Jesi ih pitao što znači
"nepravilno koristena i nije duze vrijeme kalibrirana"?

Gle, ovo sam mu poslao mailom.

Poštovani,

posjedujem MacBook Pro 13" 7.1, star oko 13 mjeseci.

Posljednih dana primjetio sam preko raznih programa predviđenih za to,  da je health baterija dosta pao.

images.therrlu.com/?di=HMR6

Moram napomenuti da se u pravila laptop korisiti oko pola sata dnevno, s tim da ako stoji, kapacitet baterije uvijek ostavljam iznad 50%, uređaj ima svega 90 ciklusa punjenja.  Nakon pročitanih savjeta na internetu, odlučio sam kalibrirati bateriju i dobio sljedeće rezultate.

images.therrlu.com/?di=GFER

Sad Vam šaljem sliku najnovijih podataka izrađenih prije par minuta.

images.therrlu.com/?di=4N6X

Moje pitanje je, da li je to normalno? Imate li kakav savjet vezi toga?

Unaprijed zahvaljujem.

Sradačan pozdrav.

Nakon svega sto sam napisao odgovor je nepravilno koristena i duze vrijeme nije kalibritana, i sta da velim?
Ispadas budala samo zato jer se njima neda zivjeti, a ne raditi (odgovor sam cekao 4 dana), ja nisam takav da se idem svaditi s nekim, jer danas sutra komzna, mozda ce mi nesto trebati pa sam popusio, ali da bi trebao, trebao bih.
07.10.2011 | 22:36
07.10.2011 | 22:40
Nepravilno korištena?! Naravno kada bateriju koristiš kao seksualno pomagalo... Prestani s tim!
07.10.2011 | 22:45
Ne zamjeri mi, ali možda malo pretjeruješ. Nije sad da ti je baterija baš u groznom stanju i neupotrebljiva. U svakom slučaju, meni se čini da je to pomalo kao i ona priča s novim autom koji troši ulje. Svojedobno sam se, radilo se o službenim autu starom 10 mjeseci s nekih 30.000+ km, požalio na servisu kako mi se čini da troši malo previše ulja (bilo je 2 litre između dvije izmjene i još je došao na servis s uljem negdje bliže minimumu), što je otprilike u rangu potrošnje ulja koje je postizao moj pradavno pokojni stojadin. Usporedbe radi, moj tadašnji privatni auto imao je cca 200.000 km i 12 godina i trošio je manje od litre ulja od izmjene do izmjene. Kod oba auta servisi se rade na svakih 15.000.

Uglavnom, čovjek je pogledao u neku knjigu i mrtav hladan mi odgovorio da se potrošnja ulja do 1l na 1000 km (!!?) smatra normalnom i nema se što servisirati.

Jbg... Žali se upravi vodovoda...
08.10.2011 | 00:07
Radi se o tome da mu je baterija na 86% nakon samo 90 ciklusa što vrlo lako može preći na 76% nakon 200 ciklusa ili čak manje, a najvjerojatnije će opet dobiti isti odgovor, da ju nepravilno koristi.

Koliko ja znam baterija bi trebala ostati na najmanje 80% nakon 999 ciklusa, zar ne?

EDIT

Evo i texta:

The built-in battery of your MacBook, MacBook Pro or MacBook Air is designed to deliver up to 1000 full charge and discharge cycles before it reaches 80 percent of its original capacity.
08.10.2011 | 00:15
Ne znam baš... Je li to Apple negdje tako napisao?

To opadanje kapaciteta (tzv. health) nije baš linearno. Ako je 86% nakon 90 ciklusa, to ne znači da će biti 72% nakon 180 ciklusa.
08.10.2011 | 00:21
smayoo kaže:
Ne znam baš... Je li to Apple negdje tako napisao?

www.apple.com/batteries/notebooks.html

Misliš da slijedećih 910 ciklusa neće pasti više od 6%?
08.10.2011 | 11:11
Vjerojatno hoće. Ali htio sam reći da neće padati LINEARNO. Linearno bi bilo da padne na 0 nakon cca 640 ciklusa. Odnosno da padne ispod 80% nakon idućih 40 ciklusa.

U tekstu koji si linkao piše "built-in battery of your MacBook, MacBook Pro or MacBook Air is designed to deliver up to 1000 full charge and discharge cycles before it reaches 80 percent of its original capacity".

Dakle, projektirana je tako. Ali oni zadržavaju pravo reći da nije to postigla zbog načina uporabe koji je izvan projektiranih uvjeta.
08.10.2011 | 12:18
Pretjerujem? Mozda! Ali s obzirom da sam im ostavio oko 30k kn za mbp i imac dajem si to za pravo, kupac je uvijek u pravu,jel? (ironija) Zelim reci, da, nisam trazio zamjenu baterije vec sam savjet kao sto se vidi, on je prvi spomenuo zamjenu baterije i onda sam lijepo pitao da li mi garancija podrzava zamjenu baterije zbog gubitka kapaciteta, odgovor je bio ne, no ja nebih bio ja da nisam otisao malo dublje od toga i osigurao mbp bas u slucaju takvih gluposti, pa ako bas hocu zamijeniti bateriju, otici cu u osiguranje i oni ce mi pokriti troskove nove baterije.
Ali uredaj koji dnevno korisitim oko pol sata, zna se dogoditi da ga nekad i uopce ne koristim, meni je to malo nabrijano, znam da baterija gubi kapacitet, ali eto, nisam od applea to ocekivao jer je tu u pitanju 10k kn.
08.10.2011 | 13:07
Žao mi je što te sad uzrujavam (uzgred: i uspješna poslovna praksa, i priznata poslovna literatura se slažu da kupac nije uvijek u pravu, ali jest uvijek u centru pažnje - nedostatak ovog drugog je to što ja zamjeram Apcomu), ali da li si zaista baš 3000000% siguran da nemaš baš nijednu naviku korištenja laptopa nezdravu za bateriju?

U principu, osim neispravnog punjača (na što ne možeš utjecati), na bateriju zaista loše djeluje povećana temperatura. Držanje laptopa na mekoj tekstilnoj podlozi (npr. krevetu, kauču...) dok radi jako diže temperaturu. Držanje laptopa na izravnom suncu dok radi isto jako diže temperaturu.

Isto tako, nagle drastične promjene temperature škode svakoj bateriji (npr. po zimi si ostavio laptop u prtljažniku parkiranog auta nekoliko sati, a zatim si ga u roku od 2 minute unio u grijani prostor i uključio).

Itd. Ovo mi sad pada na pamet.

Ne držim ja sad njima stranu, ali ti pokušavam skrenuti pažnju na neke aspekte o kojima nisi razmišljao.

A ovo s osiguranjem - ako uspiješ od njih nešto izvući - napiši knjigu o tome, bit će bestseller.
08.10.2011 | 15:48
Npr, ako po zimi uređaj ostane u autu, nikad ga, baš nikad ne palim odmah kad ga izvadim, uzmem ga lijepo, stavim da se istemperira, i onda palim, to su neke stvari o kojima sam svjestan i ne radim ih, te stvari koji će netko rijetko napraviti, isto kao što i nikad ne gasim auto sa turbinom nakon vožnje, nego ga ostavim da malo radi pa onda ugasim, bilo to dobro ili ne, puno je ljudi reklo da se nesmije, i ja to ne radim.

Mislim svjestan sam ja da puno toga utječe na kapacitet baterije, ali opet, ja sam tražio savjet, a dobio sam što? optužbu da nepravilno koristim bateriju, a kad znam da možda od 10 slučajeva u jednom pogriješim i to nenamjerno.

Što se tiče osiguranja nemoj se zavaravati no, to je sasvim neka druga priča
08.10.2011 | 16:07
smayoo kaže:

Držanje laptopa na mekoj tekstilnoj podlozi (npr. krevetu, kauču...) dok radi jako diže temperaturu. Držanje laptopa na izravnom suncu dok radi isto jako diže temperaturu.

Isto tako, nagle drastične promjene temperature škode svakoj bateriji (npr. po zimi si ostavio laptop u prtljažniku parkiranog auta nekoliko sati, a zatim si ga u roku od 2 minute unio u grijani prostor i uključio).

Je li to Apple negdje tako napisao?
08.10.2011 | 19:31
Je si se koji put s nozem piknuo u oko? Na kutiji ne pise kako se to ne smije raditi. Otvori za ventilaciju moraju biti slobodni, a ne ih zatvoriti.
08.10.2011 | 21:37
Član, ne znam da li je to Apple negdje napisao. Da li je trebao napisati - da, trebao je (ako nije).
08.10.2011 | 22:17
ispricavam se sto ulecem u raspravu, ali vidim da ima znalaca sto se tice baterija i punjenja istih , zanima me kakvo je stanje sa baterijama za iphone i ipad? kako bih ih trebao puniti? hvala
09.10.2011 | 02:08
Isto kao i za MacBook/Pro. Sve su to litijske baterije.
10.10.2011 | 08:31
Ma kakvi. Ove su jeftine i ne boli zamjena. Puni ih kako ti je volja. Samo za prijenosnike vrijedi pravilo kalibracije, nedržanja na punjaču itd.
16.10.2011 | 12:09
Pozdrav, narode!

Čitajući ovu temu, odlučio sam pogledati kakvo je stanje na mom stroju i došao do rezultata koji su me malo zabrinuli. Evo fotke s coconut batteryja:

Screen_Shot_2011_10_16_at_11.png

U par dana max kapacitet je pao za 3% A stroj mi je došao prije manje od mjesec dana i već je ispod 95%. Nisam još kalibrirao bateriju ali čini mi se nekako jako prerano za ovakvo ponašanje. Otvoren sam za sva mišljenja, prijedloge i slično...
16.10.2011 | 13:42
meni je na 13" mbp i7 kod 10 ciklusa health pao s 94% na 89% u jdnom danu.. onda sam resetirao System Management Controller (SMC) koji je zadužen za battery management:
support.apple.com/kb/ht3964

i za svaki slučaj PRAM and NVRAM
support.apple.com/kb/ht1379

..i baterija se vratila na 94%.....

..jednom mi se desilo na pre-unibody c2d "17 mbp-u da mi je preko noći pao health na 54% i baterija mi je svjetlila, da je treba mijenjati.. resetirao power management i vratila se natrag i još dan danas drži 3-4 sata..
Screen_Shot_2011_10_16_at_12.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO