Pozdrav Mac-ovci! Molim savjet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav Mac-ovci! Molim savjet

05.10.2011 | 17:38
Pozdrav Mac-ovci!
Molim savjet za switchera u nastajanju.
Naime, ponosni sam vlasnik iPhone-a 4 16GB, iPod toucha 4 64 GB, a imao sam i toucheve 2. i 3. generacije.
Došlo je vrijeme da pređem i na Mac!
Kako Vas čitam već podulje vrijeme, a o Macovima slušam još od 2001.kada sam na poslu u Večernjaku upoznao Miroslava Ambruša Kiša - držim da ste kompetentniji od usual prodavača u zagrebačkom Store-u ili iStyle-u.
Uglavnom, moja dilema jest: kako bih Mac kupovao AMEX-om na 24 rate, za sada razmišljam o iMacu 21.5" u osnovnoj ponudi, ili MacBook Pro-u 13" u najnižoj konfiguraciji - jer oba stoje 9.980 kn
Do sada sam imao i notebooke i desktope, ali nakon što sam 2006 dao 20 000 kuna za tada najbolji PC koji je novac mogao kupiti u Linksu, i od tada (slično kao i Trigger iz Mućki s metlom) na njemu mijenjao ama baš sve što se promijeniti dalo - lagano mi je dop...ilo!?!
Inače, taj je desktop još živ, a dokle će - pitaj Boga:angry:
No, dosta šale - ekipa - šta mi preporučate?
By the way, razmišljam i o skupljem iMacu, čisto radi terabajta HDD-a.No, ne znam mogu li za te novce dobiti i bolji MacBook Pro?
Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima:blush:
05.10.2011 | 17:56
ja cu ti odgovoriti na jedan malo drugaciji nacin jer Mac-a posjedujem tek mjesec dana....
davno nekada imao sam Spectruma, pa Amstrada 464 pa Ataria, pa su dosli PC-i.... i sve su to bile "desktop" konfiguracije
i onda prije 10god otprilike sam dobio ( u firmi ) laptop!!!!! kako sam se mocno, managerski korporacijski nezam sve kako osjecao
i tako je krenulo druzenje sa laptopima, cca svake 2god novi ( i novi os win uz njih ha ha ha i Vista me stigla )
tek poslije pun k godina sam priznao sam sebi da mi zbilja prijenosno racunalo netreba. sada ovo tipkam sa prave tastature i gledam u fini 21,5" ekran ( neprocijenjivo )

po meni kao zakljucak svega je da ako ti prijenosno racunalo zbilja nije potrebno nema nikakvoga smisla kupovati ga
05.10.2011 | 18:09
Ja cu ti dati dijametralno suprotan odgovor Tak da je odluka na koncu ipak tvoja

Ja bi UVIJEK uzeo MBP umjesto iMac-a.

Istina na iMacu dobijes veci ekran, ali gubis prenosivost. Glede pouzdanosti, to ti je tu negdje, optike crkavaju simultano na oba modela

Kupis 13" MBP i dodas jos 1000kn za pristojan 22" monitor (imas test bas takvih monitora u zadnjem BUG ili PC CHIP), ili uzmes jos veci. Kada spojis monitor na MBP, dobijes veci iMac od tog 21"

I kada zatreba (a hoce vjeruj mi), odspojis monitor i poneses svoj MBP kud zelis.

Osim toga, nije za zanemariti stavka, da danas-sutra kada ga budes htio prodati (da kupis drugi Mac naravno ), puuuuuuuuno lakse je prodati MBP nego iMac...

Eto, nadam se da sam barem malo pomogao
05.10.2011 | 18:58
drlovric kaže:
Ja cu ti dati dijametralno suprotan odgovor Tak da je odluka na koncu ipak tvoja

Ja bi UVIJEK uzeo MBP umjesto iMac-a.

Istina na iMacu dobijes veci ekran, ali gubis prenosivost. Glede pouzdanosti, to ti je tu negdje, optike crkavaju simultano na oba modela

Kupis 13" MBP i dodas jos 1000kn za pristojan 22" monitor (imas test bas takvih monitora u zadnjem BUG ili PC CHIP), ili uzmes jos veci. Kada spojis monitor na MBP, dobijes veci iMac od tog 21"

I kada zatreba (a hoce vjeruj mi), odspojis monitor i poneses svoj MBP kud zelis.

Osim toga, nije za zanemariti stavka, da danas-sutra kada ga budes htio prodati (da kupis drugi Mac naravno ), puuuuuuuuno lakse je prodati MBP nego iMac...

Eto, nadam se da sam barem malo pomogao

Hvala ekipa, i da budem iskren - i jedan i drugi ste i apsolutno u pravu.
Dovraga i bestraga!
Ovo za prodaju MBP stoji, ali kako je doista raditi na 13" (a ja većinom gledam filmove, serije i web)? Za igre mi služi iPhone i iPod touch. Ipak, da bi ga volio imat. Bi.
S druge strane, stalno sam doma jer sam trenutno gotovo pa nezaposlen - tek tu i tamo nešto fušam. Ipak to neće trajati vječno. Kakve Macove vi imate i jeste li imali slične dvojbe? Osim toga, uvjerenja sam da Macovi laptopi ipak traju duže od dvije godine... Barem se nadam...
A što mislite o slijedećoj generaciji iMacova i MBP-a, hoće li konačno serijski uključivati SSD-ove?
05.10.2011 | 19:16
Ljudi kupe Macove stare 2-3 godine pa ih koriste jos godinama

A neki, doduse, imaju problema i u garantnom roku. Tako da pravila nema...

SSD ima jos uvijek preskup omjer novaca po GB, tako da sumnjam da ce bas slijedeca generacija po defaultu imati SSD diskove. Prije da ce ih nuditi kao opciju...

Ako vec zelis SSD, moj ti je savjet da iscupas opticki pogon iz Mac-a. Postoje nosaci (adapteri) koji sluze da se u taj prostor montira SSD.

Jedan mali SSD kao sustemski disk, i jedan "klasicni" za podatke, i gdje ces bolje

P.S. Nikada nisam razumio zasto neki ljudi imaju i iPhone i iPod Touch?? 90% funckionalnosti im se preklapa...

Prosvijetli me molim te
05.10.2011 | 19:54
Kod kupovine sam imao sličnu dilemu kao i ti ... uz postojeći iPhone sam dvojio da li uzeti iMac 27" ili MacBook Pro 17".

Meni su najbitniji elementi kod kupnje bili veličina ekrana i jaka grafička (pošto se bavim 3D-om i video produkcijom). Sama prenosivost mi nije bila previše bitna, ali pošto se radilo o puno novca, želio sam imati mogućnost ako mi ikad zatreba.

Na kraju sam se odlučio za iMac 27" (velik i moćan), a i na njemu je pravi užitak pogledati neki film ili seriju.

Kaj se tiče mobilnosti, inicijalno mi je tu iPhone puno pomogao, ali sam stalno kalkulirao da uzmem i neki prijenosnik. Jednom prilikom sam isprobao iPad i oduševio se jer mi je pružio savršen omjer komfora i mobilnosti. Sad uopće ne razmišljam o prijenosniku, a i iPhone manje koristim
05.10.2011 | 19:55
Pa, zapravo je jednostavno.
Kako sam od prvog kompjutore naučen na PC, Mac mi oduvijek bio stran. A onda je došao iPod. U tu sam se priču uključio s Classicom 4 generacije kapaciteta 160 GB. A onda je u Hrvatsku došao touch. Kako smo mi Rvati još morali čekati na dolazak iPhone-a u Hrvatsku, a oni na crno (jerbo nisam imao prijatelja u zemljama s Apple Storeom) su bili papreno skupi odlučio sam se na iPod touch. I tada sam skužio Nike+ aplikaciju. Od tada mi touch najbolji trening prijatelj. A kako sam ih promijenio dosta, nije rijedak slučaj da ti padne, ogrebe se - i to unatoč masci, screen protectoru i sličnome.
I tada je konačno došla 2010 i mogućnost kupovine iPhone 4-e, ali nisam imao love za više od 16 GB.
A kako volim krcati stvari, prodao sam sam stare toucheve i dugo sam se premišljao između ipod toucha 4 64 GB ili iPada 1 16 GB Wi FI. Iste su cijene cca, jelte :=
I uzeo sam touch, i ni sekunde požalio - jer je nakon dva tjedna u dućane došao iPad 2 i mislim da bi si strgo glavu u zid da sam se uhebo za 14 dana.
Ovako imam dva iOS uređaja, fali mi Mac, a iPad će pričekati bolje dane. Jedno verziju 3 ili 4.
Jesam li ti barem malo pojasnio
A sada molim te odgovori ti meni nešto - hoćeš li kupiti iPhone 4S?
05.10.2011 | 22:12
MacBook + neki fini 24'' monitor (Samsung, Dell). Dvostruki užitak, maksimalna ušteda!!!
05.10.2011 | 22:20
OK, još samo jedno pitanje.
Koliko vidim, razlika među jeftinije i skuplje verzije 21" iMaca je u 0.2 Mhz brzine Quad Core CPU-a i 500 GB HDD-a.
Je li to doista vrijedno tolikog poskupljenja od gotovo 3.000 kuna? Ili da za tu lovu kupim primjerice Time Capsule?
05.10.2011 | 22:26
Imam TC i mislim da ako nisi poslovni subjekt, ta opcija ti je bolja. Barem financijski.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
05.10.2011 | 22:27
Kao što sam već jednom napisao, iPad koristim za surfanje, mail, gledanje filmova i serija, čitanje knjiga i dokumenata, pisanje kraćih tekstova, tablica ne pretjerano kompliciranih, igre kad nađem vremena i za to je savršen jer to mogu raditi na WC-u, na kauču, na fotelji, za stolom, u krevetu....

Za ostalo iMac 27", ali ni Mac Mini nije loš izbor uz kakav dobar monitor.
06.10.2011 | 09:23
Goc98 kaže:
Kod kupovine sam imao sličnu dilemu kao i ti ... uz postojeći iPhone sam dvojio da li uzeti iMac 27" ili MacBook Pro 17".

Meni su najbitniji elementi kod kupnje bili veličina ekrana i jaka grafička (pošto se bavim 3D-om i video produkcijom). Sama prenosivost mi nije bila previše bitna, ali pošto se radilo o puno novca, želio sam imati mogućnost ako mi ikad zatreba.

Na kraju sam se odlučio za iMac 27" (velik i moćan), a i na njemu je pravi užitak pogledati neki film ili seriju.

Kaj se tiče mobilnosti, inicijalno mi je tu iPhone puno pomogao, ali sam stalno kalkulirao da uzmem i neki prijenosnik. Jednom prilikom sam isprobao iPad i oduševio se jer mi je pružio savršen omjer komfora i mobilnosti. Sad uopće ne razmišljam o prijenosniku, a i iPhone manje koristim

evo velika večina toga vrijedi i za mene. Mobilnost mi nije bila bitna, već ideja ako uzimam računalo na duge staze onda ću se malo i istegnuti da to i traje. Nisam požalio.

Je li to doista vrijedno tolikog poskupljenja od gotovo 3.000 kuna? Ili da za tu lovu kupim primjerice Time Capsule?

za te novce bi ti rađe preporučio kupiti neko odlično NAS rješenje. Imaš puno više mogućnosti nego TM, a i neće te koštati 3k kn. Povrh toga imati ćeš i puno više prostora nego TM za tu cijenu, s mogučnošću RAID1 opcije (zaštite od gubitka podataka). Progooglaj malo moj model u potpisu, ako te zanima više.

Sretno sa kupnjom
11.10.2011 | 09:53
Imao si konfu od 20 000 kuna koja ti je cijela porikavala ali i dalje nakon 5 godina radi samo ne znaš do kada će? Baš mi je fascinantno kako to ljudima uvijek PC rikne (svaki zvuk iz PCa koji čuju je znak rikavanja valjda), makar od 20 milja kuna, a Mac kad rikne to je simpatični geg od Applea kojim u biti signaliziraju da odeš po novi kompić.

Šta bi ja trebao reć, imam iMac 27 koji nakon malo duljeg (10 minuta) rada ne može normalno prikazivati grafiku (imaš temu moju ovdje pa vidi kakve su mi slike na ekranu) i to je problem kojeg ima brdo ljudi (provjeri Apple forum) a iz Applea ni riječi o nekakvoj zakrpi, nego eto daj pare za komp (nije 20 000 kn ali nije daleko od toga) i onda se prilagodi da moraš svako malo, ako se baviš grafički intenzivnim radom (u ovom slučaju upaljen je Photoshop i Firefox istovremeno, šta je priznajem veliki rizik za hladnjak i matičnu ploču, ali ja sam takav haker hazarder koji ima upaljene te programe istovremeno bez da u kompjuter uperim industrijski ventilator) resetirati taj kompjuter ili prilagodit se grafici koja izgleda kao neki retro Amiga Photon Paint party?

Pogodi koji grad je ovo?

Tokyo, ali je malo slika korigirana od mog trusty kompjutera.

Tužan sam šta ispada da iMac je komp koji ni svoje i (internet) ne može radit kako treba jer ga taj YouTube očito muči, znači to je dobar komp za pogledat serije i filmove? Pa za te pare nabaviš si kućno kino iz star treka a ne kompjuter za na stol.
11.10.2011 | 13:30
I šta sad hoćeš od mene - tapšanje po ramenu?
Hebiga, kupio si shebani Mac i potrefilo me.
A mene je potrefilo 16 puta sa dvije mašine jednom skupljom od druge!
OPROSTI VELIČINO ŠTA ŽELIM ISPROBATI MAC?
Jesi sad bolje?
11.10.2011 | 15:56
Hej, hej... obojicu molim da nervozu istresu tamo gdje je nastala, a ne ovdje.

Kloba, molim te, ovdje NE VIČEMO jedni na druge.
11.10.2011 | 21:27
Sorry, al mrzim kad netko pretpostavlja...
Samo to
12.10.2011 | 08:57
Nisi mi jasan, ja sam ti samo rekao kakva iskustva ja imam sa Macom, koje ti možda nećeš imat (no ako kupiš novi iMac 27 onda oćeš).

Ali sama tvoja konstrukcija kako si imao konfu od 20 milja koja je (možda nisam skužio dobro tvoj tekst) radila nakon šta si na njoj sve promjenio ko Trigger šta je mjenjo četke na svojoj 20 godina staroj metli je nejasna.

Još si dopisao da radi - ali ne znaš do kada. Pa inače, za niti jedan komp ne znaš do kada će radit, čak ni Apple.

Ne vjerujem da nekom može cijeli (baš cijeli, kao šta si ti rekao) komp riknut ako je kvalitetno složen. I sad ti na ovo napiši nešto u Caps Locku jer te pretpostavke i nepravda generalno jako ljute. Za te novce ja ni ne znam kakav komp bi složio, morao bi uzimat i7 procesore, nekoliko diskova valjda, duple grafičke i slične ekstravagance.

Nisi ni napisao za šta ti komp treba. Ili ono o filmovima, serijama i webu je to? Kupuješ najslabiji Mac sa ekranićem od 13 cola na kredit od 400 rata, nezaposlen si ali mora bit Mac (jer već imaš iFon i iPod pa hajde zašto ne popunit kolekciju).

Još jedan naklon kompletnom Appleu, vidi se iz špijunskog aviona da su pogodili nišu.

Ne djelim ti lekcije jer ionako ti nisi ovdje došao pitat za savjet nego samo reć da kupuješ, nebi te nitko odgovorio od kupnje Maca tako da uzmi, i naravno oprosti šta sam ja naivan htio bit konstruktivan i saznat za šta ti treba komp, jer za ono šta si naveo možeš potrošit duplo manje novaca šta planiraš i složit si jedan...gasp...jel smijem napisat to? Bolje ne...
12.10.2011 | 10:10
@Zrak - Bas nam je zao zbog tvog buga na kompu, ali da po tome zakljucujes kako apple kompjuteri ne valjaju je malo glupo. Komp ti je pod garancijom i ne vidim nikakav problem. Ali vidim da si friski ovdje.

@Kloba - ja bi ti preporucio iMaca iako ovi novi miniji nisu za odbaciti.
12.10.2011 | 11:55
Gledaj prijatelju.
Kompjuter je složen 2007. godine. Procesor je Intel Core 2 2.6 6700, matična Asus Striker Extreme (prva generacija - koštala 3.000 kuna), grafička Asus NVIDIA 8800 GTX (koštala 5000 kuna), HDD Seagate 500 GB (koštao 900 kuna), dvije pržilice, napajanje Tagan Super Silent X-Eye (1200 kuna), memorija OCZ DDR 2 2x 2GB (600 kuna).
I sve, ama baš sve osim matične, sam mijenjao...
Jel to tebi normalno?
Nisam mijenjao periferiju, Samsungov monitor, Logitech G19 tipkovnicu, miš Logitech G700, i zvučnike Logitech G10.
A dao sam tolko para samo da bi imo mira tri godine, jel to puno tražit?
Prvo je riko HDD, da se tuče s matičnom, pa mi je rikla mema, pa je mijenjo sa Corsair, pa je riklo napajanje - pa ga mijenjo sa Corsairom također, pa ode kartica (5.000 puta joj...), i još mi ekipa u Linksu mrtva hladna - nakon što ih posjećujem ko penzioneri tramvaje skoro pa dva puta dnevno s nekim kvarom, veli - "Pa šta se čudiš? Dobro da ti grafulja izdržala dvije godine, običnon te nabrijane odu nakon godinu dana !?!
I onda gledaš taj Apple, pa čitaš o njemu, pa si razmisliš - koji sam ja kreten - zašto tada nisam znao to šta sada znam. Al život je škola. I nemožeš me uvjerit da je PC bolji, jer sam ne jednom, nego dva puta ispo totalni idiot s njim. Čak sam i Vistun platio, onda ti je jasno - kolko sam se nadavo, a za šta? Kravu, kako je Jobs predstavio Longhorn. (I bio čovjek u pravu)
OK?
A što se vremena kada bih kupio Mac tiče, nemam pojma ja - prema tome niti ti. I što se posla tiče, rekao sam gotovo pa nezaposlen. Inače novinar sam koji je radio pet godina u Večernjem, tri godine u Poslovnom dnevniku, i sada čekam posao u jednom energetskom mjesečniku. I tamo su svi na Macovima. Al koji Bog se ja tebi pravdam nije mi jasno.
Gledaj, liječi komplekse negdje srugdje, OK?
Ako sam ja glupa ciljana publika Jobsa, šta si ti?
Tebi još taj skupo plaćeni Mac - ne radi...
I onda sam ja tenkre što pitam ekipu za savjet.
Ponavljam, nemoj pretpostavljat.
Ne znaš me, ne znam te.
I nemaš pojma, isto ko ni ja, ko je s druge strane ekrana. Par riječi na forumu ti to nemože dokazati? Shvaćaš? Ili je među ušima zrak...?
12.10.2011 | 12:16
Zrak kaže:
Nisi mi jasan, ja sam ti samo rekao kakva iskustva ja imam sa Macom, koje ti možda nećeš imat (no ako kupiš novi iMac 27 onda oćeš).

Hoće? Hajd ne pričaj gluposti, zadnje dvije godine sam za sebe i za klijente kupio i podesio 15ak iMacova, od 21, do 24 i sve do 27 modela. Niti jedan nije imao problem kao ti. Jednoga je počela pržilica zafrkavati i to je jedan jedini slučaj, a koriste se svakodnevno.

Generaliziraš. Ako ti je komp nov i pod garancijom, trči u servis i reklamiraj.
12.10.2011 | 12:23
@ Tito : nisam rekao da Macovi ne valjaju...nego da jednako krvare ko svaki drugi komp, PC ili koji god. Komp je alat i to jedino tako treba gledat. Znam da sam tu usamljen, jer htjeli mi priznat to javno ili negirat sami sebe radi ne znam čega - činjenica je da su se i tu počela (odavno) kreirat plemstva koja štuju svog vrača i to ne samo da ga štuju, nego dobiju nekakve agresivne porive kad im netko njihovo pleme dovede u pitanje.

To je taj primitivan instinkt u nama i moš ga...

Ja to ne mogu shvatit. To je alat. Valja onoliko koliko onaj koji sjedi pred njim valja. Ne postoji univerzalni alat za ništa na svijetu. Sve je kompromis i amen. Mogu se prilagodit radit na najsporijem kompu ili najbržem Macu. Niti jedan od njih nije savršen. Pa ih tako ne mislim branit.

Vidio sam to X puta. Netko može sa svojih 10 prstiju na livadi i par starih ključeva napravit čudo od auta, a netko nebi znao u Ferrarijevom boxu promjenit ulje. Jel to znači da je livada bolje mjesto za sređivanje auta od Ferrarijevog boxa? Ograđivat se na način "X valja, a Y je teško smeče i amen" je na razini djece. A znamo kako djeca koriste alate - za razbijanje.

Sa Maca se neću prešaltat, rekoh već, ima odličan monitor i tastaturu, i raditi bilo šta vezano uz foto obradu, dizajn ili video na njemu je odlično, naravno da postoji bolje, samo ja znam da meni trenutno bolje od ovoga ne treba nikako. Ali nebi nikad pokopao PC. Kloba tvrdi da mu je sve riklo na PCu osim matične. To ne mogu shvatit, al dobro. Ja za takav slučaj nisam čuo. Jer ako netko gleda filmove i serije i surfa na kompu od 20 milja i sve mu rikne, meni to zvuči ko Zona Sumraka, al to sam samo ja.

Pa evo na jednom iMacu mi je riknuo disk (počeo prvo na startupu bacat ikonu foldera sa upitnikom, pa klikat par puta i ne vrtit se, pa bijeli ekran i freeze pa crni ekran i muk) i otišlo mi je nekoliko stotina GB podataka u nepovrat, a o problemima na ovom novom iMacu sam već dovoljno pisao.

To me podsjeća na određeno "pleme" iz svijeta automobila koji bi valjda ruku pod giljotinu dali dok tvrde da im na autu "nikad ništa nije otišlo, sve orginal". Jer njima da motor eksplodira u vožnji je "ma nema veze to se riješi taj čas" a meni koji vozi neki drugi brend auta, čim rikne žarulja žmigavca je "teško smeče od auta".

Tako je izgleda i u ovom hakerskom svijetu.

Nema veze, it's all good!
12.10.2011 | 12:25
Vanjuška kaže:
Zrak kaže:

Hoće? Hajd ne pričaj gluposti, zadnje dvije godine sam za sebe i za klijente kupio i podesio 15ak iMacova, od 21, do 24 i sve do 27 modela. Niti jedan nije imao problem kao ti. Jednoga je počela pržilica zafrkavati i to je jedan jedini slučaj, a koriste se svakodnevno.

Generaliziraš. Ako ti je komp nov i pod garancijom, trči u servis i reklamiraj.

Radi se o zadnjem iMacu tako da čitaj bolje.

discussions.apple.com/thread/3194165?start=1200&tstart=0

Ja nisam jedini, ima još par pehista sa identičnim problemom ko ja, klik na link gore.

Komentar na link?
12.10.2011 | 12:38
Ne znam jel i ovo povezano al i ovo se meni dogodi

discussions.apple.com/thread/3199218?tstart=0

Pogledaj koliko viewova ima tema. Očito je da je iMac 27 isporučen na brzaka. Ili Lion. A sad...možda je stvar u meni. Vjerovatno je to. Najbolje da odem na servis.
12.10.2011 | 12:47
No dobro, hoćeš ti konačno instalirati Snow Leopard pa da riješimo tu misteriju?
12.10.2011 | 12:49
Zrak, opet ti postavljam pitanje, zašto se ja tebi moram pravdat?
Ti si onaj, dok ne vidim ne vjerujem lik?
Jer bi ti trebo poslat reklamacijske "primke" kako to sriču u Linksu da povjeruješ?
I osim toga, zašto ti je to toliko čudno?
Upravo je to glavna boljka PC-a, ništa nije u potpunosti kompatibilno s ničim. Osim ako su različite komponente od istog proizvođača.
I zato je Mac valjda i bolji, jer je sklapan pod istim krovom, a ne po 16 tvornica pa u dom potrošača.
Ja ne kažem, da zvuči nenormalno, zvuči. Al je istina.
A MAK mi je odavna pričao "Ti si bleso, kupi Mac".
I sada razmišljam o tome. Neću ga kupit ni danas, ni sutra, ni slijedeći mjesec. Al prvi put kad opet nešto crkne - prodat ću u djelove i skupit za iMac 21".
I to je jedino pitanje koje sam ja postavio ovdje okupljenom mnoštvu. Da li je bolje iMac 21" ii MacBook Pro 13", jer i jedan i drugi koštaju 9800 kn.
A ti rafal na mene.
Ja ti vjerujem da ti je iMac riko. Al ekipa ima pravo za garanciju i servis. Na kraju krajeva, ja sam tako rješavao svoje probleme. Al nakon X puta mi se više neda. Svako switcha iz svog razloga. I svako ima svoje probleme. Meni je neshvatljivo da MacBook Pro nekome toliko smrdi da ga počne ozbiljno boliti glava. Al čovjek se požalio, urednik Jabučnjaka mu odgovorio, a ja sam čitao i skupljao činjenice. Nisam ko ti Grlom u jagode pa navalio na tipa: "Kak ti može smrdit, koji si ti ovo ono.."
Ja mu vjerujem. Zašto bi čovjek muljo?
Nije ovo Iskrica pa da se "mažemo"...
OK?
Mir?
Ava Ava Ava
12.10.2011 | 13:09
Problem je u tome da nitko po netu nije rješio problem, ima nekih kojima na Snowu ovo radi. A ostali čekaju Apple update.

I to su ljudi koji imaju sigurno veći izbor servisa nego ja. A svi oni su iz servisa dobili odgovor "čekajte update" ili slično.

Očito da je stvar u AMD Radeon HD 6970M kartici.

10.7.1 je gore, svi apdejti...pa ako 10.7.2. ne popravi, kad god to bude, onda servis. A šta oni mogu, drugi model grafulje valjda...

Šta se tiče PCa, ja sam promjenio dosta PCa u karijeri, sa svakim je bilo problema, ali svakog sam riješio. To je sve u roku službe, da mi je vidit nekog ko koristi komp (pod naglaskom na koristi, dakle minimum poluzahtjevno svaki dan) i da mu ne rikne nikadn ništa nego samo ga zamjeni kad ga vrijeme pregazi. To ako postoji, onda je to samo iznimka koja potvrđuje pravilo. Jer je nemoguće da netko vozi trkaći auto bez kvarova. A ako netko vozi 15 na sat put od 2 km jednom na mjesec i tvrdi kako je auto neuništiv...to je drugi par rukava.

Na PCu mi jedino do sada niti jedan disk nije riknuo, prvi put na iMacu i to mi je sad nabilo paranoju oko backupa. Možda ni to nije loše.

Kloba ja sam ti ono napisao jer iskreno nije mi jasno zašto toliko novaca dat za nešto šta ti treba za najosnovnije stvari. Neću ti ja popovat da ne kupiš, nego bi po meni bilo pametnije da kupiš iPad a ne komp.

Na iPadu gledaš filmove i surfaš, ako ti ne paše prstima pimplat po ekranu, kupiš tastaturu, imaš uređaj koji je mobilan 110%.

Ja bi ga uzeo da već nisam ubo Galaxya Čim sam vidio najavu za iPad sam reko da je to genijalna stvar, jer je totalna idiotarija sjedit skrčen i čitat recimo nešto na kompu, ja to ne mogu. Knjigu da ne pričam. Ovako uzmeš monitor na kauč i ko čovjek.

To je moje mišljenje.
12.10.2011 | 13:27
Zrak kaže:
Problem je u tome da nitko po netu nije rješio problem, ima nekih kojima na Snowu ovo radi. A ostali čekaju Apple update.

I to su ljudi koji imaju sigurno veći izbor servisa nego ja. A svi oni su iz servisa dobili odgovor "čekajte update" ili slično.

Očito da je stvar u AMD Radeon HD 6970M kartici.

10.7.1 je gore, svi apdejti...pa ako 10.7.2. ne popravi, kad god to bude, onda servis. A šta oni mogu, drugi model grafulje valjda...

U čitavoj priči mene jedino brine ako je uzrok pregirjavanje, onda je bolje možda to spriječiti nego čekati update? No po onom iStatu temperature su normalne/
12.10.2011 | 13:36
I da si za iPad u pravu, jesi.
Al u iPad ne možeš ugurat DVD, ne možeš skidat brdo glazbe, serija, filmova jer ti treba žičana veza na web. Još uvijek ne možeš štošta toga što sa osobnim računalom možeš. Ne velim, niko sretniji od mene kada ni Macovi bili jeftiniji.
Ali opet, čak su i kod nas danas jeftiniji nego recimo 2005. godine.
Znam da je tada IT služba u Večernjaku za Foto obradu kupila Mac G5 mislim, sa Cinema displejom, i da su gla platili 40.000 kuna. I iMac je bio skuplji, kao i laptopi.
Danas su i dalje skuplji, ali lagano im cijena pada. I doći će vrijeme kad će i kod nas ulazna cijena biti 999 USD-a. Kad tad.
I zato razmišljam, ponavljam - razmišljam o prelasku na Mac - jer još uvijek držim da PC ovaj ili onaj moram imat.
Eto, konačno komuniciramo.
Recimo, taj iPhone. Sviđao mi se prvi. I drugi, i treći. Al kupio sam tek četvrti. Na crno otključanog iz Londona jer sam Vip prepaid korisnik.
I dan danas mi na standbyu baterija traje 10 dana bez problema(naravno 3G isključen, e-mail dolazi samo kad ga otvaram, notification i location isključeni). Al traje čovječe.
Kada ga derem, tri četiri dana.
I ovaj Siri na 4S, pa to je AI iz Odiseje u svemiru čovječe!? I to je razlog zašto im je trebalo 14 mjeseci da roknu iduću verziju telefona, jer su radili nešto totalno novo. I stvar je super, al nije razlog da kupim 4S, jer sam zadovoljan sa 4-vorkom i imat ću je dok ne rikne. I onda si pomislim, ko što si je većina PC- korisnika switchera omislila, ako im je telefon tako dobar, kakvi su im kompjuteri?
Shvaćaš?
Plaćam skupo u početku da ne bih doplaćivao kasnije po onoj logici "nisam toliko bogat da se oblačim siromašno".
I to me iznevjerilo samo na PC-u.
Eto, da zaključimo to više.
A što se tvog iMaca tiče, koliko je star?
12.10.2011 | 14:57
Mjuzu i filmove možeš nabavit od bilo koga ko ima net, nek ti frend skida. iPad je idealna stvar za popodnevno kompjuteriziranje tipa fejs, portali, čitanje vjesti, i gledanje videa itd.

Šta se tiče cijene...ne vjerujem da će Apple sić sa svog premium cijenovnog ranga, to im nije politika, bar nije bila do sada, ko zna šta kapetan Kuka smjera. Ja mislim da bi trebali izbacit neki model između iMaca i Mac Proa, možda neki iMac Turbo, koji bi bio robustno računalo za ekipu koja tu i tamo ode u Premiere napravit video koji su svakim danom sve veći i glomazniji, obradit fotke koje također rastu itd.

Ali nisu oni blesavi, nije bezveze na iMacu glossy ekran. Ako si profi - kupi profi. Kod njih nema između. Meni je takva diktatura malo bezveze.

Ovako sad imam ispred sebe zrcalo od 27 cola. A matirani Cinema Display više nema. Šta je totalna, totalna sramota. Bar šta se mene tiče, a sad netko će i za to nać dobro opravdanje tipa "pa znaju oni šta treba, ako si ti tako pametan odi radi u Apple".

To mi sve nekako pari da oni za dalje misle fino iMac za "ekipu koja ima iPhone i iPad i treba im komp za stolom", i filanje sa Pod, Pad i Phone verzijama.

Inače ja sam odrastao u doba kad se o Macu pričalo kao "kompu za grafičare i profiće" al nekako se sad to vidim mjenja na komp "za trendy ekipu koja pije u Starbucksu, puno tvita preko iPhonea ili iPada, ima svoj demo bend za kojeg niko ne zna i redovito bloga o smislu života na Tumblru uz obavezni polaroid ili nekakav retro filter na fotkama".

Neka je tako, ja se na to ne mogu prilagodit, zgazilo me očito

Kad već pričamo o Macu, prvi Mac za kojeg sam sjeo i radio je bio od jednog gospodina koji me pitao da ga popravim jer mu nešto šteka oko mousea.

Tada sam prvi put vidio Mac (G5) i pored njega 30 cola Apple display. Iskreno, usrao sam se kad sam vidio taj monitor, jer mi je to tada djelovalo kao nekakva šala, u to vrijeme je LCD od 19 cola bio luksuz za mnoge. I onda taj čovjek sa hardwareom od XXXXX kuna me zove na servis, i kao ne radi mi mouse. Ja sam se nakon par minuta snašao na OSXu kojeg sam tada prvi put vidio...i skužio da su promjenjeni left click i right click.

A on meni na to veli "ma kakav desni klik - nema ti Mac desni klik, nije ti to Pi Si".

Sad, ko vjeruje ko ne...al tako je bilo.

iMac mi ima oko 3 mjeseca.

Po meni firme koje se bave grafikom kupe Mac jer imaju odlične monitore, kalibrirane boje i tako. Jeftinije dođe kupit tako all in one i počet radit nego sklapat komponente i kupovat perverzno skupe H-IPS monitore.

iMac ima vrhunski ekran, ali ovo namjerno glossiranje bez mat opcije im je stvarno...bezobrazno.

Glossy ekran na njemu je super kad sam navečer pred kompom, dok po danu često vidim u monitoru kako sam lijep i naočit
12.10.2011 | 15:13
@Zrak - na cemi si?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO