12.10.2011 | 15:30
Za mat i glossy ekran si u pravu potpuno. To svi profići kažu, pa i ovdje na Jabučnjaku ti je Pasarić napisao isto kad je recenzirao Mac Pro zadnji, pogledaj sam.
Ja sam ti prvi put sjeo za iMac G3, i to kada sam iz Večernjeg prešo radit u Poslovni dnevnik. E, a niko ne zna kako poslat mail zbog monkeya na drugu foru (ono, nije AltGr + V već Shift + 2 + ubi me ne znam još nešto, mislim Ctrl)
I ono, OS 9. To je bilo 2006. Bio mi je jadan, tekstove smo pisali u nekoj Apple verziji Notepada i preko nekog konvertera slali uredništvu na pregled, da bi ovi opet preko konvertera slali grfičarima na Apple.
Al isto tako, baš kao i ti, godinu ranije uđem i IT sobu Večernjeg jer sam se skompao s tipom iz održavanja, sve da mi složi treću konfu u životu, kad ovaj raspakirava isti takav G5.
Baš ko ti, zinuo sam.
A za ovo oko muzike, filmova, me nisi shvatio. Sve si to sada skidam na svome kompu. Tom, jel, oko kojeg smo se i zakačili.
I sad radi.
Al' i ti i ja znamo da jednom više neće. I zato kažem ti, umoran sam od razmišljanja koja komponenta s kojom, jel trenutno bolji ATI ili NVIDIA, i sto takvih pitanja i podpitanja. Pa na zadnje razmišljanje koje kučište, a sva redom ružna. (Onaj Termaltake kad upališ, imaš osjećaj da si na aerodromu od silnih ventilatora!)
A priznajem, padam na dizajn.
I tu opet Apple ulazi u priču.
Ovako smirene glave, mislim da je svako od nas pomalo u pravu.
Znaš kada se Apple počeo popularizirati u mainstreamu(osim iPhone-a 2007.) Kada su se skompali s Holywoodom i TV kućama. Sjeti se, Independence Day ti je prvi film u kojem frajer u zadnjoj sceni uzima POWERBOOK u ruke i ŠALJE VIRUS opasnim vanzemaljcima! Ta daam!
I od tada, svaka serija, ako je komp u pitanju, vidi se jabuka, od 2007. nadalje kada likovi u serijama telefoniraju, telefoniraju s iPhoneom. Kada đogiraju, bijele slušalice u ušima...
U onoj seriji Bez traga (Without a Trace) su toliko prokleto očiti da u sedmoj sezoni kad god traže nekog lika s tjeralice i pitaju statiste jesu li ga vidjeli, ne pokazuju mu isprint papira ili fotku, nego mu guraju iPhone po nos. SVAKI PUT.
Ako nije jedno 40 puta u sezoni, nije ni jednom.
I to ti je to.
Ili Dexter, uđe u prošloj sezoni glavnom negativcu u ured, a ovom za stolom iMac 27", u ruci drži iPhone 4, na stalku - umjesto slike djece - iPad...
Malo sam čitao o tome, i ispada da ti je za Dan nezavisnosti Apple platio masnu lovu za scenu s Powerbookom. A poslije se plaćalo sve manje, a kako su producenti i filmska i TV industrija s mehanike polako prelazili na računala, prelazili su na Apple. (Vjerojatno Jobs, Pixar, Toy Story ima također veze s time, al' to konkretno nisam uspio pronaći).
Uglavnom, da je frajer znao prodat proizvod, znao je.
I to mu nitko ne može oduzeti.
Inače, njemu je između ostalih, uzor bio i onaj Japanac iz Sonya koji je izmislio walkman i čiju je osmrtnicu objavio na jednom keynoteu. Jednom su zajedno letjeli u zemlju izlazećeg sunca, a Jobs upita tipa zašto mu u tvornici svi nose uniformu. Ovaj mu odgovori da je u Japanu tako još od kraja II. svjetskog rata, kada je narod bio siromašan pa su ih oblačile tvornice. Navika je ostala.
To se Jobsu dopalo, pa je i on odlučio uvesti uniforme u Apple.
Naravno da mu ideja nije prošla, ali on je i dalje ustrajao u tome. Samo na sebi. Pozvao je doma nekog dizajnera i skombinirali su New Balance, Levis 501, i crnu dolčevitu. Navodno da su taj dan uzeli toliko istih traperica, dolčeviti i tenisica da se Steve osigurao i za djecu
To je bila njegova "uniforma", po kojoj se htio razlikovati od svih CEO-a na svijetu.
I uspio je.
Eto, zanimljiva priča...
Nego, kad će taj iOS?
U Americi je 12. (u svih šet vremenskih zona)već satima, a još ga nema za download...
Zna li netko po iskustvu, kad će to kod nas?
Navečer, sutra?