18.12.2011 | 23:23
mileni kaže:
1) Instalirao bih i windowse na macu. Skuzio sam kako to ide, procitao malo... No ak upgrejdam na Liona prek appstorea, dal cu moci preko bootloadera (kako li se vec zove...) instalirati windows 7? Jer jedini tutorial koji sam procitao izricito trazi DVD od Mac OS-a, a ak kupim preko storea, nista od orginal DVD-a. I dal je uopce moguce kupiti Lion negdje kod nas u ducanima, da ne koristim AppStore?
Mislim da se Lion prodaje samo preko Mac App Store. Čini mi se da je netko spominjao da ga se može odnekud naručiti na USB sticku, ali ne znam detalje.
Međutim, mislim da ti to uopće nema veze ako s Lionom nije uključen paket bootcamp drivera za windowse (možda i nije).
Moje iskustvo s Windowsima pod BootCampom je jako loše jer Apple isporučuje jako traljave drivere i ne radi na njihovom popravljanju. Zato je Windowse generalno bolje vrtiti u virtualki.
2) Jedan jako smijesan problem.... Kako da napisem "@" ? Sad sam ga napisao kopirajuci. Smijesno mi i zalosno ovo uopce pitati, al ne mogu se snaci na ovoj minijaturnoj tipkovnici. Pokusao sam googlati, ali jos zalosnije, nisam nista nasao
Jbg, njub i pol
Već si dobio odgovor: alt+shift+2
Za sve ostale znakove koje ćeš kasnije poželjeti koristiti, klikni jabučicu na menu baru, pa System Preferences, pa Keyboard, pa ukvačicaj "Show Keyboard and Character Viewer in Menu Bar". Onda, kad na desnom dijelu menu bara klikneš na hrvatsku zastavicu imaš "Show Keyboard Viewer" pa možeš točno vidjeti što dobivaš pritiskom na Alt, Alt+Shift itd.
3) Trenutacno imam 8GB memorije (1067MHz). Memorija je smijesno jeftina, pa zasto ne nadograditi. Kako sam i ranije pisao, iMac cu koristiti uglavnom za programiranje. Nije bas da mi je tolika memorija silno potrebna, no opet, zasto ne?
Koliko memorije mogu uopce ubaciti u iMac? Koju preporucujete? Gdje ju kupiti...
Skini si aplikaciju MacTracker. Besplatna je i sadrži detaljne podatke o svima, pa tako i o tvom Macu, uključivo i to koliko RAM-a ide u njega službeno, a koliko neslužbeno.
Koji točno model iMaca imaš vidiš tako da klikneš na jabučicu, pa About this Mac, pa More Info
Koliko sam nabrzaka procitao, ako zelim ugraditi SSD disk uz trenutacno postojeci, moram se odreci optike. Ako je to slucaj, ima li ikakvo USB rjesenje kako bih imao i optiku preko USB-a?
Mislim da će bilo koja USB ili firewire pržilica raditi. Netko tko baš ima vanjsku, može ti preporučiti neku točno određenu, ali one sve rade po istom protokolu.
Nov sam za svijet Applea opcenito, pa na ovim "njubarskim" mac os pitanjima ne zamjerite
Nema problema. Ali doista dosta odgovora na ovakva pitanja možeš naći u forumu Switch