MacBook Pro se ne zeli bootati
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro se ne zeli bootati

08.12.2011 | 23:54
Uglavnom, ne znam je li losa karma ili sto... Prvo prije par dana crkne bakin iMac G5, ekran. OK, star je... Onda crkne mamin punjac od bijelog Macbook-a. OK, događa se... Na poslu mi se zadnjih nekoliko dana par puta zblesio moj iMac...

Maloprije radim na svom MacBook Pro-u starom 2 godine i zblesi se. OK, događa se... Ubijem ga i ponovno upalim i - ništa!
Siva jabučica i vrti se, nakon nekog vremena - onaj znak kao da je "prazno", umjesto jabučice i dalje vrti, ventilator puše. U trenutku zblesiranja bio je upaljen safari, mail i skype.

Ja moram raditi večeras, a sve mi je na tom laptopu!!! :o((( Ovo pisem s 10 godina stare lampe...

Ima li neka dobra dušica s idejom? Probao sam restart sa X,option i shift... ništa. Da iskopam negdje instalacijske dvdove?

Zašto, zašto se to događa na tako skupim strojevima!

Pozdrav svim dobrim ljudima, ma gdje bili...
09.12.2011 | 00:07
Baci u target disk mode (drzis T nakon paljenja), pa spoji Firewireom na lampu i vidi jel disk na mjestu. Inace je ovo simptom crknuca diska. Inace, diskovi kao da u zadnje vrijeme ubrzano krepavaju u Appleovim lapovima, nikad ih nisam vise zamijenio u tako kratkom roku ili vidio umirucih ili umrlih. Evo nekidan zamijenio Hitachia od 500 GB u 17" MBP, godiste tvoga, prepun bad sectora i malo-malo je blokirao sistem.
09.12.2011 | 00:12
Smrdi na problem s diskom. Bootaj s DVD-a i prvo provjeri disk u Disk Utilityiju. Ako si na Lionu, onda ti ne treba, nego s ALT/OPT sačekaš da ti pri bootu ponudi alternative, pa odabereš Lion Recovery Disk na kojem je Disk Util.

Dakle, prvo to...
09.12.2011 | 00:12
MacBook Pro ima firewire 800, a lampa 400. Nemam adekvatni kabel...

Imam TM backup od ženinog laptopa na vanjskom disku. A da njega prikljucim, bi li se trebao dignuti njen sistem ili nešto? Ili bolje da probam s instalacijskim diskovima, samo da ih nađem...

aaaa, koja krasna noćna zabava... ako mi je crko disk, ubit ću se. zamjena skupa?

hvala na savjetima.
09.12.2011 | 00:13
Vi u kreativnom ne spavate? :o)

Probat cu dakle prvo s DVD-om, ja sam na SL-u.
09.12.2011 | 00:24
Uključi ga sa Command+V da vidiš uopće što se događa. Vjerojatno je disk, što je dobro jer su jeftini a backup naravno imaš.
09.12.2011 | 00:33
Kad ga uključim s Command+V, odradi nešto stvari i onda kaže: Still waiting for root device... SATA warning: Enable auto-activate failed...

Hm, pretpostavljam da nije dobro... s DVD-om mi nije uspjelo bootanje, probat ću opet.

Imam neki backup od prije nekoliko dana s TM. UF, sva sreća da imam... bar nešto.

Ako dijagnoziramo da je disk, koje su mi opcije? Ima li itko u Splitu ko ih mijenja, a da zna što radi, i koliko bi to bilo dlakavih životinjica?

UStvari, nadam se da nije najgore... možda se do sutra nekim čudom oporavi. Sto puta sam vidio tako nešto u DR. House-u... :o)
09.12.2011 | 00:37
U unibody Macovima je disk zamijeniti jedno 10 minuta posla ako bas prvi put radis. Krajnje jednostavno. Skines zadnji poklopac (10-ak sarafa) i disk ti je odmah nadohvat ruke. Imas na iFixit detaljni postupak.
09.12.2011 | 00:43
Fakat, izgleda krajnje jednostavno. Pretpostavljam da bi prvo trebao nekako ustanoviti da je sigurno disk krepao. To ću sutra.

Drugo, trebao bi mi neki savjet koji disk da stavim unutra? Ne treba mi puno prostora, glavno da je neki malo kvalitetniji da ne crkne opet...

Ima li kakvih preporuka, da ne otvaram novu temu?

Hvala svima, obavijestim vas o razvoju situacije... znam da sve može crknuti, ali tri stvari u nekoliko dana!!!
09.12.2011 | 00:59
SSD Bez zezancije. Ako ne trebas puno prostora to je vrhunski upgrade. A mozes izbaciti i optiku i umjesto nje ugraditi veci klasican hard, a optiku uvaliti u USB kuciste.
09.12.2011 | 01:00
Mozda netko ima drugacije misljenje, ali diskovi su danas tehnologija na zalasku i potrosna roba. Kupi neki koji ti je dostupan i radi backupe, ostalo je lutrija....iduci ce ti i tako vjerojatno biti SSD.
09.12.2011 | 11:35
Priključio sam laptop u target mode i pokrenuo disk utility. Bilo je dosta nekih stvari u crvenom (invalid) itd. Napravio sam repair, kazao je da sada "disk appears to be OK". Ali nije, i dalje se ne boota. Ocito je crko, no mogu pristupiti podacima preko findera, znači nije crko skroz. Kako imam TM backup, neću gubiti vrijeme na kopiranje podataka.
Idem pronaći novi disk...

Hvala na pomoći!
09.12.2011 | 11:36
Dobro je, spasi podatke i uzmi novi disk - za taj novac se ne treba puno premišljati.
09.12.2011 | 13:09
Nalazim samo ovaj disk po povoljnoj cijeni:

www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda....-8mb-wd2500bpvt.aspx

Pretpostavljam da je taj OK.
09.12.2011 | 13:16
Ovaj je jos vise OK, a neznatno skuplji

www.optimum-online.hr/detalji_proizvoda....16mb-wd2500bekt.aspx
09.12.2011 | 13:36
Dobar! Upgrade na 7200 rpm!

Probat ću reći ženi da ga nađe negdje sutra u Zagrebu.
09.12.2011 | 14:05
Za te pare koliko ja vidim na nabava.net imaš bez problema diskova od 500GB.

Mislim da nisi baš odabrao jeftine cijene a ni dučane.
09.12.2011 | 16:34
Velejaj, ako znaš dobar disk po povoljnoj cijeni, molim konkretni prijedlog dućana. Često nabava.net zna dati netočne podatke.

Naime, većina diskova na internet shopovima se ispostavi da nije dostupna, tj. nema ih za kupiti.

Ako znate za dobar disk za cca. 600 kuna, molio bih link. Nije mi uopće bitan kapacitet, nego ako je ikako moguće "kvaliteta"/brzina.

Pozdrav svima!
09.12.2011 | 17:44
Ovo odgovara cijeni: www.links.hr/?naziv=tvrdi-disk-320-0-gb-...d_artikl=051.515.107 , jedino kaj je garancija samo 24 mjeseca,… iako, kad te već snašlo zlo da u ovo za kupnju HDD-a skroz nepovoljno vrijeme moraš zbog kvara kupiti novi HDD, i ako ti kapacitet doista nije toliko bitan ja bih se bolje malo rastegnuo za 150 kunića i uzeo ovo: www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-mushkin-...d_artikl=051.400.058 , a kad tvornice HDD-a ponovno prorade kako treba i kad ove prenapuhane cijene padnu, uzmeš jedan normalni HDD i ubaciš ga umjesto optike kako je SuperUnknown već rekao
11.12.2011 | 14:11
Operacija uspjela, ali pacijent nije bolje... :o(((

Zamijenio sam disk ovime: www.links.hr/artikl-051.515.091

Pokrenem instalacijski DVD, odem na disk utility i ništa, nema diska...

Zamijenim diskove sa ženinim laptopom. Njen vidi moj novi disk, sve ok, moj ne vidi njen disk... banana.

Pretpostavljam, sa svojim ograničenim znanjem hardwarea, da to znači da nije crko samo hard disk...

Ideje? Što mogu još pokušati prije slanja u servis (kojeg vjerujem u splitu nema)? U čemu još može biti kvaka...
11.12.2011 | 14:39
Možda uopće nije bio disk. Čitam da nekima zna otići SATA kabel. Probat ću zamijeniti taj kabel između dva laptopa. Valjda je isti, moj je mid-2009, a njen kraj 2010.

Javim se, u međuvremenu se vrti extended hardware test, kratki nije pokazao ništa.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.12.2011 | 14:41
Ovako kako si sve napravio izgleda kao da je SATA kontroler za disk otišao u vječna lovišta, a ne samo disk. Možda još jedino da probaš spojiti disk umjesto optike pa da vidiš da li će onda raditi s obzirom da si uspio pokrenuti instalacijski DVD. Svakako provjeri i da je sata kabel dobro spojen na konektor na ploči.

U slučaju da spojiš disk umjesto optike jedino je problem što bi ti za pokretanje sa DVDa trebala neka vanjska optička USB jedinica. Postoji i mogućnost korištenja optike drugog stroja samo nisam nikada probao pa ne znam detalje kako, no google obično ima odgovore na takva pitanja, a mislim da se spominjalo nešto slično i ovdje na jabučnjaku.
11.12.2011 | 15:01
A da probam prvo s kablom? Mislim, ako je otišao kontroler, nema mi druge nego odnijeti na servis... mislim da to izlazi van mojih mogućnosti.
11.12.2011 | 16:08
Ipak je SATA kabel. Stavio sam kabel iz drugog stroja i sada uredno prepoznaje hard. Sami kablovi se nesto razlikuju, vljda su skuzili da se ovi stariji kvare...

Eto, super da nije neki teži kvar (možda i nije bilo do harda, nego je samo kabel crko...). A i naučio sam rastavljati laptop, hehe.

Uglavnom, sada treba naći drugi kabel. Vidim ima nešto na e-bayu, ali su svi polovni za 50 dolara... možda ih imaju u Zagrebu na servisu nove, nazvat ću sutra.
11.12.2011 | 16:12
Meni je nedavno na mbp (2007) otisao taj sata kabel, u Zagrebu me zamjena kostala nekih 300-tinjak kuna...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.12.2011 | 16:20
Eto, ko bi reko da kabel more krepat. Ali bolje kabel nego kontroler na ploči. Ovi na e-Bayu se onda ne čine puno jeftiniji nego u Zg.
11.12.2011 | 16:23
...u toj cijeni je uracunat i rad, naime sam sam mijenjao disk, a nakon sto stvar nije proradila nakon zamjene, odnio sam ga gore....
11.12.2011 | 16:48
Onda mene ne bi trebalo puno doći, ako mogu samo naručiti od njih taj kabel da mi pošalju poštom. Rad ću obaviti sam, sad kad sam se ispraksirao. ;o))

Kome sve mogu poslati upit? Apcom, iStyle, Filex?

Poslat ću svima po redu.

Hvala svima na savjetima, a eto, ako itko bude imao sličan problem, neka provjeri kabel...
11.12.2011 | 17:07
Sank kaže:
Eto, ko bi reko da kabel more krepat. Ali bolje kabel nego kontroler na ploči. Ovi na e-Bayu se onda ne čine puno jeftiniji nego u Zg.

Oooo, kako da ne.... Svojedobno, nam je na PPC stroju prve klase iz čista mira u Photoshopu nakon sejvanja nzalo biti dva tri reda pixela jednostavno pomaknuto u stranu... Sve smo probali, reinstalacije, novi sistemi, novi hardovi... a kad ono, scsi interni kabel... Majku mu njegovu
13.12.2011 | 08:38
kajman kaže:
Onda mene ne bi trebalo puno doći, ako mogu samo naručiti od njih taj kabel da mi pošalju poštom. Rad ću obaviti sam, sad kad sam se ispraksirao. ;o))

Kome sve mogu poslati upit? Apcom, iStyle, Filex?

Poslat ću svima po redu.

Hvala svima na savjetima, a eto, ako itko bude imao sličan problem, neka provjeri kabel...

Ista stvar dogodila se i meni.
otisao kabel, al u servisu to nisu znali prepoznat nego su rekli da je maticna. istyle ne prodaje samo dijelove, zamjena na mbp 13 kosta cca 500 kn.
na ebayu 20 dolara polovni kabel, radi super.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO