MacBook Pro se ne zeli bootati
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro se ne zeli bootati

13.12.2011 | 09:53
Kako LukaRak kaže, i ja sam imao isti slucaj.... bez obzira što sam im u servisu napomenuo da provjere kabel, zvali su me da kažu da je otišla matična. Kako je debelo van garancije a matična je do tada mjenjana 2 puta (besplatno) rekao sam da ga spakiraju pa da ga stavim u "muzej". Međutim za 10 minuta su me opet zvali i rekli da su pokrenuli onaj proces za odobravanje zamjene matične od strane apple-a i da je to prošlo te da ce mi zamjenit matičnu?! Naravno da nakon zamjene nije radilo i da disk i dalje nije bio prepoznat tako da sam im ponovo napomenuo da je to i razlog zbog kojeg je MBP na servisu, te da provjere kabel. Nakon pola sata su me nazvali da je ipak bio kabel i da sad stvar radi. Ja sam na kraju završio sa novom matičnom i novim kabelom i to sve skupa za 290kn, jedino što sam cekao matičnu jedno mjesec dana...
13.12.2011 | 14:22
Ja ne mogu baš čekati tako da sam naručio od iStyle-a kabel (imali su jedini na lageru) i to kabel + rad iako ću sam obaviti rad

Cijena - prava sitnica - 320 kuna. Sami kabel inače košta 168,42

Ostaje samo pitanje je li disk stvarno krepao ili je bilo samo do kabela... no mislim da je bio i disk, s obzirom da je disk utility bio našao popriličan broj nekih crvenih stvari, što pretpostavljam da ne može biti dobro...

Izvodim dakle zaključak da je krepavanje dotičnog kabla slaba točka MBP-a.
13.12.2011 | 20:28
Ja se pitam od čega se radi taj SATA kabel. Kao da je od suhog zlata. Pretpostavljam da je kratak pa bi se mogao i mjeriti s cijenom neki HIFI kabela po metru

Ali je dobro da si sve riješio i da sada znamo da prvo provjeravamo kabel, pa da onda idemo dalje
14.12.2011 | 11:24
Uglavnom došao je kabel pa ću ga popodne zamijeniti. Čini mi se zgodno iskoristiti ovu situaciju pa puknuti clean install Lion-a na taj novi disk. Evo baš sam ga skinuo s Appstorea.

Da ne postavljam novu temu, hoće li mi glatko teći vraćanje podataka s TM backupa?

Pretpostavljam da pokrenem instalaciju Liona i on me u nekom trenutku pita hoću li od nekuda migrirati podatke? Vjerojatno će on bez problema s TM backupa (Snow Leopard) povući sve moje dokumente, desktop, mailove, preferences itd.?

Nisam to nikad radio pa provjeravam?
14.12.2011 | 12:11
Hoće.
14.12.2011 | 14:20
kajman kaže:
Ja ne mogu baš čekati tako da sam naručio od iStyle-a kabel (imali su jedini na lageru) i to kabel + rad iako ću sam obaviti rad
Cijena - prava sitnica - 320 kuna. Sami kabel inače košta 168,42
Ostaje samo pitanje je li disk stvarno krepao ili je bilo samo do kabela... no mislim da je bio i disk, s obzirom da je disk utility bio našao popriličan broj nekih crvenih stvari, što pretpostavljam da ne može biti dobro...
Izvodim dakle zaključak da je krepavanje dotičnog kabla slaba točka MBP-a.

Čitam ovo i ne mogu vjerovati,…

prvo, protuzakonito je naplatiti uslugu koja nije obavljena,..

... a drugo korisnik te usluge je još i zadovoljan time što mu je iStyle izašao ususret, prodao preplaćenu komponentu (kabel) i dozvolio mu da sam izvrši popravak,…
14.12.2011 | 15:16
Ne, nisam zadovoljan. Zadovoljan sam jedino činjenicom da mogu nastaviti raditi posao. Nemam vremena istjerivati pravdu s njima, eto.

Naravno da to vjerojatno nije zakonito. Ali oni su rekli da se njihova firma ne bavi prodajom rezervnih dijelova, nego usluge. Dakle opcija je bila slati laptop u Zagreb, čekati da mi zamijene dio i opet vraćati laptop (za ovo nemam vremena!). Ako ne zelim kompletnu uslugu, onda mi na moje inzistiranje mogu poslati dio i naplatiti skupa s uslugom. Naravno da mi to nije super, ali mi je bolje od čekanja mjesec i više dana da mi taj isti dio dobavi netko drugi. Taj netko drugi bi naplatio samo dio, ali ga nisu imali i morao bih čekati. Cost-benefit analiza je odlučila za ovo prvo. Kod iStylea inače zbog toga ne bi niti kupio stroj niti bi mi bili prvi izbor za bilo kakav servis.
14.12.2011 | 15:44
Ma nisam mislio ništa loše o tebi ,… ali mislim sve loše o takvim trgovcima ,…

Jasno mi je da ti kao korisnik pritisnut potrebom da stvar proradi što prije i nemaš izbora i da si na neki način ucijenjen njihovim prividno povlaštenim položajem spram korisnika, no dok god trgovci ne shvate da su tu da prodaju robu i uslugu korisnicima, a ne obrnuto,… usluga i u ovom slučaju apple-ova računala će biti skupa koliko jesu,…

S druge strane, da imaš volje i vremena mogao bi im zagorčati život tužbom da si im dao prijenosno računalo s pokvarenim kablom, a dobio ga natrag s popravljenim kabelom i pokvarenim diskom,…
  • Sank
  • Moderator
  • 221
15.12.2011 | 02:12
Ne poznajem pravila poslovanja servisa, ali pretpostavljam po zdravoj logici da oni zaista ne mogu prodavati dijelove osim ako to nije u sklopu same usluge kojom se bave.

Prema tome ispada da oni zapravo čine uslugu kada su pristali poslati rezervni kabel uz jasnu napomenu da su prisiljeni naplatiti i uslugu. Ne vidim što je tu loše. Umjesto da im se još zahvali da su izašli u sustret, ovako ih se napada. što bi tek bilo da su jasno dali do znanja da je jedini način da do kabela dođeš tako da Maca pošalješ na servis kod njih?

Po meni to je s njihove strane pošteno, a vjerojatno bi kršili zakon o poslovanju da su komad samo prodali s obzirom da nisu trgovina nego servis.

Kupac svakako nije ucjenjen jer svatko može birati da li će kupiti kod njih ili to isto potražiti negdje drugdje, npr. na eBayu.
15.12.2011 | 09:36
Sank, nekad sam radio sa servisima i u pravu si. Ako robu nemaju u prodaji, nego u servisu moraju ti zaračunati kompletno kao ugradnju. Birokracija i bogu si teška. Takva su pravila poslovanja i iz razloga da se servisira a prikaže samo kaoprodaja a razlika spremi u đep. I ja sam već tako kupovao dijelove , baš iz istog razloga.
15.12.2011 | 11:51
Oni su svoje poslovanje prilagodili trenutno važećim zakonima i propisima RH,… istina,… ali rade po tim propisima i zakonima samo u dijelu koji je njima od koristi, a za ostalo prodaju maglu,…

Po izvatku i Trgovačkog suda registrirani su za:
SUBJEKT
iStyle d.o.o.
Matični broj: 080345075
OIB: 98828194905
Tvrtka: iStyle d.o.o. za računalne usluge i srodne aktivnosti
Sjedište: Strmec Samoborski, Ulica dr. Franje Tuđmana 8
Predmet poslovanja: računalne i srodne djelatnosti, kupnja i prodaja robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje stranih tvrtki.

... što znači da su korisniku (kupcu) bili dužni prodati robu (rezervni dio) bez naplate zamjene istog u servisu,… jer lijepo piše da su registrirani za "kupnju i prodaju robe te trgovačkog posredovanja", ali ne, oni ne žele prodati dio već uvjetuju i zamjenu u servisu, ali su eto ipak dobri pa će izaći ususret kupcu prodati mu ipak rezervni dio iako to kao ne bi smjeli uz ispostavu računa i za izvršenu zamjenu,…

i to je super,… ok, slobodno ih lupkajte po leđima što su tako ok,… meni nisu,…
15.12.2011 | 12:33
Slažem se. To nije stvar propisa, nego prodajne politike. Oni su jednostavno odlučili prodavati neke artikle samo kao servisne dijelove i vlastitom odlukom ih ne žele prodati bez servisne usluge, makar je i ne napravili. Nije ilegalno, ali je nepošteno.
15.12.2011 | 12:46
Gdje je problem? Iako kupiš rezervni dio i sam ga ugradiš, mislim kako gubiš garanciju i na dio i na uređaj. Očito je politika takva (mislim kako nije samo kod njih, već kog večine servisa) da ne prodaju dijelove bez usluge. Opet, ebay je zgodno mjesto za kupovinu "uradi sam " opreme za ugradnju.
S druge strane, kupovao sam preko njih bateriju i nije bilo zaračunavanje montaže, jer korisnik sam može to promijeniti. Isto kao i memorijski moduli. Recimo, sam sam promijenio mem. module u Mini-ju bez obzira što bi trebao ići u servis, ali sam ostvario bez problema garanciju.
15.12.2011 | 13:30
Malo govorite napamet! Servis bi morao internom otpremnicom prebaciti u prodavaonu, da se dio može prodati. Osim ako nije registriran i za prodaju, a obično to nisu zbog porezne politike itd. Govorim iz sjećanja, ali pretpostavljam da se to nije puno promijenilo. A to prebacivanje interno, obuhvaća dodatnu papirologiju a dalje zaključujte sami.
15.12.2011 | 13:39
Kako gubiš garanciju kad su ti izdali račun da su oni izvršili prodaju i ugradnju dijela?!
15.12.2011 | 13:42
Porezna politika je jasna jer je matična tvrtka registrirana na Djevičanskim otocima
15.12.2011 | 14:49
Uf, koji razvoj rasprave!

Uglavnom, bez obzira na nevedeno, želim vas obavijestiti da sam bez trunčice problema i na moje veliko oduševljenje i zadovoljstvo nakon zamjene diska i kabla, instalirao Lion sa stika koji je povukao TM backup s mrežnog diska! I to sve je trajalo 4 sata i obavljalo se automatski dok sam išao dati krv. Po povratku sam sjeo za laptop i nastavio raditi gdje sam stao prije havarije.

Ludilo! Eto, unatoč kvaru koji mi je poljuljao povjerenje u Mac hardver, kao zadovoljni korisnik nastavljam dalje, uvjeren da za ovakve stvari Mac ima najbolja softverska rješenja na svijetu.

Lijep pozdrav svima koji su pomogli savjetom, a ja odoh vidjeti što je novo u Lionu prije nego nastavim raditi.
15.12.2011 | 15:05
Kako ti mogu garantirati za dio koji nisu ugradili i ti "nestučno" SAM ugradiš u uređaj?
@ kajman, moglo se desiti (ali nije), da nešto potrgaš, kratko spojiš i ne vidi na koji bi način servis bio odgovoran za to.
Sve je dobro, kad se dobro završi.
15.12.2011 | 15:34
@kajman
Drago mi je da sve radi i da si ti zadovoljan ,...

@zabac
A kako ti mogu izdati račun za uslugu koju nisu napravili?!... jer barem sam ja to tako shvatio, po izdanom i plačenom računu nije @kajman ugrađivao kabel nego oni,...

... i o tim trgovcima i dalje ne mislim ništ dobroga , jer ja sam dosad u dva navrata kupovao RAM i jednom HDD za PC laptop i u dučanu gdje sam kupio robu su mi sami ponudili da odmah na njihovom servisu ugrade kupljene djelove BESPLATNO kako bi bili sigurni da su kompatibilni s mojim laptopima, valjda su glupi i pošteni pa razmišljaju na način da je zadovoljan kupac, najbolji kupac,... i da će se ponovno vratiti,...
20.12.2011 | 00:45
Sve radi OK, novi disk na 7200 se vrti.

Nego, sada dok radim na laptopu i dok tipkam, osjecam lagane vibracije dok radi disk. Nista strasno, no osjecam pod dlanovima da disk radi. Je li to normalno? Bas mi se svidjalo prije sto iz laptopa ne dolazi ama bas nikakav zvuk, a ventilator bi se upalio jednom u mjesec dana. Sada je stalno prisutnan taj lagani sum diska. Je li to razlika izmedju 5400 i 7200 diskova, ili je samo ovaj WD takav?
20.12.2011 | 09:49
kajman kaže:
Sve radi OK, novi disk na 7200 se vrti.

Nego, sada dok radim na laptopu i dok tipkam, osjecam lagane vibracije dok radi disk. Nista strasno, no osjecam pod dlanovima da disk radi. Je li to normalno? Bas mi se svidjalo prije sto iz laptopa ne dolazi ama bas nikakav zvuk, a ventilator bi se upalio jednom u mjesec dana. Sada je stalno prisutnan taj lagani sum diska. Je li to razlika izmedju 5400 i 7200 diskova, ili je samo ovaj WD takav?

Ja sam zamijenio u Macbook 3,1 origigi 80 gb disk na 5400 sa 500 gb na 7200, toshiba, i isto se cuje dosta disk. Pogotovo ako naslonim uho na desni palmrest. Prvo sam mislio da nisam nesto sjebo dok sam stavljao optibay, ali nije u tome problem, sve je cvrsto.
20.12.2011 | 10:07
Mislim da je to očekivano. Pomogli bi gumeni "damperi" na nosačima diskova, ali pretpostavljam da već postoje. Jedva čekam da još malo padne cijena SSD-ova...
20.12.2011 | 12:09
Potpuno ocekivano. Cak se i sam Apple ocitovao o tom "problemu": support.apple.com/kb/TS2666
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO