09.01.2012 | 12:03
Hiro ti je dobro ponudio Synology, to je kvalitetna firma...
Moje razmisljanje ti je slijedece po pitanju NASa, posto sam i sam nedavno bio u dilemi...
Time Capsule:
Appleov Time Capsule je precijenjen i prespor uredjaj. Super je ta kompatibilnost i sve je plug and play, ali uredjaj za tu cijenu ne nudi ni priblizno performanse kao neki drugi. Izmedju ostalog u Time Capsule stavljaju WD Caviar Green diskove koji su zaista losi ->
translate.google.com/translate?hl=en&...rticles%2F401%2Fpage
Da nebi bilo rekla- kazala u firmi smo nedavno testirali hrpu diskova, onako iz znatizelje, a i da poboljsamo kvalitetu hardvera u sklopu usluga koje nudimo. Izmedju ostalih i Caviar Green EARS i EADS serije su bili medju testiranima - uvjerljivo najsporiji, najlosiji. Pogotovo u RAID konfiguracijama.
Ali ako ti je bitan dizajn i potpuna kompatibilnost a ne performanse - preporuka.
NAS:
Slozenac:
Ukoliko si vjest s racunalima, slozis vlastitu konfiguraciju ( moze i neka stara kanta, lupis unutra par hardova, ovisno koliki kapacitet trebas ) i instaliras FreeNAS 8 ->
www.freenas.org/ Podrzava Apple protokole naravno i prilicno je jednostavan za konfiguraciju, ima i web sucelje, nije samo komandna linija.
QNAP:
Ako zelis gotovo rijesenje ili nisi vican samogradnji, QNAP TS219-P ili Synology DS209
QNAP TS219P sa 2TB prostora ti kosta jednako kao i Time Capsule ( oko 2.400kn). Ima dva utora za diskove, diskovi su doista Enterprise klase, prosirivi do 6TB ( ovisno odaberes li RAID ili ne ) i performanse su puno ozbiljnije. Ima gigabitno mrezno sucelje, USB i eSATA podrsku
Evo ti i linka na specke ->
www.lab2000.hr/download/materials/storage/QNAP/TS-219P_ENG.pdf Podrzava i Apple naravno.
Po meni ovaj QNAP ili Synology ozbiljno razmotriti ako su ti bitne performanse kod NAS uredjaja.
EDIT:
Evo uspio sam naci i usporedni test gdje se lijepo vide performanse Synologya, QNAPa i TIme Capsule...
reviews.cnet.com/network-storage/qnap-ts...82_7-33749127-2.html
Svakako jos dodatno prog00glaj i potrazi dodatne informacije ako si zainteresiran za neki od uredjaja.