iMac nadogradnja na SSD + nadogradnja memorije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac nadogradnja na SSD + nadogradnja memorije

03.04.2012 | 22:15
Zasto ne bi uzeo SATA 3, pa taman iMac i ne podrzavao tu brzinu? Radit ce na nizoj, a ako ikad ubacis SSD u noviju masinu imat ces koristi. I na SATA 2 SSD toliko ubrzava stvari da isti cas zaboravis na SATA 3
04.04.2012 | 09:13
Ok, s ovim se slažem, nisam znao da će taj disk raditi i na sati2 ali sam poslije pročitao, tako da sam odlučio uzeti ocz vertex3 120gb, to će mi biti dosta.

Druga stvar je da taj upgrade nema ko napraviti u Hrvatskoj, zanimljivo je da od par upita firmama koji sam poslao ili nema odgovora ili me preusmjeravaju dalje ili neznaju, smiješno a sam ga fakat ne mislim rastavljati, s tim da još uvijek imam garanciju od apcoma koji naravno neznaju ugraditi isti.
04.04.2012 | 11:59
Javi se Marku na 091/4737-847 virtus mreza ( bivši iservis ) i reci da ti je Boris dao broj
  • mileni
  • Posjetitelj
04.04.2012 | 12:43
Pitao sam vise servisa, dosta ih moze ugraditi. Ali najkonkretniji i najbolji odgovor sam dobio od iServisa, i sama cijena je razumna
04.04.2012 | 12:53
Sa Markom si razgovarao? Da on ti kaže iskreno može ili ne nešto napraviti i toga se drži!

Dugo se poznajemo i radili smo neko vrijeme zajedno servis!
04.04.2012 | 13:36
CooL kaže:
Javi se Marku na 091/4737-847 virtus mreza ( bivši iservis ) i reci da ti je Boris dao broj

Što se tiče Virtusa, poslao sam mail i poslijeđen je bio mail od apcom baš njima, odgovora nema, već nekoliko dana.

mileni kaže:
Pitao sam vise servisa, dosta ih moze ugraditi. Ali najkonkretniji i najbolji odgovor sam dobio od iServisa, i sama cijena je razumna

Što se tiče toga od iServisa nisam dobio nikakav odgovor, ali zato sam dobio od iStyle-a,e sad, cijena dodataka za ugradnju bi bila oko 850kn (znači par kablova i kućište ali orginal) + radni sat 262kn, s tim da se naravno ne gubi optički drive, bla bla bla, te neće biti nikakvih problema sa senzorom temperatura jer se ugrađuje kao dodatni disk.
04.04.2012 | 14:00
Po meni najbolja SSD kupnja www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=ssd+256gb
neznam čemu one preporuke od 120gb kraj ovog
04.04.2012 | 14:04
therrlu kaže:
CooL kaže:

Što se tiče Virtusa, poslao sam mail i poslijeđen je bio mail od apcom baš njima, odgovora nema, već nekoliko dana.

mileni kaže:

Što se tiče toga od iServisa nisam dobio nikakav odgovor, ali zato sam dobio od iStyle-a,e sad, cijena dodataka za ugradnju bi bila oko 850kn (znači par kablova i kućište ali orginal) + radni sat 262kn, s tim da se naravno ne gubi optički drive, bla bla bla, te neće biti nikakvih problema sa senzorom temperatura jer se ugrađuje kao dodatni disk.

evo sad sam se čuo s njim i molio te da mu pošalješ mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
04.04.2012 | 14:10
Lihto kaže:
Po meni najbolja SSD kupnja www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=ssd+256gb
neznam čemu one preporuke od 120gb kraj ovog

Nemam potreba za 256GB jer 120GB mi je sasvim dovoljno za OS. A i siguran sam da ima razlike između Samsunga i OCZ-a

@CooL - sad ću mu poslati mail, hvala.
  • mileni
  • Posjetitelj
04.04.2012 | 17:24
Ne znam dal sam pricao sa Markom ili nekim drugim, jednostavno sam ih nazvao i pitao. Sve mi lijepo objasnjeno i poslana ponuda na mail u roku od 15min. Takve stvari inace cijenim, brza reakcija, i covjek sa kojim sam pricao se ocito dobro razumije u tu tematiku, puno bolje od mene.
04.04.2012 | 17:34
Još jednom, hvala @CooL, dogovreno je sve, u pravilu su najjeftiniji, a po preporukama ne sumnjam u kvalitetu, rečeno je da uređaj ostaje tamo dva dana s obzirom da se dosta toga skida.
04.04.2012 | 21:33
da malo ti je korigirao cijenu inače ti naplačuju 3 sata a tebi dva ! ima dosta posla oko toga i ne vole ljudi baš to raditi

Nebrini ne sumljam da češ biti zadovoljan!
04.04.2012 | 21:51
O super onda, hvala ti puno, budem ja ostavio vama za cugu nema frke. Znam, gledam tutoriale po netu i vidim da ima pun kufer posla oko toga.
26.04.2012 | 15:53
Ja javljam samo da je SSD ugrađen i da leti, i nikad više Mac bez SSD, moram i pohvaliti ekipu u Virtusu, svaka im čast.
26.04.2012 | 18:50
ukoliko bude problema sa temp nakon ugradnje SSDa postoje i softwarska rješenja kako regulirati ventove ako se počnu vrtiti glasno. ovo je jedno od komercijalnih rješenja i vrlo je hvaljeno HDD Fan Control

ja razmišljam o ugradnji SSDa u skoro vrijeme (OWC Mercury 6G - 240GB )
26.04.2012 | 20:22
Naime, što se tiče problema sa ventovima, ovako mi je objašenjo. Ne bi smjelo biti nikakvih problema, jer se disk ugrađuje kao dodatni, a ne zamjnjuje se, tako da zasada nikakvih problema nema, a prepoznaje se i temperatura novog harda u istat pro-u.
26.04.2012 | 23:07
therrlu kaže:
Naime, što se tiče problema sa ventovima, ovako mi je objašenjo. Ne bi smjelo biti nikakvih problema, jer se disk ugrađuje kao dodatni, a ne zamjnjuje se, tako da zasada nikakvih problema nema, a prepoznaje se i temperatura novog harda u istat pro-u.

ali ako se mijenja disk u potpunosti onda će biti problema sa ventovima
27.04.2012 | 08:40
Ja zasad nemam nikakvih problema s ventovima i niti jedan ne divlja koliko vidim
  • mileni
  • Posjetitelj
29.05.2012 | 20:50
Dugo sam odgadjao ugradnju (lijenost), no nedavno sam i to obavio. Nisam narucivao SSD online, uzeo sam Kingstonea radi jako dobrih reviewova. Ostavio sam ipak optiku unutra, ponekad mi zatreba, prijasnji HDD je spojen preko USB-a i imam sve sto mi je potrebno.

Nakon tjedan dana koristenja SSD-a ne mogu shvatiti zasto ovo nisam puno prije napravio?

No malo sam zabrinut. SSD je ispocetka bio necujan, sad se ipak malo cuje buka. iMac konstantno izbacuje vruci zrak, kao da ventilatori ne prestaju raditi cak i kad nista ne radim na njemu.

Ovako se definitivno nije ponasao prije ugradnje, iako je Seagetovo go... (bolje da ne dovrsim rijec ) bilo dosta bucno, no ventilatori sigurno nisu radili kao sada.

Da li trebam biti zabrinut?
Jer problema u radu nemam, dapace. Sve ide odlicno. No ne bih zelio da mi SSD crkne, iako je naravno pod garancijom
29.05.2012 | 21:16
Pa kud si baš uzeo Kingstona? :O To uzimaš sada, pa tko zna kada opet.
Trebao si ići na Intel 520 Series ili Force GT.. ipak su to dvoje vrh ponude, je da su malo skuplji, ali se isplati svake lipe.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.05.2012 | 21:39
@mileni

Kako si riješio pitanje sa temeraturnim senzorom tvrdog diska ili ti je zamjenu napravio neki servis? Koliko je meni poznato SSD nema takvog senzora, a na iMacu je bitan za regulaciju ventilatora koji hladi upravo tvrdi disk. Ukoliko senzor nije dobro spojen onda ventilator radi maksimalnom brzinom te buči.

Ja sam svojevremeno sam mijenjao tvrdi disk u iMacu mid 2010 i kod te serije se koristi temperaturni senzor ugrađen u sam disk, pa zamjena sa sličnim diskom istog proizvođača može biti napravljena bez problema i sve i dalje normalno funkcionira.

Na MacBook Pro sam pak ugradio SSD umjesto originalnog diska i sad mi iStat Pro cijelo vrijeme pokazuje 128'C za temperaturu SSDa premda me to ne zabrinjava jer je SSD zapravo hladan, ali senzor više nije spojen. Srećom na MacBook Pro to ne utječe na rad ventilatora.

Imaš li instaliran dashboard widget iStat Pro gdje možeš provjeriti temperature kao i brzine vrtnje ventilatora?
  • mileni
  • Posjetitelj
29.05.2012 | 21:50
Instaliran je upravo. Temp je na 50C, 1700rpm. Dakle sve normalno. No jako je bucan. Vecinu svog posla uglavnom radim od doma, soba od 16m. Soba se u roku od 1h poprilicno brzo ugrije, ako ne i prije. iMac po tom pitanju trenutacno cini cuda

SSD nisam sam ugradjivao, nisam se htio zezati sa tim + imao sam prasine pod ekranom, a iservice cisti ekrane pa sam odnio do njih. Ekran su odlicno ocistili, i sve sto sam dogovorio sa njima odlicno je proslo. Ukoliko se ovo nastavi, odnijet cu im ponovno iMac cisto da provjere dal je sve u granicama normalnog ponasanja.

Ne mogu si priustit crkavanja diska trenutacno
  • mileni
  • Posjetitelj
29.05.2012 | 21:52
Tony.Soprano kaže:
Pa kud si baš uzeo Kingstona? :O To uzimaš sada, pa tko zna kada opet.
Trebao si ići na Intel 520 Series ili Force GT.. ipak su to dvoje vrh ponude, je da su malo skuplji, ali se isplati svake lipe.

Kingstone 240, KC 100. Procitaj par recenzija, odlican je SSD i nista jeftiniji od Intela
30.05.2012 | 08:37
mileni kaže:
Dugo sam odgadjao ugradnju (lijenost), no nedavno sam i to obavio. Nisam narucivao SSD online, uzeo sam Kingstonea radi jako dobrih reviewova. Ostavio sam ipak optiku unutra, ponekad mi zatreba, prijasnji HDD je spojen preko USB-a i imam sve sto mi je potrebno.

Nakon tjedan dana koristenja SSD-a ne mogu shvatiti zasto ovo nisam puno prije napravio?

No malo sam zabrinut. SSD je ispocetka bio necujan, sad se ipak malo cuje buka. iMac konstantno izbacuje vruci zrak, kao da ventilatori ne prestaju raditi cak i kad nista ne radim na njemu.

Ovako se definitivno nije ponasao prije ugradnje, iako je Seagetovo go... (bolje da ne dovrsim rijec ) bilo dosta bucno, no ventilatori sigurno nisu radili kao sada.

Da li trebam biti zabrinut?
Jer problema u radu nemam, dapace. Sve ide odlicno. No ne bih zelio da mi SSD crkne, iako je naravno pod garancijom

upravo što te Sank pitao kako si riješio problem temp senzora koji je ugrađen u Apple orginalni disk. ventovi ti zato i kure maximalnom brzinom.

Jedno od rješenja tih problema ti je i ova aplikacija HDD FanControl

Meni je prošli tjedan došao OWC Mercury 6G 240GB. Ide na ugradnju negdje slijedeći tjedan
30.05.2012 | 10:04
Imam jedno pitanje vezano za nadogradnju SSDa... Pa ako Milenom ne smeta pitao bi tu u njegovu temu...

Imam MBP i kroz koji tjedan ce doc SSD. Ono sto me zanima, kakav je postupak pripreme OSa za to? Jer sad imam backup na eksternom disku koji ce biti veci od SSDa. Kako najbolje pripremiti backup? Da li je bolje samo prebaciti iTunes i iPhoto library na disk a ostatak ispocetka ili? Isto tako me zanima, kako ce OSX tretirati SSD? Oce sam skuziti i konfigurirati sve kako spada?

Pardon na uletu
  • mileni
  • Posjetitelj
30.05.2012 | 12:28
Moj backup je bio veci od SSD-a, ponajvise radi serija i glazbe koje sam imao na prijasnjem HDD-u. Prvo sam sve to prebacio na externi HDD, pobrisao sa HDD-a ugradjenog u iMac, pa onda napravio TM backup.

Taj TM backup sam kasnije koristio kod SSD-a i sve ide odlicno. Glazba i serije su na externom HDD-u, SSD ionako nije zamisljen kao medij za pohranu takvih datoteka.

@rusty
Ne mislim kupovati nikakve aplikacije za kontrolu SSD-a. Provjerio sam doticnu i radi upravo ono sto kreatori iste tvrde da ce napraviti. Odnijeti cu iMac ponovno na servis pa neka se pozabave njime
  • Sank
  • Moderator
  • 221
30.05.2012 | 14:10
@mileni

Zapravo ima i besplatna solucija za upravljanje sa ventilatorima: smcFanControl
i ja njega koristim preko ljeta da ipak malo poguram hlađenje jer na mom Macu mi se čini da ta elektronika baš ne radi najbolje. Iako mi je HDD već na 60'C ventilator i dalje vrti tek na oko 1000 rpm što nije dovoljno. Vjerojatno mi je zbog toga i krepao prvi disk. Sad ga lagano poguram na 2500 rpm kad još nije bučan, a disk se ipak ohladi na pristojnih 48-52'C

@Zmijutin

Ja sam mijenjao na MacBook Pro HDD u SDD, ali dok je još bio novi, samo čisti OS X i par instaliranih aplikacija, pa sam iskoristio vanjski disk i CCC (Carbon Copy Cloner). No tebi će ovaj postupak koji ti je napisao mileni biti ok.
  • mileni
  • Posjetitelj
30.05.2012 | 14:48
Naisao sam googlajuci i na smcFanControl. No opet, bojim se isti koristiti. Jer kod njega nema automatskih promjena ukoliko su iste potrebne. Kako podesim - tako radi. No sta ako HDD-u treba dodatnog hladjenja a ja smanjio fan jer mi je iMac bucan?

Ekipa iz iservicea je bila jako uljudna i poprilicno susretljiva. Rekli su da ne bi smjelo biti problema zamjenom HDD-a, a nemam razloga da sumnjam u njihove rijeci. Ostavit cu jos par dana iMac doma, ako bude i dalje prebucan, onda ide do njih ponovno
30.05.2012 | 15:14
Ja smcfancontrol koristim od prvog dana, stavio sam da se fan vrti na 2500 okretaja,
a ako se počne jače grijati okretaji se automatski dižu tako da se oko toga nemoraš brinuti.
Znači, ti postaviš koliko hoćeš da bude minimalni broj okretaja a kad mu zatreba više on će to
i dalje automatski odraditi.
  • mileni
  • Posjetitelj
30.05.2012 | 20:33
Nisam znao da automatski povecava ukoliko je potrebno. Evo instaliran je prije 20min, resetirao sam komp za svaki slucaj, i za sada sve djeluje puno bolje. Hvala na ovoj informaciji
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO