Ne moze upaliti macbook pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ne moze upaliti macbook pro

09.05.2012 | 20:54
Pozdrav ljudi, imam velik problem, ne smijem ni pomisliti da mi je crknuo macbook

Naime, cijeli dan je danas normalno radio, sve super, ostavim ga na sleep, zatvorim i izadjem. Vratim se kasnije, otvorim ga, vidim ne budi se sa sleepa, pokusavam upaliti na prekidac, ali ne reaguje. Pokusavao drzati duze pritisnut prekidac, ali bezuspjesno. Posto mi je u to vrijeme po sobi ceprkala kcerkica od sestre, pitam da li je sta cackala, i pokazuje mi da je stavljala onaj usb kabal od iphonea na mjesto gdje ide punjac, magsafe. Da li ga je to moglo ubiti? Ponavljam, laptop je bio na bateriji i u sleep rezimu. Sada kad ga prikljucim na punjac, ili ako radi na bateriji ne moze se upaliti. Prikljucivanjem punjaca upali se led indikator i baterija se normalno puni.

Unaprijed hvala svima
09.05.2012 | 21:43
Izvadi bateriju ako je moguće, uštekaj punjač i probaj upaliti.
Teško se može nešto desiti spajanjem onih pipaca na kompu gdje ide punjač. To je ulaz (a ulazi se u principu mogu kratko spojiti).
09.05.2012 | 21:53
Pokusavao sam i sa samom baterijom, i sa samim punjacem, ne ide. Da li ima negdje kakav nacin za hard reset (lupam) ili nesto slicno?
09.05.2012 | 23:01
Probaj s resetiranjem SMC-a (System Management Controller).
Kažeš da je MBP ugašen, onda ako je MBP iz serije gdje se još mogla vaditi baterija van fino ga ištekaj iz punjača, izvadi mu bateriju van i zatim drži stisnutu tipku za paljenje oko 5 sekundi. Vrati bateriju, uštekaj ga i probaj ga upaliti.
Ako je iz serije u kojima se neda baterija vaditi van, onda ga uštekaj u struju i pritisni zajedno ovu kombinaciju tipki, ali s lijeve strane tipkovnice: Shift+Control+Option(Alt)+gumb za paljenje i pusti nakon par sekundi tu kombinaciju tipki istovremeno. Probaj upaliti MBP.
Sretno!
09.05.2012 | 23:13
Probaj samo pustiti da se napuni baterija do kraja (dok ne pozeleni LED na konektoru punjača) pa onda probaj upaliti.
09.05.2012 | 23:15
baterija se moze vaditi, probao sam resetovati smc takvom procedurom, medjutim i dalje nista.

baterija mi je i onako bila neobicno losa, i nije je htio puniti nikad preko 20ak%, i sada cim prikljucim punjac upaljena je zelena LED, a na indikatoru baterije su dvije zelene aktivne. U takvom stanju je radio zadnjih mjesec-dva korektno, a zar ne bi morao i na samom punjacu raditi, bez baterije? I opet da pitam, kakve su po vasem misljenju sanse da je crknulo nesto na maticnoj, tj nesto nepopravljivo time sto je eto usb kabal stavljan na mjesto magsafe konektora (valjda joj eto bio zanimljiv magnet pa tu je stavljala taj konektor)
09.05.2012 | 23:37
Mislim da su šanse za takav kvar jako, jako, jako male.

Ako izvadiš bateriju i imaš laptop spojen samo na punjač, on će raditi ako se radi o originalnom punjaču od 85W. Na punjaču od 65W neće. Na zamjenskom punjaču, makar i bio od 85W, isto neće. Takvo je moje iskustvo.

Probaj nači nekog u blizini da probaš s njegovim punjačem i/ili baterijom, da budeš siguran.
10.05.2012 | 00:05
Punjac je zamjenski, a originalni cu imati tek u subotu. Nadam se da je samo do baterije, u protivnom zaista ne znam sta bih. Ni meni nije logicno da se tek tako moze pokvariti, jer i onako je usb port odmah do onog gdje ide punjac, pa bi se cesto to desavalo prilikom ubacivanja sticka recimo "napamet" itd..
10.05.2012 | 10:10
Ako se baterija može vaditi, da se ne radi slučajno o seriji iz 2008 opisanom u posljednjem tekstu na naslovnici?
10.05.2012 | 14:00
Na njemu pise godina 2007, 15 inch, 2.4 ghz c2d
10.05.2012 | 14:55
Prijatelj je imao isti slucaj nedavno. Baterija losa i laptop se ne pali. Ustanovili smo da ima punjac od 60w i da je baterija krepala. U tom slucaju sam punjac nije dovoljno jak da upali laptop jer njemu treba onaj od 85w.

Frend je kupio punjac od 85w i laptop se uredno upalio...
10.05.2012 | 14:59
Da, to mi je jos jedina nada... Kuci imam originalni punjac od 85 w pa u subotu cu sa njim pokusati. Trenutno sam na faksu i imam punjac od 85, ali kineski replacement
10.05.2012 | 15:26
2007 nije bila problematična serija...nadajmo se da je do punjača. Nakon toliko godina ta je baterija dala svoje ako nije nikad mijenjana.
10.05.2012 | 15:33
Jest mijenjana, ovo je ustvari replacement i baterija - kineska, i od kad sam je kupio (prije dva mjeseca) nikad se nije mogla puniti preko 30%, a zadnjih par dana sam je mogao napuniti na max 9% i tada prestane punjenje, upali se zelena LED na punjacu
10.05.2012 | 17:42
Riba kaže:
2007 nije bila problematična serija...nadajmo se da je do punjača. Nakon toliko godina ta je baterija dala svoje ako nije nikad mijenjana.

Upravo je ta 2007 serija problematicna. Moj je MacBook Pro 3,1 (late 2007)
10.05.2012 | 17:54
Ja sam bio pod dojmom da su early 2008 problematični, ali možda sam u krivu. I ovi imaju nvidiu 8600GT?
10.05.2012 | 18:14
Defou kaže:
Riba kaže:

Upravo je ta 2007 serija problematicna. Moj je MacBook Pro 3,1 (late 2007)

Mozes li mi reci mplim te kakvi su simptomi kvara bili kod tebe? Kako citam na netu o tome, uglavnom u slucaju tog kvara sa gpu komp daje znakove zivota neke (ili se cuje hdd, ili opticki disk, ili svijetli bijela led naprijed itd), kod mene djeluje kao potpuno mrtav, kao da nema nikakve struje.
10.05.2012 | 22:18
Tebi ce 99% biti ono sto je Smayoo napisao. kineska baterija + kineski adapter. U slucaju grafike davao bi znakove zivota ali ne i sliku.
10.05.2012 | 22:18
Riba kaže:
Ja sam bio pod dojmom da su early 2008 problematični, ali možda sam u krivu. I ovi imaju nvidiu 8600GT?

8600M GT
10.05.2012 | 23:23
hajde nadat ćemo se za sad da je to. Jer se ponaša kao da apsolutno nema ni punjača ni baterije, nikakvi znakovi života ne postoje.
11.05.2012 | 18:22
Radi sa originalnim punjacem!!! Huh, oduzelo mi je 5 godina zivota baterija pokazuje 7% i ne puni preko, a cim iskljucim punjac ide na sleep. Pouka: ne koristiti kineski replacement ili koristiti u kombinaciji sa OEM
11.05.2012 | 18:31
kupio sam jednom kinesku bateriju. radila je 3mj super i onda je samo pregorila elektronika. nije bilo spasa. sada imam original vec 5mj i da kucnem u drvo ...
11.05.2012 | 19:14
Evo meni je neki dan stigla kineska baterija. Za sad radi super, da i ne spominjem to da ima veći kapacitet od originalne (cca 4h autonomije pod wirelessom i bluetoothom). Vidjet ćemo kako će se ponašati za koji mjesec. Ako potraje 8 mjeseci, sigurno se isplatila, jer mi je originalna potrajala 40 mjeseci prije nego se napuhala, a ova kineska je ravno 5x jeftinija od one tzv. "originalne" kod Apcoma.

Samo sam htio skrenuti pažnju na to da je i tzv. "originalna" baterija također kineska, vrlo vjerojatno iz iste tvornice. Samo što na njoj cijeli lanac, od samog Applea, pa preko distributera i resellera, masno dere. Uostalom, ljudi su i s originalnim baterijama isto imali loših iskustava, pisalo se ovdje dosta o tome.
11.05.2012 | 20:27
ma da, u principu baterija je baterija, sad moguce malo kvalitetnija finalna izrada kod originalne, ali eto mene je "zapalo" tako da kineska baterija i kineski punjac u kombinaciji ne rade bas najbolje. Posto mi je kod originalnog punjaca kritican dio na vrhu sa konektorom (dva pina na magsafe konektoru se ne vraćaju, nego ostanu pritisnuta, i slab kontakt, prekida, grije se), pokusao sam kabal sa konektorom zajedno sa kineskog prebaciti i zalemiti na plocu od originalnog punjaca, i ni tada nece upaliti sa punjacem, znaci kineski kabal i originalni adapter ne ide. Kineski adapter i originalni kabal - pali. Znaci stvar je u konektoru negdje, pa me zanima da li je moguce kupiti samo originalni kabal od punjaca (onaj koji ide od adapetra - ploce do konektora koji ide u laptop)? A za bateriju, licno nemam nista protiv kineskog replacementa, ali mislim da cu ipak naruciti na ebayu oem bateriju, jer ova me zeza od kako sam je kupio: prvo nije htjela da puni do kraja nikada (isla do 35%), pa kroz neko vrijeme isla je samo do 10%, a sada evo do 3%, sto nije dovoljno ni za sta. Inace za staru toshibu i za HP od starog uzimao sam kinesku i bateriju i punjac i danas super radi konkretno u ovom HPu... ali desava se... isto sto se desava i da originalno ne radi.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.05.2012 | 22:25
Znači nema veze što će se u tri godine baciti četiri kineske baterije i time napraviti više opasnog otpada, samo ako su sve skupa jeftinije od jedne originalne koja traje kao te četiri?

Zanimljivo razmišljanje, no čini mi se da se tu baš ne pokazuje briga što će opasni materijali iz tih nekvalitetnih baterija činiti našoj djeci? Glavno je da se ovaj momenat uštedilo koju novčanicu, a tko hebe s čime će se naša djeca boriti u ne tako dalekoj budućnosti? Da ne spominjem nepotrebno četevrostruko veće iskorištavanje resursa ove skromne planete. Bojim se da našoj djeci baš i neće puno toga dobroga ostati s ovakvim razmišljanjem.

Ja sam kupio PSP i originalna baterija je oko 1500mAh i traje nešto više od 5 sati gledanja videa. Onda sam kupio kinesko GOVNO na kojoj je pisalo 2000mAh, a već nakon par punjenja jedva da je izdržavala 2 sata gledanja videa. Tada i NIKADA više.

Tvrdnja da je original baterija i kineska baterija skoro pa isto, nema veze sa stvarnošću. I to ne važi samo za baterije nego i za mnogo drugih proizvoda koji dolaze iz Kine. To što je često teško sa sigurnošću znati da li kupujemo original ili jeftino kinesko smeće sasvim je druga priča, a bazira se na istoj osnovi po kojoj potrošač želi što manje novca dati, a što više dobiti, a proizvođač, tj. prodavač što više novca uzeti, a što manje dati.

Kupovanjem tog kineskog smeća, samo ubrzavamo zagađivanje i uništavanje ionako već načetog eko sistema, pomažemo globalizaciju kojoj možemo zahvaliti da je na zapadu sve više nezaposlenih, a i oni koji još uvijek imaju zaposlenje u većini ne proizvode ništa korisno, već samo pretaču iz šupljeg u prazno, a jedini opipljiv proizvod je izmet (doduše sve tanji) koji hrani ribe načete teškim metalima iz nekvalitetnih proizvoda uvezenih iz Kine. Svaka čast sve rijeđim izuzecima.

Naravno, naša sirotinja sa tek par sitnih novčanica u džepu zapravo i nema izbora, pa da nema jeftinog kineskog smeća zapravo i nebi imala na što trošiti pare. Doduše to uopće ne bi bilo tako loše, jer bi barem kvalitetnije, a i zdravije živjeli te ih ne bi mučili problemi s kineskim smeće proizvodima

I za kraj, original proizvodi sve su nekvalitetniji samo zato jer sve više stanovnika ove planete kupuje kinesko jeftino govno, pa proizvođači da bi uspjeli barem koji original prodati smanjuju cijenu na račun kvalitete. I tako će to ići sve dok jednog dana ne budemo više mogli niš drugo kupiti osim kineskog smeća. Kad se to dogodi činit će nam se da je to kinesko smeće dobar "deal" jer ionako nećemo moći usprediti s nečim kvalitetnijim. To će onda trajati neko vrijeme dok se svi resursi ne potroše i pretvore u smeće. Tada će novčanice vrijediti koliko i guzic papir jer ionako se više neće imati što kupiti, a vjerojatno do tada više neće niti biti nekog da kupuje.

Na ovom planetu živi sve više stanovnika, a sve manje ljudi.
11.05.2012 | 22:52
Upravo evo naručena originalna baterija iz Engleske, cijena oko 55 funti. Ovaj kabal je jako interesantan, ali trenutno mi je malo poskupo, radi shippinga Ali hvala svakako na linku, jos cu razmisliti sigurno o tome.
11.05.2012 | 22:52
@ Sank, nažalost potpuno si u pravu !
11.05.2012 | 23:08
Sank, trabunjaš bezveze. Pristup da propituješ moju (ili čiju drugu) ljudskost temeljem toga koji sam proizvod odabrao kupiti je ne samo uvredljiv, nego i arogantan. Nemoj meni držati prodike o ekološkoj svijesti. Zadnji put kad sam ikakvu (alkalnu, a kamoli nikalsku ili litijsku) bateriju bacio u obično smeće bila je 1990. godina, kad sam bio u vojsci u južnoj Srbiji, zato što je nisam imao kamo drugamo baciti. Kod kuće razvrstavamo baterije, elektronički otpad, stare lijekove, bio-otpad, ambalažni otpad i ostali otpad. Baterije nosimo u "škrabicu za skupljanje starih baterija u trgovačkom centru", a lijekove u lokalnu ljekarnu. Bio otpad kompostiramo i koristimo u vlastitom vrtu. Ambalažni otpad dalje razvrstavamo i sami ga odvozimo u reciklažno dvorište skupa s elektroničkim. Ostali otpad bacamo u kontejner za odvoz smeća i proizvodimo ga po članu obitelji cca 10x manje od bilo koga drugog u susjedstvu. Kad dostigneš naš standard brige o otpadu, dođi ovamo držati predavanja.

*Osobno* sam obilazio tvornice na dalekom istoku i vidio što, kako i koliko se proizvodi, i to pod koliko sve različitih imena. Izbliza i iznutra sam vidio sve te priče. "Velika imena" svjetske elektroničke industrije pretvorila su se u ogromne odjele marketinga i financija. Sve ostalo su outsourcali. Apple je tu iznimka jer osim ova dva odjela ima i još nekakav vlastiti razvoj (valjda).

Da ne širim temu previše, "originalna" baterija za ovaj ili onaj (pa i apple) laptop

NE
POSTOJI

Postoji samo:

1. baterija iz kineske tvornice koja ima ugovor s npr. Appleom, proizvedena za Apple, s Apple jabučicom itd, koja košta 1000+ Kn (i do bez dostave) zato što na njoj 50 kn zaradi tvornica, 500 Apple, 200 država (PDV), a ostalo prijevoznici i preprodavači u lancu

2. baterija iz te iste tvornice, samo nije proizvedena za Apple, nego za svoj račun, pa na njoj piše "replacement battery for Axxxx", koja košta 200+ Kn (skupa s dostavom do Hrvatske i PDVom) zato što na njoj zaradi 100 tvornica, 50 država, 20 prijevoznici, a ostalo e-bay prodavač

3. baterija iz neke druge kineske tvornice, specijalizirane za low cost loše kopije, koja košta 100+ Kn (s dostavom i PDV) gdje je matematika ista, samo je cijena na pragu tvornice 30 umjesto 100 kn, a pdv je 30 kn.

To što si ti odabrao bateriju 3 umjesto 2, jer nisi znao prepoznati razliku, to je tvoja greška. Umjesto da radiš od toga demostensku filipiku, lijepo pitaj pa nauči nešto.
11.05.2012 | 23:20
ja sam očigledno onda prvi put odabro bateriju 3, a sada sudeći po tim cijenama koje si napisao, uzeo sam bateriju 2 ali svejedno, iskreno se nadam da ce sada biti ok.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, IgorD, m@xym, Riba, Anonimci (753)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.32 Seconds

Provided by iJoomla SEO