11.05.2012 | 23:08
Sank, trabunjaš bezveze. Pristup da propituješ moju (ili čiju drugu) ljudskost temeljem toga koji sam proizvod odabrao kupiti je ne samo uvredljiv, nego i arogantan. Nemoj meni držati prodike o ekološkoj svijesti. Zadnji put kad sam ikakvu (alkalnu, a kamoli nikalsku ili litijsku) bateriju bacio u obično smeće bila je 1990. godina, kad sam bio u vojsci u južnoj Srbiji, zato što je nisam imao kamo drugamo baciti. Kod kuće razvrstavamo baterije, elektronički otpad, stare lijekove, bio-otpad, ambalažni otpad i ostali otpad. Baterije nosimo u "škrabicu za skupljanje starih baterija u trgovačkom centru", a lijekove u lokalnu ljekarnu. Bio otpad kompostiramo i koristimo u vlastitom vrtu. Ambalažni otpad dalje razvrstavamo i sami ga odvozimo u reciklažno dvorište skupa s elektroničkim. Ostali otpad bacamo u kontejner za odvoz smeća i proizvodimo ga po članu obitelji cca 10x manje od bilo koga drugog u susjedstvu. Kad dostigneš naš standard brige o otpadu, dođi ovamo držati predavanja.
*Osobno* sam obilazio tvornice na dalekom istoku i vidio što, kako i koliko se proizvodi, i to pod koliko sve različitih imena. Izbliza i iznutra sam vidio sve te priče. "Velika imena" svjetske elektroničke industrije pretvorila su se u ogromne odjele marketinga i financija. Sve ostalo su outsourcali. Apple je tu iznimka jer osim ova dva odjela ima i još nekakav vlastiti razvoj (valjda).
Da ne širim temu previše, "originalna" baterija za ovaj ili onaj (pa i apple) laptop
NE
POSTOJI
Postoji samo:
1. baterija iz kineske tvornice koja ima ugovor s npr. Appleom, proizvedena za Apple, s Apple jabučicom itd, koja košta 1000+ Kn (i do bez dostave) zato što na njoj 50 kn zaradi tvornica, 500 Apple, 200 država (PDV), a ostalo prijevoznici i preprodavači u lancu
2. baterija iz te iste tvornice, samo nije proizvedena za Apple, nego za svoj račun, pa na njoj piše "replacement battery for Axxxx", koja košta 200+ Kn (skupa s dostavom do Hrvatske i PDVom) zato što na njoj zaradi 100 tvornica, 50 država, 20 prijevoznici, a ostalo e-bay prodavač
3. baterija iz neke druge kineske tvornice, specijalizirane za low cost loše kopije, koja košta 100+ Kn (s dostavom i PDV) gdje je matematika ista, samo je cijena na pragu tvornice 30 umjesto 100 kn, a pdv je 30 kn.
To što si ti odabrao bateriju 3 umjesto 2, jer nisi znao prepoznati razliku, to je tvoja greška. Umjesto da radiš od toga demostensku filipiku, lijepo pitaj pa nauči nešto.