11.05.2012 | 23:51
Pogledaš fotke i uspoređuješ detalje s originalom. Ako svi, baš svi, pa i najmanji detalji štimaju, to je 2. Ako neki ne štimaju (npr. baterija nema listić od prozirne folije koji služi za izvlačenje iz ležišta, ili nema crne rubove, ili tako nešto), onda je 3. Ako nisi siguran, pišeš trgovcu i tražiš točno specifične fotke. Ako ti ih ne želi poslati, ne kupiš od njega.
Isto vrijedi i za punjač. 2 se od 3 razlikuje po tome što ima točno iste dimenzije, a 3 je malo veći u svakoj dimenziji, i malo je manje kvadratičan (jedna dimenzija mu je više veća od druge). Punjač sam namjerno kupio 3, ne zbog cijene, nego baš zato da ga usporedim i zadovoljan sam kupnjom.
Također, moje dosadašnje iskustvo je da proizvod tipa 2 nikad ne oglašavaju kao "original", nego kao "replacement". Dok proizvodi oglašeni kao "original" mogu biti tipa 1, ali i tipa 3. S tim što bi pametan kupac, ako je kupio na E-bayu i platio PayPalom, tražio izričitu potvrdu da je proizvod zaista "original", a onda zatražio novac natrag od PayPala ako prodavatelj pošalje kopiju.
Sve ovo što sam napisao ne vrijedi samo za Apple, nego i općenito.