MacBook Pro Retina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina

12.06.2012 | 16:40
iStyle je služebeno izbacio cijene za nove MacBook Pro Retina

MacBook Pro with Retina Display: 2.3GHz
19 389 kn

MacBook Pro with Retina Display: 2.6GHz
24 589 kn

www.istyle.eu/hr/mac/macbook-pro.html#!/dir=desc&order=updated_at&no_cache=true&p=clear&resolution=392

Cijene se smiješne jeftinije je otići do New Yorka popiti kavu i kupiti MacBook Pro Retina u Apple Storeu
12.06.2012 | 17:31
Hahahha, ziva istina. Usput vidis i svijeta )
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.06.2012 | 17:37
Nema MacBooka na tom linku, barem za sada sa retina zaslonom
12.06.2012 | 18:05
To su po meni gluposti Retina na MBP-u. Koliko jaka grafička mora biti za ganjanje takve visoke rezolucije. Ovo nije iPad kojem je sve određeno ekranu i ograničenom hradveraju. Ovi je računalo. To znači renderiranje u fill rezoluciji. Kakva grafička može to podnjeti i koliko bi koštla? Ovo je ipak prijenosno računalo s baterijom.
12.06.2012 | 19:35
Izbacili su cijene a kasnije su maknili sa stranice...
12.06.2012 | 21:01
zabac kaže:
To su po meni gluposti Retina na MBP-u. Koliko jaka grafička mora biti za ganjanje takve visoke rezolucije...

Intel hd 4000...cist dovoljno
12.06.2012 | 21:21
Je. Ako se ništa ne miče.
12.06.2012 | 21:34
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.06.2012 | 21:58
MacBook pro retinda display ima Intel HD4000 i NVIDIA GeForce GT 650M with 1GB of GDDR5 memory and automatic graphics switching

Dakle, kad se nešto miče upada nVidia, a kad se ne miče dosta je i HD4000.

Apple rulez
12.06.2012 | 22:07
A nemojte sad, deckovi...
Do sad sta su applovci rekli, to je tak i bilo...vise, manje...barem hardverski
Ajmo vidit kak to radi, pa onda njatke...
12.06.2012 | 22:07
To ide ovako: Kad je statično onda radi Intel HD Graphics, a kad se nešto počne micati onda se pali NVIDIA GeForce GT 330M, ali kad se prestane micati, ne vrača se odmah na onu prvu i usput malo jače cucla bateriju. Tako je kod mene, po običaju bude i ostalo.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
12.06.2012 | 22:20
zabac kaže:
To ide ovako: Kad je statično onda radi Intel HD Graphics, a kad se nešto počne micati onda se pali NVIDIA GeForce GT 330M, ali kad se prestane micati, ne vrača se odmah na onu prvu i usput malo jače cucla bateriju. Tako je kod mene, po običaju bude i ostalo.

Tako radi na HPju, dapače čak malo promjeni intezitet boja pa točno znaš kada koja grafika radi, a za MacBook Pro je malo prerano tako pisati žapče moj
13.06.2012 | 00:26
zabac kaže:
To su po meni gluposti Retina na MBP-u. Koliko jaka grafička mora biti za ganjanje takve visoke rezolucije. Ovo nije iPad kojem je sve određeno ekranu i ograničenom hradveraju. Ovi je računalo. To znači renderiranje u fill rezoluciji. Kakva grafička može to podnjeti i koliko bi koštla? Ovo je ipak prijenosno računalo s baterijom.

Pa ne moras gurat u toj rezoluciji.

Koristi nizu, imas opcije za 1680x1050 i 1920x1200. U 2Du se cak sve rade na 2x detalima i onda downscaleaju.
13.06.2012 | 00:38
Koja je onda svrha kupnje laptopa za takvu besmislenu lovu? Da bi imao (beskorisnu) rezoluciju koju nećeš koristiti jer ti pregrijava stroj i siše bateriju?
To me podsjeća na onu jednu nekadašnju Alfu (nisam točno siguran - mislim da nije 33, je li možda 75? - ima tu alfista pa će znati) koja je imala super vozne osobine i motor s masom konja i sve čudo jedno, dušu dalo za sportsku vožnju, samo što bi se nakon 20 minuta motor pregrijao ako si ga agresivnije vozio...
13.06.2012 | 00:51
@Smayoo - ne sjećam se takve Alfe, to mora da je nešto jako-jako staro jer svi boxeri i kasnija TwinSpark generacija sigurno nije imala takve probleme. O V6 Busso da ne pričam. Dakle, od negdje 1975. do danas svi motori su bili samo uzor u industriji. No, ok, shvatili smo paralelu i slažem se da je ovo nepotrebno pretjerivanje.
13.06.2012 | 08:10
@sank, pa to imam na stolu. MacBookPro6,2 radi na taj način. Boja je ista, ali žmigne kod prebacivanja. Doduše i neku grešku je javio i srušio se sustav, ali se to nije ponavljalo i ne brinem se.
13.06.2012 | 11:24
smayoo kaže:
Koja je onda svrha kupnje laptopa za takvu besmislenu lovu? Da bi imao (beskorisnu) rezoluciju koju nećeš koristiti jer ti pregrijava stroj i siše bateriju?
To me podsjeća na onu jednu nekadašnju Alfu (nisam točno siguran - mislim da nije 33, je li možda 75? - ima tu alfista pa će znati) koja je imala super vozne osobine i motor s masom konja i sve čudo jedno, dušu dalo za sportsku vožnju, samo što bi se nakon 20 minuta motor pregrijao ako si ga agresivnije vozio...

Fleksibilnost? Prvi put da mozes upotrebljivo koristiti vise razlicitih rezolucija (u svrhu veceg ili manjeg workspacea). Meni je to odlicna stvar.

Osim toga, nije samo rezolucija ekrana poboljsanje, nego i IPS.

Ako uzmes obican 15'', imas $1800 osnovne cijene. Na to, da bi dosao do konfiguracije novog osnovnog MBPa, moras nadodat 8 GB rama i 256 GB SSD. Cak i da ne uzimas od Applea, to je jos parsto dolara, cime se vec jako priblizavas njegovoj cijeni od $2200.

I jos imas 512 MB grafiku umjesto 1 GB.

E sad ak ti IPS ekran i 512 MB ekstra video memorije ne vrijedi tih 100 dolara eventualne razlike u cijeni, jebat ga.

Cak i da uzmemo da mi treba 16 GB, to je 200 dolara nadoplate, a trenutno je na OWCu 16 GB 2 modula 160 dolara. Dakle, opet, par desetaka dolara razlike.

Nekome vrijedi, nekome ne. Za mene, nema se sto razmisljat.
13.06.2012 | 11:56
E, sad - morate se dogovoriti - ti i kole kažete da se većom rezolucijom dobiva veći workspace (samo što je sve sitnije), a Riba kaže da ne, nego da su elementi workspacea jednako veliki, samo su finije izglađeni. Netko od vas ima kriva očekivanja.
13.06.2012 | 12:01
Nema, čak i Apple još uvijek nudi izbor:

http://www.jabucnjak.hr/media/kunena/attachments/legacy/images/retina_prefs.jpeg

Plus što nisam rekao to što sugeriraš, štoviše jasno sam rekao da me "elementi workspacea" uopće ne zanimaju, zanima me isključivo sadržaj i infomacija.
Prilozi:
13.06.2012 | 12:01
smayoo kaže:
E, sad - morate se dogovoriti - ti i kole kažete da se većom rezolucijom dobiva veći workspace (samo što je sve sitnije), a Riba kaže da ne, nego da su elementi workspacea jednako veliki, samo su finije izglađeni. Netko od vas ima kriva očekivanja.

Ne, nema. Postoji i jedna i druga opcija. Pa valjda svi znamo da je Apple poznat po tome da svojim korisnicima nudi mogucnost izbora.

www.anandtech.com/Gallery/Album/2078
13.06.2012 | 12:06
Zanimljivo,... svi ste se uhvatili rezolucije monitora i da li je uz trenutnu snagu vga iskoristiv za profi poslove ili ne, a nitko nije ni riječi o nemogućnosti kasnije nadogradnje (za godinu-dvije) s više RAM-a ili većim SSD-om ?? ... ili je Apple izmislio novu vrstu utora (podnožja ili kako već zovete) za RAM i SDD
13.06.2012 | 12:13
Bertone kaže:
Zanimljivo,... svi ste se uhvatili rezolucije monitora i da li je uz trenutnu snagu vga iskoristiv za profi poslove ili ne, a nitko nije ni riječi o nemogućnosti kasnije nadogradnje (za godinu-dvije) s više RAM-a ili većim SSD-om ?? ... ili je Apple izmislio novu vrstu utora (podnožja ili kako već zovete) za RAM i SDD

Za ram, nece ici. Razmisljaj odmah . Srecom, nije basnoslovna doplata za 16 GB rama, a vise iovako ne bi islo jer da su zadrzali SO-DIMM utore, imao bi ih 2, a cipset ne podrzava vise od 16 GB na 2 utora ako sam dobro ulovio.

SSD je izmjenjiv, promijenjen je i u MBA http://guide-images.ifixit.net/igi/qTa1dPrMy4Uxylrw.medium

i vjerojatno je isti i u novom MBPu. Sto moze i ne mora znacit da ce se pojavit zamjenske verzije od OWCa, ali nekako vise mislim da hoce.
13.06.2012 | 12:19
Da,... ali ti strojevi u nazivu imaju Pro,... a i nisam baš siguran da i vani (a kod nas sigurno ne) ljudi mijenjaju Pro strojeve svakih godinu-dvije,...

... i tko kaže da proizvođači RAM-a neće za godinu dana izbaciti jedan keks od 16 ili 32 Gb kao nešto normalno,... pa i prije dvije godine je jedan keks RAM-a od 4 Gb bio skup, danas niko ni ne razmišlja o manje
13.06.2012 | 12:27
Bertone kaže:
Da,... ali ti strojevi u nazivu imaju Pro,... a i nisam baš siguran da i vani (a kod nas sigurno ne) ljudi mijenjaju Pro strojeve svakih godinu-dvije,...

... i tko kaže da proizvođači RAM-a neće za godinu dana izbaciti jedan keks od 16 ili 32 Gb kao nešto normalno,... pa i prije dvije godine je jedan keks RAM-a od 4 Gb bio skup, danas niko ni ne razmišlja o manje

Ali nije poanta u dostupnosti cipova (tj. modula), nego u cipsetu. Imas puno primjera iz proslosti kad postoje moduli, ali laptop ne podrzava sav RAM.

Npr, postoje 8 GB DDR3 moduli, ali svi Core 2 MBPovi ih ne podrzavaju, nego su maksimumi 4 GB.
Postoje i 4 GB DDR2 moduli, pa ih mozes staviti samo 1 komad, za maksimum od 6 GB rama (MBPovi i MBovi iz 2007), iako 'postoje moduli' za 8 GB.
Jos prije toga si imao izostanak podrske za 4 GB rama, iako si ih mogao staviti, ali bi vidljivo bilo samo 3.

Ista je stvar i ovdje. Napravi se ono sto je moguce, a ne sto bi dobro zvucalo. Ono sto je pohvalno je sto Apple prvi put sluzbeno 'priznaje' maksimalnu kolicinu rama i nudi mogucnost kupnje te kolicine.
13.06.2012 | 12:39
Mislim da nisi shvatio poantu onog što sam napisao,... ciljao sam na to da Apple namjerno zatvara platformu i da ti Pro strojevi i nisu više tako Pro,... mislim radio je to i prije u smislu zatvaranja, ali je sad malo ubrzao tempo
13.06.2012 | 12:45
Bertone kaže:
Mislim da nisi shvatio poantu onog što sam napisao,... ciljao sam na to da Apple namjerno zatvara platformu i da ti Pro strojevi i nisu više tako Pro,... mislim radio je to i prije u smislu zatvaranja, ali je sad malo ubrzao tempo

Zatvara u kojem smislu? Sto ne mozes nadogradit RAM? Ako nisam shvatio onda, ne shvacam ni sada, jer nisi nesto novo obrazlozio.
13.06.2012 | 13:03
Pa sam si napisao:

"Npr, postoje 8 GB DDR3 moduli, ali svi Core 2 MBPovi ih ne podrzavaju, nego su maksimumi 4 GB.
Postoje i 4 GB DDR2 moduli, pa ih mozes staviti samo 1 komad, za maksimum od 6 GB rama (MBPovi i MBovi iz 2007), iako 'postoje moduli' za 8 GB.
Jos prije toga si imao izostanak podrske za 4 GB rama, iako si ih mogao staviti, ali bi vidljivo bilo samo 3.

Ista je stvar i ovdje. Napravi se ono sto je moguce, a ne sto bi dobro zvucalo. Ono sto je pohvalno je sto Apple prvi put sluzbeno 'priznaje' maksimalnu kolicinu rama i nudi mogucnost kupnje te kolicine"

... ako to nije zatvaranje platforme i namjerno prisiljavanje korisnika na kupnju novog HW i SW onda ne znam što je,... pa jel stvarno vjeruješ u priču da je maksimalna količina RAM-a koju podržava chipset ploče i OS koji je nativno 64 bitni 16 Gb,... moš misliti
13.06.2012 | 14:19
Bertone kaže:
Pa sam si napisao:

... ako to nije zatvaranje platforme i namjerno prisiljavanje korisnika na kupnju novog HW i SW onda ne znam što je,... pa jel stvarno vjeruješ u priču da je maksimalna količina RAM-a koju podržava chipset ploče i OS koji je nativno 64 bitni 16 Gb,... moš misliti

Nije problem ni u cipsetu, ni u OSu, nego u implementaciji cipseta na ploci, a na to utjece form factor. To mozes napraviti s 4 DIMM slota, kao na desktopu, ali u laptopima dvostruke tezine i debljine (ili jako blizu tome). Probaj zamisliti 4 modula i koliko oni imaju cipova s obje strane, i onda zamisliti koliko bi bilo potrebno rezervirati mjesta na ploci za to.

A ovi sto sam naveo imaju veze i sa samim cipsetom, da, a ne za 'zakljucavanjem platforme'.
13.06.2012 | 16:14
Džaba ste krečili. RAM je zalotan na matičnu, dapače, baterija je zaljepljena, ovo je najgori laptop (u smilsu popravaka) koji je Apple ikad napravil, kaže iFixit.....

www.appleinsider.com/articles/12/06/13/t...propreitary_ssd.html

Postaju gori od onih papaka iz Microsofta
13.06.2012 | 17:45
Djuro genijalac kaže:
Džaba ste krečili. RAM je zalotan na matičnu, dapače, baterija je zaljepljena, ovo je najgori laptop (u smilsu popravaka) koji je Apple ikad napravil, kaže iFixit.....

www.appleinsider.com/articles/12/06/13/t...propreitary_ssd.html

Postaju gori od onih papaka iz Microsofta

Pa zato i pricamo o RAMu. Ja sam rekao da zalotan RAM nije strasan problem jer odmah nude maksimalnu kolicinu koja bi iovako bila moguca da su ostali na SO-DIMM slotovima, jer su uvijek imali 2.
Dosad je uvijek bilo tako, pa bi me iznenadilo da ovi Intel cipseti mogu do 32 GB s samo 2 slota.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO