MacBook Pro Retina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro Retina

13.06.2012 | 17:53
Djuro genijalac kaže:
Džaba ste krečili. RAM je zalotan na matičnu, dapače, baterija je zaljepljena, ovo je najgori laptop (u smilsu popravaka) koji je Apple ikad napravil, kaže iFixit.....

Znači kad se potroši, baci.
13.06.2012 | 18:02
Kakve veze ima broj slotova?
Mislim kako ima 8GB modula u prodaji.
13.06.2012 | 18:23
Ja iskreno smatram da je to uglavnom hype. OK, rezolucija je super, ali do sada je na 15" MBP bio dostupan ekran u 1680x1050 rezoluciji (uz nadoplatu). Sada efektivne radne povrsine ima 1920x1200 (na zadnjoj Scaled opciji). OK, sve je detaljnije, ostrije bla bla, ali nije to neko revolucionarno povecanje u smislu same radne povrsine. HiDPI tehnologija je cool, ali treba proci ipak neko vrijeme da se softver prilagodi. Smijesno je od Applea ocekivati da ce profesionalci skociti i nabaviti taj stroj jer je, eto, sve ostrije ("sve" jaaaaako rastegnuto).
Ono sto najvise brine je da ti profesionalci postaju sve manje i manje bitni Appleu. Pa MBP Retina je sam primjer! Od Pro masine su napravili consumer gadget po principu baci nakon upotrebe.
Jako sam sretan da cu Mid 2008 MBP ipak moci mijenjati za Mid 2011 normalni MBP i da jos uvijek postoji antiglare hi-res opcija. Mozda zadnja generacija ovakvih masina?
13.06.2012 | 18:59
Po komentarima se vidi kako će ovo biti ultimativni hit od prijenosnika, a Hrvatska će sutra dobit Italiju 2:1. Za ostala predviđanja pomoću graha uplatite 3200 € s naznakom "Retina-da te bolje vidim". Zahvaljujem na pažnji
13.06.2012 | 19:53
Tko zeli nadogradjivati masinu ima "obicni" MBP, a tko zeli sto prenosiviju mocnu igracku ima MBP RD SSD nije isti, ali ce OWC vjerojatno izbaciti zamjenski, a 16 giga RAM-a stvarno nije za baciti i vjerujem da nece biti jos barem par godina. Pro ekipa si, po meni, ionako moze priustiti mijenjati Pro laptop svakih par godina.
13.06.2012 | 22:51
How yes no. A onda je svizac zamotao čokoladu...
Je, može si mijenjati onaj tko nema nikakve druge bitne troškove u životu. Koji nema obitelj itd. Ili onaj koji ne živi u Hrvatskoj.
13.06.2012 | 23:07
lukarak kaže:
smayoo kaže:
E, sad - morate se dogovoriti - ti i kole kažete da se većom rezolucijom dobiva veći workspace (samo što je sve sitnije), a Riba kaže da ne, nego da su elementi workspacea jednako veliki, samo su finije izglađeni. Netko od vas ima kriva očekivanja.

Ne, nema. Postoji i jedna i druga opcija. Pa valjda svi znamo da je Apple poznat po tome da svojim korisnicima nudi mogucnost izbora.

Eh, vidiš... To je cool. Iako, hm, to Windowsi imaju još od verzije 95... Ali dobro, nema veze. To je dobro. Ispričavam se zbog ishitrenog zaključka.
14.06.2012 | 00:45
smayoo kaže:
How yes no. A onda je svizac zamotao čokoladu...
Je, može si mijenjati onaj tko nema nikakve druge bitne troškove u životu. Koji nema obitelj itd. Ili onaj koji ne živi u Hrvatskoj.

Ja pod "pro ekipu" podrazumijevam onu koja sa nekoliko projekata (ili cak jednim) moze otplatiti masinu. Svi ostali su po meni "fušeri" ili nadničari, naravno bez uvrede ikome Ako uzmes u obzir da Mac polovnjaci i dalje drze cijenu, zamjena novime i nije neka prebrutalna investicija. Barem po meni ne bi trebala biti za pro ekipu. Pa cak i fušeri i nadničari mogu skupiti 1-1,5k evra u par godina za dobar apgrejd.
14.06.2012 | 00:52
Aha, ok, onda je sve jasno. Ti si pro, a ja sam nadničar. Sve 5.
14.06.2012 | 01:13
smayoo kaže:
Aha, ok, onda je sve jasno. Ti si pro, a ja sam nadničar. Sve 5.

Ti ocito imas velikih problema sa zakljucivanjem, jer ja to nigdje nisam rekao, a pogotovo ne da sam ja pro Mislim, radim jos na 5 godina (ili generacija, kako ti draze) starim strojevima. Rekao sam, ali evo drugim rijecima ako ti je problem shvatiti, da je za one koji ne planiraju ili si ne mogu priustiti mijenjanje tako skupog laptopa svakih par godina obican MBP (ako cak i on), koji se dade i dogradjivati solidno, a tko je stvarno pro i koji treba terensku mrcinu, sto laksu, brzu i vjerniju u prikazu vjerojatno ju moze i otplatiti Ako ne moze, nece ju kupovati. Vrlo jednostavno i logicno.
14.06.2012 | 10:05
Ne. Rekao si da je "pro" onaj koji s jednim ili nekoliko projekata može otplatiti mašinu, a mi koji to ne možemo (jer su cijene u HR takve kakve jesu) smo fušeri ili nadničari. I dodao si "bez uvrede".
14.06.2012 | 10:19
Superunknown - po tvojoj teoriji ima jako malo PROova u hrvatskoj, a ako uzememo novi MP onda bi se mogli nabrojati na prste
14.06.2012 | 10:19
Ima istine u tome, tu mašinu će uzeti ljudi kojima je stvarno ona potrebna i koji će ju s vremenom kroz rad na njoj otplatiti i još na njoj duplo ili troduplo zaraditi, ili oni koji ne znaju gdje će s novcima pa eto "reda radi" da prošlogodšnji model zamjenim za skoro duplo skupljim, ALI NOVIM.. nek' se zna da se ima i da se može. A na njemu neće ni kune zaraditi.

Btw. jedno kratko pitanje, ovi novi modeli MBP 13" 2012, da li im je unutrašnjojst ista kao kod modela MBP 13" Early/Late ili je promijenjena, to nisam uspio nigdje pronaći(slike), znači može se samostalno mjenjati RAM I UBACITI SSD/IZVADITI SUPERDRIVE?
14.06.2012 | 10:27
Kolko mene pamcenje sluzi, kada smo u firmi kupovali MacProove cijena im je uvijek bila oko 2.500 Eura (20.000 kn). Zadnje smo kupili 2.8 (8 core) koji i danas rade bez problema. Sad uopce ne razmisljamo o MacPro-ovima. Ovi "jeftijiji" modeli su za drek, a ovi skuplji su fakat skupi. A tu je i iMac koji se pokazao kao dostojna zamjena, do sada.
14.06.2012 | 16:45
Moje razmošljanje je kako iMac nije lukava odluka za one koji trebaju "radnoga konja" od računala. Razloga je više. Loša nadogradivost i proširivost i ekran koji se svaki put iznova kupuje. Ne vjerujem kako svi koji su investirali u Apple-ove monitore s novim MacPro-om kupe i nove monitore. Tu je pitanje i specijaliziranih kartica.
14.06.2012 | 16:55
ja sam jutros bio u apple storeu, mjenjao tipkovnicu i usput pogledao taj macbook pro sa retinom. i na mene nije ostavio nikakav utisak. ok nosim naocale ali nisam primjetio nikakvu razliku izmedju njega i obicnoh mac-a. sto se mene tice ,retina, je samo za one koji hoce da se k.... da imaju mac sa retina displejom.
14.06.2012 | 21:43
Moram i ja malo prokomentarisati.

@scarface32
To je ista varijanta kao kada je izasao new iPad pa ljudi nisu mogli skontati razliku izmedju 2 i new
E sad dalje,po mom misljenju novi MBP RD je samo Apple prodavanje M..a za bubrege ili utrapi sminkerima koji nemaju pojma ni ocemu ali moraju imati No1 gadget.Istina nisam u video vodama vec se bavim audio-m i definitivno mi je premali i MBP 8.1 koji koristim pa pravi stroj dobivam tek kada spojim sa 23" monitorom pa mogu raditi na 7 i vise kanala.Dok na MBP moram bukvalno unijeti nos u monitor da bi mogao nesto editivati pa kontam da je retina za tu varijantu dobra U svakom slucaju mislim da Apple sa ovim "novim" MBP nije donio bas nista novo tj imam osjecaj da je napravio korak u nazad zbohg lemljenog rama
15.06.2012 | 21:02
Razumijem ljude poput smayoo i ostalih,koji se žale što apple ne ulaže više napora u software koji bi njima profićima još više olakšao posao.Nije mi jasan motiv ovih drugih koji gunđaju protiv unapređenja hardware,pa nebu valjda sad zauvjek ostalo to što danas imamo??Ja imam air i koristim ga za zabavu(ne zarađujem nikakvu lovu na njemu) i ima rezoluciju 1440*900....netko bi rekao preveliku za 13" lap,ali je prava milina razvući slova i čitati bez naočala.U svakom slučaju dobar potez apple,sad čekamo i ostale modele i imac na retini
16.06.2012 | 00:21
Cijene novih i "starih" Mac-ova:

(link privremeno suspendirao moderator)
26.06.2012 | 01:10
Meni je super kako je u Hrvatskoj Apple postao snobisticki amblem. LOL tu na zapadu ljudi imaju novaca, pa imaju i Apple-a, voze i Masseratti...ali nitko ne misli da se ti isti KURCE. Cijene Apple orijentirane su prema zapadu, a Hrvatska kao i u svemu ni tu se ne snalazi. Da li je novi MBP iskorak i revolucija, pojma nemam.
16.07.2012 | 23:18
Imam drugačije iskustvo sa "zapada". Čuo sam i od Nijemaca, i od Francuza, i od Talijana (nekih, naravno, ne svih, kao ni tu u Hrvatskoj) da se "showing off" svojim Macom. Koji će btw uskoro imati 4 godine i sav je pun ožiljaka, kao iz Vijetnama je. A oni imaju neke fancy plastiša Dellove ili Lenovoe koji koštaju više od mog Maca kad je bio nov. Ali ja se "showing off".
17.07.2012 | 01:43
Kaj bi znacilo showing off? Preseravanje?
Inace retina je zakon. Toliko je cisti tekst. Bas cu sutra nesto probati, staviti sitni tekst na ekran iPada i probeti odskenirati i ocr-irati.
22.07.2012 | 21:47
Ha smayoo. To sam i ja susreo doduše, ali to sam doživio od strane kolega inženjera. Koji svakako negoduju po pitanju Apple-a. Generalno gledajući htio sam reći da je na zapadu ta zavist puno manje prisutna, pa se ideja o "showing off" kako ga ti zoveš rjeđe očituje nego u Hrvatskoj.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.08.2012 | 09:14
Evo što o retina prikazu piše profesionalni fotograf:

cdtobie.wordpress.com/2012/06/19/retina-...ion-and-photography/
13.08.2012 | 14:34
saint kaže:
Moram i ja malo prokomentarisati.

@scarface32
To je ista varijanta kao kada je izasao new iPad pa ljudi nisu mogli skontati razliku izmedju 2 i new
E sad dalje,po mom misljenju novi MBP RD je samo Apple prodavanje M..a za bubrege ili utrapi sminkerima koji nemaju pojma ni ocemu ali moraju imati No1 gadget.Istina nisam u video vodama vec se bavim audio-m i definitivno mi je premali i MBP 8.1 koji koristim pa pravi stroj dobivam tek kada spojim sa 23" monitorom pa mogu raditi na 7 i vise kanala.Dok na MBP moram bukvalno unijeti nos u monitor da bi mogao nesto editivati pa kontam da je retina za tu varijantu dobra U svakom slucaju mislim da Apple sa ovim "novim" MBP nije donio bas nista novo tj imam osjecaj da je napravio korak u nazad zbohg lemljenog rama

Slažem se u potpunosti sa ovim. Upravo sam ispakirao novi MacBook Pro retina, i razočarao sam se pravo. Do duše previše sam očekivao tako da je logični sljed da se razočaram. Retina je samo malo (ako opće) bolja od mog starog Monitora.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO