Firewire eksterno kućište
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Firewire eksterno kućište

05.08.2012 | 21:55
molio bih preporuku modela i/ili informaciju gdje kupiti FW 400/800 eksterno kućište za 3'5 disk ... može i second hand ako tko nudi
05.08.2012 | 22:18
Je'l odgovara cradle (dock). Ako da, mogu preporuciti ovo:
www.diskont24.com/product.php?productid=...amp;cat=0&page=1
imam ih tri komada i stvarno rade dobro
06.08.2012 | 08:04
Je li stvarno na FW800 brzini ili samo ima FW800 konektor?
06.08.2012 | 11:50
smayoo kaže:
Je li stvarno na FW800 brzini ili samo ima FW800 konektor?

FW800 ima fakat brzinu cca 75MB/sec i to ulancan sa ostala dva FW diska. Stvarno sam jako zadovoljan sa dock-om. Koristim ga vec skoro godinu dana. Proteklih godina imao sam dosta problema sa FW diskovima. Neznam iz kojeg razloga ali FW kontroleri su dosta lose kvalitete i vrlo brzo pocnu se eject-ati (Npr. OWC MiniStack V3 kuciste u obliku starog mac mini-a) Za sada doticna tri docka rade savrseno.
06.08.2012 | 12:11
Super, hvala na info!
06.08.2012 | 12:33
hvala na informaciji ... još samo trebam otkriti što se desilo sa mojim diskom (WD MyBook Studio 500) ... je li "otišlo" kućište tj. elektronika ili disk ... čuje se tiho "klik, klik, klik" zvuk
06.08.2012 | 12:39
Otiso disk.
Izbacivanje diska je stvar loseg kabela.
06.08.2012 | 12:49
Crko disk, definitivno. Bacaj u smeće.
06.08.2012 | 13:06
alenc kaže:
hvala na informaciji ... još samo trebam otkriti što se desilo sa mojim diskom (WD MyBook Studio 500) ... je li "otišlo" kućište tj. elektronika ili disk ... čuje se tiho "klik, klik, klik" zvuk

Disk je crko. Imao sam taj slucaj prije mjesec dana i uredno sam promjenio disk i sve sljaka. Jedini problem je bio u molex (stari konektor kojeg novi diskovi vise nemaju) konektor za napajanje kojeg sam morao promjeniti u SATA.
07.08.2012 | 00:23
ok ... znači mogu slobodno napraviti remake olimpijskog izbačaja diska Sandre Perković, sa sedmog kata zgrade
07.08.2012 | 06:00
Nemoj, nije ekološki
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.08.2012 | 09:34
Pa s obzirom da ti je crko disk, ali ne i njegovo FW800 sučelje, baci tvrdi disk, a u kućište ugradi novi. Uz malo strpljenja kućište obično nije problem otvoriti. Premda može biti i obrnuti slučaj, pa svakako provjeri disk prije bacanja.
07.08.2012 | 09:50
Ja nisam još vidio slučaj da disk radi "klik klik klik", a da je problem u nečem drugom osim u disku. Ali, jasno, ništa ne košta napraviti provjeru.
07.08.2012 | 12:15
to i namjeravam ... idem danas do frenda otvoriti kučište i provjeriti disk, ipak su na njemu brdo fileova skupljanih par godina + TM backup
još uvijek ne vjerujem da je potpuno otišao, vrlo malo je korišten a i nikada nije bio popunjen više od 75 - 80%, 2 particije, baš sam ga pazio ...

znate li nekoga za spašavanje podataka za preporučiti, osim infolab-a
07.08.2012 | 12:29
To ti uopće nema veze koliko je korišten. HDD-ovi su jednostavno tehnologija na zalazu, cijena pada strmoglavce, kvaliteta isto tako.

Ono što se može probati za spašavanje podataka je da našeš isti takav, identičan HDD i probaš s njega skinuti kontroler (elektroničku pločicu) te staviti na svoj. Iako "klik klik klik" u pravilu znači da je oštećen stepper mehanizam za pomicanje glave tako da su ti šanse male.

Cijene profesionalnog spašavanja podataka su tolike da za kućne podatke još nisam nikad čuo da je netko to platio.

Ako nije crkao skroz (nego je u režimu "malo radi, malo ne" ), iščitaj s njega što više podataka možeš prije nego crkne skroz i - to je to.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.08.2012 | 14:30
Smayoo, meni se dogodilo do sada u dva navrata na poslu da su vanjski USB diskovi počeli raditi "klik klik klik" i na kraju se ispostavilo da je otišao USB sklop, a da je disk ok. Disk je premješten u drugo vanjsko USB kućište i nastavio veselo raditi. Zato sam i naveo da je bolje prije provjeriti disk nego ga odmah otpisati.

Disk treba izvaditi iz kućišta i odvojeno ih ispitati. Ako je disk krepao, onda mu ne treba novo FW kućište već samo novi disk. Iskreno se nadam da je ipak disk preživio zbog podataka, a da je kućište krepalo. Manja je šteta.
07.08.2012 | 14:35
Evo, čovjek se uči dok je živ. Slažem se, šteta je manja ako je kućište.
07.08.2012 | 22:55
otvorio sam kučište (ovdje su upute: carltonbale.com/western-digital-my-book-...-removing-the-drive/)

a ovo je pločica na kojoj su portovi i sva elektronika:

wd_studio_pro_02.jpg

...nadam se da su otišli samo "kondenzatori" ili što to već je ... tako da disk nije oštećen
07.08.2012 | 23:20
Provjeri disk u drugom kućištu pa ćeš znati. Ovo zaokruženo na fotografiji jesu kondenzatori, elektrolitski. Ove mrlje ispod njih bi, dakle, bile elektrolit koji je iscurio, ali to se obično ne događa bez praska i smrada. Teško mi je vjerovati da se dogodio ovakav kvar, a da to nisi čuo i namirisao.
08.08.2012 | 07:53
Elektroloti znaju biti i zaljepljeni na plocicu. Mada ovo smedje ljepilo mi nije nesto.
08.08.2012 | 09:43
Meni su sumnjivi elementi desno od gornjeg kondića. Na lijevom i desnom se vidi dim od proboja i tamna mrlja dok je srednji lagano zasivljen. Bit će neke diode ili osigurači. Vrlo vjerovatno se radi o njima.
08.08.2012 | 10:09
Kondenzatori nisu napuhani a ono je ljepilo kojim su zalijepljeni za ploču. Nisu li ovo desno od kondenzatora nekakvi konektori?
08.08.2012 | 10:45
... događa bez praska i smrada. Teško mi je vjerovati da se dogodio ovakav kvar, a da to nisi čuo i namirisao

definitivno nije bilo ništa slično tome

Meni su sumnjivi elementi desno od gornjeg kondića. Na lijevom i desnom se vidi dim od proboja i tamna mrlja dok je srednji lagano zasivljen.

tako izgledaju samo na fotki ... na njima nema nikakvih tragova

Nisu li ovo desno od kondenzatora nekakvi konektori?

svi konektori su sa donje strane ... ne vide se

- - -
javim se čim uspijem provjerit disk u novom kučištu
  • Sank
  • Moderator
  • 221
08.08.2012 | 17:01
Meni to više liči na ljepilo nego na iscjedak koji bi se inače prije pojavio kod nožica gdje bi pritisak koji nastane u kondenzatoru lakše izbacio elektrolit. No, takvih sam slučajeva u svojoj praksi imao manje nego onih gdje su se elektroliti napuhali na gornjem dijelu gdje im je urezan križ. Pored toga, iscjedak ima nešto svjetliju boju i mrvi se zbog kristalizacije, a ponekad je sivkast. U slučaju kad je ovako taman, izgoren, onda je definitivno moralo biti praska i smrada baš kako smayoo navodi. No, na dva slučaja koja sam ja imao sa USB vanjskim diskovima, nije na štampanim pločama bilo nikakvih vidljivih oštećenja, kako kondenzatora tako ni ostalih elektroničkih komponenti, pa se ipak na kraju ispostavilo da je disk ostao čitav, a da je nešto izdahnulo na kućištu. Čak je i napajanje bilo još uvijek ispravno, testirano sa opterećenjem.

Opet, radije bih da ti je crklo kućište nego disk. Za testiranje diska dovoljno je i neko USB vansko kućište ili dock ili ugradnja u računalo. Ne mora biti kućište istog tipa.
14.08.2012 | 22:35
danas sam konačno stigao kod frenda spojiti disk na Freecom HD Dock (koji je i jmirakul preporučio) i ... proradio je iz prve
znači, definitivno, je "crklo" moje originalno WD kućište ... uskoro mu dolazi zamjena

hvala svima na odgovorima i sugestijama
14.08.2012 | 23:25
Jeste malo off ali morao sam podjeliti sa vama,meni izgleda fenomenalno u kombinaciji sa macmini

15.08.2012 | 13:21
@alenc Odlicno. Sva sreca pa je disk ispravan, odnosno nema gubitaka podataka.

@saint Super je to. Tako sam ja prije 2 godine uzeo MiniStack V3 (za stari model minija) kojem je crkla elektronika nakon manje od 6mj. Nisam imao zivaca vracati to nazad u USA jer su mi postarina, carina i ostalo pre velika gnjavaza.
15.08.2012 | 13:49
Kakva gnjavaža? Kladim se da nisi ni pokušao. Odeš na poštu s pokvarenim uređajem i fotokopijom računa, ispuniš carinsku deklaraciju, naglasiš na deklaraciji da je povrat pokvarene robe (na HR i EN) i pošalješ kao najobičniju poštansku pošiljku, a od službenice tražiš da ti fotokopira primjerak carinske deklaracije. Poštarina te košta 50-60 kn. Carinu niti ne vidiš.

Kad ti ovi vrate natrag zamjenski uređaj, ako te carina zove da doneseš papire, samo poneseš kopjiu carinske deklaracije iz koje se vidi da si na tu adresu slao zamjenu kvara i papire iz kojih se vidi da si pri prvom uvozu sve platio.
15.08.2012 | 13:53
Kad se sjetim nekiih epizoda natjeravanja ovdje lokalnih servisa i trgovaca u HR kad bi se nešto pokvarilo pod garancijom... Ovo s (provjerenim) internetskim trgovcima funkcionira neusporedivo lakše.
15.08.2012 | 15:14
@Smayoo u potpunosti si u pravu. Sad kad ovo citam sto si napisao razmisljam hmm... mozda sam ipak trebao pokusati. Naime spomenuta elektronika nije bas na elegantan nacin crkla vec na najgori moguci ejectanjem diska nakon rada pod punim opterecenjem npr. kopiranje 10tak GB sa/na disk. To se desavalo na FW i USB konekcijama. Isti disk u drugom kucistu normalno je radio.

No dobro valjda sam bio indisponiran. Sad je garancija istekla, a osim toga da stvar bude jos gora u to MacMini like kuciste sam u kucnoj radinosti ugradio elektroniku iz gore spomenutog FreeComa docka.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO