SSD MBP late 2011
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD MBP late 2011

31.10.2012 | 04:11
I ja sam u NATO bazi pa mi je Jabucnjak bio zakljucan. Kao i 95% HR stranica. Onda sam podnio zahtjev i nakon review su ga odobrili.

Bertone kaže:
Moji u firmi imaju filtre koji vrijede u državnim službama u SAD-u,... među nepoželjnim i nepoćudnim web stranicama je bio i Jabučnjak (zašto, to znate vi stariji ),... međutim jedan mail i par PM-ova s administratorima pa su Jabučnjak maknuli s liste nepoželjnih i nepoćudnih stranica
31.10.2012 | 11:11
drlovric kaže:
I ja sam u NATO bazi pa mi je Jabucnjak bio zakljucan. Kao i 95% HR stranica. Onda sam podnio zahtjev i nakon review su ga odobrili.

A valjda su isti moralni experti radili filtre kaj je ok, a kaj ne
01.11.2012 | 17:39
alojz kaže:
Evo samo da javim da Vertex 4 sa 256GB najnormalnije radi na MBP mid 2009.
Trim enabler je omogućio TRIM pod zadnjim Mountin lionom.
Disk je pun 190GB i brz kao munja
FW 1.5

Možda nekom pomogne

Čekaj ti samo dok prođe 60% popunjenosti.
Sad napravi noatime plist i mount-aj. Isključi sleepimage i izbriši ga i bit će ti još brži.
01.11.2012 | 20:54
Može neke upute za to? Možda i malo objašnjenje što koja funkcija radi
Pitam se zašto to apple ne napravi po defaultu kada ok skuži da je ssd unutra

update - našao sam

Ovdje ima još korisnih stvari za optimizaciju os-a sa ssd-om

blog.alutam.com/2012/04/01/optimizing-macos-x-lion-for-ssd/
01.11.2012 | 21:35
Mislim da bi to i meni moglo koristiti za iMac u kombinaciji SSD+HDD. Zahvaljujem !
01.11.2012 | 22:28
Traži, na jabučnjaku sam u par navrata napisao sve u detaljima kako optimirati SSD, ali i ovo šta si ti u ovom blog-u našao je isto toliko detaljno.
Jzelko ti napravi sve u ovom blog-u, osim toga i ove "ditto" komande kojim radiš da ti prebaci tvoj user folder na HDD a sa SSD pokreće programe i system
Upiši u Terminal:

sudo ditto /Users /Volumes/tvoj_hdd_ime/Users
sudo mv /Users /Users.bak
sudo ln -s /Volumes/tvoj_hdd_ime/Users /Users

I na kraju izbriši backup tvog user folder-a sa SSD-a.

Upiši u Terminal:

sudo rm -rf /Users.bak

EDIT: Jzelko, ako ti ne uspije napraviti noatime.plist, pošalji mi neki mail na PM i poslat ću ti gotovu.
01.11.2012 | 23:18
@ tino1, kad dobijem sata kablove da to spojim, vjerovatno će mi trebati pomoć, jer mi je terminal opasna zona.
Ponudu ću svakako prihvatiti. Bi in tač.
01.11.2012 | 23:22
tu sam.
10.11.2012 | 23:11
Evo Vertex 4 je u data doubleru, novi os je gore, sa CCC i Migration agentom sam prebacio user foldere i sve što mi je bilo na starom disku.

E sada, odmah poslije instalacije rekoh idem okinuti blackmagic speed test.

Brzine 475 write i 430 read

Not bad at all (5400 disk od hitachia ima 30 write i 32 read, doduše 95% popunjen) tako da ovo leti.

Međutim, nakon što sam prebacio sve fajlove i popunio 60GB od 256, write je dosta pao. odnosno na 410 je. Mislim nije da to osjećam samo me zanima kako to ide sa SSD, da li je to normalno, da li sam možda nešto krivo napravio i slično. 6gbitna je sabirnica na mjestu gdje je data doubler spojen tako da to nije sigurno problem.

Što se tiče diska i instalacije. Sve je prošlo više manje bez beda, osim što je CCC zablockao na sredini instalacije pa sam odlučio napraviti skroz čistu instalaciju OSa.

SSD je brutalno brz i sutra krećem na obradu jednog projekta pa javim dojmove koliko mi je ubrzao workflow.
I da, uključio sam TRIM enabler.
11.11.2012 | 04:04
@nitros Ako ti nije problem mozes li izmjeriti koliko traje brisanje datoteke od recimo 1GB i naravno empty trash nako toga.
11.11.2012 | 08:25
To je normalno. Uvjek će ti to varirati. Nemoj tako često raditi Bench, jer ga to usporava. Radi i prst u uho.
Everest-Controlleri su poznati po tome da im performance variraju kad se Drive malo optereti, to je u starijim verzijama bilo još izraženije, sad se vidi da su po tom pitanju napredovali.
11.11.2012 | 12:47
Ma nisam više radio poslije toga na početku. Samo me zanimalo.
Ok thx.

@jmirakul
2GB file je instantno u trashu i kada stignem potiskati empty trash i da sam siguran treba sve skupa 4:93 sekunde Znači u principu je instantno
13.11.2012 | 13:25
Evo, spremam se ubaciti SSD u iMac. Sad, još nisam odlučio varijantu, ostaviti 3,5"HDD ili ubaciti 2,5 HDD umjesto optike i SSD upiknuti na izvorni SATA konektor. Dilema mi je, jer se netrebam dodatno zezati sa produžnim kablovima, tj prespajat u križ, ako ostavim 3,5" HDD na njegovom mjestu. Ovo sve mi nije problem, nego kloniranje OSa na SSD disk bez nepotrebnih podataka. Sam OS (ML) nije problem, nego bi htio da mi ostane Safari, Mail sa podacima. Međutim kad prebacim uvijek je bez memorija i mail ponovno moram konfigurirati ( 4 accounta). Imam CCC i to sam u raznim varijantama probao prebacivati i otkvačicat što mislim da mi netreba. Može li savjet ?
Screen_Shot_2012_11_13_at_12.png
13.11.2012 | 20:59
Ja do duše nisam nikad radio tako nešto, ali to ne bi trebalo biti toliko komplicirano.
Na tvom mijestu bi napravijo Clean install ML-a na SSD time bi imao i Safari i Mail onda sa Migration Asistentom ili nekako povukao one App-ove (bilo bi dobro da imaš codove za registriranje) koji ti trebaju, na HHD-u bi ostavio samo Dokumente i ostalo. Na kraju bi odredio da mi se Boota sa SSD-a, i to bi moralo raditi.
P.S. da se riješiš prkomjernog balasta preporučujem ti da pregledaš sa DasyDisk-om ono šta ti ne treba i baciš

Ali možda neko ima bolju ideju.
14.11.2012 | 08:00
jzelko kaže:
Evo, spremam se ubaciti SSD u iMac. Sad, još nisam odlučio varijantu, ostaviti 3,5"HDD ili ubaciti 2,5 HDD umjesto optike i SSD upiknuti na izvorni SATA konektor. Dilema mi je, jer se netrebam dodatno zezati sa produžnim kablovima, tj prespajat u križ, ako ostavim 3,5" HDD na njegovom mjestu. Ovo sve mi nije problem, nego kloniranje OSa na SSD disk bez nepotrebnih podataka. Sam OS (ML) nije problem, nego bi htio da mi ostane Safari, Mail sa podacima. Međutim kad prebacim uvijek je bez memorija i mail ponovno moram konfigurirati ( 4 accounta). Imam CCC i to sam u raznim varijantama probao prebacivati i otkvačicat što mislim da mi netreba. Može li savjet ?

To ti se sejva u Users folderu, pa postaj sliku samo tog.

Mislim da se nalazi u /Users/tvojuser/Library/Mail/V2 Barem je tak u ovom meku na kojem sam sad.

Isto je i za Safari, /Users/tvojuser/Library/Safari/

To sve stavi da se kopira na novi disk i trebalo bi radit.

Library folder je hidden.

Ja sam, da smanjim da stane na manji disk maknuo iPhoto i iTunes library, neke filmove, i image virtualnih masina.
14.11.2012 | 08:43
@ lukarak, i ja tako mislim napraviti, hvala na savjetu. Danas-sutra pokušam to napraviti, ako stignem. Bit ću na vezi.
14.11.2012 | 08:56
jzelko:

Bez obzira sto smo svi mi robovi nekih navika, mozda je ovo super prilika da napravis "generalno pospremanje" na svom comp

Instaliraj cistu instalaciju na SSD, pa lagano prebacuj i instaliraj ono sto ti stvarno treba.

Iznenadit ces koliko stvari bespotrebno cuvamo na hard diskovima.
14.11.2012 | 09:30
Sigurno si u pravu. Da mi dođeš u radionu/šupu vidio bi koliko toga ima. Kao, možda mi jednom zatreba. Moć navike. Mislim da ću te poslušati, makar radi probe.
14.11.2012 | 11:56
I sigurno će ti brže i pouzdanije raditi sa ćistim insaliranjem. Samo ML i onda App-s, a ostalo na HDD.
23.11.2012 | 14:09
Imam ja jedno pitanje.

Stavio sam jučer u svoj macbook white unibody novi SSD i na njega bacio novu instalaciju ML-a.

Napravio sam sve "dorade" po uputstvima sa bloga koji je nekoliko postova prije naveden i sve 5.
No, ono što me iritira je da mi se nakon instalacije ML-a, kod paljenja kompa, prvo pojavi izbor diska.
Da li hoću SSD ili recovery 10.8.2.

Jel se to može kako maknuti da mi boot samo prođe a ako hoću recovery da idem sa comand+R?

Nije baš tema za samo ssd ali eto.
23.11.2012 | 14:36
U System Preferences pod Startup Disk postavi da se sustav diže sa tog SSD-a (particija na kojoj je instaliran ML) pa te više neće pitati za odabir prilikom boot-a.
23.11.2012 | 15:10
Tako mi je i postavljeno ali pita svaki put svejedno.
Ne kužim
23.11.2012 | 16:47
Otvori Terminal i utipkaj: diskutil list

pa napiši kako su ti poredane Partitije.

Probaj ga startati sa stisnutim ALT i onda odaberi START Partitiju. Restartaj.
23.11.2012 | 20:17
Ovako piše

/dev/disk0
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *120.0 GB disk0
1: EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS SSD 119.2 GB disk0s2
3: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk0s3
/dev/disk1
0: GUID_partition_scheme *250.1 GB disk1
1: EFI 209.7 MB disk1s1
2: Apple_HFS Macintosh HD 218.5 GB disk1s2
3: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk1s3
4: Microsoft Basic Data 30.7 GB disk1s4

Sada tek idem obrisati stari HDD pa prebaciti user direktorij na njega.
Vidjet ću poslije toga da nije u tome problem, mislim na to što imam na dva diska sistem instaliran istovremeno.
23.11.2012 | 20:43
Ako imaš na dva diska OS, onda je sigurno zato. Imao sam instalirano SL i ML i kod starta me pitao koji ću disk.
23.11.2012 | 20:53
Upravo sam pobrisao cijeli stari HDD i sada kopiram na njega users direktorij.

Sada mi naredba od malo proje izbacuje ovo

/dev/disk0
0: GUID_partition_scheme *120.0 GB disk0
1: EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS SSD 119.2 GB disk0s2
3: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk0s3
/dev/disk1
0: GUID_partition_scheme *250.1 GB disk1
1: EFI 209.7 MB disk1s1
2: Apple_HFS HDD 249.7 GB disk1s2

I dalje mi se prilikom starta pojavljuje izbor ili SSD ili recovery te da izaberem wifi mrežu.

Kada sam prvi put digao ML na macbook, na stari HDD, to mi je odmah bilo tako.
Međutim, istovremeno sam instalirao na iMac isti taj ML i na njemu mi ne nudi nikakav izbor nego diže direkt sistem.
23.11.2012 | 21:07
Još jedno pitanje.

Za prebacivanje users direktorija na HDD, koliko dugo traje da se izvrši
"sudo ditto /Users /Volumes/HDD/Users" naredba, prije nego što mogu na slijedeću "sudo mv /Users /Users.bak"?
23.11.2012 | 21:23
To ti ovisi o koliko je napunjen,ako nema grešaka ide u novi red ali dito inače ne daje feedback.
23.11.2012 | 21:24
Kako to misliš? Traje dok ne iskopira sve. Napiši obje komande u skriptu, jednu za drugom pa ne moraš čekati da prva završi da bi zadao drugu.
24.11.2012 | 03:44
Ma nisam baš "doma" sa prtljanjem po terminalu.
Obično se sve što sam upisao izvrši gotovo trenutačno a ova naredba mi je trajala pa skoro i 2 minute, zato sam pitao.

U konačnici je prošla normalno, upucane i ostale i sve ok.

Jel ima neko rješenje za onaj start izbor?
Kako da izbacim upit za odabir startnog diska i da mi se samo sistem podigne?

Obrisao sam stari HDD i sada mi je sistem samo na SSD-u ali me svejedno svaki put pita što da pokrene.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, drlovric, m@xym, Riba, Anonimci (577)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO